ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΗΞΕΡΕ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Διαβάσαμε σήμερα στην τελευταία σελίδα της Πελοποννήσου ένα μικρό παρασκήνιο σχετικά με το πότε και υπό ποιες ...

ΠΟΙΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ

255 οργανισμοί που απασχολούν περισσότερους από 6.000 εργαζομένους ...

ΠΛΑΦΟΝ 2.2ΟΟ ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Επιφυλάξεις εκφράζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το αν και κατά πόσο η θέσπιση πλαφόν 2.400 ευρώ στις συντάξεις είναι αρκετή...

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ, ΜΕΤΡΑ ΥΨΟΥΣ 11,6 ΔΙΣ ΕΥΡΩ

Σε τεντωμένο σχοινί προσπαθεί να ισορροπήσει το οικονομικό επιτελείο...

ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40.000 ΕΥΡΩ

Το βασικό σενάριο προβλέπει διατήρηση των απαλλαγών και εκπτώσεων για τους έχοντες εισοδήματα έως 30.000 ευρώ...

Έτοιμο για μάχη το "βαθύ ΠΑΣΟΚ"

Είναι πλέον δεδομένο πως η κυβέρνηση θα αναγκαστεί πλέον να συγκρουστεί με το… βαθύ ΠΑΣΟΚ και τα συνδικάτα στις ΔΕΚΟ. Η σύγκρουση αναμένεται ωστόσο να προκαλέσει μεγάλο κοινωνικό κόστος όπως π.χ. κινητοποιήσεις… εβδομάδων σε όλους τους φορείς της συγκοινωνίας αλλά και οικονομικό κόστος στην περίπτωση που το κυβερνών κόμμα έρθει π.χ. σε αντιπαράθεση με τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για θέματα ενέργειας ή συντεχνιακά θέματα. Ποιος θα την πληρώσει; Μα φυσικά ο ελληνικός λαός…

Μιλούν οι… εκσυγχρονιστές

Δεν έχει περάσει απαρατήρητο το γεγονός πως εδώ κει τρεις ημέρες, ασκούν κριτική στην κυβέρνηση στελέχη που παραδοσιακά ανήκουν στο εκσυγχρονιστικό μπλοκ. Στο Μέγαρο Μαξίμου, πιστεύουν πως αυτό δεν γίνεται τυχαία. Και το δικαιολογούν λέγοντας πως κάποια στιγμή θα μιλήσει και ο εκφραστής τους. Δηλαδή ο Κώστας Σημίτης.

Ο Σαμαράς συγκαλεί την ΚΟ της ΝΔ και προειδοποιεί...

Την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του συγκαλεί την προσεχή Παρασκευή ο Αντώνης Σαμαράς.


Στόχος του προέδρου της ΝΔ είναι να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα ανεχθεί περαιτέρω διαφοροποιήσεις και τρικλοποδιές, από όσους βουλευτές μεθοδεύουν να πλήξουν το κόμμα προσχωρώντας τελικά στο κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα μιλήσει έξω από τα δόντια και δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήσει μέχρι και τον όρο αποστασία.

Το πλαίσιο της βαρυσήμαντης ομιλίας του διαμορφώνεται σε απανωτές συσκέψεις με στενούς του συνεργάτες.

Σίγουρο θεωρείται ότι θα καταγγείλει την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας ότι έχει εξυφάνει σχέδιο αναταραχής στη ΝΔ, προκειμένου να ανακόψει την ανοδική της πορεία.

Ο κ. Σαμαράς έχει αποφασίσει να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο συντομότατα και στο πλαίσιο αυτό δεν θα διστάσει να προχωρήσει και σε άλλες διαγραφές.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ENPATRAIS ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΠΑΤΟΥΧΑ

1. κ. Πατούχα πετύχατε μία σπουδαία νίκη καθώς το 4,5% είναι ένα τεράστιο ποσοστό. Που πιστεύεται ότι οφείλεται αυτή η επιτυχία σας;Νομίζω ότι η απάντηση έχει περισσότερες από μία πλευρές:

1) Η πλειοψηφία του κόσμου αισθάνεται την δυσφορία και την μεγάλη πίεση από την εφαρμογή των γνωστών αντιλαϊκών μέτρων. Ήθελε γι’ αυτό να τιμωρήσει τους υπευθύνους. Ένα μέρος αυτής της πολιτικής αγανάκτησης το εισπράξαμε και εμείς.

