ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΗΞΕΡΕ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Διαβάσαμε σήμερα στην τελευταία σελίδα της Πελοποννήσου ένα μικρό παρασκήνιο σχετικά με το πότε και υπό ποιες ...

ΠΟΙΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ

255 οργανισμοί που απασχολούν περισσότερους από 6.000 εργαζομένους ...

ΠΛΑΦΟΝ 2.2ΟΟ ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Επιφυλάξεις εκφράζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το αν και κατά πόσο η θέσπιση πλαφόν 2.400 ευρώ στις συντάξεις είναι αρκετή...

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ, ΜΕΤΡΑ ΥΨΟΥΣ 11,6 ΔΙΣ ΕΥΡΩ

Σε τεντωμένο σχοινί προσπαθεί να ισορροπήσει το οικονομικό επιτελείο...

ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40.000 ΕΥΡΩ

Το βασικό σενάριο προβλέπει διατήρηση των απαλλαγών και εκπτώσεων για τους έχοντες εισοδήματα έως 30.000 ευρώ...

ΦΟΥΡΑΣ: Εκανα ότι μπορούσα; Ο Κατσικόπουλος;

Mε το κεφάλι ψηλά θέλει να αποχωρήσει ο Δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Φούρας και θα προσπαθήσει να ολοκληρώσει μέχρι το τέλος της θητείας του τις παρεμβάσεις που ξεκίνησε. Αίσθηση πάντως προκάλεσε η δήλωση που έκανε στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου που δόθηκε στο Πανεπιστήμιο, σχολιάζοντας την προεκλογική τακτική του Δ. Κατσικόπουλου! "Είστε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών"; τον ρώτησε δημοσιογράφος για να λάβει την εξής απάντηση: "Θα έπρεπε να είμαι; Εγώ από την πλευρά μου έκανα ότι ήταν δυνατόν για να πάει καλά ο Δημήτρης Κατσικόπουλος, Αναρωτιέμαι όμως αν εκείνος έκανε όλα όσα έπρεπε".

Αν φέρει ο Δημαράς τα σκουπιδια στο Φλόκα εγώ φέρνω τους Ρομά στην Πάτρα

"Τοίχος" Παναγιωτόπουλου στον ΧΥΤΑ Φλόκα.«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δεχθούμε τα σκουπίδια της Πάτρας» ξεκαθάρισε ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Ανδρέας Παναγιωτόπουλος μιλώντας στον Ραδιοφωνικό σταθμό της Πάτρας MAX FM. Ο νέος Δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς στις προεκλογικές του δεσμεύσεις είχε αναφέρει πως η Ξερόλακκα θα κλείσει και τα σκουπίδια θα μεταφερθούν στο ΧΥΤΑ Φλόκα. Όμως λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο νέος Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Ανδρέας Παναγιωτόπουλος , ο οποίος τόνισε πως αν επικρατεί η λογική να μεταφέρουμε τα προβλήματα από τον έναν δήμο στον άλλο τότε να μεταφέρει και αυτός τους καταυλισμούς των Ρομά από τα Σαγέΐκα στην Πάτρα.


«Να φέρω και εγώ λοιπόν τους Ρομά στην Πάτρα. Να φτιάξουν εκεί έναν πρόχειρο καταυλισμό. Έχουμε και εμείς ως περιοχή προβλήματα αλλά δεν έχουμε σκοπό να τα μεταφέρουμε στην Πάτρα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Πάτρα: Επεισόδια και δακρυγόνα έξω από το Παράρτημα

Αναταραχή επικράτησε το πρωί έξω από το Παράρτημα του Πανεπιστημίου στην οδό Κορίνθου . Τα ΜΑΤ επενέβησαν αμέσως στην περιοχή ρίχνοντας δακρυγόνα στους τριάντα περίπου αντιεξουσιαστές που ξεκίνησαν τα επεισόδια.Τα δακρυγόνα πάντως δημιούργησαν αναστάτωση καθώς επηρέασαν πολλούς από τους περαστικούς, οι οποίοι εκείνη την ώρα βρίσκονταν στην οδό Κορίνθου, έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Συγκεκριμένα την ώρα που η ομάδα των μαθητών με επωνυμία "Ανυπάκουοι Μαθητές" τελείωναν την πορεία τους στο Παράρτημα κάποια άτομα άρχισαν να πετούν πέτρες προς τους αστυνομικούς και την ομάδα ΔΙ.ΑΣ.

Η αστυνομία διέκοψε την κυκλοφορία για πολύ ώρα μετά τα επεισόδια, φοβούμενη τυχόν συνέχεια από τα άτομα που είχαν παραμείνει στο παράρτημα και συνεχώς αυξάνονταν.

Παράλληλα διεκόπη προσωρινά η κυκλοφορία, ενώ μεγάλη ήταν η αναστάτωση που προκλήθηκε στους περαστικούς.

Κ.ΜΟΡΟΠΟΥΛΟΥ Η ΣΗΜΑΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Η ΣΗΜΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ!

Καυγάς για την σημαία του Πολυτεχνείου
<<Την ιστορική σημαία του Πολυτεχνείου ζητεί η αντιπρύτανης του Πολυτεχνείου, Τόνια Μοροπούλου να επιστρέψει η φοιτητική παράταξη ΠΑΣΠ, η οποία κάθε χρόνο την κρατά ως επικεφαλής στην πορεία...>>Κ.Μοροπούλου  σεβόμενος  τους  αγώνες  σας  επιιτρέψτε μου να  διαφωνήσω  με  την άποψη  σας  να   δωθεί   σημαία  ως μουσειακό  έκθεμα ...
Η σημαία  καλώς  κατ εμε  φυλάσσεται απο  την ΠΑΣΠ  ...
Γιατί  η  σημαία  αυτή  εμπνέει  μια  ολόκληρη  γενία  την δική  μας γενία...
Κακά  τα  ψέματα   στο  πολυτεχνείο  ήταν  το  ΠΑΣΟΚ  όχι  ως  ΠΑΣΟΚ  αλλά  πρόσωπα  και μορφές  που  χάραξαν  την ιστορία  του ΠΑΣΟΚ ...
Επίσης  είναι  φανερό οτι  το  μόνο  αγνό κομμάτι  του  ΠΑΣΟΚ  είναι η  φοιτητική  του  νεολαία...      Η οποία  τιμάει  την  σημαία  κάθε  χρόνο   γιατί   η θέση της  είναι  στον  δρόμο  στις  πορείες...
Στο  μουσείο  θα  είναι  απλά  μια  ακόμη  σημαία  ένα  <<πανί>>  ένα  <<έκθεμα>>...
Στα χέρια  των  φοιτητών  αποκτά  πνοή  αναβιώνουν  μνήμες  που  θα   εμπνέουν  και  θα  διδάσκουν  όλους  εμάς  ...
Τέλος  θα  μας  θυμίζει  και  τι πρέπει  να  αποφύγουμε ,  εννοώ   την κατάσταση που παρέδωσε  αυτή γενιά   εν  γένει  και   άτομα  του  κύρους  σας  που  όπως  φαίνεται  στέκονται  στους  τύπους  και τος καθωσπρεπισμούς ....  
Εμπρός  για  της  γενιάς  μας  τα  πολυτεχνεία...
ΥΓ1: Η ΠΑΣΠ  είναι η   μόνη  ανεξάρτητη  κομματικά  φοιτητική παράταξη
ΥΓ2:  Δημοκράτες  αριστεριστές  σεβαστείτε   την  ημέρα  και την μνήμη  των  νεκρών  και  πάψτε  πια    αυτές  τις  τόσο  <<δημοκρατικές>>  επιθέσεις  κατα της  δημοκρατίας
ΥΓ3:Ελευθερία  για  σένα  θα  δακρύσει  απο  χαρά  ο ηλιος.. (Οδ. Ελύτης)


Ο ΔΑΙΜΩΝ  ΤΟΥ  ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟΥ

Τη σημαία του Πολυτεχνείου ζητά η πρυτανεία από την ΠΑΣΠ

"Η αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου δεν ανήκει σε κανέναν. Ανήκει στο Πολυτεχνείο", είπε η κ. Μαροπούλου. 

Την ιστορική σημαία του Πολυτεχνείου ζητεί η αντιπρύτανης του Πολυτεχνείου, Τόνια Μοροπούλου να επιστρέψει η φοιτητική παράταξη ΠΑΣΠ, η οποία κάθε χρόνο την κρατά ως επικεφαλής στην πορεία.
Ως απαράδεκτη χαρακτήρισε τη στάση της ΠΑΣΠ ο κ. Τριανταφύλλου ενώ η κ. Μαροπούλου τόνισε ότι στο εξής η πύλη του Πολυτεχνείου θα είναι μόνιμο μνημείο. Παράλληλα, σημείωσε πως δεν είναι γιορτή αλλά εκδήλωση μνήμης ο εορτασμός του Πολυτεχνείου.

Φέτος άλλωστε έχουν ξεκινήσει και οι μεταρρυθμίσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από την κυβέρνηση με την αντιπρύτανη να τονίζει πως όλοι οι φορείς του Ιδρυμάτος θα εκφράσουν τις απόψεις τους ώστε να παρουσιαστεί μια ολοκληρωμένη πρόταση.

"Η μετάδοση και η διατήρηση της ιστορικής μνήμης του Πολυτεχνείου δεν μπορεί και δεν πρέπει να μουσειοποιηθεί", ανέφεραν οι διοργανωτές.

Τα κόμματα της Αριστεράς για το Πολυτεχνείο

Την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου τιμούν με τα μηνύματά τους τα κόμματα της ευρύτερης Αριστεράς, υπενθυμίζοντας ότι τα σημαντικά μηνύματα της φοιτητικής αντίστασης κατά της ξενόφερτης χούντας των συνταγματαρχών είναι σήμερα επίκαιρα όσο ποτέ.

ΚΚΕ  
Το ΚΚΕ καλεί, με ανακοίνωσή του, τους εργαζομένους, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία, «να τιμήσουν την εξέγερση του Πολυτεχνείου, να πορευτούν προς την αμερικανική πρεσβεία συμμετέχοντας στο μεγάλο κοινό λαϊκό αγωνιστικό μπλοκ, στο οποίο θα κυματίζουν οι σημαίες του ΠΑΜΕ, του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, οι σημαίες της ελπίδας, της αντεπίθεσης, της προοπτικής».

Το Κομμουνιστικό Κόμμα αναφέρει ότι οι άγριες θυσίες που επιβάλλουν στον λαό δεν θα έχουν τέλος, ούτε αποτέλεσμα για αυτόν.

«Δρόμος προς τα πίσω δεν υπάρχει. Μόνο η διαμόρφωση μιας ισχυρής κοινωνικής λαϊκής συμμαχίας ενάντια στα μονοπώλια, την Ε.Ε. και τα κόμματα που υπηρετούν τον καπιταλισμό μπορεί να ορθώσει εμπόδια στο βάρβαρο μνημόνιο διαρκείας, που καταδικάζει μόνιμα τον λαό στη φτώχεια και τη ζωή χωρίς δικαιώματα. Μόνο η ριζική αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων υπέρ του ΚΚΕ, της λαϊκής συμμαχίας για τη λαϊκή εξουσία, σε βάρος των κομμάτων του συστήματος μπορεί να ανοίξει τον δρόμο της ανάπτυξης για τη λαϊκή ευημερία».

Το ΚΚΕ αναφέρει ακόμη πως «το πλήγμα που δέχτηκαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές πρέπει να γίνει εφαλτήριο μαζικού απεγκλωβισμού του λαού από τα αντιδραστικά τους ιδεολογήματα, τις αυταπάτες και τη μοιρολατρία. Να εκφραστεί σε μαζική συμμετοχή στο εργατικό λαϊκό κίνημα και στους αγώνες».

ΣΥΝ

Η εξέγερση του 1973 ζει στους αγώνες του σήμερα, για ειρήνη, ισότητα, δημοκρατία και κοινωνική απελευθέρωση, τονίζει ο ΣΥΝ σε ανακοίνωσή του για την 37η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και προσθέτει:

«Το μήνυμα το δικό μας, το μήνυμα της ανανεωτικής ριζοσπαστικής Αριστεράς, που έδωσε τη δικιά της ανεπανάληπτη συνεισφορά στην εξέγερση του Νοέμβρη, ιδιαίτερα προς τους νέους και τις νέες, είναι μήνυμα αμφισβήτησης και θετικής διεξόδου μέσα από ενωτικές προσπάθειες για ν' αναστηλωθούν οι αξίες και τα ιδανικά της συλλογικότητας, της κοινωνικής αλληλεγγύης και χειραφέτησης».

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διεξάγει σήμερα την πιο σκληρή επίθεση ενάντια στις δυνάμεις της εργασίας και τη νεολαία. Ο μηχανισμός ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ δεν προσφέρει τίποτα άλλο πάρα τη μεγάλη ευκαιρία στις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις να αποτελειώσουν το κοινωνικό κράτος και τις λαϊκές κατακτήσεις δεκαετιών», αναφέρει ο ΣΥΝ, προσθέτοντας ότι η μόνη διέξοδος για τους εργαζομένους και τη νεολαία είναι η οργανωμένη πάλη και η αντίσταση, η ρήξη και η συλλογική δράση.

Δημοκρατική Αριστερά

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί φάρο για τους σημερινούς αγώνες του λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας, υπογραμμίζει η Δημοκρατική Αριστερά σε ανακοίνωσή της και προσθέτει:

«Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες της οξύτατης οικονομικής κρίσης, απόρροια του μεταπολιτευτικού μοντέλου ανάπτυξης της χώρας, η καλύτερη τιμή στους αγώνες της γενιάς του Πολυτεχνείου είναι η δημιουργία πολιτικών και κοινωνικών προϋποθέσεων για αλλαγή της εφαρμοζόμενης πολιτικής, βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, ισόρροπη ανάπτυξη της οικονομίας και απαλλαγή της χώρας από τις ασφυκτικές δεσμεύσεις του Μνημονίου».
Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 16 Νοεμβρ

Παραπέμφθηκαν τρεις για το Βατοπέδι


Στο Δικαστικό Συμβούλιο παραπέμπονται οι τρεις πρώην υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελος Μπασιάκος, Αλέξανδρος Κοντός και Πέτρος Δούκας, μετά τη μυστική ψηφοφορία επί του πορίσματος της επιτροπής, για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.


Στις 03:30 τα ξημερώματα, ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, βάσει των οποίων διώκονται οι τρεις πρώην υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας, ενώ διεσώθησαν οι κ.κ Θόδωρος Ρουσόπουλος και Γιώργος Βουλγαράκης.

Αποχώρησαν Ν.Δ - ΛΑΟΣ

Λίγο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία για την παραπομπή των πέντε πρώην υπουργών, για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βισθωνίδας, αποχώρησε από την Ολομέλεια της Βουλής η αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ λίγο αργότερα, το ίδιο ανακοίνωσε για λογαριασμό του ΛΑΟΣ, ο Μάκης Βορίδης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τζαβάρας, έκρινε πως η παραπομπή των πέντε πρώην υπουργών, δρομολογείται, «μόνο και μόνον για να ικανοποιήσουμε κάποιους, που κακοποίησαν ιδέες στο όνομα της άσκησης κριτικής στην εξουσία και της ενημέρωσης του λαού. Θα διαπράξουμε οι ίδιοι το πιο σοβαρό ατόπημα, να δώσουμε συναδέλφους βορά στα πρωτοσέλιδα, γιατί έτσι ικανοποιείται η επιμονή κάποιων, ότι η υπόθεση του Βατοπεδίου είναι σκάνδαλο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κλιμακώνοντας την ένταση της ομιλίας του, ο κ. Τζαβάρας κατηγόρησε τους βουλευτές της πλειοψηφίας, πως δεν τους ενδιαφέρει η αλήθεια, αλλά «το νόημα που μπορείτε εκ των ενόντων να σκαρώνετε».

Το λόγο κατά τη διάρκεια της συζήτησης έλαβαν οι Αλέξανδρος Κοντός, Γιώργος Βουλγαράκης, Πέτρος Δούκας και Ευάγγελος Μπασιάκος, με τους κ.κ. Κοντό και Δούκα να υποβάλουν ένσταση αντισυνταγματικότητας για τις επιστολικές ψήφους.

Τι υποστήριξαν οι πρώην υπουργοί
Αλέξανδρος Κοντός
Αλέξανδρος Κοντός
Για «άδικη δίωξη, χωρίς στοιχεία, κατά παράβαση κάθε έννοιας νομιμότητας και με άνωθεν εντολές» έκανε λόγο μιλώντας για την παραπομπή του στο δικαστικό συμβούλιο, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ, Αλέξανδρος Κοντός. 

Ο πρώην υπουργός, επανέλαβε το κεντρικό επιχείρημα της Νέας Δημοκρατίας, πως δεν υπήρξε ζημία για το Δημόσιο συνεπεία των ανταλλαγών, όπως επίσης και ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βισθωνίδας, δεν είναι δεδομένο.

Τέλος, ο κος Κοντός δήλωσε πως «δεν πρόκειται να συμβιβαστώ με οποιαδήποτε λογική παραγραφών» και πως «θα εκμεταλλευτώ όλες τις δυνατότητες της νομοθεσίας, για να αποτινάξω από πάνω μου κάθε σπίλωση».

