ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΗΞΕΡΕ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Διαβάσαμε σήμερα στην τελευταία σελίδα της Πελοποννήσου ένα μικρό παρασκήνιο σχετικά με το πότε και υπό ποιες ...

ΠΟΙΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ

255 οργανισμοί που απασχολούν περισσότερους από 6.000 εργαζομένους ...

ΠΛΑΦΟΝ 2.2ΟΟ ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Επιφυλάξεις εκφράζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το αν και κατά πόσο η θέσπιση πλαφόν 2.400 ευρώ στις συντάξεις είναι αρκετή...

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ, ΜΕΤΡΑ ΥΨΟΥΣ 11,6 ΔΙΣ ΕΥΡΩ

Σε τεντωμένο σχοινί προσπαθεί να ισορροπήσει το οικονομικό επιτελείο...

ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40.000 ΕΥΡΩ

Το βασικό σενάριο προβλέπει διατήρηση των απαλλαγών και εκπτώσεων για τους έχοντες εισοδήματα έως 30.000 ευρώ...

Μέσι vs Ρονάλντο


  Όλη Ευρώπη ζει στους ρυθμούς  του <<el clasico>> δυο ομάδες μια ιστορία δυο πόλεις μια αντιπαλότητα ένα ξεχωριστό παιχνίδι ανάμεσα στις δυο καλύτερες ομάδες του κόσμου αναμένετε να καθηλώσει όλη την ευρωπαϊκή κοινότητα.Και ναι μόλις μια μέρα απέμεινε για να πέσουν τα δυο μεγάλα ονόματα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου στην αρένα του καμπ νου.Μεσι vs Ροναλντο!
Η κόντρα των δυο καλά κρατεί.
 Όλα άρχισαν πριν ένα αιώνα με την ίδρυση των δυο ομάδων,στην αρχή ήταν καθαρά για γεωγραφικούς λόγους.Η Ρεαλ Μαδρίτης πήρε το όνομα της από την πόλη και πρωτεύουσα της Ισπανίας,ενώ η Μπαρτσελονα από την πόλη Βαρκελώνη.Η ομάδα της Μαδρίτης προερχόταν από την Βασιλική οικογένεια της Μαδρίτης και η Ρεαλ αντιπροσώπευε την δύναμη της Βασιλικής οικογένειας.Το ποδοσφαιρικό παιχνίδι ήταν η αφορμή για να ξεσπάσει η κόντρα των δυο.

Η ΑΦΟΡΜΗ.

Η αφορμή ξεκίνησε το 1920 όταν ο βασιλιάς Αλφόνσο ΙΓ` εξέδωσε διάταγμα με το οποίο έδινε το όνομα Ρεαλ στην Μαδρίτη.Αν και στην εποχή μας,οι οπαδοί προέρχονται απ`όλα τα κοινωνικά στρώματα.Όμως ο ποδοσφαιρικός πόλεμος στην Ισπανία είναι καθαρά για πολίτικους λόγους.Η πλειοψηφία των οπαδών της Ρεαλ Μαδρίτης πριν τον εμφύλιο ήταν δεξιοί και συντηρητικοί,ενώ αργότερα άρχισαν να υποστηρίζουν τον δικτάτορα Φράνκο.Αντίθετα οι οπαδοί της Μπαρτσελονας υποστήριζαν την δημοκρατία,μιας και η δημοκρατία είχε παραχωρήσει αυτονομία στην Καταλονία.Η κόντρα των δυο υπάρχει και σήμερα σε μεγάλες διαστάσεις  από την έναρξη του εμφυλίου στην Ισπανία.Στις αρχές του εμφυλίου στρατεύματα του Φράνκο εκτέλεσαν τον πρόεδρο της Μπαρτσελονας Τζοσέπ Σουνιολ, ο οποίος ήταν μέλος του καταλανικού συμβουλίου.Στον επόμενο αγώνα της Μπαρτσελονας οι οπαδοί αποδοκίμαζαν κατά του Φράνκο την ώρα της απόκρουσης του εθνικού ύμνου,έτσι ήρθε και ο αποκλεισμός της Μπαρτσελονας για έξι μήνες από κάθε αθλητική δραστηριότητα.

Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΦΡΑΝΚΟ.

 Κατά την περίοδο του εμφυλίου οι οπαδοί της Μπαρτσελονας αποκαλούσαν τους οπαδούς της Ρεαλ ρουφιανους και φασίστες ενώ η <<μερεγκες>> αποκαλούσαν τους <<μπλαουγκρανα>> ψευτο επαναστάτες.Ο Φράνκο ένθερμος υποστηρικτής της Ρεαλ έδειχνε με κάθε τρόπο την αγάπη του για την ομάδα του.Η Ρεαλ επί εποχή Φράνκο κατέκτησε δέκα πρωταθλήματα ενώ οι <<μπλαουγκρανα>> οχτώ.Από το 1939 έως το 1953 η Ρεαλ δεν κατέκτησε κανένα πρωτάθλημα,ενώ μέσα σε 20 χρόνια κατέκτησε 10.Χωρίς να αμφισβητηθεί η δυναμική της Ρεαλ η ομάδα της Μαδρίτης είχε κατακτήσει τα πάντα αλλά και τους μεγάλους αστέρες της εποχής.