Βεβαίως δεν έγινε επιλογή από τον σωρό. Οι θέσεις μας, οι προτάσεις μας είχαν πειστική αιτιολογία για την κρίση και την διέξοδο από αυτήν. Με την εκστρατεία μας συναντηθήκαμε με πολλούς από αυτούς τους ανθρώπους.

2) Η παρουσία της παράταξης μας στην τετραετία που πέρασε ήταν συνεχής, με σαφήνεια θέσεων και προτάσεων εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου. Το αποτέλεσμα ήταν να μην μπορεί κανείς να μας κατηγορήσει ότι έχει απέναντι του μια μικρή παράταξη που απλά πολιτικολογεί. Στην παρουσία μας έβλεπε ο κόσμος μια συγκροτημένη ομάδα με πληρότητα δημοτικών και πολιτικών θέσεων.2. Πιστεύετε ότι η νέα Δημοτική Αρχή θα φέρει κάτι καινούργιο; Θα κάνετε σκληρή αντιπολίτευση απέναντι της;


Πιστεύω ότι η νέα Δημοτική Αρχή, διαπνέεται από απόψεις που κινούνται ‘’εντός’’ του υπάρχοντος αυτοδιοικητικού μοντέλου. Άλλωστε και σε όλη τη διάρκεια του εκλογικού αγώνα αυτό το μοντέλο δεν το αμφισβήτησε σε καμία περίπτωση.

Το σύστημα αυτό δεν αφήνει κανένα περιθώριο φιλολαϊκών λύσεων. Ιδιαίτερα στις συνθήκες του Μνημονίου και της μείωσης των εσόδων των Δήμων που θα φτάσει στο 40 και 50 τοις εκατό από τα σήμερα ισχύοντα μεγέθη, θα χρεοκοπήσουν πρωτίστως οι λύσεις της φερόμενης ως ‘’καλής διαχείρισης’’.

Ο κ. Δημαράς κατά κύριο λόγο χρησιμοποίησε την προσήλωση του στη καλή διαχείριση. Όχι μόνο το τελευταίο δίμηνο, αλλά σε ολόκληρη την προηγούμενη τετραετία. Όμως τι θα διαχειριστεί; Αυτό είναι που του διέφυγε. Θα διαχειριστεί οξύτατα προβλήματα σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, παραλυσίας των δημοτικών υπηρεσιών στο στάδιο της προσαρμογής και της ενοποίησης τους, και χωρίς το πολιτικό βάθος μιας συγκροτημένης εναντίωσης του. Ο ‘’Καλλικράτης’’ καταργεί κάθε λαϊκό χαρακτήρα στην Αυτοδιοίκηση, καταργεί τις υπηρεσίες κοινωνικού έργου, ‘’ιδιωτικοποιεί’’ σημαντικούς τομείς. Και ο κ. Δημαράς στήριξε αυτόν τον Νόμο. Δεν κατάλαβε καν ότι είναι ένας νόμος, μέρος του μνημονίου, πλήρως εναρμονισμένος με την φιλοσοφία του και τον αντιλαϊκό του προσανατολισμό.

Όχι! Τίποτα καινούργιο δεν μπορεί να φέρει ο κ. Δημαράς. Δυστυχώς. Για την πόλη και τους ανθρώπους που στήριξαν ελπίδες στην παράταξη του.

Θα ασκούμε αντιπολίτευση, μαχητική αλλά πάντα τεκμηριωμένη. Και χωρίς καμία προσωπική εμπάθεια. Άλλωστε αυτό το θεωρούμε μέρος των γενικών μας αρχών.


3. Τι έχει ΄΄χαραχθεί΄΄ στην μνήμη σας από αυτόν τον προεκλογικό αγώνα;


Η αγανάκτηση και η οργή των απλών ανθρώπων. Η πλήρης απογοήτευση αλλά και η απαισιοδοξία τους. Αισθάνονται ότι έχασαν τα πάντα. Δεν πιστεύουν ότι κανείς μπορεί να τους τα δώσει πίσω. Σκεφτείτε την δυσκολία, αυτή την κατηγορία των ανθρώπων, να τους εμπνεύσεις εμπιστοσύνη στην συλλογικότητα και τους αγώνες.