Ως ζήτημα κομματικής εμπάθειας χαρακτήρισε την εναντίον του κίνηση δίωξης ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Μπασιάκος, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι κρίνεται για δύο αποφάσεις που υπέγραψε με σύμφωνη άποψη των πλέον ενδεδειγμένων οργάνων του κράτους, όπως χαρακτήρισε τα γνωμοδοτικά συμβούλια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Ευάγγελος Μπασιάκος
Ευάγγελος Μπασιάκος
«Το αποτέλεσμα είναι δυστυχώς προκαθορισμένο και προειλημμένο σε ένα περιβάλλον κανιβαλικής ζούγκλας», σημείωσε ο πρώην βουλευτής.

Μιλώντας για την κυριότητα της Μονής επί της λίμνης, τόνισε ότι είχε δοθεί με τις αποφάσεις των πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ, Δρυ και Φωτιάδη, ενώ κατηγόρησε την προανακριτική επιτροπή ότι δεν ανέμεινε τον έλεγχο της εκτίμησης της αξίας των ανταλλαγέντων ακινήτων, «προφανώς για να υπάρχει ένα πόρισμα στην προεκλογική περίοδο»

Ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος αρκέστηκε στην επιστολή στην οποία αναφέρει ότι επί δύο χρόνια έχει εκφράσει τη θέση του τόσο στην Ολομέλεια όσο και στις επιτροπές και γι’ αυτό δεν έχει κάτι περισσότερο να προσθέσει. Όπως αναφέρει θα περιμένει την ανεπηρέαστη από πολιτικές σκοπιμότητες απόφαση των βουλευτών.

Πέτρος Δούκας
Πέτρος Δούκας
Την απόλυτη βεβαιότητα του ότι υφίσταται μία πολιτική δίωξη και ότι η όλη υπόθεση συνιστά πεδίο μικροψυχίας, εξέφρασε μιλώντας στη Βουλή ο πρώην βουλευτής και πρώην υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας.

Η συνταγματική επιταγή, τόνισε ο πρώην υπουργός δεν δίδει λευκή επιταγή στην εκάστοτε πλειοψηφία να διώκει τους πολιτικούς της αντιπάλους, ενώ συμπλήρωσε ότι ο ίδιος έδωσε πλήρεις απαντήσεις για όλα, αλλά πουθενά δεν κατεγράφησαν στο πόρισμα της πλειοψηφίας.

«Είναι πρωτοφανές στα παγκόσμια κοινοβουλευτικά χρονικά να διώκεται ένας υπουργός, επειδή ακολούθησε ομόφωνες αποφάσεις συνταγματικά κατοχυρωμένων οργάνων, όπως είναι το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων», τόνισε ο πρώην υφυπουργός.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης υπογραμμίζοντας ότι «οι απανωτές γνωμοδοτήσεις υπέρ της Μονής έγιναν επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, οπότε επίσης διεγράφησαν οι επίδικες εκτάσεις της λίμνης Βιστωνίδας και οι παραλίμνιες από την κυριότητα του ελληνικού δημοσίου.

«Είναι μία πολιτική δίωξη, αφού όλες οι κατηγορίες είναι στον αέρα» είπε ο πρώην βουλευτής, συμπληρώνοντας ότι η οικογένειά του και ειδικά ο πατέρας του, πτέραρχος Γεώργιος Δούκας υπέστησαν διώξεις κατά το παρελθόν.

Στο επιχείρημα ότι το υπουργείο Πολιτισμού, είναι θεσμικά «παντελώς αμέτοχο» στην υπόθεση του 
Γιώργος Βουλγαράκης
Γιώργος Βουλγαράκης
Βατοπεδίου, στήριξε την υπερασπιστική του γραμμή, ο πρώην υπουργός Γιώργος Βουλγαράκης, υπογραμμίζοντας πως τόσο οι προκάτοχοί του, όσο και οι μετά απ' αυτόν, ενήργησαν όπως ο ίδιος. 

