ΑΓΩΓΗ ΤΟΥ BLOOMBERG ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΤ ΓΙΑ ΤΑ SWAPS ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Το Bloomberg News κατέθεσε αγωγή εναντίον της ΕΚΤ, ζητώντας την δημοσιοποίηση εγγράφων που δείχνουν πως η Ελλάδα χρησιμοποίησε παράγωγα προκειμένου να αποκρύψει το δημόσιο έλλειμμά της με αποτέλεσμα να...


πυροδοτηθεί έτσι η κρίση κρατικών χρεών στην περιοχή.

O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν - Κλοντ ΤρισέΗ αγωγή ζητά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο να ανατρέψει την απόφαση της ΕΚΤ να μην αποκαλύψει δύο εσωτερικά έγγραφα που ετοιμάσθηκαν φέτος για το εξαμελές εκτελεστικό συμβούλιο της στη Φραγκφούρτη.

Τα έγγραφα δείχνουν πως η Ελλάδα χρησιμοποίησε τα swaps για να αποκρύψει τον δανεισμό της, σύμφωνα με το συνημμένο εξώφυλλο της 3/3 στα δύο έγγραφα που περιήλθε στην κατοχή του Bloomberg News. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, παρακράτησε τα έγγραφα μετά την διάσωση των 110 δισ. ευρώ της Ελλάδας από τον μηχανισμό ΕΕ-ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τη μητρική εταιρία Bloomberg Finance LP του Bloomberg News που κατέθεσε την αγωγή, ο φάκελος πρέπει να αποκαλυφθεί για να σταματήσουν οι κυβερνήσεις να χρησιμοποιούν παράγωγα με αυτόν τον τρόπο και να φανεί πως οι ευρωπαϊκές αρχές αντέδρασαν με τις πληροφορίες που είχαν για τα swap. Η Ε.Ε. εξαρτάται από «τις χώρες-μέλη της και την ανοιχτή και διάφανη προσέγγισή τους σε θέματα που σχετίζονται με το επίπεδο των χρεών τους» αναφέρει το Μπλούμπεργκ στην αγωγή του. «Εάν η Ελλάδα απέτυχε να ακολουθήσει μία τέτοια προσέγγιση στο παρελθόν, υπάρχει επιτακτικό δημόσιο ενδιαφέρον για την αποκάλυψη σχετικών πληροφοριών».

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ απέφυγε να σχολιάσει την αγωγή. Υπενθυμίζεται πως η ελληνική κυβέρνηση δεν αποκάλυψε αρχικά τα swaps τα οποία είχαν σχεδιασθεί για να τη βοηθήσουν να καλύψει εικονικά τους κανόνες για το έλλειμμα και το χρέος που είχε υποχρέωση να έχει τηρήσει όταν εντάχθηκε στο ευρώ το 2001.