ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΥΡΙΟ Η ΤΡOΪΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΔΟΣΗ

Οι επικεφαλής της τρόικας θα βρίσκονται τη Δευτέρα στην Αθήνα και μέσα στην εβδομάδα θα ετοιμάσουν την έκθεσή τους για την πορεία της οικονομίας, όμως, όπως διαφαίνεται, δεν θα υπάρξει πρόβλημα για την εκταμίευση της τέταρτης δόσης. Το θέμα είναι η...


προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και κατά πόσον θα τηρηθούν αυτές από την ελληνική κυβέρνηση το ερχόμενο διάστημα.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Goldman Sachs Γερμανίας Αλεξάντερ Ντιμπέλιους προειδοποιεί για τους κινδύνους που περικλείει μία πιθανή πτώχευση της Ελλάδας και προτρέπει σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. «Δεν επιτρέπεται να οδηγηθούμε σε μία πτώχευση της Ελλάδας. Για το λόγο αυτό πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση ή μία εξυγίανση του ελληνικού χρέους, αυτό πιθανόν να καταστεί αναπόφευκτο», λέει ο κ. Ντιμπέλιους στην εφημερίδα Bild. Εκτιμά, επίσης, ότι είναι απαραίτητο «ένα μείγμα βοήθειας, πειθαρχίας και πίεσης προκειμένου η Ελλάδα να επιστρέψει στην οδό της αρετής».

Μολονότι η χώρα αποτελεί μόλις το 2% της ευρωπαϊκής οικονομίας, η Ελλάδα έχει καταστεί σύμβολο της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, λέει ο κ. Ντιμπέλιους και «δεν επιτρέπεται να οδηγήσει στην αποτυχία ενός μεγάλου νομισματικού συστήματος». Προσθέτει πως «η έγκαιρη αποτροπή εξάπλωσης της πυρκαγιάς είναι το μικρότερο κακό. Τα πλεονεκτήματα υπερισχύουν κατά πολύ».

Ο κορυφαίος τραπεζίτης - διευθύνει τη Goldman Sachs Γερμανίας, Αυστρίας, Ρωσίας, κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης - αποδίδει στη Γερμανία ιδιαίτερη ευθύνη για το ευρώ. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Γερμανία συνεχίζει μέχρι και σήμερα να ωφελείται από το ευρώ πολύ περισσότερο από όσο κοστίζει η κρίση. Τα πλεονεκτήματα για αυτήν είναι τεράστια, και η Γερμανία σήμερα να είναι τόσο ισχυρή ώστε θεωρητικά να μπορεί να αντέξει μόνη της την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους». Αυτό φυσικά δεν το θέλει κανείς και ούτε θα συμβεί, λέει ο κ. Ντιμπέλιους στη Bild, τη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία γερμανόφωνη εφημερίδα.