ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΗΞΕΡΕ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Διαβάσαμε σήμερα στην τελευταία σελίδα της Πελοποννήσου ένα μικρό παρασκήνιο σχετικά με το πότε και υπό ποιες ...

ΠΟΙΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ

255 οργανισμοί που απασχολούν περισσότερους από 6.000 εργαζομένους ...

ΠΛΑΦΟΝ 2.2ΟΟ ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Επιφυλάξεις εκφράζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το αν και κατά πόσο η θέσπιση πλαφόν 2.400 ευρώ στις συντάξεις είναι αρκετή...

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ, ΜΕΤΡΑ ΥΨΟΥΣ 11,6 ΔΙΣ ΕΥΡΩ

Σε τεντωμένο σχοινί προσπαθεί να ισορροπήσει το οικονομικό επιτελείο...

ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40.000 ΕΥΡΩ

Το βασικό σενάριο προβλέπει διατήρηση των απαλλαγών και εκπτώσεων για τους έχοντες εισοδήματα έως 30.000 ευρώ...

Μίκης: «αν κυβερνούσε ο Κώστας Καραμανλής, οι προοδευτικές δυνάμεις θα είχαν κάψει την Ελλάδα».

Κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, άσκησε ο Μίκης Θεοδωράκης, μιλώντας στον κύκλο συζητήσεων που διοργανώνει το Ίδρυμα Θεοχαράκη


Μεταξύ άλλων ο Έλληνας συνθέτης γνωστοποίησε την απόφασή του να προχωρήσει στην ίδρυση ενός κινήματος ανεξάρτητων πολιτών, εάν ο Γιώργος Παπανδρέου μετά τις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης οδηγήσει τη χώρα και σε εθνικές εκλογές.

Ο Μίκης Θεοδωράκης υποστήριξε ότι «ο Γιώργος Παπανδρέου με τη χθεσινή διακαναλική συνέντευξή του, εκβιάζει τον ελληνικό λαό, ότι αν δεν ψηφίσουμε τους δικούς του, θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Σε αυτές τις συνθήκες οι εκλογές είναι θάνατος για την Ελλάδα, είμαστε σε διάλυση, θα σταματήσουν τα πάντα».

Ανέφερε επίσης ότι έχει διαπιστώσει πως «αν κυβερνούσε ο Κώστας Καραμανλής, οι προοδευτικές και άλλες δυνάμεις της χώρας θα είχαν κάψει την Ελλάδα».

Επιτεύγματα Παπανδρέου

Ούτε 10, ούτε 20 , ούτε 50 , αλλά 65 μονάδες έχει ανέβει το spread του δεκαετούς ομολόγου μετά την προχθεσινοβραδινή συνέντευξη Παπανδρέου.


Οι αγορές τρόμαξαν και τίναξαν στα ύψη και πάλι το κόστος δανεισμού της χώρας, ενώ αναλόγως θορυβήθηκε και ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν ο οποίος θα έλθει στην Αθήνα την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου.

Μετά τη συνέντευξη έκαναν ξανά την … εμφάνιση τους σε διεθνή έγκυρα ΜΜΕ τα σενάρια περί επικείμενης χρεοκοπίας της χώρας.

Γι΄ αυτό είναι καλό στη Νέα Δημοκρατία να μη διαβάζουν μόνον πολιτικά τις συνεντεύξεις αλλά και … οικονομικά αφού τέτοια άλματα του spread δείχνουν ότι κάποιοι βάζουν χοντρά λεφτά στις τσέπες αυτές τις ημέρες

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ENPATRAIS ΜΕ ΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΠΟΛΙΤΗ

1)Κύριε Πολίτη πιστεύετε ότι ο Καλλικράτης θα δράσει θετικά στην καθημερινότητα του διευρυμένου Δήμου Πατρέων; Η μειωμένη χρηματοδότηση θα σας "δέσει" τα χέρια;


