ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΗΞΕΡΕ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Διαβάσαμε σήμερα στην τελευταία σελίδα της Πελοποννήσου ένα μικρό παρασκήνιο σχετικά με το πότε και υπό ποιες ...

ΠΟΙΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ

255 οργανισμοί που απασχολούν περισσότερους από 6.000 εργαζομένους ...

ΠΛΑΦΟΝ 2.2ΟΟ ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Επιφυλάξεις εκφράζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το αν και κατά πόσο η θέσπιση πλαφόν 2.400 ευρώ στις συντάξεις είναι αρκετή...

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ, ΜΕΤΡΑ ΥΨΟΥΣ 11,6 ΔΙΣ ΕΥΡΩ

Σε τεντωμένο σχοινί προσπαθεί να ισορροπήσει το οικονομικό επιτελείο...

ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40.000 ΕΥΡΩ

Το βασικό σενάριο προβλέπει διατήρηση των απαλλαγών και εκπτώσεων για τους έχοντες εισοδήματα έως 30.000 ευρώ...

Με γεμισμένο πιστόλι στην συνάντηση της Τρίτης ο Σαμαράς

Την Τρίτη στις 10 το πρωί θα πραγματοποιηθεί τελικά η συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον Αντώνη Σαμαρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ θα πει στον πρωθυπουργό ότι συναίνεση μπορεί να υπάρξει μόνο στη βάση της αλλαγής του μίγματος οικονομικής πολιτικής που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση. Μάλιστα, ο Σαμαράς αναμένεται να αναφερθεί εκτενώς και στην Έκθεση της ΕΕ για την ελληνική Οικονομία, η οποία όπως λένε στην Ρηγίλλης, δικαίωσε την επιχειρηματολογία της ΝΔ, για το ότι η χώρα οδηγήθηκε στο Μνημόνιο λόγω των λαθών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ

Νέο ασφαλιστικό με το νέο μνημόνιο

Νέες παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα (με περαιτέρω περικοπές στις δαπάνες) που θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2011 προβλέπει το αναθεωρημένο μνημόνιο που υπογράψαμε με την τρόικα.


Οι αλλαγές στα επικουρικά ταμεία και στα ταμεία πρόνοιας θα αποφασιστούν σε ξεχωριστή βάση από το κύριο συνταξιοδοτικό σύστημα και οι αλλαγές θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2011.

Στόχος οι δαπάνες για τη σύνταξη να αντιστοιχούν μόλις στο 2,5% του ΑΕΠ.

Η τρόικα θεωρεί υψηλές τις επικουρικές συντάξεις και ζητά να μειωθούν στο 20% της κύριας σύνταξης κάτι που θα φέρει μεγάλες απώλειες στο συμπλήρωμα που έχουν χιλιάδες συνταξιούχοι.

Παράλληλα η χώρα μας έχει δεσμεύεται να αλλάξει την λίστα με τα βαρέα και τα ανθυγιεινά με στόχο να εξαιρεθεί μεγάλος αριθμός δικαιούχων.

Με μια ματιά

Μέτρα για τις συντάξεις

- Η τρόικα θεωρεί υψηλές τις επικουρικές συντάξεις

- Σήμερα κυμαίνονται: 90% - 140% του βασικού μισθού

Η τρόικα ζητά και η κυβέρνηση δεσμεύεται
-Καμία εγγύηση στα αποθεματικά των επικουρικών ταμείων

-Μείωση επικουρικών συντάξεων κάτω από το 20% της κύριας

Εάν προχωρήσουν οι αλλαγές

Σήμερα

Κύρια σύνταξη 610 ευρώ - Επικουρική σύνταξη: 320 ευρώ

Μετά τις αλλαγές

Κύρια σύνταξη 610 ευρώ - Επικουρική σύνταξη: 124 ευρώ

Στην αντεπίθεση ο Σαμαράς..Θα τον δει αλλά δεν συναινεί

Ψύχραιμη μεν αλλά πολύ σκληρή και ενδεικτική της στάσης που θα ακολουθήσει απέναντι στην κυβέρνηση, η σημερινή τοποθέτηση Σαμαρά για τις αιφνιδιαστικές αλλαγές στην αγορά εργασίας, στους μισθούς των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ και στους νέους φόρους.


Ο πρόεδρος της ΝΔ στην πρώτη συνεδρίαση για τις συνταγματικές αλλαγές που προωθεί το κόμμα του, ανέφερε ότι « η κυβέρνηση προωθεί ένα πολυνομοσχέδιο, που αιφνιδιαστικά και κατεπειγόντως αλλάζει, χωρίς διάλογο, χωρίς συναίνεση, χωρίς σοβαρό προγραμματισμό και με εντεινόμενες ενδοκυβερνητικές τριβές, τους όρους ζωής για εκατομμύρια Έλληνες πολίτες.

Αλλαγές όλοι θέλουμε. Αλλά όχι αλλαγές στο πόδι».

Μετά από αυτή τη δήλωση είναι δεδομένο ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συναινέσει με τον Παπανδρέου κάτι που από την αρχή έγραφε το enpatrais.blogspot.com όταν κάποιοι στη Ρηγίλλης διέρρεαν τα εντελώς αντίθετα.

Τους μπλόκαρε η ΔΑΚΕ

Καθοριστικές για το συνδικαλιστικό κίνημα αποδεικνύονται οι τελευταίες αποφάσεις της ΔΑΚΕ.


Το περασμένο Σάββατο αποχώρησε από το συμβούλιο της ΓΣΕΕ με αποτέλεσμα να εκτεθούν οι πράσινοι συνδικαλιστές και τη Δευτέρα συγκαλεί το διευρυμένο προεδρείο της παράταξης «για να καθορίσει την περαιτέρω αντίδρασή της απέναντι στις εργασιακές τριτοκοσμικές σχέσεις που επιβάλλει η κυβέρνηση».

Είναι ολοφάνερο ότι η ΔΑΚΕ λειτουργώντας συλλογικά «αποφλοιώνει» όσους επιχειρούν να παίζουν παιχνίδια στις πλάτες των εργαζόμενων και από τη μια πλευρά και από την άλλη.

Το έργο πλέον γίνεται ακατάλληλο για ... ανήλικους συνδικαλιστές.

