ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 1,3 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΕΤΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΕΣΦΑ

Επενδύσεις συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ προβλέπει το πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου για την ανάπτυξη διεθνών διασυνδέσεων φυσικού αερίου, την τροφοδοσία μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε περισσότερες αστικές περιοχές. Το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων, περίπου 800 εκατ. ευρώ, αφορά τα έργα που σχετίζονται με τον ελληνοιταλικό αγωγό ITGI...
Το πρόγραμμα εκπονήθηκε από το Διαχειριστή του Συστήματος (ΔΕΣΦΑ) και έχει εγκριθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Το πενταετές δεν περιλαμβάνει τον αγωγό South Stream, καθώς το συγκεκριμένο έργο εντάσσεται σε διαφορετική κατηγορία, εκτός Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, όντας αποτέλεσμα συνεργασίας με τη ρωσική Gazprom.

Με την ολοκλήρωση των έργων που περιλαμβάνονται στο πενταετές, (ορισμένα από τα οποία έχουν ήδη ξεκινήσει ή και ολοκληρωθεί καθώς η περίοδος εφαρμογής του είναι το διάστημα 2010 - 2014), θα διασφαλισθεί η τροφοδοσία της χώρας με φυσικό αέριο ακόμη και στην περίπτωση που διακοπεί πλήρως η παροχή από τις διασυνδέσεις στα βόρεια σύνορα, (όπως συνέβη τον Ιανουάριο του 2009 κατά τη διάρκεια της ρωσο - ουκρανικής κρίσης) με την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα.

Επίσης, σχεδιάζεται να τροφοδοτηθούν με αέριο 8 νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ και ιδιωτών ενώ θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τροφοδοσία μικρών επιχειρήσεων και νοικοκυριών σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στους αγωγούς που θα κατασκευασθούν για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και τις διεθνείς διασυνδέσεις.

Τέτοιες περιπτώσεις είναι η κεντρική Εύβοια, η Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, η Κόρινθος, η περιοχή Άργους - Ναυπλίου, Τρίπολης και Μεγαλόπολης (και, μελλοντικά, οι περιοχές Πάτρας, Καλαμάτας, Σπάρτης, Πύργου), καθώς και δεκάδες πόλεις κατά μήκος του αγωγού Κομοτηνή - Θεσπρωτία που είναι το χερσαίο τμήμα του ελληνοιταλικού αγωγού.

Η μερίδα του λέοντος στο επενδυτικό πρόγραμμα 2010-2014 αφορά τον ελληνοιταλικό αγωγό (ITGI), με περισσότερα από 800 εκατ. ευρώ σε σύνολο 1,3 δισ. ευρώ.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται συνολικά 15 έργα, τα οποία έχουν ως εξής:

1.Εγκατάσταση σταθμού συμπίεσης φυσικού αερίου στον κεντρικό αγωγό του Συστήματος Μεταφοράς στη Ν. Μεσημβρία (61,2 εκατ. ευρώ)

2.Επέκταση του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ) από τον κεντρικό αγωγό προς Αλιβέρι (74,4 εκατ. ευρώ)

3.Αναβάθμιση του τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της νήσου Ρεβυθούσας (159 εκατ. ευρώ ευρώ)

4. Νέοι σταθμοί Μέτρησης ή και Ρύθμισης σε Καρδίτσα, Τρίκαλα, Κόρινθο (6,8 εκατ. ευρώ)

5.Επέκταση του Συστήματος στην Πελοπόννησο μέχρι την Μεγαλόπολη (130 εκατ. ευρώ)

6.Σύνδεση μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της ENDESA HELLAS στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας (έχει ολοκληρωθεί)

7.Επέκταση του ΕΣΜΦΑ από τον κεντρικό αγωγό προς Θίσβη για την σύνδεση της μονάδας ELPEDISON ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΙΙ (14,1 εκατ. ευρώ)

8. Σύνδεση της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της Χαλυβουργικής στην Ελευσίνα (8 εκατ. ευρώ)

9. Σύνδεση της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της Corinthos Power στους Αγ. Θεοδώρους (3 εκατ. ευρώ)

11. Τροφοδότηση Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων «Αλουμίνιον ΑΕ» από το ΕΣΦΑ (2,5 εκατ. ευρώ)

12. Τεχνικές μελέτες για αγωγό Υψηλής Πίεσης Κομοτηνή-Θεσπρωτία (χερσαίο τμήμα του ελληνοϊταλικού αγωγού, 6,5 εκατ. ευρώ)

13. Αγωγός Κομοτηνή-Θεσπρωτία (κατασκευή του έργου): 800 εκατ. ευρώ

14. Έργα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (2,59 εκατ. ευρώ)

15. Έργα εκσυγχρονισμού του ΕΣΦΑ (25,54 εκατ. ευρώ)