ΝΕΑ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΚΑΝΤΑΦΙ

Νέα κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης η κυβέρνηση της Λιβύης, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν.Μιλώντας από την Τυνησία, ο Μπαν είπε ότι ο πρωθυπουργός της Λιβύης, Αλ Μπαγνταντί Άλι αλ-Μαχμούντι, τον ενημέρωσε τηλεφώνικα για την εξέλιξη αυτή...


Μέχρις στιγμής πάντως, το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι έχει ανακοινώσει δύο φορές ότι προχωρά σε κατάπαυση του πυρός, που όμως δεν τηρήθηκε.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, την Τρίτη πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, κατά τη διάρκεια της επίθεσης των δυνάμεων του Καντάφι κατά της πόλης Μιζουράτα, που βρίσκεται ανατολικά της Τρίπολης.

Νωρίτερα, το Reuters μετέδωσε, επικαλούμενο τηλεφωνική μαρτυρία από τη Μιζουράτα, ότι οι νεκροί από τη σημερινή επίθεση έφθασαν τους 40. Το πρακτορείο διευκρίνισε ότι η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε από ανεξάρτητη πηγή. Οι δυνάμεις του Καντάφι επιτίθενται και κατά της πόλης Ζιντάν, κάνοντας χρήση βαρέος πυροβολικού, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

Πάντως, νέες βομβιστικές επιθέσεις πραγματοποίησαν το βράδυ της Τρίτης στη Λιβύη και οι συμμαχικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Διοίκησης Αφρικής του αμερικανικού στρατού, αμερικανικά και βρετανικά εκτόξευσαν 20 πυραύλους Τόμαχοκ εναντίον αντιαεροπορικών συστοιχιών και άλλων στόχων.

Για εκρήξεις και πυρά από αντιαεροπορικές συστοιχίες στην Τρίπολη έκαναν λόγο και δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Τουλάχιστον δύο εκρήξεις ακούστηκαν στην πόλη και αμέσως μετά άρχισαν να βάλουν τα αντιαεροπορικά. Στη συνέχεια ακούστηκαν πολλές ισχυρές εκρήξεις και επί περίπου δέκα λεπτά ο ουρανός φωτιζόταν από λάμψεις, ιδίως πάνω από την περιοχή όπου βρίσκεται η κατοικία του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, σε κοντινή απόσταση από το ξενοδοχείο των δημοσιογράφων.

Στο μεταξύ, το αραβικό τηλεοπτικό κανάλι Αλ Τζαζίρα μετέδωσε απόψε ότι ο επικεφαλής μιας ταξιαρχίας του Καντάφι σκοτώθηκε κοντά στην Τρίπολη. Το κανάλι ανέφερε ότι ο διοικητής ονομαζόταν Χουσέιν Ελ Ουαρφάλι, αλλά δεν διευκρίνισε τις συνθήκες του θανάτου του.

Οι δυτικές αεροπορικές επιδρομές το βράδυ της Δευτέρας, προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε ναυτική εγκατάσταση στο ανατολικό τμήμα της λιβυκής πρωτεύουσας, ενώ κατέστρεψαν και αρκετά στρατιωτικά οχήματα.

Νωρίτερα, αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος F-15 Eagle συνετρίβη στη βορειοανατολική Λιβύη κατά τη διάρκεια της τρίτης νύχτας βομβαρδισμών εναντίον θέσεων του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι. Αμφότεροι οι χειριστές χρησιμοποίησαν επιτυχώς το σύστημα αυτόματης εκτόξευσης και φέρουν ελαφρά τραύματα. Το αεροσκάφος δεν κατερρίφθη από εχθρικά πυρά αναφέρει εκπρόσωπος της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης στην Αφρική, επισημαίνοντας ότι η συντριβή οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα σε μηχανική βλάβη.