NΔ: Επίθεση σε ΥΠΕΞ για την κωλυσιεργία διαμαρτυρίας στη google για τη "Δημοκρατία της Δυτικής Θράκης"

Ανακοίνωση εξέδωσε το γραφείο τύπου της ΝΔ, σχετικά με την αναφορά της περιοχής της Δυτικής Θράκης από το διαδικτυακό ιστότοπο Google Earth σαν... «Δημοκρατία της Δυτικής Θράκης», δηλαδή ως ανεξάρτητο κράτος ή αυτόνομη περιοχή!


Η ΝΔ καλεί την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών «να προβεί σε άμεσες ενέργειες, ώστε να αποκατασταθεί η επίσημη ονομασία της περιοχής αυτής της Ελληνικής επικράτειας και να διερευνήσει ποιοί και με ποια στόχευση είναι υπεύθυνοι για την κατάφωρη αυτή διαστρέβλωση της αλήθειας, που αποτελεί ευθεία απειλή στην εδαφική κυριαρχία και ακεραιότητα της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι «η ΝΔ θα παρακολουθεί το θέμα από κοντά».

Αρνήθηκε ο Τσίπρας τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό

Αρνήθηκε την πρόσκληση του πρωθυπουργού για συναίνεση ο ΑλέξηςΤσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συναντηθεί με τον Γιώργο Παπανδρέου, με το αιτιολογικό ότι την Τρίτη ψηφίζεται το πολυνομοσχέδιο ενώ την Τετάρτη είναι η γενική απεργία.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων

«Ρυθμίζουμε, μέσα σε δύσκολες συνθήκες και μέσα από σκληρές διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας, τις εργασιακές σχέσεις ώστε να προστατεύονται και οι θέσεις εργασίας και το εργασιακό στάτους των εργαζομένων», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής αναφορικά με τις ρυθμίσεις που πέρασαν χτες από το υπουργικό Συμβούλιο για τις ειδικές επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις.


Ο Γ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι στόχος είναι, σε μια δύσκολη περίοδο, να επιβιώσουν οι προβληματικές επιχειρήσεις εκείνες που έχουν προοπτική, ώστε να διατηρηθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας και, σε συνάρτηση με τον επενδυτικό νόμο, να υπάρχει η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Αναφορικά με τον νέο επενδυτικό νόμο υποστήριξε ότι αλλάζει το σκηνικό που επικρατούσε μέχρι σήμερα στις επενδύσεις και άρα στην ανάπτυξη και αποτελεί τη βάση της βιώσιμης ανάπτυξης και την αφετηρία της αναθέρμανσης της ελληνικής οικονομίας.

Σημείωσε δε ότι η κυβέρνηση περιέσωσε τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας, διατηρώντας το δικαίωμα του κράτους να επεκτείνει τη γενική ισχύ τους σε όλες τις επιχειρήσεις ενός κλάδου και ότι η επιχείρηση από την πλευρά της «αποκτά μια ευελιξία με μέτρο, όταν είναι εμφανώς και αντικειμενικά σε δυσχερή θέση».

«Να μη θεωρούμε ότι υπήρχε ένας εργασιακός παράδεισος, που εμείς καταργούμε και φέρνουμε το μεσαίωνα», τόνισε και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση βάζει κανόνες και ότι ρυθμίζει αυτή την ευελιξία και την απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Παράλληλα, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι «εκ του αποτελέσματος ήταν επιτυχημένη η διαπραγμάτευση, τηρουμένων των αναλογιών και γνωρίζοντας πολύ καλά όλοι μας σε ποιες συνθήκες κινούμαστε και ποια είναι τα δημοσιονομικά μας όρια, ώστε να μπορούμε να έχουμε μισθούς αντίστοιχους με την ελληνική πραγματικότητα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι στο μέσον της κρίσης στην οποία βρισκόμαστε, η κυβέρνηση προσπαθεί επιτυχώς να ρυθμίσει τις εργασιακές σχέσεις και να κατοχυρώσει το εισόδημα του πολίτη, «όμως πρέπει να πάρουμε συγκεκριμένες αποφάσεις, γιατί είναι θέμα επιβίωσης της χώρας μας».

Κληθείς να σχολιάσει «βολές» που φέρεται να δέχτηκε η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη στο υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να υπάρχει αποτέλεσμα» και ότι «όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος».

Ακόμη, σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σκληρές και συνεχείς και τελείωσαν λίγο πριν τη χτεσινή συνεδρίαση «γιατί ψάχναμε να βρούμε τα μέτρα που θα είναι τα λιγότερο επώδυνα για τον πολίτη και αυτό το κάνουν όλοι οι υπουργοί και φυσικά το έκανε και η κ. Κατσέλη».

Αναφορικά με την απουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευ. Βενιζέλου από το Υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Πεταλωτής εξήγησε ότι ήταν στην Θεσσαλονίκη και παρέπεμψε στις δηλώσεις που έκανε από εκεί και με τις οποίες «αιτιολογεί με εξαιρετικό τρόπο τη λήψη αυτών των αποφάσεων».

Εν τω μεταξύ, αναφορικά με τα επιπλέον μέτρα «που ζητάει η τρόικα» και θα αντιστοιχούν στο 5% του ΑΕΠ, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι «χωρίς να το ζητήσουν οι εταίροι μας, εμείς αυτές τις αλλαγές θα τις κάνουμε, ούτως ή άλλως, γιατί όντως και έσοδα παραπάνω θέλουμε να έχουμε, αλλά και γιατί βάζουμε και τα θεμέλια ώστε μετά το ξεπέρασμα της κρίσης να μπορούμε να μιλάμε για μια διαφορετική χώρα, απαλλαγμένη από πολλές παθογένειες».

Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση προχωρά τάχιστα σε εξορθολογισμό στις ΔΕΚΟ, διασφαλίζοντας το δημόσιο χαρακτήρα τους αλλά και τις θέσεις εργασίας και αναφέρθηκε στα συσσωρευμένα ελλείμματα των 11 πιο ζημιογόνων ΔΕΚΟ επί διακυβέρνησης της ΝΔ.

