ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΦΟΔΡΕΣ ΜΑΧΕΣ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ

Στη δίνη εμφυλίου πολέμου η Λιβύη με τη βία να οδηγεί σε μία ντε φάκτο διαίρεση της χώρας στη δυτική περιοχή γύρω από την Τρίπολη και τα ανατολικά εδάφη που ελέγχονται από τους αντικαθεστωτικούς, οι οποίοι βρίσκονται στο έλεος βομβαρδισμών από το καθεστώς Καντάφι. Νέες αεροπορικές επιδρομές εξαπέλυσαν την Πέμπτη οι δυνάμεις του Λίβυου συνταγματάρχη στο πετρελαϊκό λιμάνι Λας Ρανούφ...


Αλλάζει διαρκώς «χέρια» η στρατηγικής σημασίας πόλη Αλ Ζαουίγια, 50 χλμ δυτικά της Τρίπολης· συγκεχυμένες οι πληροφορίες για το ποια πλευρά διατηρεί τον έλεγχο.

Το καθεστώς Καντάφι βομβαρδίζει για τέταρτη ημέρα θέσεις των αντικαθεστικών στο πετρελαϊκό λιμάνι Λας Ρανούφ, όπου τυλίχτηκαν την Τετάρτη στις φλόγες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Άρματα μάχης προσεγγίζουν ταυτόχρονα θέσεις των αντικαθεστωτικών και ανοίγουν πυρ.

Σφοδρές συγκρούσεις μαίνονται την ίδια στιγμή για τον έλεγχο της Αλ Ζαουίγια, σε απόσταση 50 χιλιομέτρων δυτικά της Τρίπολης. Αντικρουόμενες πληροφορίες φθάνουν από μαρτυρίες κατοίκων, κυβέρνησης και αντικαθεστωτικών σχετικά με το ποιος ελέγχει τη στρατηγικής σημασίας πόλη.

Η Ζαουίγια είναι μέχρι τώρα το κοντινότερο στην λιβυκή πρωτεύουσα προπύργιο των αντικαθεστωτικών. Την Τετάρτη η κεντρική πλατεία της πόλης άλλαξε «χέρια» τουλάχιστον δύο φορές εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ αντικαθεστωτικών και κυβερνητικών δυνάμεων, μεταδίδει το δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

Οι πληροφορίες δεν μπορούν να διασταυρωθούν καθώς είναι αδύνατη η πρόσβαση των δημοσιογράφων στην Αλ Ζαουίγια.

Διπλωματική «αντεπίθεση» Καντάφι

Ο Καντάφι πέρασε, εν τω μεταξύ, στη διπλωματική «αντεπίθεση» στέλνοντας απεσταλμένους στο εξωτερικό με το βλέμμα στις κρίσιμες συνόδους των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα στις Βρυξέλλες.

H πορτογαλική εφημερίδα Publico γράφει ότι ο Καντάφι ενδέχεται να συναινούσε στη διεξαγωγή συνομιλιών για τη μετάβαση της εξουσίας. Η εφημερίδα επικαλείται διπλωματική πηγή μετά τη συνάντηση που είχαν στη Λισαβόνα ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών Λουίς Αμάδο με απεσταλμένο του Καντάφι.

Η ίδια πηγή είπε στην Publico ότι η δήλωση πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά, καθώς έγινε σε απάντηση των προτάσεων του Αμάδο για τον τερματισμό των επιθέσεων κατά των αντικαθεστωτικών και για ειρηνική μετάβαση της εξουσίας στη βορειοαφρικανική χώρα.

«Είναι πολύ νωρίς, ωστόσο, να εκτιμηθεί η πραγματική πρόθεση του μηνύματος και σε ποιο βαθμό δεν πρόκειται για συγκυριακή δήλωση. [...] Το μήνυμα δεν μεταφέρθηκε στην αρχή της συνάντησης» προσθέτει το δημοσίευμα.

* Η Πορτογαλία επελέγη αυτή την εβδομάδα για να προεδρεύσει της επιτροπής του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με θέμα την επιβολή κυρώσεων. Ο Αμάδο βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων με θέμα την κρίση στη Λιβύη.

«Άνοιγμα» στην Τουρκία

«Διπλωματικό άνοιγμα» προς την Τουρκία επιχειρεί την ίδια στιγμή ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι, με τη συνέντευξη που έδωσε στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι TRT, τονίζοντας ότι «Λίβυοι και Τούρκοι είναι αδέλφια».

Ο συνταγματάρχης Καντάφι επανέλαβε τους ισχυρισμούς του για δραστηριοποίηση «πυρήνων» της Αλ Κάιντα στις πολεμικές συγκρούσεις που σημειώνονται στη Λιβύη.

Παράλληλα, εξέφρασε τη λύπη του για την αποχώρηση μεγάλου αριθμού από τους 25.000 Τούρκους εργάτες που δούλευαν στην Λιβύη, και τόνισε ότι αυτοί είναι ευπρόσδεκτοι να γυρίσουν πάλι στη Λιβύη.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με τις κινήσεις που θα κάνει εάν παραμείνει στην ηγεσία της Λιβύης, ο συνταγματάρχης Καντάφι, δήλωσε ότι θα προχωρήσει στην ενίσχυση του ρόλου των τοπικών συμβουλίων διοίκησης, ενώ θα οργανώσει κοινή επιτροπή για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα.

Η τουρκική διπλωματία έχει επίσημα ταχθεί κατά διεθνούς στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη.