ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ECOFIN ΟΙ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) συμφώνησαν την Τρίτη σε ένα αυστηρότερο πλαίσιο για την οικονομική διακυβέρνηση, ωστόσο ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ εξέφρασε τη διαφωνία του, λέγοντας ότι δεν είναι αρκετά αυστηρό ώστε να περιορίσει τις ανησυχίες για το μέλλον του ευρώ...

Το πακέτο της οικονομικής διακυβέρνησης προβλέπει «ημι-αυτόματες» κυρώσεις για τα δημοσιονομικά απείθαρχα κράτη και περιλαμβάνει κανόνες για τα ελλείμματα και τα κρατικά χρέη, καθώς και για τις επικίνδυνες μακροοικονομικές ανισορροπίες όπως τα υψηλά ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών και τα υπερβολικά επίπεδα ιδιωτικού δανεισμού.

Ωστόσο, ο κ. Τρισέ τόνισε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δείχνουν να μην έχουν διδαχθεί τα μαθήματα από την κρίση χρέους και κάλεσε το Ευρωκοιβούλιο, το οποίο έχει τον τελικό λόγο, να εγκρίνει ακόμα αυστηρότερες ρυθμίσεις.

Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κρ. Λαγκάρντ είπε ότι αυτοί οι κανόνες πηγαίνουν πιο μακριά απ' αυτά που ήθελε η γαλλική κυβέρνηση, όταν ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για την οικονομική διακυβέρνηση πριν από οκτώ μήνες.

Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ολλανδίας και της Σουηδίας.

Η τελική μορφή των κανόνων ενδέχεται να αλλάξει, καθώς το Ευρωκοινοβούλιο μέχρι την περασμένη εβδομάδα είχε ήδη κάνει πάνω από 2.000 τροποποιήσεις στο αρχικό κείμενο των προτάσεων που είχε παρουσιάσει η Κομισιόν.