ΑΙΓΥΠΤΟΣ: 'Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟ ΓΙΟ ΜΟΥ'

Στην Αίγυπτο επικρατεί αναταραχή. Τουλάχιστον 4 είναι οι νεκροί από τα επεισόδια, δεκάδες οι τραυματίες και εκατοντάδες-τουλάχιστον 500- οι συλληφθέντες. «Η κυβέρνηση σκότωσε το γιο μου», φώναζαν οι διαδηλωτές σήμερα, έξω από το νεκροτομείο της πόλης Σουέζ, όπου θρηνούν τρεις νεκρούς. Άλλος ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στο Κάιρο...


Σύμφωνα με τις αρχές 500 άτομα συνελήφθησαν κατά τις βίαιες διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε αρκετές αιγυπτιακές πόλεις, με στόχο την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ που επί 30 χρόνια βρίσκεται στην εξουσία.

Ο πρωθυπουργός Αχμεντ Ναζίφ, θορυβημένος από τις αντιδράσεις των Αιγυπτίων που δείχνουν να εμπνέονται από την λαϊκή εξέγερση στην Τυνησία, δήλωσε ότι η κυβέρνηση επιτρέπει την ελευθερία της έκφρασης με νόμιμα μέσα και τόνισε ότι η αστυνομία, χθες, έδειξε αυτοσυγκράτηση.

«Στόχος της κυβέρνησης είναι να εγγυηθεί την ελευθερία της έκφρασης με νόμιμα μέσα», φέρεται να είπε ο Ναζίφ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Πάντως οι διαδηλώσεις, αν και απαγορεύτηκαν από τις αρχές, συνεχίστηκαν και σήμερα. Η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει συγκεντρωμένο πλήθος περίπου 3.000 ατόμων, έξω από δικαστήριο στο Κάιρο-ένα από τα σημεία απ΄όπου άρχισαν οι διαδηλώσεις χθες.

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το νεκροτομείο στην πόλη Σουέζ, ζητώντας να δουν ένα από τα θύματα των ταραχών. Σύμφωνα με τους ίδιους, έπεσε θύμα πυρών και πρέπει να διεξαχθεί νεκροψία. Απευθυνόμενοι στον υπουργό Εσωτερικών, Χαμπίμπ αλ Άντλι, έλεγαν : «Χαμπίμπ, πες στο αφεντικό σου ότι τα χέρια σου είναι βαμένα με αίμα».