ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΗΞΕΡΕ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Διαβάσαμε σήμερα στην τελευταία σελίδα της Πελοποννήσου ένα μικρό παρασκήνιο σχετικά με το πότε και υπό ποιες ...

ΠΟΙΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ

255 οργανισμοί που απασχολούν περισσότερους από 6.000 εργαζομένους ...

ΠΛΑΦΟΝ 2.2ΟΟ ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Επιφυλάξεις εκφράζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το αν και κατά πόσο η θέσπιση πλαφόν 2.400 ευρώ στις συντάξεις είναι αρκετή...

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ, ΜΕΤΡΑ ΥΨΟΥΣ 11,6 ΔΙΣ ΕΥΡΩ

Σε τεντωμένο σχοινί προσπαθεί να ισορροπήσει το οικονομικό επιτελείο...

ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40.000 ΕΥΡΩ

Το βασικό σενάριο προβλέπει διατήρηση των απαλλαγών και εκπτώσεων για τους έχοντες εισοδήματα έως 30.000 ευρώ...

Πρόταση - κόλαφος από ΔΝΤ για παράταση

Νάτα - νάτα ήρθαν τα κακά μαντάτα. ..


Όπως μετέδωσε πριν από λίγη ώρα ο Μ. Ιγνατίου από την Ουάσιγκτον , το ΔΝΤ - δηλαδή ο Στρος Καν - προτείνει παράταση της αποπληρωμής των δανείων που θα δώσει στην Ελλάδα, κατά πέντε χρόνια και συγκεκριμένα από τα 3 στα 8 έτη.

Παράλληλα προτείνει αυξημένο επιτόκιο κατά 0,7% , δηλαδή θα παίρνουμε λεφτά από το ΔΝΤ με επιτόκιο πάνω από 6%. Η εξέλιξη αυτή είναι πέρα για πέρα καταστροφική για την Ελλάδα και δικαιώνει πλήρως τον Σαμαρά που επί ημέρες ρωτά ευθέως τον Παπανδρέου αν μετά τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ σχεδιάζει την εφαρμογή και δεύτερου Μνημονίου.

Κι όταν το ΔΝΤ προτείνει , σημαίνει ότι επιβάλλει και πως μια τέτοια ... πρόταση θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή, καθώς θα είναι όρος για τη χορήγηση της τριτης δόσης του δανείου τον Δεκέμβριο.

Βάζει ψηλά τον πήχη η ΝΔ

Αρχικά στη ΝΔ εκτιμούσαν ότι τη 14η Νοεμβρίου ο νέος αυτοδιοικητικός χάρτης θα είχε το πολύ τέσσερις «γαλάζιες» νησίδες με το πράσινο να κυριαρχεί. Τώρα όμως εκτιμούν ως ρεαλιστικό το ενδεχόμενο εννέα περιφέρειες της χώρας να περάσουν σε «γαλάζια» χέρια με το ΠΑΣΟΚ να περιορίζεται μόλις σε τρεις.


Κεντρικά στελέχη της ΝΔ εκτιμούν ότι το δίλημμα που έθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου στους πολίτες για το διακύβευμα των αυτοδιοικητικών εκλογών ευνοεί τους «γαλάζιους» συνδυασμούς. Παράλληλα η Ρηγίλλης ποντάρει και στις εσωκομματικές έριδες που ξέσπασαν σε διάφορες περιφέρειες, εξαιτίας των προσώπων που επέλεξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να ηγηθούν των «πράσινων» συνδυασμών.

Έτσι σήμερα η ΝΔ θεωρεί ότι εκτός από τις περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας με τους Παναγιώτη Ψωμιάδη και Γιώργο Δάκη, που από την αρχή θεωρούνταν τα «φαβορί» στα δύο αυτά «γαλάζια κάστρα», μπορεί να κερδίσει την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και να κυριαρχήσει σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Για τις δύο πρώτες περιφέρειες η εκτίμηση είναι ότι πολύ οριακά δεν θα κερδηθούν από την πρώτη Κυριακή, ενώ για την Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τοπικά στελέχη υποστηρίζουν ότι υπάρχει μεταστροφή του κλίματος στη μουσουλμανική μειονότητα και αυτό δίνει σοβαρές πιθανότητες να επικρατήσει ο νυν «γαλάζιος» νομάρχης Γιώργος Παυλίδης στο β' γύρο των εκλογών.

Μάλιστα για την ενίσχυση της υποψηφιότητάς του τις προσεχείς ημέρες προγραμματίζεται και άνοδος του Αντώνη Σαμαρά στην περιοχή.

