Ανάπτυξη δύο ταχυτήτων στην ευρωζώνη

Υψηλότερη από το αναµενόµενο ανάπτυξη για την ευρωζώνη το 2011 προέβλεψε η Κοµισιόν στις χθεσινές εκτιµήσεις της, µολονότι και πάλι το έτος θα παρουσιάσει χαµηλότερη ανάπτυξη απ’ ό,τι το 2010 κιαυτή θαοφείλεταιως επί το πλείστον στις επιδόσεις της Γερµανίας. Οαρµόδιος επίτροπος ΟλιΡεν δενδίστασε ναεπισηµάνει τους κινδύνους που υπάρχουν,τόσο εξαιτίας του πληθωρισµού όσο και τωνεξελίξεων στις χώρες της Βόρειας Αφρικής καιτης Μέσης Ανατολής. Τόνισε ακόµη ότι η ανάπτυξη είναι άνιση, µε τις χώρες του Νότου να υφίστανται το κόστος της προσαρµογής, ενώ έκανε λόγω για «εύθραυστη κατάσταση» στις αγορές, λόγω του δηµόσιου χρέους. ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΔΆΝΕΙΣΜΟΥ.


Σύµφωνα µε τον κ. Ρεν, το κόστος δανεισµού γιαχώρες µε µεγάλα ελλείµµατα παραµένει σε υψηλά επίπεδα, ενώ «σηµαντικές αδυναµίες» παραµένουν στη βιωσιµότητα των δηµοσίων οικονοµικών ορισµένων κρατών και στη χρηµατοδότηση ιδιωτικών τραπεζών. Σύµφωνα µε τις ενδιάµεσες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ανάπτυξη το 2011 στην ευρωζώνη θα κινηθεί στο 1,6%, έναντι 1,5% που ήταν η πρόβλεψη τον Νοέµβριο και 1,7% το 2010. Για τη Γερµανία, η ανάπτυξη αναµένεται στο 2,4%, για τη Γαλλία στο 2,2% και για την Ιταλία στο 1,1%. Σηµειώνεται ότι στις ενδιάµεσες προβλέψεις δίδονται στοιχεία µόνο για τις µεγάλες χώρες και όχι για τις µικρές, όπως η Ελλάδα.Η καλύτερη του αναµενοµένου ανάπτυξη δεν δείχνειωστόσο να µεταφράζεται σε µείωση της ανεργίας.Βάσει των στοιχείων που ανακοινώθηκαν χθες, η ανεργία στην ευρωζώνη κινείται στο 9,9%, αφού παρέµεινε «κολληµένη»στο 10%για αρκετούς µήνες.ΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΤΗΣ ΕΚΤ. Αυξηµένο πληθωρισµό περιλαµβάνουν επίσης οι προβλέψεις της Κοµισιόν – από 1,8% στο 2,2%, πάνω από τοόριο δηλαδή του 2% που έχειθέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μάλιστα, δεδοµένων καιτων εξελίξεων στο πετρέλαιο, παράγοντες των αγορών εκτιµούν ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να ανεβάσει τα επιτόκιά της νωρίτερα απ’ ό,τι θα ήθελε.

