ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ 900 ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟ SPREAD ΕΝ ΜΕΣΩ ΑΝΗΣΥΧΙΩΝ ΓΙΑ ΝΕΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ

Πάνω από τις 900 μονάδες ανήλθε την Τετάρτη το spread στα ελληνικά ομόλογα, μετά την προειδοποίηση της Standard & Poor's για νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας...Η διαφορά απόδοσης του 10ετούς ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο διευρύνθηκε μέχρι τις 903 μονάδες βάσης. Ανοδικά, προς τις 975 μονάδες βάσης, κινείται και το ασφάλιστρο κινδύνου (CDS).

Στις αρχές Φεβρουαρίου, το spread ήταν κοντά στις 750 μονάδες.

Σε Ιρλανδία και Πορτογαλία τα spreads διαμορφώνονται στις 615 και 430 μονάδες βάσης αντίστοιχα.

Στον αντίποδα, το επιτόκιο (κινείται αντιστρόφως ανάλογα της τιμής) του 10ετούς γερμανικού ομολόγου υποχώρησε κατά 2 μονάδες βάσης στο 3,16% καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε ομόλογα που θεωρούνται «ασφαλή καταφύγια».

Ο οίκος αξιολόγησης με αφορμή την επικείμενη Σύνοδο των ηγετών της Ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου προειδοποίησε αργά το βράδυ της Τρίτης πως η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ενδέχεται να υποβαθμιστεί στην περίπτωση που ο μόνιμος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), περιλαμβάνει συμμετοχή των ιδιωτών στην αναδιάρθρωση κρατικών χρεών.

Σημειώνεται πως στις 3 Δεκεμβρίου 2010 η Standard & Poor's είχε ξανά προειδοποιήσει ότι θα μείωνε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στο «ΒΒ-», εάν ο προτεινόμενος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) ευνοήσει τους δημόσιους πιστωτές σε βάρος των ιδιωτών που κατέχουν κρατικά ομόλογα.

Η πιστοληπτική αξιολόγηση ίσως μειωθεί έως και δύο βαθμίδες.

Οι πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα οφείλονται και στα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, τόνισε, σε συνέντευξή του στο Reuters, ότι στις Συνόδους Κορυφής της Ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου και της ΕΕ στις 24-25 Μαρτίου, δεν πρόκειται να συζητηθεί θέμα περί πιθανής αναδιάρθφωσης του ελληνικού χρέους, τονίζει ο Φινλανδός επίτροπος Όλι Ρεν.

«Η αναδιάρθρωση του χρέους στην Ελλάδα δεν βρίσκεται στην ατζέντα. Γνωρίζω τις προκλήσεις όσον αφορά την διατηρησιμότητα του χρέους και την δυναμική του στην Ελλάδα», δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters.

«Συζητάμε την παράταση της λήξης του δανείου και την τιμολογιακή πολιτική των προγραμμάτων της ΕΕ και του ΔΝΤ, αυτό θα είναι ένα θέμα συζήτησης στις Συνόδους Κορυφής τον Μάρτιο», συμπλήρωσε.