Επεσήμανε δε ότι διαφυλάσσονται οι μισθοί έως 1.800 ευρώ μηνιαίως και από την άλλη ότι μπαίνει πλαφόν στα 4.000 ευρώ, καθώς «δεν είναι δυνατό να προκαλείται το κοινωνικό σύνολο από τις εξόφθαλμα υπέρογκες αμοιβές στελεχών».

Το παρών δηλώνει ο Γιάννης Δημαράς

«Είμαστε παρόντες και θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη για την προάσπιση των δικαίων, που βάλλονται τόσο βάρβαρα και ανάλγητα», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της παράταξης «Άρμα Πολιτών», Γιάννης Δημαράς, με αφορμή το εργασιακό νομοσχέδιο, που προωθεί η κυβέρνηση.


Ο κ. Δημαράς υποστηρίζει ότι «με τη συμπλήρωση μόλις ενός μηνός από τις πρόσφατες Περιφερειακές Εκλογές, οι μάσκες έπεσαν. Ακόμη μία φορά, χωρίς την παραμικρή αιδώ, οι κυβερνώντες αποδείχθηκαν ψεύτες».

Συμπληρώνει δε ότι «παρά τις διαβεβαιώσεις τους, ότι δεν επρόκειτο να προχωρήσουν σε νέα μέτρα εις βάρος των εργαζόμενων, τα ανακοινώνουν και τα προωθούν έτσι ξεδιάντροπα, ανερυθρίαστα και στυγνά».

«Άδειασε» την Ντόρα ο Γιώργος...

Μούδιασαν στο στρατόπεδο της Ντόρας Μπακογιάννη με την απόφαση του πρωθυπουργού να μην συμπεριλάβει την ανεξάρτητη βουλευτή στον κύκλο των επαφών του με τους πολιτικούς αρχηγούς. Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας και οι συνεργάτες της ήλπιζαν πως ο Γιώργος Παπανδρέου θα την προσκαλούσε στο Μέγαρο Μαξίμου για να συζητήσουν, καθώς όπως υποστήριζαν, μια τέτοια κίνηση θα καθιέρωνε το νέο κόμμα στις συνειδήσεις των πολιτών και θα το καθιστούσε αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτικού συστήματος. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός, φαίνεται πως είχε άλλα σχέδια...

Οι «παγωμένοι» βουλευτές του ΠΑΣΟΚ…

Ούτε ο «γιατρός» Στρος Καν δεν μπορεί να θεραπεύσει τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που από χθες ζουν τον δικό τους «εργασιακό» εφιάλτη. Μάλιστα, στους διαδρόμους της Βουλής, τα πηγαδάκια είναι έντονα και τα βέλη τα δέχονται δύο πρόσωπα: Η Λούκα Κατσέλη και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ειδικά για την πρώτη, οι φωνές διαμαρτυρίας είναι έντονες και ορισμένοι μάλιστα όπως έλεγαν θα ζητήσουν να μιλήσουν κατ’ ιδίαν με τους υπουργούς που γκρίνιαξαν στο χθεσινό υπουργι8κό συμβούλιο!

Η παρέμβαση του Γιώργου στον Σκανδαλίδη

Πολλοί είναι σήμερα στο ΠΑΣΟΚ που διερωτούνται γιατί ο Γιώργος Παπανδρέου θέλησε να κόψει το βήχα του Κώστα Σκανδαλίδη στην χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έθεσε θέμα επικοινωνιακής πολιτικής στην προώθηση των νομοθετημάτων, αλλά και των κυβερνητικών πράξεων, πλην όμως δεν ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του, αφού ο Πρωθυπουργός του είπε: «Να μην ανοίξουμε τώρα αυτό το θέμα». Όπως έλεγαν σήμερα από το Μέγαρο Μαξίμου, η επικοινωνία θα τεθεί σε ένα από τα επόμενα υπουργικά συμβούλια. Και μάλιστα, ο Γιώργος Παπανδρέου θα έχει μαζί του φάκελο με όλα τα επικοινωνιακά φάουλ των υπουργών. Σε αυτό έχει βοηθήσει και ο Θόδωρος Πάγκαλος…

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ENPATRAIS ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΝΩΛΗ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗ

Συνέντευξη: Κωνσταντίνος Γρ Μαρκέτος

Φοιτητής Φυσικοθεραπείας Πάτρας
Ερωτ.: 1 Κ Μαυρομμάτη ποιός ήταν ο παράγοντας που σας ώθησε στη δημοσιογραφία;


Απαντ.: Η αγάπη στο ρεπορτάζ. Οι σπουδές μου στην Ιταλία σε θέματα επικοινωνίας. Η ανάγκη, στη διάρκεια των σπουδών, για εξεύρεση πόρων προκειμένου να φοιτήσω στη Ρώμη. Η ενασχόλησή μου με τον αθλητισμό και η απόφαση να αποτυπώσω στο χαρτί τις εμπειρίες μου από τον αθλητικό χώρο.


Ερωτ.: 2 Ποιο γεγονός της δημοσιογραφικής καριέρας σας θα μείνει για πάντα "χαραγμένο" στη μνήμη σας;


Απαντ.: ΄Ολες οι αθλητικές μου μεταδόσεις, οι αποστολές σ΄ όλο τον κόσμο. Οι γνωριμίες με προσωπικότητες του πολιτικού, αθλητικού και πολιτιστικού χώρου. Χάρη στη δημοσιογραφία έκανα, περίπου, δύο φορές το γύρο του κόσμου.


Ερωτ.: 3 Γνωρίζοντας ότι αρθρογραφούσατε για την εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ" τι αισθάνεστε τώρα που "έκλεισε";


Απαντ.: Κάθε έντυπο που κλείνει, αποτελεί για όλους μια μαχαιριά στην καρδιά, πόσο μάλλον τώρα που έκλεισε μια εφημερίδα ιστορική όπως το "ΒΗΜΑ" που υπηρέτησα μαζί και τα άλλα έντυπα του ΔΟΛ, επί 35 χρόνια!


