«Πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση τα κρούσματα ασυνεννοησίας μεταξύ υπουργών

Πρόβλημα η ελλιπής συνεννόηση


Αθήνα

Το πρόβλημα της κυβέρνησης στα πεδία του συντονισμού, της ελλιπούς συνεννόησης μεταξύ κορυφαίων υπουργών, αλλά και της επικοινωνιακής διαχείρισης κρίσιμων πολιτικών ζητημάτων αναδείχθηκε σχεδόν σε όλες του τις διαστάσεις κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, με αφορμή τη συνέντευξη των εκπροσώπων της τρόικας.Τα σημεία αποδιοργάνωσης αναδείχθηκαν κατ΄ αρχάς με αφορμή τη συνέντευξη των εκπροσώπων της τρόικας την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου.Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βήματος της Κυριακής, ο κ. Γ.Παπακωνσταντίνου είχε μιλήσει εκτενώς με τους εκπροσώπους της τρόικας για το «επίμαχο» θέμα των 50 δισ. ευρώ, ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών είχε τη βεβαιότητα ότι δεν γίνονταν σχετικές ανακοινώσεις από την τρόικα. Είχε επιλέξει να μην κάνει ο ίδιος συνέντευξη Τύπου, παρά μόνο να δημοσιοποιήσει ένα non paper με το περιεχόμενο της νέας επικαιροποίησης του μνημονίου.Ολα ανατράπηκαν από τη συνέντευξη της τρόικας και η συζήτηση εκτροχιάστηκε. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού αναζητούσαν απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης, το οποίο έφθασε εν τέλει στο Μέγαρο Μαξίμου περί τη 01.00 τα ξημερώματα του Σαββάτου μέσω... των αρμοδίων υπηρεσιών του ΔΝΤ. Με βάση αυτό συντάχθηκε η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Γ.Πεταλωτή, με την οποία η κυβέρνηση αντιδρούσε στα όσα είχαν ακουστεί 10 ώρες νωρίτερα.

Το μοντέλο επικοινωνίας (των συνεντεύξεων της τρόικας) αποδείχτηκε προβληματικό και γι’ αυτό θέλουμε να αλλάξουμε αυτό που, μέχρι σήμερα, θεωρούνταν δεδομένο. Δεν θα ξανασυμβεί, συνεπώς, κάτι παρόμοιοΟ υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής, προαναγγέλλει το τέλος των συνεντεύξεων της τρόικας.«Για πρώτη φορά, ξεπέρασαν την αναφορά στην αξιολόγηση των πεπραγμένων και έγιναν αναφορές σε δεδομένα που ξεπερνούν κατά πολύ τις αποφάσεις και τον πραγματικό προγραμματισμό της κυβέρνησης. Γι’ αυτό και εκφράσαμε, σε όλους τους τόνους, τη δυσαρέσκειά μας για τον τόνο και το περιεχόμενο που επέλεξαν να δώσουν. Προφανώς, αυτό το μοντέλο επικοινωνίας αποδείχτηκε προβληματικό και γι’ αυτό θέλουμε να αλλάξουμε αυτό που, μέχρι σήμερα, θεωρούνταν δεδομένο. Δεν θα ξανασυμβεί, συνεπώς, κάτι παρόμοιο» αναφέρει ο κ. Παπακωνσταντίνου.Ακολούθησε η ενδοκυβερνητική -και ευρύτερη- διαμάχη με αφορμή την έκδοση της εγκυκλίου περί αναδρομικής επιβολής τελών στους «τακτοποιημένους» ημιυπαίθριους. Σχεδόν ταυτόχρονα αποσύρθηκε άρον άρον μια διάταξη από το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, που αφορούσε τις δυνατότητες και προϋποθέσεις ίδρυσης δικηγορικών εταιρειών.Και τα τρία περιστατικά έφεραν το Μέγαρο Μαξίμου ενώπιον ενός προβλήματος που

προσλαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις, δεδομένης και της κρισιμότητας της περιόδου, η οποία προσδιορίζεται από την αδυναμία εύρεσης διεξόδου από τη συνολική κρίση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.O πυρήνας του προβλήματος εστιάζεται, σύμφωνα με καθημερινούς συνομιλητές του Πρωθυπουργού που επικαλείται Το Βήμα, στην ανάδειξη των διαφορετικών πόλων εξουσίας που δρουν περί τον κ. Παπανδρέου και συχνά πλέον συγκρούονται μεταξύ τους- προς το παρόν, στο παρασκήνιο.