 Η ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΝΤΙ ΣΤΕΦΑΝΟ.

 Το ποτήρι ξεχείλισε με την μεταγραφή του Αλφεντρο Ντι Στέφανο.Ο Αργεντινός σταρ πήγε στην Ισπανία για λογαριασμό της Μπαρτσελονας,αλλά δεν έπαιξε ποτέ.Εκείνη την εποχή η Μπαρτσελονα κρατούσε τα σκήπτρα στην Ισπανία και με την μεταγραφή του Αργεντινού σταρ θα ήταν μια νίκη απέναντι στην Ρεαλ του Φράνκο.Εφευρέθηκε ένας νόμος από τον Φράνκο που απαγόρευε όλες τις μεταγραφές από το εξωτερικό και συν της άλλης σκαρφίστηκαν έναν νόμο ώστε ο παίχτης να παίζει συνέχεια δανεικός στην Ρεαλ,οι <<μπλαουγκρανα>>το θεώρησαν γελοίο αυτό που γινόταν για αυτό και στις εξέδρες του καμπ νου,έβγαλαν ένα πανό με τον τίτλο <<Mes que un club>>που σημαίνει <<περισσότερο από ένας σύλλογος>>θέλοντας να τονίσουν τις δημοκρατικές διαδικασίες που υπήρχαν στην ομάδα της Βαρκελώνης.


 ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΚΡΟΙΦ.

Η Μπαρτσελονα έκανε το μεταγραφικό <<μπαμ>> της εποχής αποκτώντας τον Johan kroif.O Kroif ήταν έτοιμος να κλείσει στην Ρεαλ αλλά κατέληξε στην μισητή αντίπαλο,τότε οι <<μπαλουγκρανα>> είχαν προσφέρει μυθική πρόταση στον ολλανδο ο όποιος βέβαια τίμησε το συμβόλαιο του αλλά και την αγάπη του προς την Μπαρτσελονα.Οι <<μπαλαουγκρανα>>είχαν ξεκινήσει άσχημα την σεζόν εκείνη όμως <<Ο ιπτάμενος Ολλανδός>>έδειξε τα πλούσια προσόντα του μέσα στο <<Σαντιάγκο Μπερναμπεου>> και πρόσφερε τα μέγιστα για να νικήσει η Μπαρτσελονα, με το εμφατικό σκορ 0-5.


Η ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ <<ΠΡΟΔΟΤΗ>> ΦΙΓΚΟ.


Τα παιχνίδια ανάμεσα στην Ρεαλ και την Μπαρτσελονα ήταν πάντα επειδοσιακα και θα συνεχίσουν να είναι.Το 1970 οι οπαδοί των <<μπλαουγκρανα>> ήταν τόσο αδικημένοι από τις αποφάσεις του δαιατητη,ώστε να πετάξουν 25.000 καθίσματα στο γήπεδο.Όμως το ποτήρι ξεχειλίσει για τον <<Ιούδα>> Φιγκο έτσι τον αποκαλούσαν οι οπαδοί των <<μπλαουγκρανα>> όταν πήρε μεταγραφή για την Μπαρτσελονα ήταν το ίνδαλμα για τους φίλους των <<μπλαουγκρανα>> όμως αργότερα έγινε ο <<προδότης>> γιατί πήγε στην μισητή αντίπαλο.Ο Φιγκο επέστρεψε για πρώτη φορά το Νοέμβριο του 2000 απεναντι στην παλιά του ομάδα μάλιστα οι οπαδοί τον υποδέχτηκαν όπως έναν προδότη.Οι αποδοκιμασίες προς το πρόσωπο του έδειχναν να τον επηρεάζει, η Ρεαλ ηττήθηκε με 2-0.

 Πάντα τα παιχνίδια ανάμεσα σε Μπαρτσελονα και Ρεαλ έχουν σημασία ακόμη και για τον ποιο απαιτητικό φίλο του ποδοσφαίρου,πάντως αξίζει να παρακολουθεί κανείς αυτά τα παιχνίδια γιατί βρε αδερφέ μου μια φορά τον χρόνο γίνεται.

ΣΑΣ ΣΥΝΙΣΤΟΥΜΕ:

 Το EN PATRAIS σας συνιστά να αφήσετε την γυναίκα και τα παιδιά στην πεθερά καλέστε  φίλους συγγενείς παραγγείλετε pizza και άφθονη μπύρα.Κλείστε τηλέφωνα κινητά και σταθερά μαζί,δυναμώστε την τηλεόραση και αφεθείτε στην μαγεία του <<el clasico>>.Το ΕΝ PATRAIS σας εύχεται καλή διασκέδαση και καλό ποδοσφαιρικό αγώνα.

