ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΗΞΕΡΕ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Διαβάσαμε σήμερα στην τελευταία σελίδα της Πελοποννήσου ένα μικρό παρασκήνιο σχετικά με το πότε και υπό ποιες ...

ΠΟΙΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ

255 οργανισμοί που απασχολούν περισσότερους από 6.000 εργαζομένους ...

ΠΛΑΦΟΝ 2.2ΟΟ ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Επιφυλάξεις εκφράζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το αν και κατά πόσο η θέσπιση πλαφόν 2.400 ευρώ στις συντάξεις είναι αρκετή...

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ, ΜΕΤΡΑ ΥΨΟΥΣ 11,6 ΔΙΣ ΕΥΡΩ

Σε τεντωμένο σχοινί προσπαθεί να ισορροπήσει το οικονομικό επιτελείο...

ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40.000 ΕΥΡΩ

Το βασικό σενάριο προβλέπει διατήρηση των απαλλαγών και εκπτώσεων για τους έχοντες εισοδήματα έως 30.000 ευρώ...

Εισαγγελικός κόλαφος για τον Κορκονέα


Ισόβια κάθειρξη του Επαμεινώνδα Κορκονέα πρότεινε επί της ουσίας ο Εισαγγελέας κατά την αγόρευση του στη δίκη της Άμφισσας. Φόνος με πρόθεση, ενδεχόμενο δόλο και χωρίς κανένα ελαφρυντικό. Ο Εισαγγελέας κατέρριψε κάθε επιχείρημα της υπεράσπισης, επισήμανε πώς ο φόνος του Αλέξη Γρηγορόπουλου έγινε εν ψυχρώ, πώς η απομάκρυνση του δολοφόνου από το τόπο του εγκλήματος έγινε με απόλυτη ψυχραιμία αλλά και πώς καμία στιγμή δεν υπήρξε απειλή κατά των δύο αστυνομικών ,του Κορκονέα και του Σαραλιώτη.

Το δικαστήριο θα συνεδριάσει στις αρχές Σεπτεμβρίου για την έκδοση της απόφασης. Η διαδικασία πέρασε από σαράντα κύματα, με διακοπές και αιφνίδιες ανατροπές. Το επιτρεπτό χρονικό διάστημα προφυλάκισης έληξε και ο Κορκονέας αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους. Άλλαξαν οι δικηγόροι της οικογένειας του Αλέξη. Η υπεράσπιση χρησιμοποίησε κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο για να απαξιώσει το θύμα. Τώρα η υπεράσπιση δηλώνει πώς η αγόρευση του Εισαγγελέα έχει και θετικά σημεία για τον πελάτη της. Άτομα του περιβάλλοντος του Κορκονέα επισημαίνουν με νόημα και με σχετική αυθάδεια, πώς σε αυτήν την δίκη αποφασίζουν και οι ένορκοι και όχι αποκλειστικά οι δικαστές.
Η ίδια η κοινωνία ωστόσο περιμένει την τελική ετυμηγορία με ότι αυτό συνεπάγεται.

Τα σενάρια 


Δύο είναι ουσιαστικά τα σενάρια για την ποινή, την τιμωρία αλλά και τον σωφρονισμό του Επαμεινώνδα Κορκονέα από τις μέχρι τώρα εξελίξεις στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Άμφισσας.

Σενάριο πρώτο


Το πρώτο σενάριο είναι να υιοθετήσει ο πρόεδρος του δικαστηρίου την πρόταση του εισαγγελέα. Να μην αναγνωριστεί δηλαδή, στον κατηγορούμενο κανένα ελαφρυντικό, να κριθεί ένοχος για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και η ποινή να είναι ισόβια.