Στη Ρηγίλλης εκτιμούν επίσης ότι στο β' γύρο των εκλογών οι «γαλάζιοι» συνδυασμοί θα επικρατήσουν στις περιφέρειες της Θεσσαλίας, της Ηπείρου, του Ιουνίου (σ.σ. εφόσον το ΠΑΣΟΚ δεν συσπειρωθεί τις τελευταίες ημέρες), του Βορείου Αιγαίου και της Στερεάς Ελλάδας. Παράλληλα έχουν αποδεχτεί ότι στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας η ΝΔ θα υποστεί μεν ήττα στο πρόσωπο του Βασίλη Κικίλια, αλλά όπως τονίζουν στελέχη της η περιφέρεια στην οποία κατοικοεδρεύει η μισή Ελλάδα θα ψηφίσει «αντιμνημονιακά».

Σε επίπεδο δήμων η Νέα Δημοκρατία ευελπιστεί ότι θα επικρατήσει στους δύο από τους τρεις μεγάλους, από τους οποίους και εξάγονται και τα πολιτικά συμπεράσματα. Η ΝΔ δεν περιμένει να καταγράψει σοβαρές επιδόσεις στον Πειραιά, όπου η υποψηφιότητα του Βασίλη Μιχαλολιάκου δεν περπατά.

Εκτιμά ότι την Κυριακή ο Νικήτας Κακλαμάνης θα είναι πολύ μπροστά έναντι του βασικού του αντιπάλου Γιώργου Καμίνη και το ίδιο αναμένει να συμβεί και στο δήμο Θεσσαλονίκης με τον Κώστα Γκιουλέκα.

Το σενάριο για πρόωρες εκλογές κερδίζει έδαφος

Και όμως τα σενάρια πρόωρων εκλογών έχουν... βάση και στο Μαξίμου.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες το στενό επιτελείο Παπανδρέου εισηγείται εθνικές εκλογές άμεσα όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ο λόγος είναι πολιτικά απλός: «Η κυβέρνηση θέλει για τον δύσκολο χειμώνα του 11 νωπή λαϊκή εντολή προκειμένου να αντιμετωπίσει και την αντιπολίτευση και την κοινωνική αναταραχή.

Το ερώτημα είναι αν όντως η κυβέρνηση Παπανδρέου αισθάνεται τόσο ισχυρή ώστε να πιστεύει ότι θα ξανακερδίσει τις εκλογές ή έχει στο συρτάρι και το εναλλακτικό σενάριο μιας κυβέρνησης συνεργασίας. Πάντως οι ίδιοι κύκλοι που εισηγούνται πρόωρες εκλογές δίνουν και ημερομηνία:

Ή μέσα στον Δεκέμβριο ή αλλιώς δεν έχει νόημα».

Το γεγονός ότι αναμένονται νέα σκληρότερα μέτρα θα φθείρουν κι άλλο την σοσιαλιστική εικόνα της κυβέρνησης. Τα σενάρια περί ελληνικής χρεοκοπίας στον ξένο Τύπο ολοένα και αυξάνονται, ενώ οι οικονομικοί αναλυτές βλέπουν πολύ κοντά το ενδεχόμενο της πτώχευσης.

Με τα δεδομένα αυτά στην κυβέρνηση εκλογές το Δεκέμβριο, ώστε οι αλλαγές ή τα όποια σκληρά μέτρα να έχουν την έγκριση του ελληνικού λαού, είναι ανάγκη, αφού αν οι εκλογές γίνουν κανονικά, τότε το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία ελπίδα.

Δυσαρέσκεια για Πάγκαλο από κυβερνητικά στελέχη

Πονοκεφάλους έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση η τοποθέτηση του Θόδωρου Πάγκαλου για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους.


Παρά το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλυψε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και ο ίδιος ο κ. Πάγκαλος εξέδωσε διευκρινιστική δήλωση-απάντηση σε όσα του «καταμαρτυρεί» η ΝΔ, κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται σε κατ' ιδίαν συζητήσεις ενοχλημένα από τα όσα είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Εκτιμούν, δηλαδή, ότι σε μια χρονική περίοδο που ο ίδιος ο πρωθυπουργός αλλάζει την ατζέντα και προβάλλει το δίλημμα των πρόωρων εκλογών για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσουν, η τοποθέτηση του κ. Πάγκαλου για την αναδιάρθρωση του χρέους - ενδεχόμενο που κατηγορηματικά απορρίπτουν ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο - ήταν «αχρείαστη».