Τα εγκαίνια του Πανεπιστημίου Πατρών, ο Κανελλόπουλος ο βασιλιάς και ο Άννινος

Tετάρτη 30 Νοεμβρίου 1966. Εκείνος ο εορτασμός του Αγίου Ανδρέου δεν ήταν μόνο η «καθιερωμένη θρησκευτική λαμπρότης, επισημότης και μεγαλοπρέπεια» που αποτελούσε και τις πάγιες εισαγωγικές γραμμές των παλιών καθαρευουσιάνικων ρεπορτάζ. Εκείνος ο εορτασμός είχε βέβαια και αυτά τα στοιχεία «παρά την συνεχώς πίπτουσαν καταρρακτώδη βροχήν», αλλά αποτέλεσε και το πλαίσιο γεγονότων βαρυσήμαντων, τόσο για την περιοχή μας όσο και για τις πολιτικές εξελίξεις της κρίσιμης εκείνης εποχής, κρίσιμης και για τη Δημοκρατία και για το έθνος, όπως έδειξαν οι κατοπινές εξελίξεις.


Το μεγάλο και εξαιρετικό τοπικό γεγονός ήταν τα εγκαίνια του Πανεπιστημίου Πατρών στα διδακτήρια του Β΄ Γυμνάσιου Θηλέων. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό των συνθηκών κάτω από τις οποίες εγκαινιάστηκε το πανεπιστήμιο άλλα και κυρίως της προβληματικής προοπτικής του το γεγονός ότι ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο πρωθυπουργός Στ. Στεφανόπουλος, ο αρχηγός της ΕΡΕ Παν. Κανελλόπουλος και οι άλλοι επίσημοι έφθασαν στο κτίριο της οδού Κορίνθου για τα εγκαίνια, προερχόμενοι από τον... Ριγανόκαμπο, όπου είχαν μεταβεί «υπό καταρρακτώδη βροχήν», για να εξετάσουν τη λύση τής εκεί ανεγέρσεως της Πανεπιστημιουπόλεως, όπως δηλαδή είχε αποφασίσει η προηγούμενη κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου άλλα χωρίς «να έχει προωθήσει τη μεταβίβαση του χώρου από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης στο υπουργείο Παιδείας». Πάντως είχαν στήσει σε δύο σημεία πινακίδες «Προς Πανεπιστημούπολιν».

Ένα ρεπορτάζ-αναδρομή στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο παρασκήνιο των επίσημων εγκαινίων του Πανεπιστημίου Πατρών, παρουσίασε η «Γνώμη» 15 χρόνια μετά.

Λίγο πριν από τη μετάβαση εκεί ο βασιλιάς είχε ρωτήσει τον πρωθυπουργό και τον κ. Κανελλόπουλο.

- Πώς δεν προωθήθηκε η μεταβίβαση τής εκτάσεως; Πώς δεν το έκανε αυτό ο κ. Παπανδρέου σαν πρωθυπουργός;

Απάντησε ο κ. Παναγιώτης Κανελλόπουλος:
-Μεγαλειώτατε, μπορώ να διαβεβαιώσω και βάσει των εμπειριών μου ως υπουργού Εθνικής Αμύνης ότι για ορισμένα θέματα υπάρχουν εκεί στεγανά, τα οποία κανείς, μα κανείς απολύτως δεν θα μπορούσε να διαπεράσει ή να επηρεάσει... Δεν πιστεύω ότι μπορούμε και σήμερα να πράξουμε τίποτε περισσότερο επί του προκειμένου από τον Γεώργιον Παπανδρέου.

Συνοφρυώθηκε ο βασιλιάς... αλλά δεν μίλησε... Ήταν κάτι το συγκλονιστικό αυτή η συζήτηση μέσα στο γραφείο του τότε δημάρχου Θ. Άννινου! Στη διπλανή αίθουσα περίμεναν για το γεύμα ο Σπαντιδάκης, ο Αυγέρης και η υπόλοιπη, ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Και ο βασιλιάς ακούγοντας τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο να μιλάει περί στεγανών ακόμη και για την ίδια την κυβέρνηση μέσα στο υπουργείο αυτό και στο Πεντάγωνο (και μάλιστα για θέμα τόσο μικρό όπως η μεταβίβαση 500 στρεμμάτων) προτίμησε να μη μιλήσει. Απέφυγε να απευθυνθεί στην ανώτατη ηγεσία του Στρατού, που βρισκόταν παραπλεύρως, για να ζητήσει εξηγήσεις...

Λίγους μήνες αργότερα τη νύχτα τής 21ης Απριλίου αποδείχτηκε ότι το να μη ζητήσει στην Πάτρα εξηγήσεις για το Ριγανόκαμπο ήταν μια συγκατάνευση σιωπηρή, μια παραδοχή, αναγνώριση, ή εν πάση περιπτώσει μια διαίσθηση έντονη ότι πραγματικά υπήρχαν «στεγανά» που δεν μπορούσε να διαπεράσει ούτε και η ανωτάτη ηγεσία του Στρατού...

Όμως (και εδώ πρέπει να επισημανθεί και το ιστορικά βαρυσήμαντο εκείνης της επετείου του Πολιούχου) ακριβώς εκείνη η ώρα στο γραφείο του δημάρχου υπήρξε μια ώρα σημαδιακή για τις πολιτικές εξελίξεις που ακολούθησαν: Πτώση μετά ένα μήνα περίπου της κυβερνήσεως Στεφ. Στεφανόπουλου - Σχηματισμός νέας κυβερνήσεως υπό τον κ. Κανελλόπουλον, για εκλογές που βέβαια δεν έγιναν ποτέ. Υπήρξε εκεί μέσα στο γραφείο του δημάρχου ένα ημίωρο κρίσιμο, ένα ηλεκτρισμένο «τετ α τετ» μεταξύ Βασιλιά και Κανελλόπουλου που το είχε διευκολύνει η καθυστέρηση προσελεύσεως τού τότε πρωθυπουργού Στεφ. Στέφανοπουλου. Σ' εκείνο το ημίωρο «τετ α τετ» (μια εξαιρετική ευκαιρία που δεν μπορούσαν να την έχουν οι δυο άνδρες στην Αθήνα χωρίς να γίνει σχετικός ντόρος εντελώς ανεπιθύμητος και επικίνδυνος για κείνη τη στιγμή) θεμελιώθηκαν οι κατοπινοί χειρισμοί καθώς και το περίφημο «Μνημόνιο» μεταξύ Γεωργίου Παπανδρέου και Κανελλόπουλου με το οποίο μεθοδευόταν η πολιτική εκτόνωση και η πορεία μετά τις εκλογές.

Ήταν μια πορεία όμως που δεν συνέφερε όχι μόνο στην καραδοκούσα Χούντα αλλά και σε κάποιους άλλους...

Τόσο ο Κανελλόπουλος όσο και ο Στεφ. Στεφανόπουλος απαντώντας σε σχετική καμπάνια αθηναϊκής εφημερίδας έχουν επιβεβαιώσει την κρισιμότητα εκείνης της συνάντησης στο γραφείο του Άννινου και έχουν δώσει ένα περίγραμμα των συζητήσεων.

«... Επί 50 λεπτά τής ώρας, ο βασιλεύς εδέχθη εις ιδιαιτέρας συνομιλίας τον πρωθυπουργόν κ. Στεφανόπουλον και επί της ΕΡΕ κ. Κανελλόπουλον. Αι ολόκληρον ώραν τον αρχηγόν δύο επαφαί του ανωτάτου άρχοντος εγένοντο εις το γραφείον

του κ. δημάρχου, ο οποίος φυσικά είχεν αποσυρθή φροντίζων προσωπικώς δια τους προσκεκλημένους του. Τόσον ο κ. πρωθυπουργός όσον και ο κ .Κανελλόπουλος ήρνηθησαν να προβούν και εις την παραμικράν δήλωσιν, ή τον χαρακτηρισμόν έστω

του είδους των διεξαχθεισών συζητήσεων.

Πάντως εκ κύκλων εγγύτατα ευρισκομένων προς τον κ. Στεφανόπουλον εψιθυρίζετο εις τους διαδρόμους του πανεπιστημίου ότι "τα πράγματα δεν πήγαν και τόσο καλά...". Εάν δε ληφθή υπ' όψιν το περίφροντι αν μη συνοφρυωμένον ύφος του κ. πρωθυπουργού μετά την έξοδόν του εκ του Δημαρχείου, μάλλον θα πρέπει να έχουν δίκαιον oι ανωτέρω κύκλοι...».

Πριν συμπληρωθεί μήνας η κυβέρνηση Στεφανοπούλου, είχε πέσει αφού η ΕΡΕ απέσυρε την ψήψον ανοχής που είχε δώσει από τον Σεπτέμβριον του 1965. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι οι περισσότερες εφημερίδες τής Αθήνας έγραφαν (γύρω απ' τις επαφές στην Πάτρα) ότι εξασφαλίστηκε βιωσιμότητα της κυβερνήσεως.••

Το πανεπιστήμιο και η... ρίγανη

Όμως μέσα στο γραφείο του δημάρχου Θ. Άννινου και πριν από τις προαναφερθείσες βαρυσήμαντες πολιτικές συνομιλίες, είχε διεξαχθεί συζήτηση και για το νέο Πανεπιστήμιο και κυρίως τον τρόπο εξασφαλίσεως του χώρου στον Ριγανόκαμπο.

