ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Ρεπορτάζ : Ελευθερία Αρλαπάνου

(από την Ημερησία)

PIMCO και Goldman Sachs πυροδότησαν χθες νέο ράλι στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων δίνοντας τροφή στην αδιάκοπη πλέον φημολογία στην αγορά για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Με τη δυσπιστία στην αγορά, για το κατά πόσον...

μπορεί η κυβέρνηση να μειώσει γρήγορα τα ελλείμματα ώστε να αρχίσει να τίθεται σε έλεγχο το δημόσιο χρέος, να έχει ενταθεί στον απόηχο της μεγάλης ανοδικής αναθεώρησης του περσινού ελλείμματος, χθες η τοποθέτηση του El Erian, επικεφαλής της PIMCO στάθηκε αρκετή για να καταγράψουν τα spreads νέο άλμα: Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου εκτινάχθηκε στο 16,5% με το spread να σκαρφαλώνει στις 1.327 μονάδες ενώ άνω του 25% κινήθηκε η απόδοση στα διετή ομόλογα με ισχυρές πιέσεις να ασκούνται σε όλους τους βραχυπρόθεσμης διάρκειας τίτλους.

PIMCO

«Η Ελλάδα απέχει πολύ από τη σταθεροποίηση των οικονομικών της και θα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της» ανέφερε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ο διευθύνων σύμβουλος της PIMCO, του μεγαλύτερου fund διαχείρισης ομολόγων στον κόσμο.

«Μέχρι στιγμής δεν έχει λειτουργήσει καμία από τις λύσεις για την ελληνική κρίση χρέους και πολύς κόσμος -συμπεριλαμβανομένου εμού- δεν πιστεύει ότι θα λειτουργήσουν στο μέλλον», υποστήριξε και εκτίμησε πως η Ελλάδα θα χρειαστεί «μία κατά προτίμηση εθελούσια και ελεγχόμενη αναδιάρθρωση» για να μειώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις.Σύμφωνα με τον M. El Erian η διάσωση της Ελλάδας από την τρόικα δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και απαιτούνται βελτιώσεις.

«Αυτό σημαίνει να εγκαταλείπουμε τις απόπειρες διάσωσης όταν δεν λειτουργούν και εάν δεν πρόκειται να λειτουργήσουν», είπε, αν και παραδέχθηκε ότι οι προσπάθειες έως τώρα έχουν περιορίσει τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης χρέους σε άλλες χώρες. Υπογράμμισε όμως πως μία κρίση χρέους δεν μπορεί να επιλυθεί μόνο ενισχύοντας τη ρευστότητα καθώς το να προστίθεται νέο χρέος στον όγκο του ήδη υφιστάμενου δεν αποτελεί μακροπρόθεσμη λύση.

Την ίδια ώρα η Goldman Sachs υποστήριξε χθες πως δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής για τα 30ετή ελληνικά ομόλογα, αποκλείοντας το ενδεχόμενο ανάκαμψης τους, καθώς έχουν υποχωρήσει κάτω από το 50% της αρχικής τους τιμής. Οπως υποστηρίζει ο επενδυτικός οίκος κάτω από το όριο των 50 σεντς οι κάτοχοι πρέπει να κλείσουν τις long θέσεις τους, να σταματήσουν δηλαδή να στοιχηματίζουν ότι η τιμή του ομολόγου θα αυξηθεί μελλοντικά.

Mη επιθυμητή

«Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι πολύ κακή ιδέα», προειδοποίησε από την πλευρά του ο Α. Ορφανίδης μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οπως είπε χθες μία αναδιάρθρωση θα ήταν λανθασμένη, μη επιθυμητή, μη αναγκαία και θα επέφερε αλυσιδωτές αρνητικές στις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες. «Δεν συστήνεται σε καμία περίπτωση στην ελληνική κυβέρνηση να εξετάσει μία τέτοια πιθανότητα και βεβαίως ούτε οι πολιτικοί στην Ε.Ε. να το συζητούν ή να κάνουν σχόλια», εκτίμησε ο κ. Ορφανίδης.

Υποστήριξε δε πως από τη στιγμή που εφαρμόζεται το πρόγραμμα εξυγίανσης στην Ελλάδα, δεν είναι πολύ σημαντικό τι αποτυπώνουν οι αγορές ενώ τόνισε πως δεν έχει κανένα λόγο να αμφιβάλλει για την αποφασιστικότητα και το κουράγιο της ελληνικής κυβέρνησης να συνεχίσει αυτό το πρόγραμμα. Υποστήριξε παράλληλα πως οι κυπριακές τράπεζες έχουν επαρκή κεφάλαια για να αντέξουν ακόμη και ένα μεγάλο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, αν και παραδέχθηκε πως σε μία τέτοια περίπτωση τόσο οι κυπριακές όσο και οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα επηρεαστούν.

Τι είπαν τα διεθνή ΜΜΕ

Der Spiegel: Η Ελλάδα δεν τηρεί τις υποσχέσεις της

Νέο γύρο δημοσιευμάτων, κυρίως από το γερμανικό Τύπο πυροδότησε η αναθεώρηση του περσινού ελλείμματος στο 10,5% του ΑΕΠ, από 9,4% που ήταν η αρχική εκτίμηση. «Το πιο προβληματικό παιδί της Ευρώπης δεν μπορεί να τηρήσει τις υποσχέσεις του» σχολιάζει το Der Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση που επισημαίνει πως για να εξυπηρετηθεί το υπέρογκο χρέος της χώρας απαιτούνται είτε πολύ υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης ή αναδιάρθρωση χρέους. Σημειώνει δε πως επειδή η Ελλάδα δεν έχει να παρουσιάσει κάποιο μοντέλο ανάπτυξης που θα σηματοδοτήσει τη στροφή, απομένει ως δυνατότητα μόνον η αναδιάρθρωση.

Financial Times: Διορθώνονται ξανά τα στοιχεία

«Μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν η ελληνική δημοσιονομική τρύπα» επισημαίνουν και οι Financial Times στη γερμανική τους έκδοση, τονίζοντας πως διορθώνονται ξανά τα ελληνικά στοιχεία.

Την ίδια ώρα, σε άρθρο της η Frankfurter Neue Presse υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα δεν τρέχει σε Μαραθώνιο, αλλά βρίσκεται σε μια Οδύσσεια και κανείς δεν γνωρίζει εάν θα φτάσει στον προορισμό της. Σε κάθε περίπτωση, η δημοσίευση των νέων δημοσιονομικών στοιχείων από την Eurostat, αυξάνει τις αμφιβολίες». Οπως δε τονίζει, όλα αυτά συμβαίνουν παρά το ότι η χώρα έκανε περισσότερες περικοπές από ό,τι αναμενόταν, κάτι που αποτυπώνει το φαύλο κύκλο στον οποίο έχει ρίξει την ελληνική οικονομία η συνταγή Ε.Ε. - ΔΝΤ.