Τριγμοί στη Δημοκρατική Συμμαχία εν μέσω εγκαινίων* Εμφανίστηκαν τα πρώτα μεγάλα προβλήματα, ελλείψει στρατηγικής, μηχανισμού και ... χρημάτων

* Εν όψει της επερχόμενης επίσκεψης της Ντόρας στο Ρέθυμνο για τα εγκαίνια των νέων κομματικών γραφείων, εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες από τα μέλη του κόμματος. «Χωρίς δεκάρα... πώς θα παντρευτούμε Μανωλιό μου»

* Τι στράβωσε και «έκατσε» ο ενθουσιασμός;

Την προσεχή Δευτέρα 14 Μαρτίου θα παραβρεθεί στο Ρέθυμνο η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κα Ντόρα Μπακογιάννη, προκειμένου να παραστεί στα εγκαίνια των νέων γραφείων του κόμματος στη Λεωφ. Μοάτσου 44.

Στο μεταξύ όμως, έντονο προβληματισμό και δυσφορία έχει προκαλέσει η στάση της διοίκησης του κόμματος της Δημοκρατικής Συμμαχίας στα μέλη της στο Ρέθυμνο αλλά και στους άλλους δύο γειτονικούς νομούς, Ηράκλειο και Χανιά. (Για το Λασίθι δεν υπάρχουν προς το παρόν στοιχεία, παρότι, σύμφωνα με πληροφορίες, υφίσταται το ίδιο κλίμα δυσφορίας).

Έπειτα από τον μεγάλο αγώνα που έδωσαν τα στελέχη του νέου πολιτικού κινήματος στην Κρήτη και την επιτυχία που αποτυπώθηκε με τη δεύτερη θέση που εξέλαβε ο «Περιφερειακός Συνδυασμός «Μάχη για την Κρήτη» - Δ.Γιαννουλάκης», ο οποίος στηρίχτηκε από το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη στις αυτοδιοικητικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, όλοι υπέθεσαν ότι έγινε η μεγάλη αρχή για τον τόπο. Ακολούθως, η αναμφισβήτητη, επιτυχημένη διακήρυξη της Δημοκρατικής Συμμαχίας στις 21 Νοεμβρίου 2010 στο Θεατροχώρο Badmigton σφραγίστηκε από τη μεγάλη προσέλευση Κρητών, προσδίνοντας αέρα νίκης στην πρόεδρο του κόμματος, έναν αέρα όμως που είχε πέρα για πέρα «άρωμα Κρήτης».

Αυτά είναι και τα κυρίαρχα σημεία της δυσφορίας των στελεχών και νέων μελών του κινήματος που βλέπουν σήμερα και μετά από όλες αυτές τις προσπάθειες, οι κόποι και οι προσδοκίες τους να πέφτουν στο κενό.

Τα ανωτέρω προκύπτουν από το ρεπορτάζ που διενεργεί τις τελευταίες εβδομάδες η «Κρητική ΦΩΝΗ» στο νησί. Σε επικοινωνία που είχε η εφημερίδα με τα ιδρυτικά στελέχη της Δημοκρατικής Συμμαχίας στη Κρήτη, αλλά και απλούς πολίτες, διαφαίνεται μια άλλη, νέα πραγματικότητα.

Απογοήτευση από στελέχη και μέλη της ΔΗ.ΣΥ.

«Πιστέψαμε στην Ντόρα Μπακογιάννη. Δώσαμε τον αγώνα μας, αλλά δεν εκτιμήθηκε από την ίδια.
Θεωρεί μάλλον ότι η Κρήτη κατέχει ίση γεωγραφική θέση στον κομματικό της χάρτη με άλλες περιοχές της χώρας. Σήμερα αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε στο περιθώριο, αφού οι νίκες που της προσφέραμε, καρποφόρησαν για την ίδια αλλά όχι για τους συναγωνιστές αυτής της παράταξης» μας είπε στέλεχος του κινήματος από τα Χανιά.

«Δώσαμε ένα τίμιο αγώνα, ξοδευτήκαμε από την τσέπη μας, και συνεχίζουμε να ξοδεύουμε, δίχως η διοίκηση να προσφέρει μια δραχμή. Σε όλο το διάστημα των αυτοδιοικητικών εκλογών, η πρόεδρος δεν προσέφερε ούτε ένα ευρώ, παρότι δυστυχώς συζητείται το αντίθετο. Οι υποσχέσεις για μεταγενέστερη στήριξη της προσπάθειας απέβησαν άκαρπες. Μέχρι και τα γραφεία του κόμματος στους νομούς της Κρήτης πληρώνονται ''ρεφενέ'' από τα πρώην και νέα μέλη.

Ανήκουστο για μια κομματική παράταξη, όταν ακόμα και για τις ταμπέλες του  κινήματος, είμαστε αναγκασμένοι να ζητάμε λεφτά, δεξιά και αριστερά.

Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τα εγκαίνια των γραφείων την επόμενη εβδομάδα.
Από την άλλη, είναι αδιανόητο να εγγράφουμε νέα μέλη και να τους ζητούμε ταυτόχρονα οικονομική συμμετοχή στην κομματική αναδίπλωση. Όλα τα έξοδα είναι στη πλάτη μας και αδυνατούμε να στηρίξουμε πλέον αυτή την προσπάθεια από τις δικές μας τσέπες δίχως η διοίκηση να βάζει δραχμή».