Σενάριο δεύτερο 

Το δεύτερο σενάριο σύμφωνα και με την υπεράσπιση του Επαμεινώνδα Κορκονέα είναι εντελώς διαφορετικό. Υποστηρίζουν πως ο εισαγγελέας κράτησε τις ισορροπίες, θεωρούν πολύ σημαντικό ότι μίλησε για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο και όχι με άμεσο. Και αυτό γιατί άμεσος δόλος είναι ουσιαστικά η πρόθεση του δράστη όταν γνωρίζει το αποτέλεσμα της πράξης και το επιδιώκει, ενώ ενδεχόμενος είναι η πρόθεση του δράστη όταν αυτός προβλέπει το ενδεχόμενο αποτέλεσμα της πράξης του, όμως δεν το επιδιώκει. Το αποδέχεται ή ελπίζει απλώς ότι δεν θα συμβεί.
Τους έκανε εντύπωση το γεγονός ότι δεν του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, ούτε την ειλικρινή του μεταμέλεια, μια και όπως υποστηρίζουν ο Κορκονέας είχε διακρίσεις από την υπηρεσία του.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλα αυτά η υπεράσπιση θεωρεί δεδομένο ότι θα σπάσουν τα ισόβια. Επισημαίνουν πως η πρόταση του εισαγγελέα ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για να αναγνωριστούν ελαφρυντικά.

Θα δώσουν μεγάλη βάση στις αγορεύσεις τους, εκεί όπου θα προσπαθήσουν να αποδείξουν ότι το γεγονός προκλήθηκε χωρίς να υπάρχει καμία πρόθεση να τραυματιστεί θανάσιμα ο Αλέξης Γρηγορόπουλος.

Αβέβαιος είναι την ίδια ώρα ο ρόλος που θα παίξουν οι ένορκοι, καθώς πρόκειται για ένα γεγονός που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, από την μία πλευρά, ενώ από την άλλη μπορεί να αναγνωρίσουν στον κατηγορούμενο κάποια ελαφρυντικά. 

Χιροσίμα, η ανθρωπότητα θυμάται


Ελένη Ηλιοπούλου


Το ταξίδι από το Τόκυο προς τη μαρτυρική πόλη της Χιροσίμα κρατάει τρεις ώρες, αν διαλέξεις να ταξιδέψεις με το τρένο - σφαίρα, το γνωστό στους ντόπιους ως Shinkansen. Αφού χρυσοπληρώσεις το εισιτήριο και επιβιβαστείς στο πιο γρήγορο τρένο του κόσμου, μόλις αυτό ξεκινήσει, νομίζεις ότι απογειώνεσαι.

Ελάχιστοι Γιαπωνέζοι μιλούν Αγγλικά, όμως, μόλις φτάσεις στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης και κατευθυνθείς στο κιόσκι των πληροφοριών, σου δίνουν ένα λεπτομερή χάρτη, που εξηγεί πώς να φτάσεις στο Peace Memorial Museum.

Πρόκειται για το μουσείο, το οποίο κατασκευάστηκε για να φιλοξενήσει το οπτικοακουστικό υλικό, που καταγράφει με λεπτομέρεια τις συνέπειες από την έκρηξη της αμερικανικής ατομικής βόμβας, στις 08:15, το πρωί της Δευτέρας, στις 6 Αυγούστου 1945.

Η ατομική βόμβα ήταν προγραμματισμένη να εκραγεί πάνω από την πόλη. Οι Αμερικανοί είχαν βάλει ως στόχο τη γέφυρα σε σχήμα Τ, που ενώνει τους ποταμούς Honkawa και Motoyasu. Οι πρώτες φωτογραφίες τραβήχτηκαν 20 λεπτά μετά την έκρηξη.

Οι κάτοικοι, όσοι δεν σκοτώθηκαν ακαριαία, περιφέρονταν ανάμεσα στα συντρίμμια, ενώ οι σάρκες από το σώμα τους κρέμονταν. Το ωστικό κύμα και οι υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν, έκαναν τη Χιροσίμα μια επίγεια κόλαση και τους κατοίκους της ζωντανούς - νεκρούς.
Η πόλη εξαϋλώθηκε
Η πόλη εξαϋλώθηκε
Αρκετοί από αυτούς, ψάχνοντας έναν τρόπο να ανακουφίσουν τα τραύματά τους, μέσα στην απόγνωση και την άγνοια, έπεφταν στα ποτάμια. 

