1. κ. Πατούχα πετύχατε μία σπουδαία νίκη καθώς το 4,5% είναι ένα τεράστιο ποσοστό. Που πιστεύεται ότι οφείλεται αυτή η επιτυχία σας;
Νομίζω ότι η απάντηση έχει περισσότερες από μία πλευρές:
1) Η πλειοψηφία του κόσμου αισθάνεται την δυσφορία και την μεγάλη πίεση από την εφαρμογή των γνωστών αντιλαϊκών μέτρων. Ήθελε γι’ αυτό να τιμωρήσει τους υπευθύνους. Ένα μέρος αυτής της πολιτικής αγανάκτησης το εισπράξαμε και εμείς.
Βεβαίως δεν έγινε επιλογή από τον σωρό. Οι θέσεις μας, οι προτάσεις μας είχαν πειστική αιτιολογία για την κρίση και την διέξοδο από αυτήν. Με την εκστρατεία μας συναντηθήκαμε με πολλούς από αυτούς τους ανθρώπους.
2) Η παρουσία της παράταξης μας στην τετραετία που πέρασε ήταν συνεχής, με σαφήνεια θέσεων και προτάσεων εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου. Το αποτέλεσμα ήταν να μην μπορεί κανείς να μας κατηγορήσει ότι έχει απέναντι του μια μικρή παράταξη που απλά πολιτικολογεί. Στην παρουσία μας έβλεπε ο κόσμος μια συγκροτημένη ομάδα με πληρότητα δημοτικών και πολιτικών θέσεων.
2. Πιστεύετε ότι η νέα Δημοτική Αρχή θα φέρει κάτι καινούργιο; Θα κάνετε σκληρή αντιπολίτευση απέναντι της;
Πιστεύω ότι η νέα Δημοτική Αρχή, διαπνέεται από απόψεις που κινούνται ‘’εντός’’ του υπάρχοντος αυτοδιοικητικού μοντέλου. Άλλωστε και σε όλη τη διάρκεια του εκλογικού αγώνα αυτό το μοντέλο δεν το αμφισβήτησε σε καμία περίπτωση.
Το σύστημα αυτό δεν αφήνει κανένα περιθώριο φιλολαϊκών λύσεων. Ιδιαίτερα στις συνθήκες του Μνημονίου και της μείωσης των εσόδων των Δήμων που θα φτάσει στο 40 και 50 τοις εκατό από τα σήμερα ισχύοντα μεγέθη, θα χρεοκοπήσουν πρωτίστως οι λύσεις της φερόμενης ως ‘’καλής διαχείρισης’’.
Ο κ. Δημαράς κατά κύριο λόγο χρησιμοποίησε την προσήλωση του στη καλή διαχείριση. Όχι μόνο το τελευταίο δίμηνο, αλλά σε ολόκληρη την προηγούμενη τετραετία. Όμως τι θα διαχειριστεί; Αυτό είναι που του διέφυγε. Θα διαχειριστεί οξύτατα προβλήματα σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, παραλυσίας των δημοτικών υπηρεσιών στο στάδιο της προσαρμογής και της ενοποίησης τους, και χωρίς το πολιτικό βάθος μιας συγκροτημένης εναντίωσης του. Ο ‘’Καλλικράτης’’ καταργεί κάθε λαϊκό χαρακτήρα στην Αυτοδιοίκηση, καταργεί τις υπηρεσίες κοινωνικού έργου, ‘’ιδιωτικοποιεί’’ σημαντικούς τομείς. Και ο κ. Δημαράς στήριξε αυτόν τον Νόμο. Δεν κατάλαβε καν ότι είναι ένας νόμος, μέρος του μνημονίου, πλήρως εναρμονισμένος με την φιλοσοφία του και τον αντιλαϊκό του προσανατολισμό.