Ερωτ.: 4 Η ενασχόλησή σας με τον κινηματογράφο, με επιτυχία μάλιστα, πώς προέκυψε;


Απαντ.: Σπούδασα παράλληλα με την Κοινωνιολογία, κινηματογράφο, θέατρο και τηλεόραση στη Ρώμη. Τι καλύτερο από την Cinecitta και το Piccolo Teatro του Μιλάνου ή τη RAI TV ;


Ερωτ.: 5 Πως λάβατε την απόφαση να ασχοληθείτε με τα κοινά;


Απαντ.: Έχοντας ολοκληρώσει τη δημοσιογραφική μου καριέρα, η πρόταση του Κ. Καραμανλή να με συμπεριλάβει στη λίστα των υποψηφίων για το Ευρωκοινοβούλιο, ήταν ομολογουμένως συναρπαστική, όπως ήταν και η εξέλιξη με την πενταετή μου θητεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πιστεύω ότι έκανα το καθήκον μου και τίμησα με την παρουσία μου και τη γενικότερη προσφορά μου τη θεσμική αυτή θέση.


Ερωτ.: 6 Ως πολυταξιδεμένος δημοσιογράφος αλλά και ως ευρωβουλευτής μπορείτε να μας μεταφέρετε την άποψη των ξένων για τη χώρα μας;


Απαντ.: Τιμούν την ιστορία μας. Τη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία, τις τέχνες και τα γράμματα, τον αθλητισμό και την ολυμπιακή ιδέα. Σήμερα διατηρούν όλα τα πιο πάνω, αλλά είναι και αυστηροί κριτές για όσα συμβαίνουν στη χώρα μας. Δε χαίρονται, αλλά δε μας λυπούνται κιόλας. Εμείς ως Λαός υπερήφανος έχουμε τη δύναμη και το σθένος να τους αποδείξουμε ότι δε μας λυγίζουν οι αντιξοότητες και οι όποιες προσπάθειες ορισμένων, να μας υποδουλώσουν. Η Ελλάδα δε θα γίνει "παιχνιδάκι" των ισχυρών.


Ερωτ.: 7 Πιστεύετε ότι θα ξεπεράσουμε την κρίση; Αντέχει ο ελληνικός λαός και νέα μέτρα;


Απαντ.: Δεν αντέχει ο ελληνικός λαός τα σκληρά μέτρα της Τρόικας και ιδιαίτερα της κυβέρνησης που έχει μεταβληθεί σε μπαλάκι του πινγκ πονγκ σε βάρος του λαού παίρνοντας αποφάσεις που ξεπερνούν ακόμα κι αυτές τις εντολές του Δ.Ν.Τ. Η κρίση, δυστυχώς, δεν πρόκειται να ξεπεραστεί εύκολα, κάτω από τις σημερινές συνθήκες και τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης. Χάσαμε χρόνο και οι προτάσεις του Αντώνη Σαμαρά, ούτε εισακούστηκαν, ούτε εφαρμόστηκαν, δυστυχώς, από τότε που η ΝΔ πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα και έκανε αντιπροτάσεις απέναντι στο ληστρικό μνημόνιο του Δ.Ν.Τ.


Ερωτ.: 8 Πως χαρακτηρίζεται τη νέα πολική προσπάθεια της κ Μπακογιάννη;

Απαντ.: Όλοι μας κρινόμαστε από τις πράξεις μας.


Ερωτ.: 9 Θα θέλατε να αρθρογραφείτε για το enpatrais;(Γνωρίζουμε το πιεσμένο πρόγραμμά σας λόγω της ιδιότητά σας απλά θα ήταν τεράστια τιμή να μας μεταδίδατε λίγες από τις γνώσεις σας και τις εμπειρίες σας)Απαντ.: Με μεγάλη μου χαρά. Αρκεί αυτό να γίνεται σε χρονικά περιθώρια που μου επιτρέποντα, λόγω της καινούργιας μου ενασχόλησης, η οποία όπως γνωρίζετε είναι στην Κομισιόν (Επιτροπή Ανάπτυξης). Και συγκεκριμένα είμαι σύμβουλος της Επιτρόπου K. Georgieva (Ανθρωπιστική βοήθεια, φυσικές καταστροφές, διαχείριση κρίσεων)

Παπανδρέου σε Παπαρήγα: "Φωνάζετε εσείς που κάνετε απολύσεις και μειώσεις σε 902 και ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ;"

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των νέων σκληρών μέτρων στα εργασιακά ανέβηκαν οι τόνοι στην Βουλή στην ώρα του πρωθυπουργού.Ο πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του τόνισε ότι πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση των θέσεων εργασίας και στόχος των ρυθμίσεων που κατέθεσε η κυβέρνηση είναι αυτό ακριβώς καταρχήν να εξασφαλιστούν οι δουλειές.

Απαντώντας πάντως στην κριτική της γ.γ. του ΚΚΕ που είπε οτι η κυβέρνηση είναι η πιο επικίνδυνη από την μεταπολίτευση, ο Γ. Παπανδρέου, τόνισε οτι επικίνδυνη δεν είναι η κυβέρνηση, αλλά επικίνδυνη ήταν η κατάσταση που παρέλαβε.

Αναφερόμενος μάλιστα στα εργασιακά κατηγόρησε το ΚΚΕ οτι το ίδιο την ώρα που φωνάζει κάνει απολύσεις αλλά και μειώσεις μισθών στην ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ και τον 902 που είναι ιδιοκτησίας του.

Για μικροπρέπεια μίλησε η κα Παπαρήγα και δεν απάντησε στις καταγγελίες του πρωθυπουργού.

Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ άσκησε κριτική στον πρωθυπουργο γιατι δεν κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς να καταθέσουν αποψεις για τα εργασιακά, παρατήρηση που οδήγησε τον πρωθυπουργό να δηλώσει ανοιχτός σε προτάσεις που θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στις νέες εργασιακές ρυθμίσεις.

"Εξαπατήσατε τον ελληνικό λαό στα εργασιακά", κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου ο Αλέξης Τσίπρας.

Τι σας θυμίζει;;;

Καστρέφουν και την ΥΓΕΙΑ και τους Γιατρούς!!!

Τη χαρτογράφηση του συστήματος υγείας θα αναλάβει ομάδα ειδικών εμπειρογνωμόνων που θα συσταθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα, με σκοπό τη σύνταξη λεπτομερούς έκθεσης για τη μεταρρύθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.