«Δεν υπήρξε καμία παρέμβασή μου που να αφορά αλλοίωση της περιοχής από πλευράς αρχαιολογίας. Καμία ζημία του Δημοσίου και καμία διάταξη νόμου στην οποία να μπορεί να στηριχτεί οιαδήποτε παραπομπή για κανέναν υπηρεσιακό παράγοντα - και γι’ αυτό δεν υπάρχει καμία έρευνα από την τακτική Δικαιοσύνη για κανέναν παράγοντα του υπουργείου. Δεν υπάρχουν περαιτέρω ποινικές ευθύνες, γιατί το υπουργείο δεν συνέπραξε σε καμία φάση των ανταλλαγών, και καμία πρωτοβουλία ή καθήκον, δεν μπορούσε να αναληφθεί εκ μέρους του υπουργού Πολιτισμού. Στο πόρισμα όμως της πλειοψηφίας, έκριναν πως υπήρξε παράβαση καθήκοντος», ανέφερε ο κ. Βουλγαράκης.

Ο πρώην υπουργός, κατηγορείται πως παρέλειψε να κινήσει την διαδικασία μεταβίβασης αρχαιολογικού χώρου στην Ουρανούπολη, παρά την παρέμβαση του επικεφαλής της τοπικής Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, κ. Ταβλάκη, που τον ενημέρωνε πως δεν είναι δυνατή η μεταβίβαση, χωρίς γνωμάτευση της υπηρεσίας. 

«Ειλικρινά δεν εύχομαι σε κανέναν να βρεθεί στη θέση μου. Να υποστεί ως άνθρωπος αυτό το τεράστιο πολιτικό, οικογενειακό και προσωπικό κόστος που υφίσταμαι αυτά τα δύο χρόνια, που έφτασα στο σημείο να χάσω και την μητέρα μου. Σ’ όλο αυτό το διάστημα της υπουργικής μου θητείας, προσπαθούσα να παράγω έργο ορατό, καθημερινό και μετρήσιμο και να πολιτεύομαι υπερασπιζόμενος το Σύνταγμα και τους νόμους. Έχω κάνει δημόσια την αυτοκριτική μου για πράγματα που πίκραναν τους πολίτες. 

Προσωπικά, παρά την πικρία που νοιώθω, σέβομαι απόλυτα την αίθουσα αυτή, στην οποία βρίσκομαι από 29 ετών» κατέληξε ο πρώην υπουργός Πολιτισμού. 

Κόντρα για τις επιστολικές ψήφους

Θέμα δημιουργήθηκε με τις επιστολικές ψήφους, μετά την απόφαση του σώματος να τις κάνει δεκτές. Ανάμεσα στους ψηφίσαντες δι’ επιστολής ήταν ο πρωθυπουργός και οι βουλευτές που απουσίαζαν με αποστολή στο εξωτερικό. Την απόρριψη της εκδοχής αυτής ζήτησε εκ μέρους της Ν.Δ. ο Προκόπης Παυλόπουλος με το σκεπτικό ότι η Βουλή, «σήμερα επέχει θέση δικαστικού λειτουργού και καταλήγει εάν ασκείται ποινική δίωξη ή όχι. Είναι νοητό, απόντες άνθρωποι, που δεν έχουν ακούσει, ούτε τους εισηγητές, ούτε τους απολογούμενους, να ψηφίζουν;». «Παρών» δήλωσε για λογαριασμό του ΚΚΕ, ο Σ. Χαλβατζής ενώ ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Μ. Μπεντενιώτης, σχολίασε ότι «συζητάμε σήμερα για το πώς θα φύγει η Νέα Δημοκρατία από τη Βουλή, απομακρυνόμενη από την ευθύνη να αποφασίσει». 

Η στάση των κομμάτων

Ως μήνυμα στον ελληνικό λαό ότι «δεν είμαστε διατιθέμενοι να καλύψουμε κανέναν, να συγκαλύψουμε και να κουκουλώσουμε παρανομίες και ανομίες πολιτικών προσώπων, όσο ψηλά και εάν βρίσκονται, όποιο αξίωμα και εάν έχουν ή είχαν» χαρακτήρισε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Τσιρώνης, την παραπομπή των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων στη Δικαιοσύνη.

Από πλευράς του, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Ευρυπίδης Στυλιανίδης, εστίασε στην απουσία του πορίσματος για τον διαχειριστικό έλεγχο της Μονής Βατοπεδίου και της πραγματογνωμοσύνης για την εκτίμηση της αξίας των ανταλλαγέντων ακινήτων για να υποστηρίξει πως η κυβέρνηση, έχει στήσει μια «σκευωρία», καθώς «δεν απαντήθηκε με πληρότητα, τίποτα απ’ όσα διερευνήθηκαν, ώστε να αναδειχθούν αποχρώσες ποινικές ευθύνες». 

