Τί είπε ο Σαμαράς για τα αποτελέσματα της ΝΔ σε δήμους και Περιφέρειες

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς έκανε και μια συνολική αποτίμηση των εκλογών. Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι:


- Η ΝΔ πέτυχε να βάλει την πολιτική ατζέντα, επιμένοντας μέχρι τέλος στον πολιτικό χαρακτήρα της αναμέτρησης, ενώ η κυβέρνηση μετακινήθηκε πλήρως, προτάσσοντας τον εκβιασμό των βουλευτικών εκλογών και στη συνέχεια τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα του δεύτερου γύρου.

- Στο δεύτερο γύρο επιβεβαιώθηκε η πλήρης επιστροφή της ΝΔ στο προσκήνιο, σε απόσταση αναπνοής από το ΠΑΣΟΚ, είπε ο κ.Σαμαράς και επιχειρηματολόγησε λέγοντας ότι η ΝΔ κέρδισε πέντε από τις 13 περιφέρειες, έχασε άλλες τρεις για μικρή ή ελάχιστη διαφορά, αλλά το πέτυχε με τις δικές της δυνάμεις.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις απώλειες, με πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις των δήμων Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Από την άλλη, όμως είπε, το ΠΑΣΟΚ έχασε κι εκείνο τα μεγάλα δικά του προπύργια, στο δήμο Πειραιά και στην Πάτρα.

- Ειδική αναφορά έκανε στην αποχή την οποία χαρακτήρισε πρωτόγνωρη και σημείωσε ότι εκφράζει την αποστροφή μιας μερίδας πολιτών προς την πολιτική και τους πολιτικούς και αυτό αφορά όλους. Υποστήριξε, όμως, ότι από τη δεξαμενή της αποχής είναι ευκολότερο να κερδίσει η ΝΔ παρά το ΠΑΣΟΚ, αρκεί να αποβάλλει τον ξύλινο λόγο και να ξεπεράσει τις αμαρτίες της, τα τζάκια, τις βαρωνίες, τα στρογγυλεμένα λόγια.

Αλλο στοιχείο της αποτίμησης την οποία έκανε ο Α.Σαμαρά είναι "η αναγέννηση της ΝΔ που πιστοποιείται με πολλούς τρόπους, είτε σε σύγκριση με την επίδοση του κόμματος στις εκλογές του 2009, είτε σε σύγκριση με τις δημοσκοπήσεις των δύο τελευταίων μηνών, είτε και σε σύγκριση με παλαιότερες επιδόσεις της ΝΔ σε αυτοδιοικητικές εκλογές".

Ανέφερε ότι οι δημοσκοπήσεις δεν έδιναν στη ΝΔ πάνω από 21%, αλλά στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών συγκέντρωσε το 32%. Η ΝΔ έχει σχεδόν εκμηδενίσει τη διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα και επιπλέον τέτοιου εύρους ανάκαμψη σε τόσο λίγο χρόνο δεν έχει ξαναγίνει, είπε.

- Μίλησε για την υποψηφιότητα του κ. Κικίλια, λέγοντας ότι σε μια ευρύτερη περιφέρεια στην οποία παραδοσιακά υστερεί η ΝΔ κι ενώ οι δημοσκοπήσεις αρχικά τον εμφάνιζαν τρίτο, πέτυχε την πρώτη Κυριακή να έρθει δεύτερος, με μικρή διαφορά και στη δεύτερη Κυριακή να φτάσει στο 48%. Παίρνοντας, έτσι, την καλύτερη επίδοση που είχε το κόμμα ποτέ στην ευρύτερη περιοχή, μετά την υποψηφιότητα Κατριβάνου το 1998.

Το στοίχημα της ανανέωσης αρχίζει να κερδίζεται, κατέληξε ο κ.Σαμαράς.