Άμεσους ελέγχους στα κράτη-μέλη για παραβιάσεις στη διαχείριση των σκουπιδιών

ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ο ΘΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ
Άμεσους ελέγχους με αποστολές εξακρίβωσης από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραβιάσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων ζήτησε ο ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και μέλος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου την Τετάρτη 2/2/2011.

"Ενώ έχουμε ένα υψηλού επιπέδου ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο όλα σχεδόν τα Κράτη Μέλη αντιμετωπίζουν διαδικασίες επί παραβάσει. Σε πολλά αναφέρονται κρίσεις σκουπιδιών και υπάρχουν τομείς όπου καταγράφεται μαζική παραβίαση του κοινοτικού δικαίου, όπως οι διασυνοριακές μεταφορές αποβλήτων. Ταυτόχρονα τα Κράτη Μέλη για λόγους πολιτικούς - το "όχι στη δική μου αυλή" - δεν συμμετέχουν όσο αποτελεσματικά θα έπρεπε στην προσπάθεια", ανέφερε ο Θ. Σκυλακάκης και τόνισε:

"Χρειάζεται λοιπόν η Επιτροπή να προτείνει νέα, συμπληρωματικά εργαλεία όπως η επέκταση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος και η δυνατότητα αποστολών της Ένωσης για εξακρίβωση στοιχείων στα κράτη-μέλη. Ας τα σκεφτεί αυτά η Επιτροπή ενόψει των προτάσεων που θα κάνει το 2012".