Στόχος η μείωση των δημοσίων δαπανών για την υγεία κάτω από το 6% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με το κείμενο του Επικαιροποιημένου Μνημονίου η εν λόγω ομάδα εμπειρογνωμόνων θα καταρτίσει την έκθεση για τη συνολική μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας μέχρι τον Μάιο 2011, ενώ θα πρέπει να έχει έτοιμο προσχέδιο (ενδιάμεση έκθεση) στα μέσα Μαρτίου 2011.

Βάσει του Μνημονίου Νο3 οι μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες στο σύστημα υγείας για το άμεσο μέλλον, που θα εφαρμοστούν σταδιακά το πρώτο μισό του 2011, ακολουθούν τρεις κατευθύνσεις:

* Στο σκέλος της φαρμακευτικής δαπάνης προβλέπεται επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα κύρια ταμεία κοινωνικής ασφάλισης (μέχρι το Μάρτιο του 2011) και διεύρυνση της αρνητικής λίστας των χορηγούμενων φαρμάκων.

* Στο διοικητικό κομμάτι προβλέπονται μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνουν την εισαγωγή ηλεκτρονικής αρχειοθέτησης των ιατρικών παραπεμπτικών σε ιδιωτικά κέντρα (μέχρι το Μάρτιο του 2011), την ενοποίηση των πακέτων παροχών μεταξύ των διαφόρων ταμείων (Ιούνιος 2011) και την κεντρικοποίηση των προμηθειών σε κάποια από τα μεγαλύτερα ταμεία.

* Στο σκέλος των δαπανών προβλέπονται μειώσεις στις καθαρές λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων, μέσω της πλήρους εφαρμογής και της αύξησης των συγχρηματοδοτήσεων, της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων και μέσω μειώσεων στα αναλώσιμα και στις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Πρωταρχικός στόχος είναι να σταθεροποιηθούν οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία κάτω από το 6% του ΑΕΠ, ήτοι τα 13 δισ. ευρώ.

Ειδικά στο σκέλος της φαρμακευτικής δαπάνης το 2011 η κυβέρνηση θα πρέπει να πετύχει εξοικονόμηση τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2010. Προς τον σκοπό αυτό το υπουργείο Οικονομικών θα αποκτήσει μεγαλύτερη δημοσιονομική και λειτουργική εποπτεία στις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης.

Σε κάθε περίπτωση όπως τονίζεται στο Επικαιροποιημένο Μνημόνιο : «Εάν η εφαρμογή των παραπάνω μέτρων είναι ανεπαρκής για την επίτευξη των επιδιωκόμενων εξοικονομήσεων, τόσο μέσα στο 2011 όσο και σε μεσοπρόθεσμη βάση, η Κυβέρνηση θα εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα, μετά από συζητήσεις με τη Ευρωπαϊκής Επιτροπή, την ΕΚΤ και το προσωπικό του ΔΝΤ. Η αξιολόγηση του αντίκτυπου των μέτρων θα γίνει στο πλαίσιο αξιολόγησης του προγράμματος».

Σαν σήμερα και η βράβευση του Ελύτη με το βραβείο ΝόμπελΔεν συναινώ, είπε και στον Ρεν o Σαμαράς

Καλύτερα πήγε το χθεσινό ραντεβού του Σαμαρά με τον Ρεν απ΄ ότι είχε πάει το αντίστοιχο με τον Στρος Καν.


Τουλάχιστον στην περίπτωση του κοινοτικού επιτρόπου, ο Σαμαράς βρήκε σημεία επαφής και καλής επικοινωνίας καθώς ο Ρεν άκουσε προσεκτικά τις προτάσεις του προέδρου της Ν.Δ. για έξοδο από την κρίση και φαίνεται ότι συμφώνησε για εκείνες που αφορούν στην αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

Ωστόσο ο Σαμαράς ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να συμφωνήσει με την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και τις απολύσεις, λέγοντας στον Ρεν ότι κάτι τέτοιο δεν θέλει ούτε ο εκπρόσωπος της ΕΕ στην τρόικα.

Εξελίξεις μέσα στο Σαββατοκύριακο

Πληθαίνουν οι φήμες ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα υπάρξουν εξελίξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ειδικά από την πλευρά ορισμένων βουλευτών που πρόσκεινται στον Βενιζέλο.


Τρεις - τέσσερις συνεντεύξεις σε κυριακάτικα φύλλα θεωρούνται ... επίφοβες για το Μαξίμου το οποίο παρακολουθεί με προσοχή τη στάση του βουλευτή Κώστα Καρτάλη.

Ο Βενιζέλος πάντως αποφεύγει να σηκώσει το τηλέφωνο και να δώσει κατευθύνσεις φοβούμενος ότι θα μπει στο κάδρο των ... υπεύθυνων για την ενδοκυβερνητική κρίση που πάει να ξεσπάσει

Λάδι ο Τσοχατζόπουλος...;

Σύμφωνα με πληροφορίες του politicsnews.gr, τα μέλη του ΠΑΣΟΚ στην Εξεταστική Επιτροπή για την Siemens στην έκθεσή τους για τα οπλικά συστήματα βγάζουν...αθώο τον κ.Τσοχατζόπουλο για το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης!


Η πορισματική έκθεση της πλειοψηφίας θα δοθεί στην δημοσιότητα την Δευτέρα, και από τη ΝΔ περιμένουν πως και πως "κραυγαλέα" αθωοτικό πόρισμα για να κερδίσουν επικοινωνιακούς πόντους.( εδώ γύρισαν το Βατοπέδι με την επικοινωνιακή ομάδα στη Βουλή, την Siemens δεν θα μπορέσουν;)

Σύμφωνα λοιπόν με τις πρώτες εκτιμήσεις "δεν προκύπτει καμία εμπλοκή του κ।Τσοχατζόπουλου στην υπόθεση της Siemens".Θα το δούμε και αυτό; Έλεος...

ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΜΗΚΟΣ ΤΟΥΣ Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΑ ΤΣΙΓΑΡΑ

Η κυβέρνηση σύμφωνα με το νομοσχέδιο που θα ψηφίσει την ερχόμενη Τρίτη στη βουλή με τη μορφή κατʼ επείγον, θα φορολογεί τα τσιγάρα ανάλογα με το μήκος τους.


Όπως αναγράφεται στη σχετική σελίδα του νομοσχεδίου: άρθρο 99 μήκος τσιγάρων για τον υπολογισμό του φόρου.

Για τον υπολογισμό του Ειδικού φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) καπνού, ανάλογα με το μήκος του τσιγάρου , χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το φίλτρο και το επιστόμιο θεωρείται: α) ως ένα τσιγάρο όταν έχει μήκος μέχρι οκτώ εκατοστά. β) ως δύο τσιγάρα όταν έχει μήκος μεγαλύτερο από οκτώ

εκατοστά και μέχρι έντεκα εκατοστά. Γ) ως τρία τσιγάρα όταν έχει μήκος μεγαλύτερο από έντεκα εκατοστά και μέχρι δεκατέσσερα εκατοστά κ.οκ.

Επίσης τσιγάρα Α) οι κύλινδροι καπνού που μπορούν να καπνίζονται ως έχουν και οι οποίοι δεν είναι πούρα ή πουράκια. Β) οι κύλινδροι καπνού οι οποίοι με απλό μη βιομηχανοποιημένο χειρισμό γλιστρούν μέσα σε σωλήνες τσιγάρων Γ) οι κύλινδροι καπνού οι οποίοι με απλό μη βιομηχανοποιημένο χειρισμό περιτυλίγονται σε τσιγαρόχαρτα. Β) Πούρα ή πουράκια θεωρούνται: α) οι κύλινδροι καπνού με εξωτερικό περίβλημα από φυσικό καπνό β) οι κύλινδροι καπνού με τεμαχισμένο μείγμα καπνού και με εξωτερικό περιτύλιγμα στο σύνηθες χρώμα του

πούρου από ανασυσταθέντα καπνό.

Για το στριφτό τσιγάρο στο νομοσχέδιο αναγράφεται τι θεωρείται: ο κομμένος ή τεμαχισμένος καπνός, φιλαρισμένος ή πεπιεσμένος σε πλάκες μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάπνισμα του οποίοι τουλάχιστον το 25% του βάρους των σωματιδίων καπνού έχει πλάτος κοπής μικρότερο από 1,5 χιλιοστόμετρο ή έχει πλάτος κοπής ίσο προς 1,5 χιλιοστόμετρο ή μεγαλύτερο εφόσον ο καπνός αυτός πωλείται ή έχει πωληθεί για στρίψιμο τσιγάρων.

Πάντως στις νέες ρυθμίσεις μειώνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα τσιγάρα από 67% σε 65% και αυξάνεται ο πάγιος φόρος από 10% σε 15%.

Ο Παπαδημούλης ξεφτίλησε τον Όλι Ρεν

Σαν σήμερα το 1893 η Ελλάδα κήρυξε πτώχευση...ενώ 70 χρόνια μετά πήρε Νόμπελ

Το 1893 στις 10 Δεκεμβρίου η Ελλάδα κήρυξε πτώχευση.Ο Χαρίλαος Τρικούπης είχε πει την ιστορική φράση "Δυστυχώς Επτωχεύσαμεν"...Μετά από 70 ακριβώς χρόνια η Ελλάδα πήρε το πρώτο Νόμπελ Λογοτεχνίας με το Γιώργο Σεφέρη.
Eίναι σίγουρο πως αυτή η χώρα είναι ή του ύψους ή του βάθους.Η παρακμή που ζούμε ή θα μας πνίξει ή θα μας σηκώσει ξανά ψηλά.Από εμάς εξαρτάται.Το επόμενο Νόμπελ λέτε να το πάρουμε σε 70 χρόνια;

Πάγωσε και η Ρηγίλλης

Πάγωσε η Ρηγίλλης από τα τέσσερα νομοσχέδια που έβαλε χθες ο Παπανδρέου και πολλοί μιλούν για φοβερή πολιτική επικράτηση του πρωθυπουργού απέναντι στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Αυτό φαίνεται εκ πρώτης όψεως μόνο που ο Σαμαράς δεν αιφνιδιάστηκε και τόσο όσο πιστεύουν ορισμένοι.

Ασφαλείς πηγές του enpatrais.blogspot.com αναφέρουν ότι τις επόμενες ώρες αναμένεται κορυφαία παρέμβαση και κίνηση ανατροπής, των πολιτικών εντυπώσεων σε πρώτη φάση.

Ο Σαμαράς είναι ιδιαίτερα προσεκτικός βλέποντας ότι η κυβέρνηση δεν στέκεται με τίποτα και θα προσπαθήσει από σήμερα να βγει και να πάρει την ατζέντα στα χέρια του.

Τους κοίμισε η Κατσέλη

Τον απόλυτο αιφνιδιασμό ακόμη και των συνδικάτων πέτυχε χθες η Κατσέλη με το εργασιακό της νομοσχέδιο.


Άλλα είχε πει στους συνδικαλιστές και άλλα έκανε, ειδικά με την απελευθέρωση των απολύσεων και την άνευ όρων και ορίων μείωση των αποδοχών.

Αποτέλεσμα αυτών ήταν χθες το βράδυ να μην υπάρχει καμία αντίδραση από τα συνδικάτα αφού όλοι οι εκπρόσωποι ήταν σπίτια τους και απολάμβαναν την οικογενειακή γαλήνη.

Δεν παραδίνομαι σου λέω!


Τι κι αν βρέθηκε στο -8 δυόμισι λεπτά πριν το τέλος; Ο Δημήτρης Διαμαντίδης αρνήθηκε να επιτρέψει στον κακό Παναθηναϊκό να παραδοθεί, πέτυχε 13 πόντους στο φινάλε του αγώνα, έστειλε το ματς με την Ολίμπια στην παράταση με καλάθι μετά από επιθετικό ριμπάουντ κι εκεί ανέλαβε δράση ο Νίκολας οδηγώντας τους «πράσινους» στο 95-88, που τους φέρνει αγκαλιά με την πρωτιά του ομίλου. Κορυφαίος ο αρχηγός με 16π. και 11 ασίστ, ακολούθησαν ο Νίκολας με 15π. (5/9 τριπ.) και ο Φώτσης με 17π. και 9 ριμπ.