Είναι πρόβλημα που θα το αντιμετωπίσουμε και στο μέλλον.4. Το ότι τελικά οι κ. Αϊβαλής και κ. Τζουραμάνης εκλέχτηκαν παρ’ ότι υπολείπονταν κατά πολύ από εσάς (είχατε τις διπλάσιες ψήφους περίπου) θεωρείτε ότι αποτελεί αδικία;


Όχι δεν αποτελεί αδικία. Όπως ξέρετε το Δημοτικό Συμβούλιο θα έχει 49 θέσεις. Αδικία είναι το ότι η Δημοτική πλειοψηφία θα έχει 29. Δηλαδή το 60%. Και αυτό είναι κατοχυρωμένο στον νόμο. Η μόνη διαφορά σ’ αυτές τις εκλογές ήταν η δυνατότητα της δεύτερης κατανομής και η εξασφάλιση έδρας με τα υπόλοιπα. Αυτό δεν υπήρχε στις προηγούμενες εκλογές και εμείς τότε δεν βγάλαμε έδρα με μεγαλύτερο ποσοστό.

Αποτελεί σταθερό μας αίτημα το εκλογικό σύστημα να γίνει πλήρως αναλογικό. Αυτό θα απεικονίζει καλύτερα τους συσχετισμούς και την λαϊκή θέληση.5. Το κόμμα που σας στήριξε (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) στον α’ γύρο των εκλογών συγκέντρωσε τελικά γύρω στο 2,7% του εκλογικού σώματος. Πιστεύετε ότι θα υπάρξει αλλαγή του μέχρι τώρα πολιτικού τοπίου;


Δεν με στήριξε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αλλά αν εννοείτε ανατροπή του σημερινού πολιτικού τοπίου, σας απαντώ ότι αυτό δεν γίνεται με ποσοστά. Χρειάζεται λαϊκή πλειοψηφία ανατροπής. Αυτό προϋποθέτει σαφές πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο, καθαρό πολιτικό πλαίσιο που να υπερβαίνει το σήμερα. Πρέπει να αποτελέσει επιδίωξη της ευρύτερης αριστεράς η οποία στα πλαίσια του θα βρει τον ενωτικό βηματισμό και την τροποποίηση ή προσαρμογή των πολιτικών της προτεραιοτήτων.6. Σε 3,5 χρόνια θα ξαναείστε υποψήφιος ή να περιμένουμε κάτι διαφορετικό;


Με βεβαιότητα μπορώ να σας απαντήσω ότι τα 3,5 χρόνια θα ανταποκριθούμε στα καθήκοντα μας. Η Δημοτική μας κίνηση θα δράσει και θα διευρυνθεί. Για τις επόμενες εκλογές έχουμε χρόνο να σκεφτούμε και να συζητήσουμε.

Συνέντευξη: Μαρκέτος Κωνσταντίνος

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ENPATRAIS ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΤΖΟΥΡΑΜΑΝΗ

1) Κύριε Τζουραμάνη ποια πιστεύετε ότι είναι η μεγαλύτερή σας επιτυχία; Ότι συμπληρώσατε ψηφοδέλτιο κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, ότι περάσατε τον κ. Αϊβαλή ή ότι εκλεχτήκατε;Θεωρώ ότι η μεγαλύτερη επιτυχία μας ήταν η εκλογή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η έδρα στο Δημοτικό Συμβούλιο που κερδίσαμε υπερβαίνει όλα τα υπόλοιπα. Δεν επιθυμώ ποτέ στη ζωή μου να είμαι ο αντι- κάποιου αλλά η θετική επιλογή των συμπολιτών μου. Ελπίζω να είμαι γνήσιος εκφραστής των πολιτών που ελπίζουν σε εμάς, μα πάνω από όλα να μπορέσω να εκπροσωπήσω τη νέα γενιά επάξια από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου. Θα καταβάλω όλες μου τις δυνάμεις ανιδιοτελώς και θα τα καταφέρουμε όλοι μαζί.

2) Τι έχει “ χαραχθεί” στη μνήμη σας από αυτόν τον προεκλογικό αγώνα;


Πολλά αποκόμισα από αυτή την προεκλογική περίοδο. Έλαβα πείρα που δεν μπορώ να την μεταφέρω λεκτικά. Βίωσα πολύ πολύ δύσκολες καταστάσεις, κυρίως όμως είδα για άλλη μια φορά τι κρύβει μέσα του ο άνθρωπος! Αυτό το λέω γιατί πρωτίστως μέτρησα τους φίλους μου σε αυτή τη φάση τη ζωή μου και φάνηκε πως είναι δύσκολο στα δύσκολα να μην είσαι μόνος. Τελικά στα υψηλά ο επικεφαλής, ο ηγέτης είναι μόνος του. Δεν μπορεί κανείς να το αισθανθεί παρά μόνο να το βιώσει! Ένα δεύτερο που θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη μου είναι πόσο μικρός μπορεί να φανεί κανείς μπροστά στο προσωπικό του συμφέρον. Είναι λυπηρό να βρίσκεσαι μπροστά σε μια συλλογική προσπάθεια και να καταλαβαίνεις ότι κάποιος από την ομάδα επιδιώκει το ίδιον όφελος, επιδιώκει την αυτοπροβολή του. Η ιδιοτέλεια σε όλο της το μεγαλείο, δυστυχώς!


3) Που πιστεύετε ότι οφείλετε η επιτυχία σας; Στους συνεργάτες σας, στο διαδίκτυο ή στην τόλμη που είχατε να θέσετε υποψηφιότητα;


Όλα άρχισαν από την τόλμη που βρήκα τον περασμένο Ιούνιο, παραχωρώντας μια συνέντευξη τύπου, λέγοντας ότι η νέα γενιά αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για μια άλλη Πάτρα εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Είχαν βεβαίως προηγηθεί μια σειρά συναντήσεων με αξιολογότατα πρόσωπα της μικρής μας κοινωνίας και όλοι με προέτρεπαν στο να αναλάβω αυτή την πρωτοβουλία. Μετά λοιπόν από αυτή τη συνέντευξη, επικοινώνησαν αρκετοί νέοι μαζί μου οι οποίοι έγιναν και πολύ καλοί συνεργάτες μου. Έτσι δημιουργήθηκε μια καλή ολιγομελή ομάδα που έφερε αυτό το θετικότατο αποτέλεσμα στις εκλογές. Τέλος θεωρώ ότι το διαδίκτυο και ο σύγχρονος τρόπος επικοινωνίας μεταξύ κυρίως των νέων ανθρώπων βεβαίως και συνέβαλε σε αυτό το αποτέλεσμα.

4) Είστε ικανοποιημένος από το γεγονός ότι ο Πατραϊκός λαός εξέλεξε τον κ. Δημαρά; Θα έχετε σκληρή αντιπολιτευτική στάση απέναντί του;


Σε κάθε εκλογική διαδικασία ο κυρίαρχος λαός έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Επ’ αυτού δεν τίθεται κανένα θέμα και μου είναι απολύτως σεβαστό το τι ο Πατραϊκός λαός ψήφισε. Τώρα όσον αφορά την αντιπολίτευση που θα ασκήσω έχω να σας πω, ότι σίγουρα δεν θα βαρεθείτε από το νέο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν με εκφράζουν οι κορώνες για το θεαθήναι και χωρίς ουσία. Θα είμαι εκεί με αφοπλιστικό λόγο. Λόγο φρέσκο, τεκμηριωμένο και εποικοδομητικό για να πάει επιτέλους η πόλη μας μπροστά. Βεβαίως όπου απαιτηθεί θα υψώσουμε τη φωνή μας χωρίς να χαριστούμε σε κανέναν!

5) Έχετε σκεφτεί τι θα κάνετε σε 3,5 χρόνια; Θα ξαναείστε ανεξάρτητος ή θα περιμένουμε κάτι διαφορετικό;


Βεβαίως και έχω σκεφτεί τι θα πράξω έπειτα από 3,5 χρόνια. Σας απαντώ κατηγορηματικά ότι ναι θα είμαι ανεξάρτητος. Η παράταξη που ίδρυσα, η “Πρωτοβουλία Πάτρας” θα είναι η ανεξάρτητη παράταξη που θα διεκδικήσει εκ νέου τον Δήμο Πατρέων και να είστε βέβαιοι θα κερδίσει τις επόμενες δημοτικές εκλογές!


Συνέντευξη: Μαρκέτος Κωνσταντίνος

Τα χορευτικά του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου στη Ρουμανία.

Για μια ακόμη σημαντική εξόρμηση στο εξωτερικό ετοιμάζονται τα χορευτικά του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου, τα οποία θα πάρουν μέρος στο Αντάμωμα Ελληνισμού στη Ρουμανία.


Τα χορευτικά, προσκεκλημένα της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας, πρόεδρος της οποίας είναι ο βουλευτής, Δρ Ντράγκος Γκαμπριέλ Ζησόπουλος θα πάρουν μέρος στο καθιερωμένο Αντάμωμα όλων των Ελληνικών Κοινοτήτων που θα πραγματοποιηθούν στο Βουκουρέστι με τη συμμετοχή 40 ελληνικών κοινοτήτων στις 26 και 27 Νοεμβρίου.