Όμως, η θερμοκρασία του νερού, που είχε βράσει, τους οδηγούσε κατευθείαν στο θάνατο. Οι μακέτες που φιλοξενούνται στο μουσείο δείχνουν πώς ήταν η πόλη πριν την έκρηξη και πώς εξαϋλώθηκε αμέσως μετά. 

Η κόκκινη μπάλα υποδεικνύει το σημείο που έγινε η έκρηξη.

Ζωντανοί - νεκροί πάλευαν να επιβιώσουν και κατέληγαν στο καυτό νερό των ποταμών
Ζωντανοί - νεκροί πάλευαν να επιβιώσουν και κατέληγαν στο καυτό νερό των ποταμών


Οι πρώτες φωτογραφίες τραβήχτηκαν 20 λεπτά μετά από την έκρηξη
Οι πρώτες φωτογραφίες τραβήχτηκαν 20 λεπτά μετά από την έκρηξη
Οι άνθρωποι πέθαιναν και τα αντικείμενα έλιωναν. 

Κάποια από αυτά έχουν τοποθετηθεί στις προθήκες του μουσείου, ώστε να υπάρχει εικόνα για τις θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν, εξαιτίας της έκρηξης. 

Τα μπουκάλια και τα ποτήρια έγιναν με μιας μια άμορφη μάζα. Τα σιδερένια παιχνίδια έλιωσαν. 

Ένας κάτοικος που καθόταν έξω από το κατάστημα μιας τράπεζας εξαϋλώθηκε! 

Το μόνο που απέμεινε, είναι το αποτύπωμα της «σκιάς» του πάνω στο πέτρινο σκαλοπάτι. 

Τίποτε άλλο δεν υποδεικνύει ότι εκεί κάποτε κάηκε ζωντανός ένας άντρας, χωρίς να μείνουν ίχνη. Ούτε ένα μόριο της σάρκας του.

Ένα από τα πιο αποκρουστικά εκθέματα, είναι εκείνο που δείχνει τα νύχια ενός εκ των κατοίκων. 

Η ακτινοβολία που δέχτηκε το σώμα του, έκανε τα νύχια του να μεγαλώσουν κατά δέκα εκατοστά μέσα σε λίγες μέρες. 

Η περιήγηση στο μουσείο κρατάει ώρες. Θέλεις να τα δεις όλα. Η φιλοσοφία, βάσει της οποίας στήθηκε το μουσείο, σε προκαλεί να αντέξεις και να ακούσεις κάθε περιγραφή, κάθε μαρτυρία εκείνων, που υπέφεραν σε όλη τους τη ζωή. Οι περισσότεροι πέθαναν, υποφέροντας από καρκίνο κάθε μορφής. Οι γυναίκες γέννησαν – όσες τα κατάφεραν – παιδιά τέρατα.Το μουσείο υπάρχει, ώστε να αποφευχθεί η κυριαρχία της λήθης. Δεν πρόκειται για μια απλή επίσκεψη ή μια ικανοποίηση της ανθρώπινης περιέργειας σε έναν εκθεσιακό χώρο. Πρόκειται για προσκύνημα, μακριά από κάθε θρησκευτικό συναίσθημα. 


Η ακτινοβολία που δέχτηκαν τα κορμιά των ανθρώπων είχε τραγικές συνέπειες για την υγεία τους
Η ακτινοβολία που δέχτηκαν τα κορμιά των ανθρώπων είχε τραγικές συνέπειες για την υγεία τους
Η ψυχή σου αδυνατεί να χωρέσει το δράμα αυτών των ανθρώπων, τις μακάβριες εικόνες, τον αβάσταχτο πόνο, τα ουρλιαχτά εκείνων που αργοπέθαιναν για ολόκληρα μερόνυχτα αβοήθητοι, ανήμποροι. 