Ο περιβόητος «Καλλικράτης» αποτελείται από πολλά παράδοξα. Μιλάμε για ένα νόμο ο οποίος αλλάζει θεαματικά το Μοντέλο Διοίκησης της χώρας και όχι μόνο στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού και ο οποίος βρίσκεται ακόμη υπό διαμόρφωση δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές! Με απορία παρακολουθούμε τα μεγαλεπήβολα και τη δημιουργία μεγάλων προσδοκιών και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση έχει ήδη περικόψει περισσότερο από 30% τους πόρους στους Δήμους της χώρας… Τέλος είναι προφανές ότι θα έχουμε «Εξουσία σε δόσεις» αφού αυτό ακριβώς προβλέπει το επιχειρησιακό πλάνο για την εφαρμογή του «Καλλικράτη». Είναι λοιπόν προφανές ότι θα βρεθούμε σε ένα θολό τοπίο από την αρχή του χρόνου και τα αποτελέσματα είναι πολύ δύσκολο να τα προβλέψει κανείς.

Παρ’ όλα αυτά, εγώ πιστεύω ότι είναι και η μεγάλη ευκαιρία. Η ευκαιρία να αναδειχθούν οι προσωπικότητες εκείνες που θα μπορέσουν, ακόμα και στη δεινή οικονομική κατάσταση που θα βρίσκεται ο Δήμος Πατρέων, να εξορθολογήσουν την διαχείριση στις υπηρεσίες και στα οικονομικά του Δήμου. Το αποτέλεσμα ελπίζω να είναι θετικό, εξάλλου στο χέρι των Πατρινών, με την ψήφο τους είναι να αναγνωρίσουν ποιοι είναι οι κατάλληλοι να διαχειριστούν την μεγάλη αυτή αλλαγή, με κριτήρια που θα αφορούν προσωπικότητα των υποψηφίων και την ικανότητά τους να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους!
2) Στις προηγούμενες Δημοτικές ήσασταν δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του κ Φλωράτου. Ποιός ήταν ο παράγοντας που σας έπεισε να συμπορευτείτε με τον κ Χριστόπουλο;

Είχα την μεγάλη τύχη να «σπουδάσω» αυτοδιοίκηση δίπλα στον Ευαγ. Φλωράτο. Επί οκτώ χρόνια έμαθα πολλά από αυτόν τον σημαντικό αυτοδιοικητικό. Στα χρόνια αυτά, με μοναδικό οδηγό την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν οι συμπολίτες μου, προέταξα το συμφέρον της πόλης μας. Υπηρέτησα με συνέπεια χωρίς παρεκκλίσεις και καιροσκοπισμούς τις αρχές και τις θέσεις της δημοτικής μας παράταξής. Προσπάθησα σκληρά για να υπάρξει αποτέλεσμα, χωρίς αποκλεισμούς για να συνεργαστώ με όλες τις παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο και όλες τις κοινωνικές ομάδες, έτσι ώστε να βοηθήσω να δοθούν λύσεις στα προβλήματα της πόλης.

Τώρα έχω την ανάλογη «τύχη» να συμπορευθώ με τον Κώστα Χριστόπουλο. Με τον Κ. Χριστόπουλο γνωρίζομαι για περισσότερα από τριάντα χρόνια! Θεωρώ λοιπόν, πολύ σημαντικό, που τώρα σε αυτή την τόσο δύσκολη συγκυρία για τον χώρα, τον τόπο μας αλλά και για την πόλη μας ειδικά, θα μπορέσουμε να βρεθούμε ξανά, σε κοινούς αγώνες με τον παλιό Φίλο -σαν υποψήφιο Δήμαρχο πια- Κώστα Χριστόπουλο. Ένα νέο πρόσωπο, έντιμο, με φρέσκες ιδέες, με πραγματικό πολιτικό παρελθόν και φυσικά με σαφές ανεξάρτητο, ακηδεμόνευτο και ακομμάτιστο χαρακτήρα.