Στη γραμμή του πορίσματος του ΚΚΕ έμεινε ο εισηγητής του κόμματος, Αντώνης Σκυλλάκος, τασσόμενος υπέρ της παραπομπής των κ.κ. Δούκα, Μπασιάκου και Κοντού, μόνον όμως για την κατηγορία της απιστίας περί την υπηρεσία, απορρίπτοντας την παραπομπή των κ.κ. Ρουσσόπουλου και Βουλγαράκη αφού, όπως σημείωσε, «δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις».

Ο αγορητής του ΛΑΟΣ Θανάσης Πλεύρης χαρακτήρισε το πόρισμα της πλειοψηφίας ως «ντροπή για τον νομικό μας πολιτισμό» και συνόψισε ότι για τους κ.κ. Ρουσσόπουλο και Βουλγαράκη δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καταλογιστεί κάποια ευθύνη, ενώ για τους τρεις άλλους υπουργούς υπάρχουν ενδείξεις για τέλεση απιστίας, πλην όμως σε κάθε περίπτωση έχει επέλθει παραγραφή και αυτό θα πρέπει να το γνωμοδοτήσει και αποφασίσει η Βουλή και όχι το Δικαστικό Συμβούλιο.

Και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Θεόδωρος Δρίτσας θεώρησε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να σταθούν τα αδικήματα της απάτης και του ξεπλύματος του μαύρου χρήματος. Δεν υπάρχουν, όπως υπογράμμισε ενδείξεις για παράβαση καθήκοντος και για ηθική αυτουργία αντιστοίχως για τους κ.κ. Γ. Βουλγαράκη και Θ. Ρουσσόπουλο, ενώ αντιθέτως θα πρέπει να υπάρξει παραπομπή για τους τρεις άλλους διατελέσαντες υπουργούς για απιστία περί την υπηρεσία.

Γιατί παραπέμπονται οι «5»

Ο πρώην υπουργός Επικρατείας, Θοδωρής Ρουσόπουλος, παραπέμφθηκε για ηθική αυτουργία στο αδίκημα της νομιμοποίησης των εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, στο αδίκημα περί απιστίας σε βάρος του Δημοσίου και στο αδίκημα της απάτης σε βάρος του Δημοσίου. Τα δύο τελευταία είναι κατ’ εξακολούθησιν.

Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών, Πέτρος Δούκας, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Κοντός, και ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Μπασιάκος κατηγορήθηκαν για ηθική αυτουργία στο αδίκημα της νομιμοποίησης των εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και συναυτουργία στο αδίκημα περί απιστίας σε βάρος του δημοσίου και στο αδίκημα της απάτης σε βάρος του Δημοσίου.

Αντίθετα για τον πρώην υπουργό Πολιτισμού, Γιώργο Βουλγαράκη, υπήρχαν μόνο σοβαρές ενδείξεις για τη διάπραξη του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος που είχε ως αποτέλεσμα τη ζημία σε βάρος του δημοσίου.

Τα επόμενα βήματα

Σε περίπτωση που υπάρξει απόφαση παραπομπής τότε θα ακολουθήσει η συγκρότηση του Δικαστικού Συμβουλίου, τα μέλη του οποίου προκύπτουν μετά από δημόσια κλήρωση στην Ολομέλεια της Βουλής και προέρχονται από τον Άρειο Πάγο, την Εισαγγελία και το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Θα ακολουθήσει ανάκριση, στη συνέχεια η έκδοση βουλεύματος - που δεν επιδέχεται προσβολής - και σε περίπτωση που προκύψει παραπομπή υπουργού τότε θα συγκληθεί Ειδικό Δικαστήριο.

Βανδαλισμοί από ακροδεξιούς σε μνημεία της Πάτρας

Μία μόλις ημέρα πριν την 37η επέτειο του Πολυτεχνείου, ομάδα ακροδεξιών βεβήλωσαν μνημείο επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου καθώς και το μνημείο Τεμπονέρα στην Πάτρα.


Οι ακροδεξιοί που αυτοαποκαλούνται «Ανένταχτοι Μεάνδριοι Εθνικιστές» δεν δίστασαν να γράψουν με σπρέι συνθήματα υπέρ της Χούντας.

Δείτε τις φωτογραφίες:

Πηγή: thebest.gr