ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΗΞΕΡΕ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Διαβάσαμε σήμερα στην τελευταία σελίδα της Πελοποννήσου ένα μικρό παρασκήνιο σχετικά με το πότε και υπό ποιες ...

ΠΟΙΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ

255 οργανισμοί που απασχολούν περισσότερους από 6.000 εργαζομένους ...

ΠΛΑΦΟΝ 2.2ΟΟ ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Επιφυλάξεις εκφράζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το αν και κατά πόσο η θέσπιση πλαφόν 2.400 ευρώ στις συντάξεις είναι αρκετή...

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ, ΜΕΤΡΑ ΥΨΟΥΣ 11,6 ΔΙΣ ΕΥΡΩ

Σε τεντωμένο σχοινί προσπαθεί να ισορροπήσει το οικονομικό επιτελείο...

ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40.000 ΕΥΡΩ

Το βασικό σενάριο προβλέπει διατήρηση των απαλλαγών και εκπτώσεων για τους έχοντες εισοδήματα έως 30.000 ευρώ...

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα για παράνομες συμβάσεις

Την απόφαση να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω της απευθείας σύναψης συμβάσεων παροχής δημοσίων υπηρεσιών κτηματογράφησης και πολεοδομικού σχεδιασμού που συνήψαν οι δήμοι Βασιλικών, Κασσάνδρας, Εγνατίας και Αρέθουσας πήρε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Η Επιτροπή εκτιμά ότι εν προκειμένω υπάρχει παραβίαση των κοινοτικών κανόνων για τις δημόσιες συμβάσεις. Στόχος των εν λόγω κανόνων είναι, όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή της η Επιτροπή, «να εξασφαλίζεται η επικράτηση θεμιτών και διαφανών συνθηκών ανταγωνισμού για τις δημόσιες συμβάσεις στην Ευρώπη».

Η Επιτροπή σημειώνει ότι απέστειλε στην Ελλάδα αιτιολογημένη γνώμη -που αποτελεί τη δεύτερη φάση της διαδικασίας παράβασης- τον Νοέμβριο του 2009, ζητώντας της να συμμορφωθεί με το Δίκαιο της Ε.Ε. Ωστόσο, όπως αναφέρει η Επιτροπή, παρά τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από τις ελληνικές αρχές ότι θα αρθεί η παράβαση, δεν έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα μέτρα για να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση.

Ως προς την ουσία της υπόθεσης, η Επιτροπή αναφέρει κατ' αρχήν ότι οι δήμοι Βασιλικών, Κασσάνδρας, Εγνατίας και Αρέθουσας ανέθεσαν απευθείας έξι συμβάσεις δημόσιων υπηρεσιών για σκοπούς κτηματογράφησης και πολεοδομικού σχεδιασμού σε μία και την αυτή επιχείρηση. Ύστερα από κάποιο χρονικό διάστημα, έγινε επαναδιαπραγμάτευση του πεδίου των συμβάσεων αυτών, με αποτέλεσμα, όπως αναφέρει η Επιτροπή, η επιχείρηση να παρέχει τελικά περισσότερες υπηρεσίες για τους δήμους από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί βάσει των αρχικών συμβάσεων.

Συνέπεια αυτού ήταν, κατά την Επιτροπή, η σημαντική αύξηση της συνολικής αξίας των συμβάσεων. Παραδείγματος χάριν, η αξία της μιας από τις αρχικές συμβάσεις που ανατέθηκαν από το δήμο Βασιλικών το 2004 ανερχόταν σε 1,7 εκατ. ευρώ περίπου, αλλά έπειτα από τις αναδιαπραγματεύσεις αυξήθηκε σε 3,7 εκατ. ευρώ, αύξηση μεγαλύτερη από 100%. Η αξία μιας άλλης σύμβασης που ανατέθηκε από το δήμο Εγνατίας το 2002 ανερχόταν σε 440.000 ευρώ, αλλά μετά τις αναδιαπραγματεύσεις εκτοξεύθηκε σε 1,3 εκατ. ευρώ, αύξηση μεγαλύτερη από 200%. Οι αυξήσεις της αξίας των συμβάσεων σε ποσοστό έως 300% δεν αποτελούσαν ασυνήθιστο φαινόμενο.

Νέες συμβάσεις

Κατά την άποψη της Επιτροπής, οι συμβάσεις τροποποιήθηκαν τόσο ουσιαστικά, ώστε οι αρχές θα έπρεπε να έχουν αναθέσει τις νέες συμβάσεις προσφεύγοντας είτε στην ανοικτή είτε στην κλειστή διαδικασία, όπως είναι ο κανόνας, σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε. για τις δημόσιες συμβάσεις. Δεδομένου ότι αυτό δεν συνέβη και δεν υπήρξε καμία προγενέστερη δημοσίευση σχετικής προκήρυξης συμβάσεων, η Επιτροπή θεωρεί ότι οι ελληνικές αρχές έχουν παραβιάσει τους κανόνες της Ε.Ε. και ότι η σύναψη των συμβάσεων αυτών είναι παράνομη.

Ανθελληνική προπαγάνδα στη Θράκη

Επικίνδυνη άγνοια και ολιγωρία για τα τεκταινόμενα στη Θράκη από την ανεξέλεγκτη προπαγάνδα των Τούρκων πρακτόρων, καταλογίζει στην Κυβέρνηση-κυρίως για την εξωτερική πολιτική της- ο Βουλευτής Αχαϊας Νίκος Ι. Νικολόπουλος.
Ο Αχαιός Βουλευτής κατέθεσε με αφορμή πρόσφατη προπαγανδιστική ενέργεια σε μουσουλμανικό τέμενος στο χωριό Εχίνος στην Ξάνθη, κατά την διάρκεια μιας τελετής χάτιμ, δηλαδή ολοκλήρωσης των μαθημάτων Κορανίου.Στην εκδήλωση εκείνη παρέστησαν ο ψευτομουφτής Αχμέτ Μέτε, ιδιαίτερα δραστήριος στην ανθελληνική και φιλοτουρκική προπαγάνδα και ο Τούρκος πρόξενος Μουσταφά Σάρνιτς.Όμως, στην εκδήλωση παρέστησαν και αρκετά άτομα που φορούσαν μπλούζα με τη «σημαία» της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Ανεξάρτητης Λ. Θράκης» πάνω στην οποία είχαν τυπώσει και τη φράση «Νεολαία του Λαλά Σαχίν Πασά», ο οποίος ήταν ο Οθωμανός στρατηγός που κατέκτησε τη Θράκη τον 14ο αιώνα!«Η ενέργεια ήταν προφανέστατα καθοδηγούμενη από τον ψευτομουφτή και νομιμοποιήθηκε από την παρουσία του Τούρκου πρόξενου.Και άλλωστε τίθεται θέμα δικαιοδοσίας για την διοργάνωση της εκδήλωσης. Τελικά γνωρίζει η Κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός ως Υπουργός Εξωτερικών, τι συμβαίνει στη Θράκη;Αν δεν το γνωρίζει, είναι επικίνδυνη. Αν το γνωρίζει και παραμένει διπλωματικώς μακάρια και αδρανής, είναι δύο φορές επικίνδυνη», δήλωσε ο κ. Νικολόπουλος.