3) Σας έχουμε δει ουκ ολίγες φορές να μετακινείστε με ποδήλατο. Είναι στάση ζωής σας η χρήση του ποδηλάτου; Και αν εκλεγεί ο κ Χριστόπουλος θα πιέσετε για τη δημιουργία ενός ποδηλατόδρομου όπως οφείλει να έχει η Πάτρα;

Εδώ και δύο χρόνια έχω επιλέξει την μετακίνηση μέσα στην Πάτρα με το ποδήλατο. Δεν ήμουν ποτέ ο κλασσικός τύπος του «εναλλακτικού», που θα φανταζόταν κάποιος ως χρήστη ποδηλάτου. Δυστυχώς δεν είμαι και ο τύπος fitness πολιτικού όπως είναι της μόδας στη σημερινή κυβέρνηση! Ανακάλυψα όμως ότι για να μετακινείσαι στην Πάτρα σε ένα κύκλο από τα Μποζαϊτικά πιθανών έως το νέο λιμάνι δεν υπάρχει συντομότερος τρόπος από το ποδήλατο! Μάλιστα θεωρώ ότι η Πάτρα είναι ιδανική πόλη για ποδήλατο αφού κατά το μεγαλύτερο μέρος της είναι επίπεδη πόλη με μεγάλο παραλιακό μέτωπο. Είναι κρίμα που τόσα χρόνια οι χωρίς όραμα και σχεδιασμό πολιτικές που εφαρμόστηκαν (;) εξόρισαν το ποδήλατο εντελώς από την Πάτρα! Προσωπικά πιστεύω στο ποδήλατο ειδικά σε συνδυασμό με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όπως το λεωφορείο, το προαστιακό τρένο και μακάρι κάποτε το τράμ! Το πιστεύω ακόμα και τώρα, που η πόλη στερείται υποδομών ποδηλάτου όπως οι ποδηλατόδρομοι, γιατί έχω πλέον την εμπειρία ως χρήστης. Η Πάτρα στερείται κυρίως πολιτικής ποδηλάτου και συνολικά εναλλακτικών συγκοινωνιακών σχεδιασμών και όχι μόνο ποδηλατόδρομων! Σε αυτό το σημείο λοιπόν, πιστεύω ότι θα είναι σημαντική η παρέμβαση η δική όσο και της Δημαρχίας Χριστόπουλου, που εγώ πιστεύω ότι θα προκύψει μετά τις 7 Νοεμβρίου!
4) Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή υποβάθμισε τελείως το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας σε βαθμό μάλιστα που σε εγκαίνια έκθεσης του ήταν ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ Στεφανόπουλος και δεν ήταν ο Δήμαρχος ή έστω ένας αντιδήμαρχος. Ποιες θα είναι οι ενέργειές σας για να αναδείξετε το "κόσμημα" της πόλης μας, το Μουσείο;

Μόλις από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάτρας παρακολουθούμε τόσο τον Δήμαρχο αλλά και όλη τη Δημοτική αρχή, να απαξιώνουν εν τοις πράγμασι το σημαντικότερο Δημόσιο Κτίριο που έχει φτιαχτεί για την πόλη μας τις τελευταίες δεκαετίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα όπως αναφέρατε αποτελεί η κραυγαλέα απουσία τους από τα εγκαίνια της έκθεσης την προηγούμενη Ιούνιο στην οποία όμως παρευρίσκετω ο πρ. Πρόεδρος της Δημοκρατία κος Κ. Στεφανόπουλος!
5) Οι λαθρομετανάστες έχουν γίνει δυστυχώς μέρος της καθημερινότητας μας. Δεν μπορείς πλέον να περπατήσεις ή να κάτσεις σε ένα παγκάκι και να μην έρθουν να σου ζητήσουν ελεημοσύνη. Την Τρίτη μάλιστα βίασαν και μια κοπέλα 25 χρονών. Ποιες είναι οι θέσεις σας σε αυτό το θέμα;

Για το τεράστιο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης είτε είναι αλήθεια φαινόμενα σαν και αυτό που αναφέρεστε είτε όχι υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα:

• Η λύση καταυλισμού εκεί που δεν θέλουν οι δημότες, δεν αποτελεί λύση.

