ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΝΤΑΦΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΑΝ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΡΑΣ ΛΑΝΟΥΦ

Πολύ ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στο Ρας Λανούφ, της ανατολικής Λιβύης και ακολούθησαν αντιαεροπορικά πυρά, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείο. Μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια της έκρηξης, όμως οι δυνάμεις του Καντάφι εξαπέλυσαν δύο επιθέσεις εναντίον της πόλης, η μια εναντίον σημείου ελέγχου της αντιπολίτευσης και η άλλη σε καταυλισμό αντικαθεστωτικών...Δεν υπάρχουν θύματα, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Λίγο νωρίτερα, το πρακτορείο Ρόιτερ μετέδωσε πως οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις επιστρέφουν στην πετρελαϊκή αυτή πόλη από θέσεις που είχαν καταλάβει στα δυτικά.

Οι πιστές δυνάμεις στον Λίβυο ηγέτη, Μουάμαρ Καντάφι, προσέβαλαν τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών στην ανατολική πόλη Μπιν Ζαουάντ, όπως ανακοίνωσαν οι εξεγερμένοι. Παράλληλα, πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου κάνουν αναφορά για νέα αεροπορική επιδρομή στην στρατηγικής σημασίας Ρας Λάνουφ, που είχε πληγεί και νωρίτερα, ενώ προηγουμένως η κρατική τηλεόραση είχε μεταδώσει πως έχει ανακαταληφθεί από τις κυβερνητικές δυνάμεις-είδηση που διαψεύσθηκε από τους εξεγερμένους και δημοσιογραφικές πηγές.

Παράλληλα, οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις τόνισαν πως και η πόλη Μιζουράτα (200 χλμ ανατολικά της πρωτεύουσας) εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους, διαψεύδοντας την κρατική τηλεόραση Αλ Λίμπια που μετέδωσε ότι η πόλη ανακαταλήφθηκε από τις δυνάμεις του Καντάφι. «Η πόλη είναι υπό τον πλήρη έλεγχο των επαναστατών. Βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους για δύο εβδομάδες. Τώρα επικρατεί ηρεμία. Δόξα τω Θεώ δεν γίνονται μάχες», τόνισε κάτοικος που δεν θέλησε να κατονομασθεί. «Ωστόσο ακούσαμε πυροβολισμούς σήμερα το πρωΐ κοντά στο αεροδρόμιο και την αεροπορική βάση. Εκεί βρίσκονται κυβερνητικές ταξιαρχίες, αλλά είναι περικυκλωμένες από επαναστάτες. Οι ταξιαρχίες προσφεύγουν σε σποραδικά πυρά για να τρομοκρατήσουν τον κόσμο», πρόσθεσε.

Τουλάχιστον ένδεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ τους και ένας Γάλλος δημοσιογράφος, κατά τη διάρκεια των ένοπλων συγκρούσεων ανάμεσα σε αντικαθεστωτικούς και σε υποστηρικτές του Μουάμαρ Καντάφι στο Μπεν Ζαουάντ, σε μία απόσταση 100 χλμ ανατολικά της Σύρτης, γενέτειρας του Λίβυου ηγέτη, ανακοινώθηκε από ιατρικές πηγές.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της «Κ», Πέτρο Παπακωνσταντίνου, στη Σίρτη υπήρξε εξέγερση της φυλής Φερζάνι εναντίον του Καντάφι, καθώς γιατί αρνήθηκαν να χτυπήσουν το Ραζ Λάνουφ. Παράλληλα, σε πόλεμο προπαγάνδας επιδίδονται τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, που μεταδίδουν ψευδείς πληροφορίες για τις εξελίξεις των μαχών στις πόλεις της Λιβύης.

Γαλλία: Μη ανεκτή η εγκληματική φρενίτιδα του Μουάμαρ Καντάφι

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Αλαίν Ζιπέ, δήλωσε σήμερα από το Κάιρο πως η Ευρώπη και η Γαλλία δεν μπορούν «να ανεχθούν την εγκληματική φρενίτιδα» του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι απέναντι στη λαϊκή εξέγερση. Ο Ζιπέ, μιλώντας στη γαλλική κοινότητα στην Αίγυπτο, πρόσθεσε πως θα θίξει το θέμα στη συνάντηση που θα έχει σήμερα με τον επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, στην έδρα του Οργανισμού στο Κάιρο.

Ο Γάλλος υπουργός υπογράμμισε πως η επίσκεψή του στο Κάιρο, η πρώτη του αφότου ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο των Εξωτερικών, «σηματοδοτεί τη δέσμευση της Γαλλίας απέναντι στις σημαντικές ανακατατάξεις» στον αραβικό κόσμο. Ο Ζιπέ απέκρουσε επίσης την κριτική κατά της έλλειψης διορατικότητας και την ετοιμότητα αντίδρασης των Παρισίων απέναντι στα γεγονότα, διαβεβαιώνοντας πως «όλες αυτές οι επαναστάσεις μας προκατέλαβαν» και «δεν είναι αληθές πως βραδύναμε να αντιδράσουμε», διότι «πολύ γρήγορα δηλώσαμε διαθέσιμη να τους συνοδεύσουμε στην πορεία τους προς την ελευθερία».

Ο Ζιπέ εξέφρασε επίσης την εκτίμηση πως η Αίγυπτος, που αποτελεί την πολυπληθέστερη χώρα στην περιοχή, αποτελεί «μία χώρα-κλειδί για όλον τον αραβικό κόσμο» και πως «δίνει το παράδειγμα, χωρίς να είναι υπέρμετρα αισιόδοξη, για αυτό που μπορεί και να αποτελέσει μία ελεγχόμενη απελευθέρωση».

