«Μονόδρομος οι συλλογικές συμβάσεις στα Μ.Μ.Ε.»


 Το 1ο «μνημόνιο» για το μέλλον των Μ.Μ.Ε. στη χώρα μας ξεκίνησε το 2010 με ομαδικές απολύσεις, «οικειοθελείς» αποχωρήσεις, μειώσεις μισθών και εντατικοποίηση της εργασίας. Οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι στα δημόσια μέσα υπέστησαν μειώσεις μεγαλύτερες από 20%. 


Το 2ο «μνημόνιο» εφαρμόσθηκε με τις ατομικές συμβάσεις εργασίας στον ΣΚΑΪ, που λειτούργησε ως «λαγός», για να ακολουθήσουν οι προτάσεις των εργοδοτών για μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ανατροπές θεσμικών δικαιωμάτων όπως η περικοπή 25% της αποζημίωσης κατά τη συνταξιοδότηση.

Το 3ο «μνημόνιο» εφαρμόζεται τώρα στη Θεσσαλονίκη, με την εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας στην εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και την προσπάθεια να οδηγηθούν οι εργαζόμενοι του ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΥ σε ατομικές συμβάσεις με μείωση μισθών κατά 12,5%.

Την ίδια ώρα, η κυβερνητική πολιτική δημιουργεί νέες μεγάλες απειλές στο ασφαλιστικό, με αιχμή στις επικουρικές συντάξεις, τον κλάδο υγείας και περίθαλψης.

Στη διάρκεια αυτών των δραματικών εξελίξεων για τον κλάδο των Μ.Μ.Ε., η κυβέρνηση όχι μόνο δεν υπερασπίστηκε τους εργαζομένους, αλλά αντίθετα θεσμοθέτησε τη μείωση των αποζημιώσεων και την εκ περιτροπής εργασία, υπονομεύοντας ήδη «τραυματισμένα» ασφαλιστικά ταμεία από την εισφοροδιαφυγή και την εισφοροκλοπή.

Σε ό,τι αφορά, δε, στα δημόσια Μ.Μ.Ε. (Ε.Ρ.Τ., Α.Π.Ε.) η κυβέρνηση ως «εργοδότης» έχει δώσει σαφή δείγματα γραφής: στην Ε.Ρ.Τ. η Σ.Σ.Ε. έχει λήξει στις 31-12-2008 και, αντί για νέα σύμβαση, οι μισθοί των δημοσιογράφων μειώθηκαν για τρίτη φορά από 01-01-2011, ενώ στο Α.Π.Ε. είναι γνωστά τα προβλήματα καταβολής μισθών των συναδέλφων. Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και στα δημοτικά Μ.Μ.Ε., όπου ο κίνδυνος ομαδικών απολύσεων έχει ήδη δρομολογηθεί.

Πριν φθάσουμε στην εφαρμογή του 4ου «μνημονίου» για τον Τύπο και τα ηλεκτρονικά Μ.Μ.Ε., το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) καλεί τους εργαζομένους να σταθούν μαζί με τα σωματεία τους απέναντι σε αυτή την αντεργατική πολιτική και να απαιτήσουν αποφασιστικά την υπογραφή Σ.Σ.Ε..

Ο διάλογος στον οποίο έχουν αναλωθεί μέχρι τώρα οι Ενώσεις, χωρίς να παίρνουν ξεκάθαρες απαντήσεις, δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως αδυναμία. Οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στα Μ.Μ.Ε. μπορούν και πρέπει να απαντήσουν με αγώνα διαρκείας, ώστε να σταματήσουν εδώ την προσπάθεια υπονόμευσης των εργασιακών τους δικαιωμάτων και την αύξηση του αριθμού των ανέργων συναδέλφων τους.

Σε αυτές τις συνθήκες. ο συνδικαλισμός δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστος. Οι Ενώσεις έχουν ειδικά καθήκοντα και πρέπει να δράσουν συντονισμένα και όχι αποσπασματικά. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η εγγραφή όλων ανεξαιρέτως των πραγματικά εργαζομένων και η ενίσχυση της παρουσίας μας στους χώρους εργασίας.

Η υπογραφή Σ.Σ.Ε. είναι ο μόνος δρόμος.