• H δημιουργία οποιασδήποτε μορφής καταλυμάτων, κοντά σε πύλες εξόδου από την χώρα, απαγορεύεται.

• Όσο οι λαθρομετανάστες μπαίνουν στα πλοία, θα συνεχίσουν να έρχονται.

• H αστυνόμευση των λιμενικών χώρων είναι αποκλειστικά κυβερνητική ευθύνη.

H θέση μας:

1. Συντονισμένη πίεση στην κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες της.

2. Aνθρωπιστική διαχείριση του ζητήματος με γνώμονα την ασφάλεια και την ησυχία των πολιτών.

3. Δεν "πετάμε κανένα μπαλάκι". H ευθύνη είναι δική μας. Ακόμη και εάν η Κυβέρνηση παίρνει τις αποφάσεις, πρέπει να την πιέσουμε να τις πάρει το συντομότερο. Kαι αν χρειαστεί, να την εκθέσουμε.

6) Η Πάτρα άφησε το 2006 την τεράστια ευκαιρία που είχε για ανάπτυξη ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Πιστεύετε ότι η Πάτρα έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε έναν τουριστικό προορισμό. Και αν ναι πώς θα μπορέσει να γίνει;

Δυστυχώς το 2006 η Πάτρα έχασε μια μεγάλη ευκαιρία να αποκτήσει ταυτότητα και θέση στον Ευρωπαϊκό πολιτιστικό-τουριστικό χάρτη… Οι ευθύνες βαραίνουν αυτούς που διαχειρίστηκαν από την μεριά του Δήμου το μεγάλο αυτό project! Είναι χαρακτηριστική η καθυστέρηση της τότε Δημοτικής αρχής Καράβολα με υπεύθυνο αντιδήμαρχο τότε (2002) τον Γιάννη Δημαρά. Χάσαμε τουλάχιστον 2 χρόνια και φυσικά από εκεί και μετά τα περισσότερα έργα δεν υλοποιήθηκαν και όσα έγινα έμεινα σχεδόν μισά!

Παρ’ όλα αυτά μπορούμε να φτιάξουμε μια νέα πόλη και να την παραδόσουμε στις επόμενες γενιές στο τέλος της δεκαετίας. Η Πάτρα μπορεί να διαθέτει πολιτιστικές υποδομές θα σφύζουν από ζωή, να είναι πρωτοπόρος στην καλλιτεχνική και την πνευματική δημιουργία και πρότυπο κέντρο στην έρευνα και τις νέες τεχνολογίες, προσελκύοντας ιδιωτικές επενδύσεις. Αυτό σημαίνει, νέες, ανερχόμενες επιχειρήσεις, με ισχυρή θέση στη διεθνή αγορά, και νέες προκλήσεις για την τοπική κοινωνία!

Βάζοντας στόχους εικοσαετείας μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε την τουριστική κίνηση αναβαθμήζοντας την εικόνα και το κύρος της πόλης, με την καλύτερη προβολή των πλεονεκτημάτων της.

Στόχος μας θα πρέπει να είναι να μην είμαστε πια το πέρασμα, αλλά ο προορισμός

Γι' να επιτύχουμε τα παραπάνω πρέπει να προωθήσουμε:

• Τη συνεργασία φορέων για αύξηση και αξιοποίηση της επισκεψιμότητας καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

• Την αξιοποίηση του Δυτ. Άξονα και του λιμανιού.

• Τη διεκδίκηση φυσικού αερίου.