Πρόκειται για ένα τετραήμερο ταξίδι στην παράδοση, μέσω του οποίου τα χορευτικά του Παγκαλαβρυτινού θα έχουν την ευκαιρία όχι μόνο να αναδείξουν την πολιτισμική μας κληρονομιά, αλλά και να προβάλουν την Αχαΐα.

Η αναχώρηση της αχαϊκής αντιπροσωπείας η οποία θα αποτελείται από 50 χορευτές με τους συνοδούς τους θα γίνει στις 25 Νοεμβρίου και η επιστροφή τους στις 29 του ίδιου μήνα, ενώ στη διάρκεια του ταξιδιού η αποστολή θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί δεκάδες μνημεία και αξιοθέατα της περιοχής.

Το πρόγραμμα του ταξιδιού έχει ως εξής:

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου: Αναχώρηση ώρα 4 μ.μ. από Πάτρα. Ακολουθώντας τη διαδρομή Ιωάννινα –Εγνατία -Προμαχώνας, Βουλγαρία Σαντάνσκη, Σόφια, Ρουσέ άφιξη στο Βουκουρέστι, στο ξενοδοχείο Ambasador, το οποίο από το 1937 διαθέτει μακρά παράδοση στη φιλοξενία.

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου: Βουκουρέστι. Υποδοχή της αποστολής από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρουμανίας, Έλληνα Βουλευτή της Ρουμανίας, Δρ Ντράγκο Γκαμπριέλ Ζησόπουλο στα γραφεία του συλλόγου. Ξενάγηση στην πόλη.

Ώρα 6 μ.μ. τελετή έναρξης των κορυφαίων ετήσιων πολιτιστικών εκδηλώσεων των Ελλήνων της Ρουμανίας με τη συμμετοχή 40 Ελληνικών Κοινοτήτων.

Σάββατο 27 Νοεμβρίου: Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται. Στη συνέχεια επίσκεψη στο παλάτι του Τσαουσέσκου και περίπατος στην πόλη.

Απόγευμα επίσκεψη σε αξιοθέατα της περιοχής.

Κυριακή 28 Νοεμβρίου: Πρωινό και επίσκεψη στα καταστήματα. Αναχώρηση για Ελλάδα.

http://www.pankalavritinos.com/products/stin-roumania/

Είναι η δεύτερη φορά που υποψήφιος αρχηγός της ΝΔ χάνει και κάνει κόμμα

«Τέρμα η ανοχή στην κυβέρνηση του ΠαΣοΚ» δήλωσε χθες ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κύριος Γιώργος Καρατζαφέρης σε συνομιλία που είχε με το «Βήμα» ο κ. Καρατζαφέρης είπε:


«Δώσαμε ένα χρόνο ανοχή στο ΠαΣοΚ, αλλά η πολιτική την οποία υπηρετεί πιστεύω ότι οδηγεί σε αδιέξοδο. Οτιδήποτε φέρνει εφεξής η κυβέρνηση στη Βουλή, δεν πρόκειται να το παρακολούθησουμε».

Αναφερόμενος ειδικότερα στον Προϋπολογισμό ο οποίος συζητείται στις 18 του μηνός στη Βουλή, είπε ότι έχει ήδη ορίσει εισηγητή στη συζήτηση τον κύριο Μάκη Βορίδη, με αναπληρωτή τον κύριο Παύλο Μαρκάκη..

Θέλοντας να δείξει με τον αυτόν τον τρόπο, όπως είπε, ότι δεν υφίσταται θέμα ανάμεσα στον ίδιο και τον κύριο Βορίδη: «Δεν πρόκειται να ψηφίσω καμία διάταξη του προυπολογισμού». συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στο κόμμα «Δημοκρατική Συμμαχία» της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, ο κύριος Καρατζαφέρης είπε:

«Είναι η δεύτερη φορά που υποψήφιος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας χάνει τις εκλογές και κάνει δικό του κόμμα.

Η πρώτη ήταν η ήττα του κυρίου Στεφανόπουλου από τον κύριο Μητσότακη και τώρα η Ντόρα που έχασε από τον κύριο Σαμαρά.

Υπάρχει μια παράδοση: όσοι υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας ή του ΠαΣοΚ έκαναν δικό τους κόμμα, να μην φτουρήσουν».