Πάνω απ’ όλα, η ψυχή δεν μπορεί να αντέξει στην ιδέα ότι αυτή η φρίκη είναι αποτέλεσμα ανθρώπινης ενέργειας. 

Μία απόφαση που ελήφθη με απόλυτη ψυχραιμία, μετά από υπολογισμούς και λεπτομερείς σχεδιασμούς. 


Το επαρχείο είναι το μοναδικό κτίριο που δεν ανοικοδομήθηκε. Παραμένει σε αυτή την κατάσταση εδώ και 65 χρόνια.
Το επαρχείο είναι το μοναδικό κτίριο που δεν ανοικοδομήθηκε. Παραμένει σε αυτή την κατάσταση εδώ και 65 χρόνια.
Βγαίνοντας, βλέπεις τους χάρτινους πολύχρωμους γερανούς, που κατασκευάζουν οι μαθητές των σχολείων, με τη μέθοδο του origami, της χαρτοδιπλωτικής. 

Τα εναποθέτουν έτσι, σαν πολύχρωμα ματσάκια, στο μνημείο γύρω από το μουσείο, γιατί συμβολίζουν την ελπίδα. Όπως και οι φτερωτοί γερανοί. 

Η πόλη έχει ανοικοδομηθεί στο σύνολό της. 

Το μόνο που θυμίζει και στον πλέον άσχετο τι συνέβη εκεί πριν από 65 χρόνια, είναι το κτίριο του επαρχείου, που αφέθηκε έτσι, λαβωμένο, για να δείχνει σε όλους τα σημάδια του μαρτυρίου, που «γονάτισε» την Ιαπωνία και ξεφτίλισε την ανθρωπότητα.


πηγή: zougla.gr

Δωρεάν οι οργανωμένοι της Παναχαϊκής

Δωρεάν οι οργανωμένοι της Παναχαϊκής

Χωρίς να πληρώσουν αντίτιμο εισιτηρίου θα μπορούν να παρακολουθήσουν τους φιλικούς αγώνες της Παναχαϊκής οι οργανωμένοι φίλοι των «ροσονέρι».
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Παναχαϊκής αναφέρει «1) Η Π.Α.Ε. Παναχαϊκή ανακοινώνει ότι κατά την νέα σεζόν, αρχής γενομένης από τα φιλικά παιχνίδια που θα διεξαχθούν στην Πάτρα, με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. τα μέλη των οργανωμένων συνδέσμων (αναγνωρισμένων και μη αναγνωρισμένων) Axaioi3, Red-Black, Navajo αλλά και οποιονδήποτε νέο σύνδεσμο θα εισέρχονται στο γήπεδο δωρεάν. Προς τον σκοπό αυτό θα δημιουργηθούν ειδικές θέσεις στο πέταλο όπου παραδοσιακά ήταν οι θέσεις των οργανωμένων οπαδών. Για το λόγο αυτό θα εκδοθούν με δαπάνες της Π.Α.Ε. ειδικές κάρτες με τσιπ, όμοιες με τις κάρτες διαρκείας με το ονοματεπώνυμο των μελών των συνδέσμων. 
Εφόσον οι διοικήσεις των συνδέσμων το ζητήσουν υπάρχει δυνατότητα να εκδοθούν διαφορετικές κάρτες για κάθε σύνδεσμο και με την ονομασία των συνδέσμων. Το Δ.Σ. της Παναχαϊκή ελπίζει και εύχεται ότι τα μέλη των συνδέσμων θα σεβαστούν το γεγονός ότι η μεγάλη μάζα των οπαδών της Παναχαϊκή είναι οικογένειες με μικρά παιδιά και θα σεβαστούν τόσο τις εγκαταστάσεις του γηπέδου αλλά και όσα προβλέπει ο αθλητικός νόμος (χρηματικές ποινές - αποκλεισμός γηπέδου) για την συμπεριφορά των οπαδών. Το Δ.Σ. της Π.Α.Ε. Παναχαϊκή δεν επιθυμεί καμία αντιπαλότητα με κανέναν σύνδεσμο και εύχεται την ίδια αντίληψη να έχουν και οι σύνδεσμοι ώστε όλοι ενωμένοι να βοηθήσουμε την νεανική ποδοσφαιρική μας ομάδα να πετύχει τους στόχους της.
2) Υπό την προεδρία του κ. Παπαθωμά Λεωνίδα πιθανότατα σήμερα το βράδυ θα συνεδριάσει το Δ.Σ. για τις τιμές των εισιτηρίων διαρκείας. 3) Λόγώ απουσίας του προέδρου της Π.Α.Ε. Παναχαϊκή κ. Αλέξη Κούγια για επαγγελματικούς λόγους, η συνάντηση με τον Δήμαρχο Πατρέων και με τους αρμόδιους αντιδημάρχους σχετικά με την χρήση των χώρων του Παμπελοποννησιακού Σταδίου θα γίνει τις προσεχείς ημέρες . Την Π.Α.Ε. θα εκπροσωπήσουν οι κύριοι κύριοι Τσαρτώλιας Χρήστος (Α’ αντιπρόεδρος) Παπαθωμάς Λεωνίδας (Β’ αντιπρόεδρος) Λούβαρης Χρήστος (Γενικός γραμματέας)».