Στη συζήτηση μετείχε και ο δήμαρχος καθώς και ο τότε υπουργός Τάσης Δρούλιας (στον οποίο άνηκε η ευθύνη της προωθήσεως του Πανεπιστημίου). Ήδη αναφέραμε για την παρατήρηση του Παν. Κανελλόπουλου περί των τότε «στεγανών» στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης και στο πεντάγωνο.

Αντιγράφουμε από ρεπορτάζ της εποχής: «... Ο βασιλεύς Κωνσταντίνος από σειράν ερωτήσεων που υπέβαλεν εφάνη ότι κατ' εκείνην την στιγμήν δεν εξεπλήρου απλώς ένα φιλόφρονα τύπον, αλλά ουσιαστικώς μετείχε με θετικάς ανησυχίας δια το παρόν και το μέλλον του ανωτάτου πνευματικού ιδρύματος των Πατρών.

Όλαι αι ερωτήσεις του Άνακτος έθιγον κατά μίαν βαρυσήμαντον χαρακτηριστικήν συνηγορίαν τα ακανθώδη προβλήματα του πανεπιστημίου μας.

"Το πανεπιστήμιον που θα εγκαινιάσωμεν μετ' ολίγας ώρας -είπεν ο Βασιλεύς- δεν στεγάζεται εις ιδικά του κτίρια. Είναι μία κατάστασις προσωρινή. Προσέξτε όμως, διότι αυτές οι προσωρινές λύσεις δεν επιτυγχάνουν συνήθως την οριστικήν και ολοκληρωμένην...".

Εις το σημείον αυτό ο αρχηγός της ΕΡΕ κ. Κανελλόπουλος (μόλις εισελθών εις την αίθουσαν) απαντά ότι αυτή η προσωρινότης είναι ένα βήμα απείρως προτιμότερον από την διαιώνισιν των συζητήσεων.

Ο άναξ ερωτά εν συνεχεία αν υπάρχουν σχέδια και μελέται δια την ανέγερσιν της Πανεπιστημιουπόλεως και εις ποιον χρόνον προδιαγράφεται η ενσάρκωσις των.

Ο κ. δήμαρχος μειδιών καταλλήλως, αφήνει να εννοηθεί ότι εκ τα θέματα του Πανεπιστημίου υπάρχει αληθινό "κουμφούζιον".

- Υπάρχει μεγαλειότατε (λέγει ο Άννινος) μια έκτασις χιλίων στρεμμάτων στον Ριγανόκαμπο. Οι ξένοι εμπειρογνώμονες έχουν αποφανθεί απεριφράστως ότι "ο θεός έφτιαξε τον Ριγανόκαμπο για Πανεπιστήμιο...".

Και ο Κανελλόπουλος χαριτολογών:

- Φθάνει και το Πανεπιστήμιον να μην έχει σχεσιν με την... ρίγανη»!

Νέο κόμμα ιδρύει ο Αλαβάνος!

Στην ίδρυση νέου κόμματος προχωρά πλέον ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος. Χθες πραγματοποιήθηκε Παναττική συνέλευση του συνδυασμού του οποίου ηγήθηκε στις περιφερειακές εκλογές, όπου αποφασίστηκε «η συγκρότηση του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής με τη μορφή πανελλαδικής πρωτοβουλίας-δικτύωσης με σκοπό να προωθήσει την ιδέα της οικοδόμησης πλατιού πολιτικού και κοινωνικού Μετώπου στη βάση τεσσάρων σημείων:

1. Να φύγει η κυβέρνηση.

2. Να φύγουν τρόικα και μνημόνιο

3. Αναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους άμεσα με τους όρους του λαϊκού συμφέροντος και διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του και

4. Ανασυγκρότηση της οικονομίας και της κοινωνίας με βάση το κοινωνικό κράτος. Σε αυτή την κατεύθυνση θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική συνέλευση του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής στις αρχές του επόμενου έτους (Γενάρης 2011)».

Η απόφαση του Αλέκου Αλαβάνου έχει προκαλέσει προβληματισμό στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τώρα ο Αλέξης Τσίπρας έχει να αντιμετωπίσει δύο πολιτικούς σχηματισμούς στα Αριστερά του: την Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη και το Μέτωπο του κ. Αλαβάνου. Παράλληλα, το Αριστερό Ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ των κ. Π. Λαφαζάνη και Δ. Στρατούλη, έχουν διαφορετική προσέγγιση για το μέλλον του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ από την πλειοψηφία του κόμματος, με αποτέλεσμα να προσθέτουν άλλον έναν πονοκέφαλο στην ηγεσία του κ. Τσίπρα.

Απαγορεύθηκε επικίνδυνο χημικό στα μπιμπερό...

