Πάνω από 350 δισ. το χρέος στο τέλος του 2015!

papakonstantinou_katseli.jpgΣτο ύψος - ρεκόρ των 352 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα φτάσει το δημόσιο χρέος στο τέλος του 2015. Πρόκειται για μια εφιαλτική εξέλιξη, που λαμβάνει ακόμα πιο δυσάρεστες διαστάσεις, καθώς, αρχικά, υπολογίζονταν ότι δεν θα ξεπερνούσε τα 320 δισ ευρώ.


Όμως μια σειρά από απρόβλεπτες εξελίξεις, όπως ο αναγκαστικός επιπλέον δανεισμός, για να καλυφθούν τρέχουσες υποχρεώσεις, αλλά και το ακριβό κόστος με το οποίο έγιναν αυτές οι δανειακές συμβάσεις, εκτοξεύουν το ύψος του χρέους πάνω κι από το όριο των 350 δισ. ευρώ, προκαλώντας ...ίλιγγο στο οικονομικό επιτελείο, το οποίο μετρά και ξαναμετρά τους αριθμούς κι αποκαλύπτει ότι αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται το πρόσθετο δάνειο των 110 δισ ευρώ, που λαμβάνει η Ελλάδα από την τρόικα των ελεγκτών.

Αυτό, ως γνωστόν, λήγει το 2013, οπότε από το 2014 θα πρέπει να ξεκινήσει η αποπληρωμή του. Συνεπώς, αν αθροίσει κανείς και τις δύο «υποχρεώσεις» προκύπτει ένα ποσό της τάξης των 460 δισ ευρώ, το οποίο - όντως - όπως έχει πει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ.Γιώργος Προβόπουλος, παραπέμπει μόνο σε εμπόλεμη περίοδο.

Γι αυτό και η εξασφάλιση μιας επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας καθίσταται τόσο σημαντική και για αυτό τελικά θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι η Ελλάδα θα την εξασφαλίσει. Αλλιώς,υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να δηλώσει αδυναμία τακτοποίησης των υποχρεώσεων της κι αυτό είναι κάτι που δεν το θέλει κανείς.