Ο αυξηµένος πληθωρισµός και η υψηλή ανεργία παραµένουν αγκάθια

Ο φόρος στις χρηµατοπιστωτικές συναλλαγές θα επιτρέψει στον τοµέα αυτόν να συνεισφέρει στο κόστος ανάκαµψης από την κρίση, για την οποία φέρει τη βασική ευθύνη«Η Ευρώπη δεν πρέπει να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: , ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣΗ ΑΝΑΓΚΗ στήριξης της Ελλάδας από την Ευρώπη και η προσπάθεια της νέας κυβέρνησης στην Ιρλανδία να επαναδιαπραγµατευτεί τους όρους του Μνηµονίου της – κάτι που αφορά άµεσατη χώρα µας – απασχόλησε (και) χθες τον ξένο Τύπο. Η «Wall Street Journal» φιλοξένησε άρθρο του επικεφαλήςοικονοµολόγου της Berenberg Bank, Χόλγκερ Σµίντινγκ µε τίτλο «Η Ευρώπη δεν πρέπεινα αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει».Οπως γράφει ο Σµίντινγκ, «εάνη ευρωζώνη µπορέσει να ξεπεράσει την κρίση χωρίς αναγκαστική αναδιάρθρωση δηµόσιου χρέους, τότε η φήµη της σε όλο τον κόσµο µπορεί να σωθεί, ενώ η Ευρώπη θα µπορέσει να γίνει πιο ελκυστική για τους επενδυτές». Και καταλήγει: «Η Ελλάδα κάνει ηράκλειες προσπάθειες για την (οικονοµική) προσαρµογή. Η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά η Ελλάδα έχει ελπίδες. Η χώρα δεν έχει φούσκα στην αγορά ακινήτων και δεν υποφέρει από υπερβολικό χρέος τουιδιωτικού τοµέα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σµίντινγκ. Η «WallStreet Journal» αναφέρει ακόµη ότι η προσπάθειατης Ιρλανδίας να επαναδιαπραγµατευτεί τουλάχιστον µέρος τωνόρων του µνηµονίου, όπως είναι το επιτόκιο της χορήγησης τουδανείου σωτηρίας αλλά και τυχόν αναδιάρθρωση οµολόγων που έχουν εκδοθεί από κρατικές ιρλανδικές τράπεζες αποτελεί κρίσιµο παράγοντα για τις εξελίξεις.Εάν µετά τις επαφέςτης νέας κυβέρνησης της Ιρλανδίας και της γερµανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ βρεθεί λύση και εάν λυθεί το θέµα της Πορτογαλίας την οποία ήδη πολλοίπιέζουν ναζητήσει κι αυτή βοήθεια, τότε µπορεί να βελτιωθούν ταπράγµατα στην ευρωζώνη, καταλήγει.

Εισέπραξε «όχι» για την αλλαγή των όρων του ΜνηµονίουΗ νέα κυβέρνηση της ίρλανδίας, και ειδικότεραο νέος πρωθυπουργός Εντα Κένι (φωτογραφία αριστερά) που εξελέγη µε το «χαρτί»της επαναδιαπραγµάτευσης τηςσυµφωνίας µετην Ενωσηκαι το ∆Ντ,εισέπραξε χθες την πρώτηάρνηση,αφού κατά τηδιάρκεια του προεκλογικού αγώναόλοι οι ευρωπαίοι ιθύνοντες τήρησαν σιγήνιχθύος. Εκπρόσωπος της Κοµισιόν δήλωσε ότι οι όροι της συµφωνίας είναι δεδοµένοι και δεν µπορούν να αλλάξουν – δηµιουργώντας πρόσθετο προβληµατισµό σε κοινοτικούς παράγοντες που ασχολούνται µε τον φάκελο της Ελλάδας,καθώς εάν η άρνηση στην ίρλανδία είναι τόσο κατηγορηµατική θα πρέπει κανείς να συµπεράνει πωςίδια στάση θα τηρηθεί όσον αφορά και τα ελληνικά αιτήµατα για ουσιαστική επιµήκυνση και µείωση επιτοκίων.