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι σταματά η χρήση της ουσίας δισφαινόλης Α (ΒΡΑ) στα πλαστικά μπιμπερό σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ - η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ μέσα στο 2011. Σύμφωνα με την ανακοίνωση υπάρχουν φόβοι ότι το συγκεκριμένο χημικό μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη και την ανοσολογική απόκριση των μικρών παιδιών.


Φόβοι σχετικά με την επίδραση της δισφαινόλης Α στον οργανισμό έχουν εκφραστεί εδώ και χρόνια και μάλιστα έξι αμερικανικές κατασκευαστικές εταιρείες αφαίρεσαν....το 2009 την ουσία από τα μπιμπερό που πωλούν στην αμερικανική αγορά (όχι όμως και σε άλλες αγορές). Το χημικό αυτό είναι ευρέως χρησιμοποιούμενο στη βιομηχανία πλαστικών προκειμένου να γίνονται τα πλαστικά πιο σκληρά. Περιέχεται σε πλήθος συσκευασιών τροφίμων και ποτών.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι η πρόταση για απαγόρευση χρήσης της δισφαινόλης Α εγκρίθηκε μετά από προχθεσινή παρουσίαση των στοιχείων σε επιτροπή ειδικών από τις εθνικές κυβερνήσεις των κρατώνμελών. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζήτησε η απαγόρευση να τεθεί σε ισχύ τον ερχόμενο Ιούνιο.

Ο αρμόδιος επίτροπος για την Υγεία και την Προστασία του Καταναλωτή Τζον Ντάλι δήλωσε ότι η απόφαση αποτελεί πολύ καλό νέο για τους ευρωπαίους γονείς. «Υπήρχαν σημεία αβεβαιότητας που προέρχονταν από νέες μελέτες οι οποίες έδειχναν ότι η ΒΡΑ μπορεί να έχει επίδραση στην ανάπτυξη, στην απόκριση του ανοσολογικού συστήματος των παιδιών καθώς και στην προαγωγή της ανάπτυξης όγκων».

Σύμφωνα με την Επιτροπή τα κράτη-μέλη θα θεωρούν παράνομη την κατασκευή πολυκαρβονικών μπιμπερό με ΒΡΑ από τον Μάρτιο του 2011 ενώ επίσης θα σταματήσουν την εισαγωγή και την πώλησή τους από τον Ιούνιο του ίδιου έτους.

Εκπρόσωποι του Νational Childbirth Τrust, ενός βρετανικού μη κερδοσκοπικού ιδρύματος που έκανε καμπάνια για την απαγόρευση της δισφαινόλης Α στα μπιμπερό, δήλωσαν ευχαριστημένοι με τη νέα απόφαση. Η διευθύνουσα σύμβουλος του Ιδρύματος Μπελίντα Φιπς ανέφερε στο ΒΒC ότι «όταν βάζουμε υγρά μέσα σε ένα πλαστικό μπουκάλι, κυρίως ζεστά υγρά ή λιπαρά υγρά, τότε η ουσία μπορεί να διαρρεύσει από το μπουκάλι.Το φαινόμενο αυτό είναι ακόμη πιο έντονο καθώς το μπουκάλι γίνεται πιο παλιό και χαράσσεται». Η κυρία Φιπς εξήγησε ότι όταν ένα βρέφος πίνει από μπιμπερό που περιέχει δισφαινόλη Α απορροφά ποσότητες της ουσίας η οποία συσσωρεύεται στις περιοχές του σώματος όπου υπάρχει λίπος. «Είναι ένα χημικό που μιμείται τα οιστρογόνα και μπορεί να έχει πολύ αρνητικές επιδράσεις στον οργανισμό».

Σημειώνεται ότι ο Καναδάς ήταν η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε επισήμως ότι η ΒΡΑ είναι τοξική τον περασμένο Οκτώβριο. Η ανακοίνωση αυτή συνάντησε, όπως ήταν επόμενο, έντονες αντιδράσεις από τη βιομηχανία χημικών.

Ρακοσυλλέκτρια

Δύσκολες ώρες για τον Κυριάκο Βελόπουλο

Προσθήκη λεζάντας
Δύσκολες ώρες για τον βουλευτή του ΛΑΟΣ Κυριάκο Βελόπουλο, ο οποίος βρίσκεται στο προσκήνιο εξαιτίας των αποκαλύψεων του για τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας, που ξέφυγαν από τα όρια των...


"ψιθύρων" και μπήκαν στο κάδρο της πολιτικής.

Ο πατέρας του Κυριάκου παρουσίασε έντονες ενοχλήσεις στην καρδιά και διεκομίσθη επειγόντως σε νοσοκομείο, όπου διεγνώσθη έμφραγμα μυοκαρδίου και εισήχθη στην εντατική.

Περαστικά...

