Σαρωτική νίκη Σοσιαλδημοκρατών

Σαρωτική ήταν η νίκη των Σοσιαλδημοκρατών SPD με επικεφαλής τον Όλαφ Σολτς στις σημερινές τοπικές εκλογές στο κρατίδιο του … Αμβούργου της Γερμανίας διασφαλίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία εδρών. Δραματική ήταν η πτώση του κυβερνώντος μέχρι τώρα στο Αμβούργο Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος CDU που είχε το χειρότερο αποτέλεσμα μεταπολεμικά.
Οι εκλογές στο Αμβούργο ήταν η πρεμιέρα για εφτά συνολικά εκλογικές αναμετρήσεις σε ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας κατά το τρέχον έτος 2011. Οι σημαντικότερες είναι οι εκλογές στη Βάδη – Βυρτεμβέργη και Ρηνανία – Παλατινάτο στις 27 Μαρτίου.Στο Αμβούργο, σύμφωνα με την εκτίμηση αποτελέσματος του ινστιτούτου Infratest Dimap, το SPD πήρε 49,5%, οι Χριστιανοδημοκράτες CDU 21,2%, οι Πράσινοι GAL 11,4%, η Αριστερά LINKE 6,7% και οι Φιλελεύθεροι FDP 6,0% διασφαλίζοντας και την επάνοδό τους στην τοπική βουλή. Η συμμετοχή κυμάνθηκε στο 63%.Το αποτέλεσμα δίνει στο SPD απόλυτη πλειοψηφία εδρών στη μελλοντική τοπική βουλή του Αμβούργου και ο Όλαφ Σολτς θα είναι ο επόμενος κυβερνήτης Δήμαρχος του Αμβούργου χωρίς να είναι υποχρεωμένος να αναζητήσει κυβερνητικό εταίρο.Ο Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε το αποτέλεσμα πολύ εντυπωσιακό και υποσχέθηκε ότι θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του και θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει προεκλογικά.

Οι εκλογές στο Αμβούργο δεν αλλάζουν ιδιαίτερα τους συσχετισμούς για την κεντροδεξιά κυβέρνηση της Μέρκελ στην Άνω βουλή, όπου είχε χάσει την πλειοψηφία.