Ο ίδιος τόνισε πάντως πως «τίποτε δεν έχει κερδηθεί ακόμη. Έχουμε ακόμη εμπιστοσύνη, όμως το χειρότερο δεν έχει αποκλεισθεί πλήρως». Ο Γάλλος υπουργός πρόκειται να συναντηθεί με τον αρχιστράτηγο Χουσέιν Ταντάουϊ, επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου των Ενόπλων Δυνάμεων, στο οποίο παρέδωσε στις 11 Φεβρουαρίου την εξουσία ο απελθών πρόεδρος, Χόσνι Μουμπάρακ, ενώ θα έχει συνάντηση και με τη «συμμαχία των νέων της επανάστασης», προτού επιστρέψει στο Παρίσι απόψε το βράδυ.

Καντάφι: Να ερευνηθούν τα περιουσιακά μου στοιχεία

Ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι, στη συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη γαλλική εφημερίδα Ζουρνάλ ντι Ντιμάνς, δηλώνει θετικός στην αποστολή μίας ερευνητικής επιτροπής «από τα Ηνωμένα Έθνη, ή την Αφρικανική Ένωση» για να εκτιμήσει την κατάσταση στη χώρα του. «Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να έλθει εδώ, στη Λιβύη, μία ερευνητική ομάδα από τα Ηνωμένα Έθνη, ή την Αφρικανική Ένωση. Εμείς πρόκειται να επιτρέψουμε στην επιτροπή αυτή να επισκεφθεί και να δει την κατάσταση στο έδαφός μας, χωρίς κανένα πρόσκομμα», δηλώνει ο Καντάφι.

Ο λίβυος ηγέτης τονίζει πως «εάν η Γαλλία επιθυμεί να συντονίσει και να ηγηθεί της ερευνητικής επιτροπής, εγώ είμαι εύνους σε αυτό». «Ας αναλάβει γρήγορα η Γαλλία ηγετικό ρόλο, ας σταματήσει την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ και ας κάνει να σταματήσουν οι ξένες παρεμβάσεις στην περιοχή της Βεγγάζης», προσθέτει.

Ο λίβυος ηγέτης αδράχνει εκ νέου την ευκαιρία να χαρακτηρίσει τους εξεγερμένους ως αθύρματα «που έχουν γευθεί τα παραισθησιογόνα χάπια» που τους μοιράζουν στελέχη της Αλ Κάιντα «που έχουν έλθει από το Ιράκ, το Αφγανιστάν, ή και την ίδια την Αλγερία.

Διαρρηγνύοντας τα ιμάτιά του, ο Καντάφι δηλώνει: «εγώ ποτέ δεν πυροβόλησα κατά του λαού μου! Εδώ στη Λιβύη δεν πυροβολήσαμε κανέναν. Η ερευνητική επιτροπή θα το διαπιστώσει». Τη στιγμή που οι πιστές του δυνάμεις έχουν εξαπολύσει μία λυσσώδη αντεπίθεση για να ανακαταλάβουν τις πόλεις που ελέγχει η αντιπολίτευση στα δυτικά, ο Καντάφι διαβεβαιώνει «εμείς, έως σήμερα, δεν έχουμε λάβει απόφαση για να επιτεθούμε» και κατηγορεί τους εξεγερμένους, ιδίως στη Βεγγάζη, πως «τρομοκρατούν τον λαό».

«Οι στρατιωτικές αρχές μου μεταφέρουν πως είναι πιθανόν να περιορίσουμε τις ομαδούλες και να τις αφήσουμε να μαραζώσουν και να εξουθενωθούν λίγο-λίγο», τονίζει ο Καντάφι. Στην ερώτηση για το εάν κρατούνται τρεις ολλανδοί αεροπόροι ενός ελικοπτέρου, το οποίο καταλήφθηκε την περασμένη Κυριακή στη Σύρτη στη διάρκεια μίας επιχείρησης απομάκρυνσης ολλανδών υπηκόων, ο Καντάφι απάντησε θετικά: «είναι φυσικό, εμείς συλλάβαμε ένα ολλανδικό ελικόπτερο, το οποίο προσγειώθηκε στη Λιβύη χωρίς άδεια».

Ερωτηθείς παράλληλα για το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της οικογένειάς του, ο λίβυος ηγέτης απάντησε πως ο ίδιος «δεν έχει παρά την τέντα» του. «Προκαλώ όλον τον κόσμο να αποδείξει πως διαθέτω έστω και ένα δηνάριο. Αυτό το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων, δεν είναι παρά μία πειρατεία που επιβάλλεται όλο και περισσότερο πάνω στα χρήματα του λιβυκού λαού». «Σ΄αυτό ακριβώς θα πρέπει να γίνει μία έρευνα, για να διαπιστωθεί σε ποιόν ανήκουν αυτά τα χρήματα. Εγώ πάντως είμαι ήσυχος», τονίζει.

Αναφερόμενος στους Δυτικούς, και κατά πρώτον στους Γάλλους, ο συνταγματάρχης επισείει για μία φορά ακόμη την απειλή της μαζικής λαθρομετανάστευσης και τον φόβο για εισαγωγή της ισλαμικής τρομοκρατίας στη Γηραιά Ήπειρο: «εμείς σας έχουμε βοηθήσει πλειστάκις τα τελευταία χρόνια. Λοιπόν, γιατί, ενώ εμείς εδώ στη Λιβύη έχουμε αποδυθεί σε μία μάχη κατά της τρομοκρατίας, δεν έρχεσθε εσείς να μας βοηθήσετε;»