ΣΧΕΔΙΑ ΜΠΟΥΤΑΡΗ ΓΙΑ ΤΖΑΜΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Την πρόθεσή του να προχωρήσει στη λειτουργία νεκροταφείου και τζαμιού για μουσουλμάνους επανέλαβε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, κατά την οποία ενημέρωσε το σώμα για την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Για τις απόψεις του, όμως, δέχτηκε πυρά από μερίδα της αντιπολίτευσης, που τον κατηγόρησε ότι υποκαθιστά την ελληνική διπλωματία...


Ο δήμαρχος τόνισε ότι η φιλοσοφία της δημοτικής αρχής μας είναι να δώσει την δυνατότητα σε αλλόθρησκους ή και άθεους να λατρέψουν, να παντρευτούν, να ταφούν, όπως ορίζουν οι δοξασίες τους. "Για αυτό το λόγο, όπως θα προχωρήσουμε στην δημιουργία αποτεφρωτηρίου, έτσι θα προχωρήσουμε και στην δημιουργία χώρου ταφής μουσουλμάνων. Είμαστε επίσης υπέρ του να υπάρχει κανονικό τζαμί στην Θεσσαλονίκη για όσους Μουσουλμάνους κατοικούν ή επισκέπτονται την πόλη μας. Διότι αυτό σημαίνει να είσαι Ευρωπαίος. Σημαίνει να σέβεσαι τις μειοψηφίες, να είσαι πλουραλιστής και ανοιχτός στον άλλον". Όπως ανέφερε, ζήτησε από τον κ. Νταβούτογλου να του φέρει 500.000 Τούρκους τουρίστες στη Θεσσαλονίκη, κάτι στο οποίο ο Τούρκος υπουργός απάντησε θετικά.

Την τοποθέτησή του, αλλά και το φιλικό κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση σχολίασε αρνητικά ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολιτευσης, βουλευτής της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας, επισημαίνοντας ότι λίγα 24ωρα προτού επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη ο Τούρκος υπουργός δήλωνε ότι το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο, αλλά στη Μεσόγειο, ενώ είναι ο κατεξοχήν εκπρόσωπος της χώρας που μονομερώς εγείρει αξιώσεις, με τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο. "Θυμίζουμε ότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου δεν είναι τουριστικός πράκτορας της γείτονος χώρας, αλλά ο κύριος εκφραστής της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Απαιτείται, επομένως, πολύ μεγαλύτερη προσοχή και σοβαρότητα σε τέτοιου είδους προσεγγίσεις, οι οποίες στη διπλωματία μπορούν να δημιουργήσουν κακά προηγούμενα", πρόσθεσε.

Πάντως, ο κ. Μπουτάρης διευκρίνισε ότι το μόνο που κάνει είναι να προωθεί τα οικονομικά συμφέροντα της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής που καθορίζεται από την ελληνική κυβέρνηση.