ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

«Αλέξης: Μια ελληνική τραγωδία», είναι ο τίτλος της αφίσας στο θέατροτου πάρκου Βιλέτ (Parc de la Villette) στο Παρίσι, όπου έως τις 12 Μαρτίου ο ιταλικός θίασος «Motus» δίνει μία παράσταση, εμπνευσμένη από την εξέγερση πουπροκάλεσε στην Ελλάδα ο θάνατος του Αλέξη Γρηγορόπουλου...Στην αφίσα, η σιλουέτα ενός νεαρού μοιάζει να τρέχει μέσα σε ένα θολό τοπίο,κρατώντας μία πέτρα στο χέρι.

Αυτή η «πέτρα της εξέγερσης» γίνεται σημείο αναφοράς και συνδετικός κρίκος σεόλα τα επεισόδια της παράστασης, όπου αναζητώντας «τις Αντιγόνες του σήμερα»γίνεται το πέρασμα από την μυθοπλασία στο πραγματικό, από την Ελλάδα τηςαρχαιότητας στην Ελλάδα του σήμερα, από την «επαναστάτρια για την εποχή της»Αντιγόνη μπρος στο σώμα του νεκρού αδελφού, στην εξεγερμένη ελληνική νεολαίαμπρος στο σώμα του νεαρού Αλέξη.

Το ντεκόρ είναι άκρως μινιμαλιστικό: ένα κόκκινο δάπεδο ορίζει τον χώρο για ταδρώμενα, ένας προβολέας βίντεο πάνω σε κυλιόμενο τραπεζάκι θα προστεθεί στααξεσουάρ και βεβαίως η «πέτρα» καταμεσής.

Όταν χαμηλώνουν τα φώτα η ατμόσφαιρα γίνεται θολή, πολύ θολή, σαν αυτή που οιΑθηναίοι έχουν γνωρίσει συχνά στους δρόμους έξω από το Πολυτεχνείο, μόνο πουεδώ τα μάτια δεν δακρύζουν.

Στο ημίφως προβάλλει μία σιλουέτα ακαθόριστου φύλου, που αρχίζει να τινάζεταιψηλά, να αναδιπλώνεται και να τινάζεται και πάλι, ενώ ακούγεται η ανάσα γεμάτηαγωνία από την προσπάθεια. Θα περάσουν πάνω από πέντε λεπτά, που μοιάζουνατέλειωτα για το κοινό και λειτουργούν ως ιεροτελεστία μύησης για τη συνέχεια.

Ντυμένη με αγορίστικα κόκκινα ρούχα, με ξυρισμένα τα μισά ξανθιά μαλλιά της, ηΣύλβια Καλντερόνι οδηγεί, με τη βοήθεια βίντεο, στα ελληνικά δύσβατα μονοπάτιαστην περιοχή του Αργους ή των Θηβών, σε αναζήτηση της Αντιγόνης, αυτής τουΜπρέχτ και όχι του Σοφοκλη.

Μα να, που οι φωνές ενός λαού θα τη φέρουν στη σύγχρονη πραγματικότητα, στησύγχρονη Αθήνα. Το βίντεο τρέχει σαν τρελό στους γεμάτους συνθήματα τοίχους τηςΑθήνας, στα Εξάρχεια και στους δρόμους, ενώ η μελαχρινή Αλέξια Σαραντοπούλουπου έζησε τα γεγονότα, μεταφράζει και ξεναγεί.

Μπρος στα αφιερώματα, στον τόπο του θανάτου του Αλέξη, η πρωταγωνίστριααναρωτιέται αν «η Αντιγόνη είναι τελικά στην Αθήνα». Αν «Αντιγόνη» είναι, «ηαδάμαστη δύναμη που ξεπηδάει από ένα νεκρό σώμα και κάνει έναν ολόκληρο λαό ναεξεγερθεί».

Οι καλλιτέχνες του θιάσου Motusμ, από το 2008 έχουν ασχοληθεί με την αναζήτησηαυτή, δημιουργώντας μάλιστα ένα πρόγραμμα με ελληνόφωνο τίτλο «SYRMAANTIGONES», που τον μεταφράζουν «στα ίχνη της Αντιγόνης».

Με επικεφαλής τη Σύλβια Καλντερόνι η ομάδα έχει δημιουργήσει τρία θέματα με τις«μάχες της Αντιγόνης»: «Αντιγόνη και Πολυνείκης», «Αντιγόνη και Κρέοντας καιΑίμονας», «Αντιγόνη και Θηρεσίας».

«Όταν έγιναν τα επεισόδια στην Ελλάδα», εξηγεί η Αλέξια, «συνειρμικά ήρθε στομυαλό τους η σκέψη ότι δουλεύουν ένα αρχαίο ελληνικό κείμενο με ένα είδοςεξέγερσης πάνω από ένα νεκρό σώμα και ξαφνικά γίνονται όλα αυτά τα επεισόδιαστην Αθήνα με έναν λαό να ξεσηκώνεται πάνω από έναν νεκρό. Έτσι αποφάσισαν νααναφερθούν στη σύγρονη Ελλάδα».

Για την υλοποίηση, ήρθαν στην Ελλάδα και πέρα από την Αθήνα πήγαν σε Αργος και Θήβα.

«Ρωτούσαμε τα άτομα», εξηγεί η Σύλβια στην παράσταση, «ποια είναι η Αντιγόνηγια εσάς σήμερα. Ένας μάς απάντησε ότι το μόνο που έχει απομείνει είναι ταονόματα στα κορίτσια και ξαφνικά είδαμε Πακιστανούς, που δούλευαν μαζεύονταςκρεμμύδια. Τότε η ερώτησή μας, μας φάνηκε ηλίθια δηλαδή πάντα έρχεται ηπραγματικότητα και είναι τόσο πιό δυνατή από τον μύθο».

«Και τώρα, τι κάνουμε;», είναι το ερώτημα που θέτουν οι καλλιτέχνες ακόμα καιγια τους ίδιους. «Η τέχνη δεν αρκεί», λένε, «χρειάζεται κάτι περισσότερο».

Από το βάθος ακούγεται η φωνή «μη μας βλέπετε σαν παιδιά με μια πέτρα στοχέρι», «εμείς ερχόμαστε από το μέλλον», «μία η λύση: Πράξε!».

Στην παράσταση έχουν ενταχθεί στοιχεία από την οικονομική κρίση, η δε Ελλάδαχαρακτηρίζεται «εργαστήριο της Ευρώπης», στο οποίοι όλοι τώρα έχουν στραμμένατα βλέμματα, προκειμένου να αποκτήσουν εμπειρία για τις άλλες εύθραστεςοικονομίες σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία.

Τη σκηνοθεσία του έργου ανέλαβαν οι Ενρίκο Καζαγράντε (Enrico Casagrande) και ηΝτανιέλα Νικολό (Daniela Nicolo), είναι και ιδρυτές του θιάσου Motus από το1991.

Στην παράσταση παίζουν εκτός από την Σύλβια Καλντερόνι (Silvia Calderoni) καιτην Αλέξια Σαραντοπούλου, οι Βλαντιμίρ Αλεξιτς (Vladimir Aleksic) και ΜπένοΣτάινεγκερ (Benno Steinegger).

To μοντάζ του βίντεο από την Ελλάδα έχει κάνει ο Ενρίκο Καζαγκράντε.