Πού είναι οι άμυνες;

Με... απούσες άμυνες άρχισε το ματς. Η χαλαρότητα των πράσινων μετόπισθεν και στον αντίποδα η αδυναμία αρχικά της άμυνας με βάθος κι εν συνεχεία της ζώνης του Ζντοβτς να περιορίσει την επιθετική δραστηριότητα του Παναθηναϊκού είχε συνέπεια το υψηλό 12-12 μετά από πέντε λεπτά. Λίγα λεπτά καλής ανασταλτικής λειτουργίας, με μία ζώνη προσαρμογών, οδήγησε τους γηπεδούχους σε ένα ξέσπασμα που τους έφερε αρχικά στο 18-12 κι εν συνεχεία στο 21-14, με τρίποντο του Περπέρογλου.

Ξέφυγε, αλλά... έκατσε

Οι πρωταθλητές Ελλάδος άρχισαν τη δεύτερη περίοδο ανεβάζοντας τη διαφορά για πρώτη φορά στους εννέα, 26-17, ωστόσο ένα «νεκρό» διάστημα-από αυτά που είχε επισημάνει πριν τον αγώνα ο Ομπράντοβιτς-επέτρεψε στους Σλοβένους με ηγέτη τον Γκρέγκορι (9π. στο δεκάλεπτο) να πλησιάσουν στον πόντο, 29-28. Ο Παναθηναϊκός αντέδρασε και ξέφυγε με 35-30, χάνοντας όμως ευκαιρίες-με άστοχα ελεύθερα σουτ από Νίκολας και Σάτο-να αποσπαστεί ακόμη περισσότερο και οι «πράσινοι» ολοκλήρωσαν το ημίχρονο με το «φτωχό» +4, 37-33.

Η Ολίμπια σε ρόλο οδηγού

Οι γηπεδούχοι άρχισαν την επανάληψη με δύο βολές του Σάτο, αλλά κάποια συνεχή αβίαστα λάθη είχαν συνέπεια τρία λεπτά αφλογιστίας, τα οποία εκμεταλλεύτηκε η Ολίμπια και πέρασε για πρώτη φορά μπροστά, 41-39. Ο Παναθηναϊκός απάντησε με ένα 4-0, αλλά οι παίκτες του Ζντοβτς δεν πτοήθηκαν και βρέθηκαν στο +4, 50-46. Ο Φώτσης με ένα τρίποντο κι ένα γκολ-φάουλ φώναξε το σύνθημα της αντεπίθεσης (50-50), αλλά οι συμπαίκτες του δεν τον... άκουσαν και η Ολίμπια έκλεισε το δεκάλεπτο με διαφορά τεσσάρων πόντων, 54-50.

Θρίλερ μέχρι το τέλος

Με σύμμαχο την ψυχολογία οι φιλοξενούμενοι έφτασαν στο +7, 57-50, με τρίποντο του Όζμπολτ και οκτώ λεπτά πριν το τέλος του αγώνα στο +9, 59-50, απέναντι σε έναν βραχυκυκλωμένο επιθετικά και ευάλωτο αμυντικά Παναθηναϊκό. Οι φωνές του Ομπράντοβιτς έπιασαν προσωρινά τόπο, καθώς οι «πράσινοι» με ένα 5-0 πλησίασαν στους τέσσερις (55-59) και στα μέσα του δεκαλέπτου στους τρεις (58-61) με τρίποντο του Νίκολας. Όμως με... ολύμπια ψυχραιμία οι φιλοξενούμενοι όχι απλώς διατήρησαν το προβάδισμα, αλλά δυόμισι λεπτά πριν το τέλος έφτασαν στο 68-60.

Χρειάστηκαν μόλις πενήντα δευτερόλεπτα για να επιστρέψει ο Παναθηναϊκός στο ματς με δύο τρίποντα, από Νίκολας και Περπέρογλου (68-62). Ο Όζμπολτ κέρδισε φάουλ σε προσπάθεια για τρίποντο και αξιοποίησε όλες τις βολές (66-71), αλλά ο Διαμαντίδης απάντησε αμέσως (68-71) και παρότι ο Γκρέγκορι σκόραρε στην επόμενη κατοχή (68-73), ο αρχηγός μίλησε ξανά (70-73), 44’’ πριν το τέλος. Οι ηρωισμοί του Διαμαντίδη, που με τρίποντο μείωσε στο καλάθι (75-77), κράτησαν στην... εντατική τον Παναθηναϊκό. Από κλέψιμο του Φώτση στην επαναφορά η μπάλα έφτασε στον Μπατίστ, που επιχείρησε τρίποντο και αστόχησε, αλλά ο αρχηγός του Παναθηναϊκού ως από μηχανής Θεός πήρε το ριμπάουντ και έστειλε το ματς στην παράταση, 79-79, φτάνοντας τους 13 πόντους στα τελευταία δύο λεπτά του αγώνα.

Πλέον... δεν χανόταν

Το τρίποντο του Ιλιέφσκι με το ξεκίνημα της παράτασης (79-82) δεν ήταν αρκετό για να κόψει τη φόρα του Παναθηναϊκού, που οπλισμένος με ψυχολογία από το φιλί ζωής του Διαμαντίδη απάντησε με ένα 11-0 από τρία τρίποντα του Νίκολας κι ένα άλεϊ ουπ του Μπατίστ ξεφεύγοντας με 90-82. Το νερό είχε μπει στο αυλάκι και ο Παναθηναϊκός έφτασε στη νίκη με 95-88, αγκαλιάζοντας την πρωτιά στον τέταρτο όμιλο.

Τα δεκάλεπτα: 23-17, 37-33, 50-54, 79-79, 95-88.

Παναθηναϊκός (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Τέπιτς 2, Περπέρογλου 9, Μπατίστ 14 (10 ριμπ.), Φώτσης 17 (9 ριμπ.), Σάτο 12, Νίκολας 15 (5/9 τριπ.), Τσαρτσαρής 3, Διαμαντίδης 16 (11 ασίστ), Βουγιούκας, Καλάθης 4, Καϊμακόγλου 3.

Ολίμπια Λιουμπλιάνας (Γιούρι Ζντοβτς): Ιλιέφσκι 16 (6 ασίστ), Γκρέγκορι 19, Σάλιν, Μούριτς 4, Γιαγκόντνικ 10, Σερμαντίνι 6, Πίνκνεϊ 8, Μάρκοτα 9, Λόρμπεκ 1, Όζμπολτ 15.

