Βαριά ήττα της Μέρκελ στην Γερμανία

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU)της Άγκελα Μέρκελ χάνουν τον έλεγχο του κρατιδίου της Βάδης Βυρτεμβέργης, από Πράσινους και Σοσιαλδημοκράτες για πρώτη φορά μετά την ίδρυση της σύγχρονης γερμανικής δημοκρατίας.

Πράσινοι και Σοσιαλδημοκράτες φαίνεται να κερδίζουν μαζί, σύμφωνα με το έξιτ πολ του δικτύου ARD, το 48,5 %, με τους Πράσινους να εξασφαλίζουν 25%, ενώ οι σοσιαλδημοκράτες ακολουθούν με 23,5%. Η κεντροαριστερά από καιρό ασκεί πιέσεις για τον τερματισμό της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας-ζήτημα που απασχόλησε τους ψηφοφόρους, ύστερα και από το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία.
Οι Χριστιανοδημοκράτες μόνοι τους αποσπούν το 38% των ψήφων και 5% οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, δηλαδή μαζί, τα δύο κόμματα που είναι και εταίροι στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, συγκεντρώνουν ποσοστό 43%. Και τα δύο τάσσονταν υπέρ της παράτασης στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας.Το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα κυβέρνησε το κρατίδιο της Βάδης - Βυρτεμβέργης 58 χρόνια χωρίς διακοπή γι'αυτό και η ήττα, σήμερα, και μάλιστα στο πιο ευημερές κρατίδιο της Γερμανίας είναι ιστορικής σημασίας για το κόμμα της καγκελαρίου Μέρκελ. Οι εκλογές αυτές είχαν λάβει χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την Άγκελα Μέρκελ.Στις εκλογές που έγιναν στη Ρηνανία-Παλατινάτο, οι Σοδιαλδημοκράτες διατηρούν την εξουσία, κερδίζοντας άνετα το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα και πιθανό να συγκροτήσουν συνασπισμό με τους Πράσινους.