Διαβάστε περισσότερα: tovima.gr

Κάθε παιδί χρωστά στο κράτος 30.000 ευρώ!

Δάνεια συνολικού ύψους περίπου 186 δισεκατομμυρίων ευρώ θα πρέπει να αποπληρώσει ή να αναχρηματοδοτήσει η Ελλάδα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, όπως προκύπτει από το δελτίο δημόσιου χρέους που δημοσίευσε το υπουργείο Οικονομικών.


Επίσης από το δελτίο πληροφορούμαστε ότι το δημόσιο χρέος έφτασε στις 30 Σεπτεμβρίου στα 336,8 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι μέσα σε τρεις μήνες, δηλαδή στο διάστημα από 30/06 έως 30/09, το δημόσιο χρέος της χώρας αυξήθηκε κατά περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ: από τα 316,954 δισ. ευρώ στα 336,807 δισ. ευρώ.

Στο ταμείο υπάρχουν διαθέσιμα 11,176 δισ. ευρώ έναντι 7,465 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου.

Η Ελλάδα έχει μπροστά της μια δύσκολη διετία, καθώς μέσα στο 2011 λήγει χρέος συνολικού ύψους περίπου 32 δισ. ευρώ, ενώ άλλα τόσα λήγουν μέσα στο 2012.

Το 2013 πρέπει να αποπληρωθούν χρέη 36 δισ. ευρώ, ενώ η δυσκολότερη χρονιά είναι το 2014, καθώς οι λήξεις φτάνουν στα 48 δισ. ευρώ

Οσοι αναρωτιέστε πόσα χρωστάμε ως πολίτες αυτής της χώρας, σας λύνουμε την απορία: περίπου 120.000 ευρώ οφείλει κάθε τετραμελής οικογένεια ή ακόμη, αν θέλετε, περίπου 30.000 ευρώ οφείλει στο κράτος κάθε παιδί που γεννιέται.

Κι αν θέλουμε να είμαστε ακριβέστεροι για το χρέος μας, πρέπει στα περίπου 350 δισ. ευρώ να προσθέσουμε και 450 δισ. ευρώ, το αναλογιστικό άνοιγμα των ασφαλιστικών ταμείων.

Επιπλέον, 280 δισ. ευρώ που αποτελούν τα χρέη επιχειρήσεων και ιδιωτών προς τις τράπεζες. Με λίγα λόγια, χρωστάμε ένα σύνολο της τάξης του 1,1τρισ. ευρώ!

Σε αυτά δεν περιλαμβάνεται το πακέτο στήριξης των τραπεζών, ύψους μέχρι 28 δισ. ευρώ, μέρος του οποίου θεωρείται κάποιας μορφής «επένδυση» στο κεφάλαιο των τραπεζών, ενώ κάποιο άλλο μέρος αποτελείται από εγγυήσεις που θα αναγκαστεί να καλύψει το κράτος.

Η πραγματική όψη μιας λαϊκίστικης εξαγγελίας

"Τα γεγονότα είναι ξεροκέφαλα", είχε πει κάποτε ο Φρανσουά Μιτεράν και προφανώς είχε δίκιο. Μπορεί να τα ερμηνεύσει κανείς όπως θέλει, όπως τον βολεύουν, αλλά δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να τα αμφισβητήσει. Γιατί τα γεγονότα είναι γεγονότα.


Αλλά αν τα γεγονότα είναι ξεροκέφαλα, οι αριθμοί, όχι μόνο είναι ξεροκέφαλοι, αλλά είναι και στεγνοί, ενώ μιλούν και από μόνοι τους.

Γεγονός ξεροκέφαλο είναι ότι προεκλογικά ο Γιάννης Δημαράς υποσχέθηκε πως αν βγει δήμαρχος οι άνεργοι της Πάτρας δεν θα πληρώνουν νερό, ούτε δημοτικά τέλη.

Ο Γιάννης Δημαράς εξελέγη δήμαρχος και τώρα θα κληθεί, αργά ή γρήγορα, να κάνει πράξη την υπόσχεσή του. Αλλά, πώς θα γίνει αυτό όταν νομικά δεν υπάρχει η δυνατότητα η ΔΕΥΑΠ να χαρίσει νερό σε κανέναν;

Ωστόσο, για να το διευκολύνουμε τη συζήτηση, ας υποθέσουμε ότι ο νεοεκλεγείς δήμαρχος βρίσκει τρόπο και ξεπερνά το νομικό αυτό σκόπελο και με κάποια πατέντα, κάποιο «παραθυράκι», θα προωθηθεί η υλοποίηση της εξαγγελίας του ότι οι άνεργοι δεν θα πληρώνουν νερό.