Διαιτητές: Γκρεγκόρζ Ζιεμπλίτσκι (Πολωνία), Αντόνιο Κόντε (Ισπανία), Τόμας Τραβίτσκι (Πολωνία)

Ένα, αλλά δεν... έκαιγε


Ένα καλό δεκάλεπτο δεν ήταν αρκετό για να πάρει τη νίκη ο Ολυμπιακός επί της Ουνικάχα στο «Μαρτίν Καρπένα». Οι «ερυθρόλευκοι» ηττήθηκαν από τους παίκτες του Αΐτο Ρενέσες με 76-74, παρά το γεγονός ότι στο τελευταίο δεκάλεπτο με ηγέτη τον Βασίλη Σπανούλη, έτρεξαν εκπληκτικό επιμέρους σκορ (21-2) και παρ’ ολίγον να «κλέψουν» τη νίκη. Η Μάλαγα στο τελευταίο λεπτό έδειξε να θέλει περισσότερο τη νίκη και την πήρε.

Καλή εμφάνιση του Τεόντοσιτς αλλά και του Έρτσεγκ τον οποίο έδειξε να εμπιστεύεται ο Ντούσαν Ίβκοβιτς. Ο Μπλάνκο κορυφαίος για τον ισπανικό σύλλογο.

Στην πρώτη θέση οι Πειραιώτες με συγκάτοικους τη Μάλαγα και την Ρεάλ Μαδρίτης, απέναντι στις οποίες ωστόσο έχει πλεονέκτημα.

Το ματς

Νωχελικά μπήκε στο παιχνίδι ο Ολυμπιακός επιτρέποντας στους γηπεδούχους να επιβάλουν το ρυθμό τους και να προηγούνται με βραχεία κεφαλή. Η Μάλαγα κατέφερε να πάρει μέχρι και 8 πόντους διαφορά (14-6). Η υπεροχή κάτω από τα καλάθια έβαλε και πάλι στο παιχνίδι τους «ερυθρόλευκους» και εξισορρόπησε τα λάθη τους και τα κακά ποσοστά από τα 6,75. Οι παίκτες του Ίβκοβιτς έτρεξαν σερί 9-0 και πέρασαν μπροστά (15-14). Το τρίποντο του Τρίπκοβιτς και το εύστοχο σουτ του Τεόντοσιτς από τα 6μ. έφεραν το παιχνίδι στα ίσα στη λήξη της πρώτης περιόδου (17-17).

Ο Μίλος Τεόντσιτς πήρε από το χέρι τον Ολυμπιακό στο δεύτερο δεκάλεπτο. Ο Σέρβος πέτυχε τους 11 από τους 17 πόντους της ομάδας του, διατηρώντας τη κοντά στους Ισπανούς. Ωστόσο οι παίκτες του Ρενέσες βελτιώνοντας κατά πολύ τα ποσοστά τους στα δίποντα (61% έναντι 33% στα πρώτα δέκα λεπτά) και κερδίζοντας την μάχη των ριμπάουντ, κατάφεραν στο μεγαλύτερο μέρος της περιόδου να βρίσκονται μπροστά στο σκορ και να φτάσουν στην ανάπαυλα με αέρα πέντε πόντων (42-37).

Η Μάλαγα μπήκε διαβασμένη μετά τη διακοπή. Πίεσε στην άμυνα και παράλληλα φρόντισε να δυσκολέψει τις πάσες με τις οποίες τροφοδοτούνταν οι ψηλοί του Ολυμπιακού μέσα στο καλάθι. Οι Ισπανοί έκλεψαν μπάλες και ανάγκασαν τους «ερυθρόλευκους» να υποπέσουν σε πάρα πολλά λάθη. Από την άλλη, οι φιλοξενούμενοι δεν επεδείκνυαν ανάλογο πάθος κυρίως αμυντικά. Αποτέλεσμα αυτού του συνδυασμού το σταθερό προβάδισμα των γηπεδούχων με διψήφιο αριθμό πόντων (62-50 στο τέλος της περιόδου).

Το τρίποντο του Μπλάνκο στις αρχές του τελευταίου δεκαλέπτου έφερε την Ουνικάχα στο +17 (67-50) και μαζί την αίσθηση ότι το παιχνίδι ήταν «τελειωμένο». Ωστόσο ο King Bill δεν είχε πει την τελευταία του κουβέντα. Ο Σπανούλης ξυπνώντας τους συμπαίκτες του κατάφερε μαζί τους να τρέξει το εκπληκτικό επιμέρους σκορ 21-2. Οι Πειραιώτες πέρασαν μπροστά μετά από πολλή ώρα (71-69) με τρίποντο του Έτσεγκ. Θρίλερ στην τελευταία επίθεση με τους «ερυθρόλευκους» να μην καταφέρνουν να πετύχουν το τρίποντο, με το οποίο θα «έκλεβαν» τη νίκη, και το σκορ να παραμένει 76-74.

Τα δεκάλεπτα: 17-17, 42-37, 62-50, 76-74

Ουνικάχα Μάλαγα (Αΐτο Ρενέσες): Ροντρίγκεθ 6, Φρέιρε 2, Πρίντεζης, Μπαρέρα 4, Χιμένεθ 5 (1), Τρίπκοβιτς 8 (2), Μπλάκνεϊ 8 (1), Λίμα, Φρίλαντ 12 (7 ρ.), Άρτσιμπαλντ 8, Μπαμπτίστ 2, Μπλάνκο 21 (3)

Ολυμπιακός (Ντούσαν Ίβκοβιτς): Παπαλουκάς 1, Νεστέροβιτς 6, Σπανούλης 19 (2 3π., 5 ασ.), Μπουρούσης 6 (8 ρ.), Κέσελ 5 (1), Μαυροκεφαλίδης , Γλυνιαδάκης, Παπανικολάου, Έρτσεγκ 15(1), Τεόντοσιτς 20 (2), Χαλπερίν, Λούκας 1

Γήπεδο: Μαρτίν Καρπένα

Διαιτητές: Ίλια Μπελόσεβιτς (Σερβία), Καρμέλο Πατέρνικο (Ιταλία), Λουίς Λόπες (Πορτογαλία)