ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Στο 90% της κανονικής σύνταξης θα ανέρχεται η προσωρινή που θα χορηγείται στον ασφαλισμένο μετά την αίτησή του για συνταξιοδότηση, ενώ τις αιτήσεις θα υποδέχεται το ειδικό σώμα επιθεωρητών το οποίο θα έχει συγκροτηθεί μέσα στους επόμενους δυο μήνες...

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο ΑΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, "θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ειδικό σώμα πιστοποιημένων επιθεωρητών το οποίο θα έχει την ικανότητα να απονέμει γρήγορα τις συντάξεις στους δικαιούχους και να διασφαλίζει ότι ύψος των προσωρινών συντάξεων θα βρίσκεται όσο το δυνατόν πιο κοντά σε εκείνο της κανονικής, να φθάνει το 90% ή και να το υπερβαίνει".

Ο κ. Κουτρουμάνης ανέφερε επίσης ότι η εφαρμογή του μέτρου αποφασίστηκε μετά τη συνάντηση που είχε πριν από τις γιορτές η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου με την πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγου Εργαζομένων του ΙΚΑ, κατά την οποία η Διοίκηση της Ομοσπονδίας υπέβαλε τη συγκεκριμένη πρόταση.

Εξαγγέλλοντας τη Δευτέρα την εφαρμογή του μέτρου με δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, τόνισε ότι αυτό γίνεται ώστε να διευκολυνθεί ο ασφαλισμένος και μην μένει πολύ καιρό ο εργαζόμενος χωρίς εισόδημα ενώ επεσήμανε ότι η προσωρινή σύνταξη θα ισχύει για όλα τα ταμεία και για τη διαδοχική ασφάλιση.

Η διαδικασία της έκδοσης προσωρινής σύνταξης εφαρμόζεται και σήμερα αλλά προαιρετικά μετά από αίτηση του ασφαλισμένου. Η προσωρινή σύνταξη απονέμεται μέσα σε ένα μήνα, βάσει του 70% των συντάξιμων αποδοχών του τελευταίου μήνα.