Όχι! Τίποτα καινούργιο δεν μπορεί να φέρει ο κ. Δημαράς. Δυστυχώς. Για την πόλη και τους ανθρώπους που στήριξαν ελπίδες στην παράταξη του.
Θα ασκούμε αντιπολίτευση, μαχητική αλλά πάντα τεκμηριωμένη. Και χωρίς καμία προσωπική εμπάθεια. Άλλωστε αυτό το θεωρούμε μέρος των γενικών μας αρχών.
3. Τι έχει ΄΄χαραχθεί΄΄ στην μνήμη σας από αυτόν τον προεκλογικό αγώνα;
Η αγανάκτηση και η οργή των απλών ανθρώπων. Η πλήρης απογοήτευση αλλά και η απαισιοδοξία τους. Αισθάνονται ότι έχασαν τα πάντα. Δεν πιστεύουν ότι κανείς μπορεί να τους τα δώσει πίσω. Σκεφτείτε την δυσκολία, αυτή την κατηγορία των ανθρώπων, να τους εμπνεύσεις εμπιστοσύνη στην συλλογικότητα και τους αγώνες.
Είναι πρόβλημα που θα το αντιμετωπίσουμε και στο μέλλον.
4. Το ότι τελικά οι κ. Αϊβαλής και κ. Τζουραμάνης εκλέχτηκαν παρ’ ότι υπολείπονταν κατά πολύ από εσάς (είχατε τις διπλάσιες ψήφους περίπου) θεωρείτε ότι αποτελεί αδικία;
Όχι δεν αποτελεί αδικία. Όπως ξέρετε το Δημοτικό Συμβούλιο θα έχει 49 θέσεις. Αδικία είναι το ότι η Δημοτική πλειοψηφία θα έχει 29. Δηλαδή το 60%. Και αυτό είναι κατοχυρωμένο στον νόμο. Η μόνη διαφορά σ’ αυτές τις εκλογές ήταν η δυνατότητα της δεύτερης κατανομής και η εξασφάλιση έδρας με τα υπόλοιπα. Αυτό δεν υπήρχε στις προηγούμενες εκλογές και εμείς τότε δεν βγάλαμε έδρα με μεγαλύτερο ποσοστό.
Αποτελεί σταθερό μας αίτημα το εκλογικό σύστημα να γίνει πλήρως αναλογικό. Αυτό θα απεικονίζει καλύτερα τους συσχετισμούς και την λαϊκή θέληση.
5. Το κόμμα που σας στήριξε (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) στον α’ γύρο των εκλογών συγκέντρωσε τελικά γύρω στο 2,7% του εκλογικού σώματος. Πιστεύετε ότι θα υπάρξει αλλαγή του μέχρι τώρα πολιτικού τοπίου;
Δεν με στήριξε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αλλά αν εννοείτε ανατροπή του σημερινού πολιτικού τοπίου, σας απαντώ ότι αυτό δεν γίνεται με ποσοστά. Χρειάζεται λαϊκή πλειοψηφία ανατροπής. Αυτό προϋποθέτει σαφές πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο, καθαρό πολιτικό πλαίσιο που να υπερβαίνει το σήμερα. Πρέπει να αποτελέσει επιδίωξη της ευρύτερης αριστεράς η οποία στα πλαίσια του θα βρει τον ενωτικό βηματισμό και την τροποποίηση ή προσαρμογή των πολιτικών της προτεραιοτήτων.
6. Σε 3,5 χρόνια θα ξαναείστε υποψήφιος ή να περιμένουμε κάτι διαφορετικό;
Με βεβαιότητα μπορώ να σας απαντήσω ότι τα 3,5 χρόνια θα ανταποκριθούμε στα καθήκοντα μας. Η Δημοτική μας κίνηση θα δράσει και θα διευρυνθεί. Για τις επόμενες εκλογές έχουμε χρόνο να σκεφτούμε και να συζητήσουμε.
Συνέντευξη: Μαρκέτος Κωνσταντίνος