Λινεν Ντιογκο εκτος Βαλβερδε πισω....

Η ήττα από την Μακάμπι Τελ Αβίβ και ο πρόωρος αποκλεισμός του Ολυμπιακού από τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις οδηγούν την διοίκηση στην απομάκρυνση τον Έβαλντ Λίνεν. Έντονα δυσαρεστημένος ο Μαρινάκης ζήτησε να μείνει ο Λίνεν και ο Ντιόγκο στο Ισραήλ!


Ο Έβαλντ Λίνεν δεν θα προλάβει να δει γεμάτο το «Καραισκάκης» μετά τον αποκλεισμό-σοκ από τη Μακάμπι . Όλα δείχνουν ότι απομακρύνεται από τον πάγκο της ομάδας του Πειραιά. Ο 57χρονος, έτσι και αλλιώς δεν έχει θαυμαστές μέσα στην διοίκηση, ήταν υπο απόλυση και σε περίπτωση νίκης και λογικό φαβορί ο Ερνέστο Βαλβέρδε . Στον Λίνεν χρεώνεται και η μη συμμετοχή του Ριέρα στην αποστολή, το κακό στήσιμο και στα δυο ματς, αλλά και η χρησιμοποίηση του δικού του Χολέμπας, αντί του Μπράβο.

«Κυβέρνηση του Μνημονίου» το νέο σύνθημα της Ν.Δ.

Νέος χαρακτηρισμός από τη Ρηγίλλης για την κυβέρνηση Παπανδρέου. Την αποκαλεί «κυβέρνηση του Μνημονίου» σε όλες τις ανακοινώσεις των τελευταίων ημερών που εκδίδουν οι τομεάρχες και η αναπληρώτρια του Παναγιωτόπουλου, Τζότζολα. Ο χαρακτηρισμός θα κριθεί και δημοσκοπικά , ώστε να τον χρησιμοποιήσει ο Σαμαράς τον Σεπτέμβριο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Στη Ρηγίλλης είναι πεπεισμένοι πλέον ότι οι επόμενες εκλογικές μάχες δεν θα παιχτούν μεταξύ κομμάτων αλλά μεταξύ των υποστηρικτών και των αντιπάλων του Μνημονίου.