Σύμφωνα με δηλώσεις του απερχόμενου προέδρου της ΔΕΥΑΠ Χρήστου Μπακαλάρου στο «Ράδιο Γάμμα», το κόστος ενός τέτοιου μέτρου ανέρχεται σε 500.000 ευρώ το τρίμηνο και κατ' επέκταση σε 2 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο!

Όποιος πιστεύει πραγματικά ότι η ΔΕΥΑΠ, την ώρα που δανείζεται για να προχωρήσει αναπτυξιακά στο μέλλον, έχει τη δυνατότητα να «χαρίσει» έστω κι ένα ευρώ, πόσο μάλλον 2 εκατομμύρια ευρώ, με όλο το σεβασμό, αλλά πιστεύω ότι θα πρέπει να αρχίσει να ανησυχεί για το δείκτη της νοημοσύνης του.

Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που η δρομολογημένη αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑΠ, (κοστολόγηση ανάλογα με την κατανάλωση) συνεπάγεται κάθετη μείωση των εσόδων της επιχείρησης.

Βέβαια, ένα εύλογο ερώτημα είναι αν ο Γιάννης Δημαράς τα ήξερε όλα αυτά όταν υποσχόταν το δωρεάν νερό στους ανέργους.

Εάν δεν ήξερε το κόστος του μέτρου που υποσχέθηκε και ότι αυτό είναι νομικά αδύνατο να υλοποιηθεί είναι ακατάλληλος για δήμαρχος γιατί απλούστατα αυτό υποδηλώνει το μέγεθος της ασχετοσύνης ενός ανθρώπου που θέλει να διοικήσει την πόλη.

Εάν πάλι ήταν γνώστης αυτής της κατάστασης, όταν προχωρούσε στη βαρύγδουπη αυτή εξαγγελία, αυτό σημαίνει ότι είπε συνειδητά ψέματα για να υφαρπάξει την ψήφο των Πατρινών, ιδίως των ανέργων.

Διαλέγετε και παίρνετε.

Εξάλλου, σε ό, τι αφορά το γεγονός ότι η νεοδημοκράτισσα Λένα Καλεντζώτη τάχθηκε υπέρ της εκταμίευσης δανείου 3 εκατομμυρίων ευρώ από την ΔΕΥΑΠ, ενώ ο αριστερός Δημήτρης Γιαννακόπουλος τάχθηκε κατά, αυτό είναι το «κερασάκι στην τούρτα» ή αν προτιμάτε μια πρώτη γεύση για το έργο που θα δούμε σύντομα από τη νέα δημοτική αρχή.

Τελικά, τώρα που το σκέφτομαι καλύτερα, όντως είχε δίκιο ο Μιτεράν. Τα άτιμα τα γεγονότα είναι ξεροκέφαλα.....

Πηγή: dete.gr

Δεν μασάει ο Σαμαράς. Ανέβαλε τις συναντήσεις με Γιαννόπουλο - Κεδίκογλου

Όσοι πίστευαν πως ο Αντώνης Σαμαράς θα ανησυχούσε από την ίδρυση του κόμματος της Ντόρας, καιρός ν' αλλάξουν απόψεις.


Ο πρόεδρος της ΝΔ, όχι μόνο δεν δίστασε να διαγράψει τον Αυγενάκη για τις χθεσινές δηλώσεις του, αλλά σήμερα -σε μια άνευ προηγουμένου επίδειξη δύναμης- επέλεξε να ακυρώσει τα προγαραμματισμένα ραντεβού του με δύο από τους πιο στενούς φίλους της "Ψηλής".

Επρόκειτο για τους Κεδίκογλου και Γιαννόπουλο, στους οποίους ο Μεσσήνιος ήθελε να δείξει πως αν θέλουν να φύγουν από την ΝΔ, ο δρόμος είναι ανοικτός και τα σκυλιά δεμένα... Φυσικά, το μήνυμα που εξέπεμψε ο Σαμαράς με την απόφασή του αυτή, είχε αποδέκτες όχι μόνο τους προαναφερθέντες, αλλά και όλους όσους λοξοκοιτάζουν προς την Δημοκρατική Συμμαχία, όπως η Έλσα Παπαδημητρίου και ο Γιώργος Κοντογιάννης.