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥΣ ΕΚΟΨΕ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Από το newpost.gr
Θύμα των περικοπών που κάνει η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, για να μειώσει τις δαπάνες και τα περιττά έξοδα έχουν πέσει οι πρώην πρωθυπουργοί Κ. Σημίτης και Κ. Καραμανλής καθώς και όλοι οι πρώην πρόεδροι της Δημοκρατίας.

Μέχρι πρότεινος ελάμβαναν καθημερινά απο τις υπηρεσίες της ΓΓΕ, ένα ή και παραπάνω σώματα με όλο τον ημερησίο τύπο. Πρωινές και απογευματινές εφημερίδες τις οποίες η δαπάνη είχε εγκριθεί απο τις υπηρεσίες της ΓΓΕ. Ωστόσο, η τρόικα απαίτησε και εκεί περιορισμό στα κονδύλια που αφορούν τα περιοδικά και τις εφημερίδες με αποτέλεσμα πλέον εκτός απο τους πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους της δημοκρατίας (Σαρτζετάκη -Στεφανόπουλο) να μην λαμβάνουν εφημερίδες οι πρόεδροι ανώτατων δικαστηρίων, εισαγγελείς αλλά και τα ιδρύματα "Ανδρέα Παπανδρέου" και "Κωνσταντίνου Καραμανλή".

Μείωση στα σώματα εφημερίδων δέχθηκε και ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας που ο αριθμός των σωμάτων του έντυπου τύπου μειώθηκε σε σχέση με το παρελθόν.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ENPATRAIS ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ


 Συνέντευξη: Κωνσταντίνος Γρ Μαρκέτος

Φοιτητής Φυσικοθεραπείας Πάτρας

 
1) Κυρία Βούλτεψη ποιός ήταν ο παράγοντας που σας ώθησε στη δημοσιογραφία;
Όπως ξέρετε μεγάλωσα σ’ ένα «δημοσιογραφικό» σπίτι. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, όλα γύρω μου κινούνταν γύρω από την δημοσιογραφική έρευνα. Δεν υπήρχε περίπτωση να είσαι κοντά στον Γιάννη Βούλτεψη και να μην πιστέψεις πως η «καλή» δημοσιογραφία είναι ο μόνος τρόπος για να κάνεις καλύτερη την ζωή των ανθρώπων, προσφέροντας σωστές πληροφορίες και αναλύσεις. Με τον καιρό, ανακάλυψα πως η δημοσιογραφία είναι μια άσκηση και μια πνευματική περιπέτεια. Γιατί πρέπει επίσης να σας πω ότι αποστολή του δημοσιογράφου δεν είναι μόνο η αλήθεια. Είναι και ο αγώνας για να σέβεσαι τον χρόνο των ανθρώπων. Να μην τον σπαταλάς με άχρηστες πληροφορίες και να μην τον εκμεταλλεύεσαι για να περάσεις μηνύματα άλλων…