Έντονη αντίδραση του Νίκου Τσούκαλη για την βεβήλωση του μνημείου των εκτελεσθέντων Πατρινών

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης με ανακοίνωση που εξέδωσε, εξέφρασε την έντονη αντίδρασή του για τη βεβήλωση του μνημείου των εκτελεσθέντων Πατρινών. Η δήλωση έχει ως εξής:
"Η βεβήλωση του μνημείου των εκτελεσθέντων Πατρινών στα χρόνια του εμφυλίου, από τα γνωστά – άγνωστα φασιστοειδή της πόλης, προκαλεί οργή και αγανάκτηση.Διάλεξαν την ημέρα (4η Αυγούστου) για να στείλουν μήνυμα μισαλλοδοξίας και φανατισμού. Δυστυχώς γι’ αυτούς, την ιστορία της αριστεράς δεν μπορεί να τη σβήσει η μαύρη μπογιά τους. Οι ενέργειές τους είναι καταδικασμένες στη συνείδηση των πατρινών, που ξέρουν να τιμούν τους ανθρώπους και την ιστορία του τόπου τους".

Σπύρος Πολίτης: "Ο Δήμος μοιάζει να αποστρέφεται το Μουσείο"

Τη δυσαρέσκειά του εκφράζει ο δημοστικός σύμβουλος Σπύρος Πολίτης με αφορμή την απουσία εκπροσπωπου της Δημοτικής Αρχής από τα εγκαίνεια έκθεσης στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο. Σε σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει:
"Η παρουσία της Δημoτικής Αρχής στο Μουσείο σήμερα είναι απογοητευτική. Παρόντος του τ. Προέδρου της Δημοκρατίας δεν ήταν κανενας για να τιμήσει τα εγκαίνεια της έκθεσης. Απλώς δεν είναι ούτε ένας Δημοτικος Σύμβουλος γιατί για Δήμαρχο και Αντιδημάρχους ούτε λόγος!Το έχω πει ξανά: ο Δήμος μοιάζει να το αποστρέφεται το Μουσείο για άγνωστους προς εμένα λόγους".

"Μαχαίρι" στις απουσίες των μαθητών από τα Λύκεια βάζει το Υπουργείο

Μειώνεται κατά πολύ το όριο απουσιών για τους μαθητές λυκείου και μόνο με σοβαρή τεκμηρίωση θα δικαιολογούνται οι απουσίες τους, δήλωσε χθες η υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Αννα Διαμαντοπούλου. Η υπουργός επισήμανε, από την πρωινή εκπομπή του Μega, πως είναι ντροπή για τη χώρα στο τέλος της σχολικής χρονιάς οι μαθητές, έχοντας δεδομένο το όριο των 150 απουσιών, να απουσιάζουν από τις τάξεις προκειμένου να διαβάσουν στο σπίτι και μετά να προσκομίζουν ψεύτικες βεβαιώσεις.
«Πηγαίνει ο γονιός το πλαστό πιστοποιητικό που έχει δώσει ο γιατρός και ο εκπαιδευτικός το δέχεται. Αυτό σημαίνει πως στα 18 τους τα παιδιά ξέρουν ότι μπορούν να πάρουν πλαστά χαρτιά από το δημόσιο σύστημα υγείας. Είναι αδιανόητο. Θα κατέβει πολύ το όριο των απουσιών», δήλωσε χαρακτηριστικά.Παράλληλα η κ. Διαμαντοπούλου τόνισε την ανάγκη να μειωθεί η ύλη των μαθημάτων σε όλες τις βαθμίδες. Με αυτό τον τρόπο το υπουργείο επιχειρεί να ελαφρύνει το καθημερινό πρόγραμμα των μαθητών. Ετσι, πρέπει ο μαθητής να μπορεί, όπως διευκρίνισε, να αφήνει την τσάντα στο σχολείο και να κάνει με τον δάσκαλο αυτά που παλαιότερα έκανε στο σπίτι ή στο φροντιστήριο. Συγκεκριμένα για το λύκειο, τα εξεταζόμενα για τις Πανελλαδικές μαθήματα θα μειωθούν σε τέσσερα, ενώ οι αλλαγές θα αφορούν τα παιδιά που φέτος θα φοιτήσουν φέτος στην Α΄ Τάξη του λυκείου.«Πάμε στην αλλαγή του λυκείου, με τέσσερα μαθήματα, με εργασίες, όχι απλώς με εξετάσεις, με συνολικές δραστηριότητες των παιδιών, με μαθήματα επιλογής. Το παιδί θα μπαίνει σε σχολή και όχι σε τμήμα και θα μπορεί να κινηθεί και να κάνει κι άλλες επιλογές».Μάλιστα, η υπουργός σημείωσε πως η εισαγωγή στο πανεπιστήμιο δεν θα εξαρτάται μόνο από τις εξετάσεις αλλά και από τον συνολικό βαθμό, ενώ το πανεπιστήμιο είναι αυτό που θα ορίζει ποια μαθήματα θέλει η εκάστοτε σχολή και ποιο συντελεστή θα βάλει σε κάθε μάθημα.Ψηφιακό σχολείο

