ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Σε περιορισμένες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα προχώρησε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, μετά την αποπομπή της υπουργού Εξωτερικών, Μισέλ Αλιό-Μαρί. Νέος υπουργός Εξωτερικών είναι ο Αλεν Ζιπέ...


Υπουργός Άμυνας ο γερουσιαστής και πρώην υπουργός Βιομηχανίας Ζεράρ Λονγκέ. Ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας Κλοντ Γκεάν αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών, παίρνοντας τη θέση του Μπρις Ορτεφέ. Ο τελευταίος παραμένει στην κυβέρνηση ως σύμβουλος του προέδρου.Ο Νικολά Σαρκοζί παραδέχτηκε ότι αίτιο του ανασχηματισμού ήταν οι εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο και επιχείρησε να αιτιολογήσει τη στήριξη των Παρισίων στα αυταρχικά καθεστώτα. "Όλα τα δυτικά κράτη και όλες οι διαδοχικές γαλλικές κυβερνήσεις μετά τη λήξη της αποικιοκρατίας, είχαν διατηρήσει οικονομικές, διπλωματικές και πολιτικές σχέσεις με τις αυταρχικές κυβερνήσεις. Ο λόγος ήταν ότι στα μάτια όλων παρουσιάζονταν σαν τα τείχη ενάντια στο θρησκευτικό εξτρεμισμό και την τρομοκρατία", είπε.

Πρόσθεσε ότι τώρα η Ευρώπη έχει υποχρέωση να βοηθήσει τους λαούς για να αποφευχθούν νέες δικτατορίες, αλλά και για να ανακόψει εν τη γενέσει του ένα ανεξέλεγκτο κύμα μετανάστευσης. "Έχουμε επομένως υποχρέωση να ενεργήσουμε με τρόπο ανάλογο με το ύψος των ιστορικών περιστάσεων που ζούμε", τόνισε.

Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι πρώτες κινήσεις του προς αυτή την κατεύθυνση ήταν να ζητήσει έκτακτη σύσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και να κάνει νέες προτάσεις για τη Μεσογειακή Ένωση, καθώς και να προχωρήσει σε αναδιοργάνωση της εξωτερικής πολιτικής της Γαλλίας με τον ανασχηματισμό.