Η «Μπάρτσα» δεν έμαθε, ο Ολυμπιακός θα μάθει;

Η «Μπάρτσα» δεν έμαθε, ο Ολυμπιακός θα μάθει;
Την ώρα που η Μπαρτσελόνα κάνει τη... χάρη στον Παναθηναϊκό να ασχολείται περισσότερο με ένα κυνήγι φαντασμάτων παρά με τις πραγματικές αιτίες που την οδήγησαν στην απώλεια ενός (θα μπορούσαν να ήταν και δύο) αγώνα, ο Ολυμπιακός καλείται μετά την κακή διαχείριση του θριάμβου της Τρίτης να διδαχτεί από τη Σιένα τον τρόπο που πρέπει να διαχειρίζεσαι μία στραβοτιμονιά σαν αυτή της Πέμπτης.

Γράφει ο Χρήστος Ρομπόλης

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είναι πολύ έμπειρος για να γνωρίζει άριστα πως η ενασχόληση με τη διαιτησία, όσα λάθη κι αν έχει κάνει, μόνο αποπροσανατολισμό από το στόχο μπορεί να φέρει. Έτσι άφησε ΜΜΕ και φιλάθλους να γκρινιάζουν μετά τα φαλτσοσφυρίγματα της Τρίτης και ασχολήθηκε μόνο με την ομάδα του και την προετοιμασία του δεύτερου αγώνα, με τα... γνωστά αποτελέσματα. Η Μπαρτσελόνα δεν πήρε το δωρεάν μάθημα διαχείρισης μίας άδικης ήττας που της πρόσφερε απλόχερα ο Παναθηναϊκός. Η ήττα της Πέμπτης φορτώθηκε από προπονητή, παίκτες και ΜΜΕ στη διαιτησία και μένει να φανεί-στα ερχόμενα δύο παιχνίδια-αν έμειναν εκεί και αγνόησαν τις αγωνιστικές αδυναμίες, που ήταν και η πραγματική αιτία της ήττας.

Στο καταλανικό στρατόπεδο δεν έχουν αντιληφθεί πως οι δηλώσεις και τα προκλητικά έως προσβλητικά δημοσιεύματα μόνο επιπλέον κίνητρο μπορούν να δώσουν στον Παναθηναϊκό. Όμως η ομάδα (πρωτίστως) και ο κόσμος (κατά δεύτερο λόγο) των «πρασίνων» δεν θα πρέπει και τώρα να αποπροσανατολιστούν. Στόχος είναι η πρόκριση στο Final 4, όχι να... βουλώσουν τα στόματα των αντιπάλων. Και πρέπει να θυμούνται πως το πρώτο θα φέρει το δεύτερο και όχι το αντίθετο.

Καν’ το όπως... η Σιένα

Καλή η τακτική, η ανάλυση και τα συστήματα, αλλά ο Ολυμπιακός περισσότερο από αυτά τα στοιχεία θα χρειαστεί να... ανατρέξει στο χαρακτήρα και το σθένος που έχει αποδείξει φέτος πως διαθέτει για να κερδίσει τη Σιένα στην Ιταλία. Όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται, οι «ερυθρόλευκοι» μετά την ήττα της Πέμπτης θα πρέπει να έχουν ως οδηγό τους την αντίδραση της ιταλικής ομάδας στη συντριβή της με 89-41 την περασμένη Τρίτη. Γιατί στον αθλητισμό δεν μετρά το πώς πέφτεις, αλλά το (αν και) πώς καταφέρνεις να σηκωθείς.

Όπως η ομάδα του Σιμόνε Πιανιτζάνι σηκώθηκε μετά το δυνατό «χτύπημα» που δέχτηκε και αρνήθηκε να τεθεί νοκ άουτ διανύοντας μία απόσταση... 65 πόντων (από το -48 της Τρίτης στο +17 της Πέμπτης), έτσι και αυτή του Ντούσαν Ίβκοβιτς θα πρέπει να μην επιτρέψει στο δεδομένο άγχος που πλέον έχει να την κυριεύσει και να την εμποδίσει να πιστοποιήσει την επίσης δεδομένη ανωτερότητά της. Ένα άγχος που πλέον δεν είναι αποκλειστικά δικό της προνόμιο, αλλά έχει περάσει και στους απέναντι, αφού καλούνται να ολοκληρώσουν την υπέρβαση μπροστά στο κοινό τους. Όσο κι αν με τις δηλώσεις τους προσπαθούν να διατηρήσουν το βάρος που συνεπάγεται η ετικέτα του φαβορί προς Ολυμπιακό μεριά.

Ο Ολυμπιακός δεν πρέπει να επαναλάβει το λάθος της Πέμπτης. Τότε που μπαίνοντας χαλαρά στο παρκέ, επέτρεψε στη Σιένα να πιστέψει πως όχι απλώς δεν θα συντριβεί για δεύτερη συνεχή φορά, αλλά και πως θα κερδίσει. Οι παίκτες του «Ντούντα» θα πρέπει να δείξουν εξ αρχής τα δόντια τους και με την παρουσία τους να μεταβιβάσουν το άγχος στην πλευρά των γηπεδούχων. Διαφορετικά, η Σιένα θα συνεχίσει να χτίζει-συνεπικουρούμενη από τον κόσμο της στην απόρθητη για 19 ματς φέτος έδρα της-την αυτοπεποίθησή της και θα φτάσει πιο κοντά στο 2-1. Και από εκεί στο 3-1.

Η λογική λέει πως μία θεωρητικά υποδεέστερη ομάδα είναι δύσκολο να κερδίσει τον θεωρητικά ανώτερο αντίπαλό της τρεις συνεχείς φορές. Και η στατιστική έρχεται να προσθέσει πως ο νικητής του τρίτου αγώνα μίας σειράς play-offs προκρίνεται (ή κατακτά τον τίτλο αν πρόκειται για τελικούς) περίπου στο 75% των περιπτώσεων. Όμως το παρκέ ζητά αποδείξεις, όχι θεωρίες και στατιστικά.