• Τη δημιουργία νέων τουριστικών προϊόντων και την ενίσχυση εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

7) Γιατί πιστεύετε ότι η παράταξη σας θα πρέπει να είναι αυτή που θα προτιμηθεί στις εκλογές της 7 Νοεμβρίου; Ποια η διαφορά του κ Χριστόπουλου με τους κ Δημαρά και κ Κατσικόπουλο;

Η πόλη μας είναι σε παρακμή, υποβάθμιση, αδιέξοδο. Η ποιότητα ζωής μας υποβαθμίζεται, η καθημερινότητά μας χειροτερεύει, η αγορά στραγγαλίζεται, το μέλλον των παιδιών μας μοιάζει ζοφερό. Η πόλη μετρά χαμένες ευκαιρίες και απογοητεύσεις. Αντιμετωπίζει το αύριο με απαισιοδοξία και φόβο.

Σήμερα είμαστε οι μόνοι που έχουμε καταθέσει πλήρες πακέτο θέσεων και δράσεων για τα προβλήματα της πόλης, δείχνοντας ότι είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα την 1η Γενάρη. Είμαστε οι μόνοι που έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για την ανάπτυξη της Νέας Πάτρας. Το σπουδαιότερο απ’ όλα είναι ότι σήμερα είμαστε οι μόνοι που δείχνουμε ότι ξέρουμε, θέλουμε και μπορούμε να δώσουμε την προοπτική για την πόλη μας. Είμαστε οι μόνοι που έχουμε προτάξει τη λογική απέναντι στην πολιτική αερολογία.
Κομματικοί εγκάθετοι και παρωχημένες αντιλήψεις δεν μπορούν να δώσουν λύσεις. Θα αποτύχουν ξανά. Αντιλήψεις παγιδευμένες στα στερεότυπα μιας άλλης εποχής δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της Νέας Πόλης. Οι καλές προθέσεις δεν είναι αρκετές.

Δεν έχουν τη γνώση, τη νοοτροπία και τις λύσεις, ώστε να αντιμετωπίσουν τα σύγχρονα προβλήματα της πόλης. Εξάντλησαν τις δυνατότητές τους.

Δοκιμάστηκαν, απέτυχαν, ξεπεράστηκαν.Συνέντευξη: Μαρκέτος Κωνσταντίνος

THN ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΑ ΙΔΡΥΣΕΙ ΚΟΜΜΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ Ο ΑΛΑΒΑΝΟΣ

Αποφασισμένος να ιδρύσει νέο κόμμα για να καλύψει το κενό που υπάρχει σήμερα, εμφανίστηκε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αλέκος Αλαβάνος, εξηγώντας ότι τα υπάρχοντα σχήματα δεν μπορούν να εκφράσουν σήμερα αυτό που ευαγγελίζεται η Αριστερά. Μιλώντας στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο...

κ. Αλαβάνος χαρακτήρισε ελπίδα για τη χώρα τη δυνατότητα να σημειωθεί μια ήττα των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ στις προσεχείς δημοτικές εκλογές, ώστε να γίνουν στη συνέχεια εθνικές εκλογές. Ο Αλέκος Αλαβάνος εξέφρασε την πλήρη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, οι οποίοι βρίσκονται κάτω από τεράστιες πιέσεις, απολύσεων, περιορισμούς εισοδημάτων και μια γενικότερη ανασφάλεια. Ωστόσο, εξέφρασε την εντύπωσή του, γιατί κανένας δημοσιογράφος δεν ρώτησε αυτό που προβληματίζει τους διεθνείς αναλυτές, αν πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση και αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους. Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ελεύθερη Αττική» χαρακτήρισε καρικατούρα το νέο νόμο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, επισημαίνοντας ότι έχουν γελοιοποιήσει τον «Καλλικράτη». Τόνισε, τέλος, ότι ο νέος περιφερειάρχης Αττικής, αν δεν έχει τόλμη, θάρρος και αποφασιστικότητα να συγκρουσθεί με την κυβέρνηση, θα είναι απλώς ένας διοικητικός υπάλληλος.