Χαµόγελα για τη βολική εισήγηση Βαν ΡόµπαϊΜε ικανοποίηση δέχθηκε το βερολίνο την εισήγηση του κ. βαν ρόµπαϊ (φωτογραφία αριστερά) για το Σύµφωνο ανταγωνιστικότητας, το οποίο θα συζητηθείστη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου, όπως δήλωσε εκπρόσωπος τηςγερµανικής κυβέρνησης. ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, θα υπάρξει ακόµη πιο εξειδικευµένο κείµενο στις8 Μαρτίου, το οποίο και θαυποβληθεί στηΣύνοδο Κορυφής.Πάντως, έγκυρες διπλωµατικές πηγές έλεγαν ότι το θέµαδεν πρόκειται να κλείσει στις 11 Μαρτίου, «διότι ουδείς έχει λόγο να φανεί ότι υποχωρεί εκ προοιµίου». ως εκ τούτου, όλατα ζητήµατα θα κριθούν στις 25 Μαρτίου,ενισχύοντας την εικόνα «αντίστροφης µέτρησης» στηνπορεία της ενωσης προς την αντιµετώπιση της κρίσης χρέους.

«Δεν υπάρχει στην ατζέντα θέµα αναδιάρθρωσης για την Ελλάδα»Παράταση της λήξης των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα συζητά η Ε.Ε. και όχι αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας, όπως τόνισε ο ολι ρεν µιλώντας στο ρόιτερ. οπως είπε ο επίτροπος της Ε.Ε. για οικονοµικές και Νοµισµατικές υποθέσεις, «η αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδας δεν βρίσκεται στην ατζέντα» της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου.ο κ. ρεν ανέφερε ακόµη ότι υπάρχει στήριξη στην πρόταση της Γερµανίας να εφαρµόζουν οι χώρες της ευρωζώνης πιο αυστηρούς κανόνες στη δηµοσιονοµική τους πειθαρχία. Η πρόταση αυτή της Γερµανίας θα συζητηθεί στα πλαίσια του Συµφώνου ανταγωνιστικότητας που έχει προτείνει το Βερολίνο.

ΓΝΩΜΗ «Να θεσπιστεί φόρος στις χρηµατοπιστωτικές συναλλαγές»

ΤΩΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ: ΑΝΝΥΣ ΠΟΔΗΜΑΤΑ (ΠΑΣΟΚ, ΕΛΛΑΔΑ), PERVENCHE BERES (PS, ΓΑΛΛΙΑ),

UDO BULLMANN(SDP, ΓΕΡΜΑΝΙΑ), LEONARDO DOMENICI (PD, ΙΤΑΛΙΑ), ELISA FERREIRA (PS, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ), ARLENE MACCARTHY (LABOUR PARTY, ΒΡΕΤΑΝΙΑ).Μέχρι σήµερα, ο χρηµατοπιστωτικός τοµέαςδεν φορολογείται επαρκώς. H χρηµατοπιστωτική κρίση είχε ως αποτέλεσµα να δώσουν οι φορολογούµενοι, τόσο σε επίπεδο Ε.Ε. όσο και παγκοσµίως, δισεκατοµµύρια ευρώ σε έκτακτα µέτρα στήριξης.Τώρα που ο χρηµατοπιστωτικός τοµέας έχει επιστρέψει στην κερδοφορία, είναικαιρός νασυνεισφέρειτο µερίδιό του.Με πρωτοβουλία της Οµάδας των Σοσιαλιστών και ∆ηµοκρατών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συζητήσει ξανά αυτό το θέµα, στις 7 Μαρτίου, στο Στρασβούργο.Ο φόρος στις χρηµατοπιστωτικές συναλλαγές (FTT), που υπάρχει ως ιδέα ήδη από το 1939, έχει αποκτήσει µια νέα δυναµική και αποτελεί το επόµενο σηµαντικό βήµα που πρέπει και µπορεί να κάνει η Ε.Ε.Ο φόρος αυτός αποτελεί ένα βασικό εργαλείο για να δοθεί ένα τέλοςστην φορολογική αδικία. Σήµερα, το φορολογικό βάρος πέφτει στην απασχόληση και στις επιχειρήσεις ενώ ο χρηµατοπιστωτικός τοµέας παραµένει σε µεγάλο βαθµό απαλλαγµένος από φορολόγηση. Ο φόρος στις χρηµατοπιστωτικές συναλλαγές θα επιτρέψει στον τοµέα αυτόν να συνεισφέρει στο κόστος ανάκαµψης από την κρίση, για την οποία φέρει τη βασική ευθύνη.Ο φόρος στις χρηµατοπιστωτικές συναλλαγές, σε συνδυασµό µετο νέο ευρωπαϊκόεποπτικόκαι ρυθµιστικό πλαίσιο των αγορών, µπορεί να αποτελέσει ένα σηµαντικόεργαλείο αντιµετώπισηςτου υπερβολικού ρίσκου, της κερδοσκοπίας, τουκαιροσκοπισµού καιτης αδιαφάνειας του συστήµατος, µε τις γνωστές καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσµια οικονοµία.Ακόµη και οι πλέον φανατικοί υπέρµαχοι της ελεύθερης αγοράς αναγνωρίζουν ότιο τοµέας των χρηµατοπιστωτικών συναλλαγών, που το 2007 έφτασε να είναι 73,5 φορές µεγαλύτερος απότο παγκόσµιοΑΕΠ, κυρίως λόγω της ραγδαίαςαύξησης της αγοράς εξωχρηµατιστηριακών παραγώγων, εστιάζεται σε καιροσκοπικές επενδύσεις αλλά και εξαιρετικά υψηλού ρίσκου. Σήµερα, µε τα όσα συµβαίνουν µε την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, είναι καιρός να προχωρήσουµε σε µεταρρυθµίσεις που να επαναφέρουν τις χρηµατοπιστωτικέςαγορές στη βασική λειτουργία τους – τη χρηµατοδότηση των αναγκών της πραγµατικής οικονοµίας.Θέλουµε έναν δικαιότερο επιµερισµό του κόστους, στέλνοντας τον λογαριασµό και στα χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα, που φέρουντη βασική ευθύνη για την κρίση αλλά δεν επιβαρύνονται. Θέλουµε ένα αποτελεσµατικό φορολογικό εργαλείο, που µεέναν χαµηλό συντελεστή (όπως0,01%-0,05%) καθιστά «ακριβές» τιςπλέον καιροσκοπικές και επιζήµιεςσυναλλαγές

«Η Ενωση πρέπει να κάνει το βήµα.

Τώρα που ο χρηµατοπιστωτικός τοµέας έχει επιστρέψει στην κερδοφορία, είναι καιρός να συνεισφέρει το µερίδιό του».

– όπως είναι οι συναλλαγές υψηλής συχνότητας, οιανοιχτές πωλήσεις ή οι ακάλυπτες ανοικτές πωλήσεις – χωρίς να επιβαρύνειτις συναλλαγές µε προστιθέµενηαξία για την πραγµατική οικονοµία.Πρέπει να αµφισβητήσουµε την επιχειρηµατολογία του λόµπι του χρηµατοπιστωτικού συστήµατοςότι είναι «πλήγµα για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονοµίας», να αποθαρρύνουµε αυτές ακριβώς τις κερδοσκοπικές και υψηλού κινδύνου καιροσκοπικές συναλλαγές τονίζοντας ότι το πραγµατικό πλήγµα για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονοµίας είναι η φορολογική επιβάρυνση της απασχόλησης καιτων πραγµατικών επενδύσεων.Η καθιέρωση του φόρου επί των χρηµατοπιστωτικών συναλλαγών σε παγκόσµιο επίπεδο θα ήταν καλύτερη λύση.Ωστόσο, η διαπιστωµένη δυσκολία για να επιτευχθεί λύση σε επίπεδοG20 δεν µπορείνα γίνεταιάλλοθι γιανα παραµένει αδρανής η Ευρώπη. Η Ενωση οφείλεινα πρωταγωνιστήσει για µια παγκόσµια συµφωνία κάνοντας η ίδια το πρώτο βήµα, καθιερώνοντας τον φόρο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.