Η απειλή Γιώργου για δημοψήφισμα, κύκνειο άσμα του ευρώ;

Ενώ καταβάλλεται προσπάθεια για την οικονομική σταθερότητα στη γηραιά ήπειρο, ο Γιώργος πιάνει πάλι το πιστόλι, με το οποίο έδωσε το σήμα εκκίνησης της πρωτοφανούς κρίσης δανεισμού που αντιμετωπίζει η χώρα..


Η ανακοίνωση της διενέργειας ευρωπαϊκής εκστρατείας συγκέντρωσης 1.000.000 υπογραφών, για να ξεκινήσει επισήμως στην ΕΕ μια συζήτηση για τη νέα Συνθήκη της Λισαβόνας, στη διάρκεια της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και τονίζοντας ότι η εν λόγω πρωτοβουλία απευθύνεται στους λαούς, τους πολίτες της Ευρώπης, τα συνδικάτα, τα κοινοβούλια και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ο κ. Παπανδρέου απειλεί να "τινάξει στον αέρα" όλες τις Ευρωπαϊκές προσπάθειες.

Σημειώνεται ότι ενώ η θέση της Ελλάδας καθώς και του Γιώργου Παπανδρέου στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ήταν υπέρ μιας μικρής μόνο μεταβολής της Συνθήκης, στη βάση του άρθρου 126, μόλις 24 ώρες αργότερα, έπαιρνε θέση υπέρ της επανεξέτασης ολόκληρης της Συνθήκης.

Ο πρωθυπουργός πρότεινε, επίσης, τη δημιουργία ομάδας εργασίας από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, τους ευρωβουλευτές του κόμματος και το ΠΑΣΟΚ, που θα επεξεργαστεί τις προτάσεις και τις απαραίτητες κινήσεις για την προώθηση της πρωτοβουλίας.

Όλα αυτά μάλλον οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η νέα προσπάθεια Παπανδρέου για να βγεί από το αδιέξοδο, έστω σε επικοινωνιακό επίπεδο, θα σχετίζεται με το δημοψήφισμα που θα δώσει στους λαούς της Ευρώπης την ευκαιρία να ζητήσουν τα δίκαιά τους. Αλλά πρόκειται περί αυτού ή περί κάποιας περίτεχνης επικοινωνιακής τρίπλας; Μήπως πρόκειται περί σχεδίων επί χάρτου κάποιου συμβούλου;

Είναι προφανές ότι η κινητοποίηση για τη συγκέντρωση 1 εκ υπογραφών δεν είναι δύσκολη για ένα μεγάλο κόμμα, καθώς εναντίον της Συνθήκης έχουν εκδηλώσει τις απόψεις τους στο παρελθόν σειρά από άκρο-αριστερά και άκρο-δεξιά ευρωπαϊκά κόμματα που θα δουν μια ευκαιρία, υποστηριζόμενη από τον Έλληνα πρωθυπουργό που τυγχάνει και επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Αν η πρωτοβουλία δεν μείνει "στα χαρτιά", η Αθήνα κινδυνεύει να μεταβληθεί εκ νέου σε σαμποτέρ της σταθερότητας του ευρωπαϊκού νομίσματος.

Απλό το γιατί. Οι αγορές θα περιμένουν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος πριν σταματήσουν τις επιθέσεις τους στο ευρώ, που γίνεται προσπάθεια να στηριχθεί.

Το δημοψήφισμα μπορεί να αποδειχθεί το κύκνειο άσμα του ευρώ. Τι παίζεται εδώ;