«Κηδεία με ξένα κόλλυβα, δεν γίνεται. Αυτή την στιγμή η κα Μπακογιάννη, μέσω των συνεργατών της βουλευτών κ.κ. Μαρκογιαννάκη & Αυγενάκη, μας διαμηνύει ότι δεν υπάρχει ''φράγκο'' και ότι οι Κρητικοί που στηρίζουν αυτή την προσπάθεια θα πρέπει να κινηθούν αυτοβούλως! Ακόμα και οι κομματικοί μηχανισμοί είναι ανύπαρκτοι, αφού και συγκεκριμένα αιτήματα μελών για διάφορα ζητήματα έμειναν εντελώς ''άλυτα στο συρτάρι'' και τελικά κάποια από αυτά καρποφόρησαν με κομματικές παρεμβάσεις ... δυστυχώς άλλων όμως κομμάτων!

Δίχως κομματικούς μηχανισμούς, ενεργό ταμείο και στρατηγικό σχέδιο, αυτή η υπερπροσπάθειά μας θα καταλήξει στο πάτο του κουβά και, αν αυτό δεν γίνει κατανοητό από την πρόεδρο, τότε θα έχουμε να λέμε για μια δαφνοστεφανωμένη εκκίνηση που κατέληξε σε παταγώδη αποτυχία» ήταν τα λόγια ηγετικού στελέχους της παράταξης της κας Μπακογιάννη από την Κρήτη.

Τα στελέχη τα οποία μίλησαν στους ρεπόρτερ της «Κ.Φ.» αρνήθηκαν τη δημοσιοποίηση των ονομάτων τους για ευνόητους λόγους, ενώ μερικά εξ αυτών έχουν θέσει ήδη, «εαυτόν εκτός παράταξης».
Η Κρήτη φάνηκε να πιστεύει στην Κρητικιά πρόεδρο του κινήματος, αλλά ή ίδια δείχνει να απαξιώνει τους ανθρώπους που τη στήριξαν αλλά και που της έδωσαν τα εχέγγυα, για να στήσει το νέο κόμμα σε δυνατά ποδάρια.

«Εμφανίζεται στα τηλεοπτικά παράθυρα με τον αέρα του δυνατού, όμως αμελεί ίσως ποιοι τη στήριξαν για τούτες τις εμφανίσεις» μας ανέφερε κομματικό στέλεχος από το Ρέθυμνο.

Σήμερα όμως οι κλυδωνισμοί από τα ίδια τα μέλη που εργάστηκαν σκληρά επί εξαμήνου, αποτελούν ίσως τον προάγγελο μιας πολιτικής καταδίκης, η οποία σχετίζεται με την αλαζονεία και την υπεροψία που καταλαμβάνει ορισμένες φορές κάποιους πολιτικούς που θεωρούν ότι οι επιτυχίες είναι ατομικές και όχι συλλογικές.

Σε κάθε περίπτωση, η αναστάτωση στους κομματικούς κόλπους στην Κρήτη διαφαίνεται και από το γεγονός ότι το «αποστολικό» έργο που ανατέθηκε στα στελέχη, της εγγραφής νέων μελών - ενόψει του πρώτου συνεδρίου στα τέλη Μαΐου (27-28-29/5), βαδίζει με ανύπαρκτο σχεδόν ρυθμό, αφού και τα 5 ευρώ που ζήτησε το κόμμα για αυτές τις εγγραφές χαρακτηρίστηκαν ευρέως ως μια εντελώς λανθασμένη πρακτική που προδίδει την ιδεολογία των ανθρώπων που ακολούθησαν τη νέα αυτή παράταξη με συγκεκριμένη φιλοσοφία και ιδεολογία και όχι στηριζόμενοι στο κέρδος και τον κομματικό εμπλουτισμό αγαστών συνεργασιών της Δημοκρατικής Συμμαχίας με εταιρείες όπως η Wind, κ.λπ..

«Ζητάμε 5 ευρώ για την κάρτα μέλους (της εταιρείας Wind) του κόμματος.
Σε όσους το αναφέρουμε, το θεωρούν απαράδεκτο. Όποιο και να 'ναι το δέλεαρ της κάρτας Wind, είναι αντιδεοντολογικό να πληρώνεις για να είσαι μέλος σε κόμμα. Δεν είναι τα 5 ευρώ, αλλά και εμείς οι ίδιοι ντρεπόμαστε να τα ζητάμε και τελικώς τα βάζουμε από την τσέπη μας» είπε ένα από τα μέλη της Ομάδας Πρωτοβουλίας στην Κρήτη.

«Ανησυχούμε ακόμα και για αν υπάρχουν μυστικές πολιτικές συμφωνίες με άλλα κομματικά στρατόπεδα, κάτι που, αν συμβαίνει, θα προδώσει τις αρχές μας, στις οποίες βασίστηκε η αγωνιώδης αυτή προσπάθεια. Ουδείς μας ενημερώνει, σκορποχώρι λίγο η κατάσταση» συμπλήρωσε το ίδιο στέλεχος της Ο.Π..

Εν κατακλείδι, το γεγονός είναι ένα. Η δυναμική με την οποία ξεκίνησε η Δημοκρατική Συμμαχία από την Κρήτη τείνει να «ξεφουσκώνει», κάτι που πλέον είναι αποτυπωμένο στις πολιτικές συζητήσεις τόσο των Μ.Μ.Ε. και εκπομπών όσο και κυρίως στα φιλικά προσκείμενα πρόσωπα εντός της Κρήτης.

Η εφημερίδα θα παραμείνει στο θέμα και τις προσεχείς εβδομάδες, καθόσον υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία και για την κινητικότητα των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμμαχίας, με πράξεις που καθίστανται εντελώς αντίθετες με τις γραμμές που προσπαθεί να περάσει η Ντόρα Μπακογιάννη και που σχετίζονται με τον «αέρα της αλλαγής», γενικότερα.

του Βασίλη Κασιμάτη


Πηγή: www.agorapress.gr