ΔΕΝ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΑΠΟ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ

ΔΥΟ ΓΚΑΛΟΠ ΓΙΑ ΤΗ ΝΤΟΡΑ ΣΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ


O πρώτες τηλεφωνικές μετρήσεις που ξεκίνησαν χθες, Δευτέρα για να καταγράψουν την απήχηση της Ντόρας Μπακογιάννη και του νέου κόμματος δεν είναι μόνο απογοητευτικές, είναι σχεδόν...
απαγορευτικές για να κάνει όνειρα περί εισόδου της ΔΗΣΥ στην επόμενη βουλή. Όπως πληροφορηθήκαμε δυο τηλεφωνικά γκάλοπ "τρέχουν" από χθες. Στις δημοσκοπήσεις δεν υπάρχει πρόθεση ψήφου καθώς είναι πάρα πολύ νωρίς, υπάρχουν όμως μια σειρά από ποιοτικά ερωτήματα που αφορούν την πρώτη εντύπωση που αποκόμισαν οι πολίτες από τη δημιουργία του νέου κόμματος.

Το πιο σημαντικό εύρημα είναι ότι οι διαρροές από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

Το δεύτερο σημαντικό εύρημα είναι ότι μόνο 1 στους 5 αναποφάσιστους σκέφτονται να ψηφίσουν το νέο κόμμα της Ντόρας.

Το τρίτο εύρημα έχει να κάνει με την παγιωμένη αντίληψη των ψηφοφόρων ότι το νέο κόμμα θα κινηθεί περίπου στο 3%.

Πρόωρες εκλογές βλέπει η Ρηγίλλης

Εκλογές «νωρίτερα κι από την Άνοιξη του 2011» βλέπει η Ρηγίλλης. Στις συνεχείς συσκέψεις των τελευταίων ημερών, οι εισηγήσεις των επιτελών του Α.Σαμαρά ήταν καθαρά...προεκλογικές.


Στην ΝΔ εκτιμούν ότι η εφαρμογή των νέων μέτρων αλλά και η διαφαινόμενη επέκταση τους τον Φεβρουάριο θα οδηγήσουν τον Γ. Παπανδρέου στην απόφαση για πρόωρες εκλογές.

Άλλωστε όπως δηλώνουν πλέον και δημοσίως βουλευτές και στελέχη της ΝΔ «δεν είναι τυχαίο ότι η Ντόρα έσπευσε να κάνει κόμμα. Είναι προφανές ότι προετοιμάζεται για εκλογικές εξελίξεις».

Η Ντόρα "έκοβε" υπουργούς

Μετά τον σύμβουλο του Αντώνη Σαμαρά Χρύσανθο Λαζαρίδη, ο οποίος, από τη συχνότητα του ραδιοφώνου του «Flash», επέφερε χθες το πρώτο χτύπημα στη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη, σήμερα ήρθε η σειρά του Πάνου Παναγιωτόπουλου, να πάει την κουβέντα πιο… μακριά.


Μιλώντας στον «Real Fm», ο εκπρόσωπος Τύπου της Ρηγίλλης αποδόμησε το εγχείρημα της Ντόρας Μπακογιάννη, κάνοντας λόγο για «προσωπικό πείσμα» της πρώην υπουργού Εξωτερικών, προκειμένου να δυσχεράνει την πολιτική περπατησιά του Αντώνη Σαμαρά προς την πρωθυπουργία.

Το ενδιαφέρον στοιχείο ωστόσο που έθεσε στην πολιτική ατζέντα ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, αφορούσε στον ρόλο τον οποίο διαδραμάτισε η Ντόρα Μπακογιάννη ως άτυπο «Νο2» της Νέας Δημοκρατίας, στα χρόνια της διακυβέρνησης του τόπου από τον Κώστα Καραμανλή.

«Η κα Μπακογιάννη ήταν παντοδύναμη. Συμμετείχε στην Κυβερνητική Επιτροπή, από τα χέρια της περνούσαν όσα αφορούσαν ή δεν αφορούσαν την οικονομία, και ουσιαστικά συναποφάσιζε. Δεν περνούσαν πρώτα από την έγκρισή της τα 2/3 των υπουργών και των υφυπουργών, ώστε μετά να καταλήξουν στο υπουργικό συμβούλιο;», αναρωτήθηκε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ντόρα Μπακογιάννη «έκοβε» στελέχη που δεν επιθυμούσε να συμμετάσχουν στην Κυβέρνηση.