Τόνισε επίσης πως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα ανακοινωθεί και η λειτουργία του ψηφιακού σχολείου, καθώς στόχος είναι να δει η κοινωνία πως κάτι αλλάζει στο ελληνικό σχολείο, να διαπιστώσουν οι γονείς πως τα παιδιά τους μπαίνουν σε νέα εποχή. «Υπάρχει ο αντίλογος που λέει ότι τα σχολεία μας είναι χάλια, είναι χάλια τα οικήματα. Δεν θα περιμένουμε να κάνουμε τη σχολική στέγη τέλεια στην Ελλάδα και μετά να φέρουμε το ψηφιακό σχολείο», δήλωσε η υπουργός.Στοχευμένες θα είναι οι προσλήψεις των αναπληρωτών και των ωρομίσθιων καθηγητών, που θα γίνουν από τον Σεπτέμβριο. Αυτό ανακοίνωσε χθες η υπουργός Αννα Διαμαντοπούλου. Παράλληλα, διευκρινίστηκε πως έως τις 27 Αυγούστου θα ανακοινωθούν και οι βάσεις για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Μετάλλιο για την Αθανασοπούλου

Ένα ακόμα μετάλλιο στη συλλογή της, πρόσθεσε η πατρινή πυγμάχος Χριστίνα Αθανασοπούλου κερδίζοντας την Κροάτισσα Μαρίγια Πέτριτς στον ημιτελικό των 64 κιλών στο πρωτάθλημα Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην Ουγγαρία. Η διεθνής αθλήτρια, συνεχίζει απόψε για μια θέση ψηλότερα στο βάθρο, καθώς καλείται να αναμετρηθεί με την Τουρκάλα Gulsum Tatar (Παγκόσμια πρωταθλήτρια και 3 φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης).

Θέσεις για 8.260 φοιτητές προσφέρει το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο

Αριθμό-ρεκόρ 8.260 θέσεων θα προσφέρει το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο για το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012. Από αυτές τις θέσεις, οι 7.700 αφορούν συνολικά 32 προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα και προσφέρονται στο σύνολο των υποψηφίων, οι 210 αφορούν προπτυχιακές σπουδές αποκλειστικά για ΑμεΑ και οι 350 μεταπτυχιακές σπουδές αποκλειστικά για μέλη εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ. Σύμφωνα με «Τα Νέα», οι θέσεις αυτές θα οριστικοποιηθούν με απόφαση του υπουργείου Παιδείας εντός του Σεπτεμβρίου.
Ειδικότερα, προσφέρονται 4.200 θέσεις φοιτητών για 26 προπτυχιακά προγράμματα και 3.500 για έξι μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.Τις θέσεις αυτές αναμένεται να διεκδικήσουν περίπου 80.000 υποψήφιοι. Αν δεν υπάρχουν υποψήφιοι σε ένα πρόγραμμα, ο αριθμός των θέσεων που αναλογεί στο πρόγραμμα αυτό κατανέμεται ανάλογα σε άλλα προγράμματα με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής, η οποία λαμβάνει υπόψη, κατά το δυνατόν, τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων.Στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο η προσφορά των σπουδών γίνεται με τη μεθοδολογία της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, ενώ η έναρξη των σπουδών για τα προαναφερόμενα προγράμματα θα γίνει το φθινόπωρο του 2011.Η επιλογή των φοιτητών θα γίνει με δημόσια και ανοιχτή ηλεκτρονική διαδικασία (κλήρωση). Κάθε υποψήφιος μπορεί να υποβάλει αίτηση συμμετοχής (πέρσι υποβλήθηκαν από 1/11 έως 10/12) μόνο για ένα πρόγραμμα.Αν κάποιος υποβάλει περισσότερες από μία αιτήσεις, στον έλεγχο που θα γίνει θα απορριφθεί, ακόμα και αν μετά την ηλεκτρονική κατάταξη βρίσκεται μεταξύ των προσωρινώς επιλεγέντων. Η επιλογή των φοιτητών θα γίνει με δημόσια και ανοιχτή ηλεκτρονική διαδικασία (κλήρωση), η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο του 2010 στα γραφεία του ΕΑΠ στην Πάτρα.Το ΕΑΠ παρέχει πτυχία, μεταπτυχιακά διπλώματα ειδίκευσης (masters), διδακτορικά διπλώματα, πιστοποιητικά προπτυχιακής επιμόρφωσης, πιστοποιητικά μεταπτυχιακής επιμόρφωσης, πιστοποιητικά παρακολούθησης θεματικών ενοτήτων.Φέτος, μάλιστα, το ΕΑΠ δίνει τη δυνατότητα σε όσους επιθυμούν να καταβάλουν την οικονομική συμμετοχή για τη δήλωση Θ.Ε. ακαδημαϊκού έτους 2010-2011 σε δύο δόσεις.

Λυγισε η ΠΓΕ

Λύγισε η Παναχαϊκή χθες στη Ρητίνη και έχασε με 3-1 από τον ΠΑΣ Γιάννινα στο τρίτο φιλικό παιχνίδι της. Δεν ήταν άσχημη η «κοκκινόμαυρη» ομάδα, το πάλεψε το ματς, είχε και τα δικά της διαστήματα υπεροχής, όμως κάτι η ανωτερότητα τού αντιπάλου, κάτι κάποιες αμυντικές ολιγωρίες και κάτι οι χειμερινές καιρικές συνθήκες και ήρθε η ήττα. Στο 8’ ο Ντε Βισέντι από τη μικρή περιοχή το 1-0 για τον ΠΑΣ. Στο 17’ ο Κώτσιος έσπρωξε τον Καραγιάννη, ο διαιτητής έδειξε πέναλτι, το εκτέλεσε ο Κυβελίδης και 1-1. Στο 45’ ο Κώτσιος από κοντά με σουτ το 2-1 (ίσως ήταν οφσάιντ ο σκόρερ). Και στο 81’ ο Κυριάκος από πλάγια από τη μικρή περιοχή το 3-1.

Δεν τιθεται θεμα πωλησης τμηματος της ΔΕΗ

Δεν τίθεται θέμα πώλησης λιγνιτικών ή υδροηλεκτρικών μονάδων παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ», δήλωσε το απόγευμα η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Τίνα Μπιρμπίλη. «Η κυβέρνηση, πρόσθεσε η υπουργός, θα προχωρήσει στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας». Οι δηλώσεις, όπως ανέφεραν παράγοντες του υπουργείου, γίνονται προκειμένου να σταματήσει η «σεναριολογία» περί πώλησης μονάδων της ΔΕΗ. Την ίδια άποψη εξέφρασε άλλωστε η κα Μπιρμπίλη χθες και στους εκπροσώπους της τρόικας, σε συνάντηση με αντικείμενο τα ενεργειακά.