2) Είστε από τους λίγους που κατάλαβαν έγκαιρα την ανερχόμενη δύναμη του διαδικτύου και δημιουργήσατε την ιστοσελίδα elzoni.gr .Πιστεύετε τελικά ότι το διαδίκτυο θα επικρατήσει του έντυπου τύπου;Δεν πιστεύω ότι η έντυπη δημοσιογραφία τελειώνει. Πιστεύω, όμως, πως θα επιβιώσουν μόνο εκείνες οι εφημερίδες που θα προσφέρουν κάτι διαφορετικό από αυτό που προσφέρει η τηλεόραση, δηλαδή εμβάθυνση και ανάλυση. Όσο για την διαδικτυακή ενημέρωση, θεωρώ ότι θα αναπτυχθεί γιατί δίνει πολλές ευκαιρίες για πλουραλιστική ενημέρωση και σέβεται το ενεργητικό δικαίωμα των ανθρώπων στην πληροφόρηση. Παρ’ όλα αυτά, θα περάσει αρκετός καιρός για να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι και στο Ιντερνέτ.3) Μιας και είστε διακεκριμένη πολιτική αναλύτρια πιστεύετε ότι η δημιουργία νέων κομμάτων(ΔΗΣΥ, Δημοκρατική Αριστερά) η φημολογία περί δημιουργίας νέων κομμάτων(από τον κ Δημαρά, τον κ Παπαδόπουλο και τον κ Θεοδωράκη) και η μεγάλη αποχή στις εκλογές του Νοεμβρίου θα αλλάξουν το μέχρι σήμερα πολιτικό κατεστημένο; Θα "γεννηθεί" νέο κόμμα εξουσίας; Ή μήπως θα οδηγηθούμε σε κυβερνήσεις συνεργασίας;Το θέμα δεν είναι αν θα υπάρξουν ή όχι νέα κόμματα. Το πρόβλημα είναι πως τίποτε δεν θα μπορέσει να σταθεί αν στη χώρα δεν υπάρξει Κάθαρση. Εκεί που φτάσαμε, με ένα θηριώδες χρέος της τάξης των 450 δις ευρώ, πολύ δύσκολα θα πείσει κανείς πως αποτελεί πράγματι κάτι το καινούργιο και πως δεν θα ακολουθήσει την πορεία του παρελθόντος. Πριν από την δημιουργία νέων κομματικών σχηματισμών πρέπει στην χώρα να υπάρξει το αίσθημα της δικαίωσης. Κάποιοι να τιμωρηθούν και κάποιοι να πάνε σπίτι τους. Κυβερνήσεις συνεργασίας μεταξύ ανθρώπων που έλαβαν μέρος στην καταστροφή και χωρίς προηγουμένως οι ίδιοι να απαιτήσουν την τιμωρία ή τον εξοβελισμό από την πολιτική ζωή των υπευθύνων, θα είναι κυβερνήσεις κουκουλώματος.4) Η πολιτικομάνα Πάτρα και κατ'επέκταση Αχαϊα που έχει "γεννήσει" πολιτικούς όπως ο Γούναρης, ο Κανελλόπουλος, οι Παπανδρέου δεν εκπροσωπείται πλέον στο υπουργικό συμβούλιο. Που οφείλεται, κατά τη γνώμη σας, αυτή η πολιτική απαξίωση της Πάτρας;Δεν νομίζω ότι η πολιτική απαξίωση μιας περιοχής σχετίζεται με το πόσα μέλη αριθμεί σε ένα υπουργικό συμβούλιο. Για παράδειγμα, ο πρωθυπουργός κατάγεται από την Αχαΐα. Το πρόβλημα είναι ότι όχι μόνο η Αχαΐα και η Πάτρα, αλλά ολόκληρη η χώρα ατύχησε όσον αφορά στο πολιτικό της προσωπικό. Ας ήσαν άξιοι και ικανοί και ας μην ξέραμε από πού κατάγονται.5) Ακούσαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση των κυρίων Νικολόπουλου και Σταμάτη, στην ομιλία τους στην ΚΟ της ΝΔ, να εκλέγονται οι τομεάρχες από την ίδια την ΚΟ και να μην επιλέγονται από τον εκάστοτε πρόεδρο. Μάλιστα συμφώνησε και ο Σαμαράς με αυτήν την πρόταση. Πώς την κρίνετε;Η διαδικασία της εκλογής είναι πάντα μια σωστή και δημοκρατική διαδικασία. Αρκεί, βέβαια, όσοι εκλέγονται – πράγμα που ισχύει και για τους διορισμένους – να γνωρίζουν καλά και να ασχολούνται με το αντικείμενο, ώστε πέραν του τίτλου να υπάρχει και αποτέλεσμα.6) Θα θέλατε να αρθρογραφείτε στο ιστολόγιο μας;


Δυστυχώς, δεν διαθέτω τόσο πολύ χρόνο ώστε να μπορώ να αρθρογραφώ, παρά την εκτίμηση που τρέφω για σας και την δουλειά σας. Μπορείτε, όμως, ελεύθερα να αναδημοσιεύετε τα άρθρα μου και να ζητάτε την γνώμη μου με κάθε ευκαιρία. Πιστεύω στην διάδοση των πληροφοριών και στην ελεύθερη πρόσβαση σ’ αυτές. Πιστεύω επίσης ότι μια πληροφορία, μια σκέψη, μια ιδέα που μένει κλειδωμένη στο συρτάρι, είναι μια χαμένη πληροφορία.

THE ZORO IS HERE!!!

Ημερομηνία:
Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2010
Γήπεδο:
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΤΑΔΙΟ
Σκόρερς:
ΜΠΛΑΝΚΟ (90') 
  Σύνθεση ΑΕΚ
(Μανόλο Χιμένεθ): Αραμπατζής, Καράμπελας, Μανωλάς, Δέλλας, Γιάχιτς, Μάκος (78' Γκερέιρο), Γκέντσογλου, Σκόκο (72' Ντιοπ), Λεονάρντο, Μπερνς (58' Μπλάνκο), Λυμπερόπουλος


Σύνθεση ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

(Ερνέστο Βαλβέρδε): Πάρντο, Χολέμπας, Α. Παπαδόπουλος, Ποτουρίδης, Μοντέστο, Μοϊσές, Ντουντού, Ριέρα (23' λ.τ. Ιμπαγάσα), Ρόμενταλ (86' Φετφατζίδης), Φουστέρ (46' Πάντελιτς), Μιραλάς
   Αυτός που έδωσε Ζωή στην κακή AEK των τελευταίων αγωνιστικών ακούει στο όνομα ISMAEL BLANCO...με δικό του γκολ η ένωση επικράτησε με 1-0 απέναντι στον Ολυμπιακό.