Οι διάλογοι του Δ. Σ. του Παναθηναϊκού

"Χρήματα δεν υπάρχουν, πρέπει να γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου". Αυτό είναι το συμπέρασμα των παρακάτω συγκλονιστικών διαλόγων που ειπώθηκαν στο τελευταίο Δ. Σ του Παναθηναϊκού.

Όλα τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της 29ης Μαρτίου από την "Εξέδρα":
Αναλυτικά ο διάλογος:

Νικόλας Πατέρας: "Αν είχαν μπει όλα τα λεφτά της προηγούμενης αύξησης δεν θα είχαμε έλλειμμα".

Αθανάσιος Γιαννακόπουλος: "Μήπως πρέπει να γίνει αναθεώρηση στοιχείων; Μόνο η διαφορά των 10 εκατ. ευρώ θα αλλάξει τον ΠΑΟ; Ο ΠΑΟ συρρικνώνεται, θα γίνει μικρή ομάδα. Οι μετεγγραφές πρέπει να ξεκινήσουν τώρα. Πρέπει να μπουν λεφτά στο ταμείο σύντομα. Μόνο έτσι σώζεται ο ΠΑΟ".

Μάνος Μαυροκουκουλάκης: "Και τι προτείνεις;".

Αθανάσιος Γιαννακόπουλος: "Να μπουν χρήματα. Να γίνει μια γενναία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου".

Αδαμάντιος Πολέμης: "Αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Πιστεύω ότι ο Νικόλαος Πατέρας έφερε θετικά αποτελέσματα με ζεστό ταμείο. Ηρθαμε για να αποφασίσουμε πόσα εκατομμύρια θα βάλουμε στην ομάδα. Προτείνω χορηγία. Να αποφασίσουμε πόσα χρήματα θα βάλουμε".

Δημήτρης Γόντικας: "Με χορηγία δεν αυξάνεται το κεφάλαιο".

Αδαμάντιος Πολέμης: "Το βασικό ζήτημα είναι πόσα χρήματα θα μπουν στον Παναθηναϊκό τους αμέσως επόμενους 2-3 μήνες. Φέτος λήγουν έξι συμβόλαια και γλιτώνουμε 5 εκατ. ευρώ net και το 2012 λήγουν 16 συμβόλαια και γλιτώνουμε 5 εκατ. ευρώ net. Αν φέτος είναι διαχειρίσιμο το θέμα, του χρόνου τα έξοδα θα είναι μεγάλα. Από τώρα πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε τα λάθη μας. Και επ’ αυτού να αποφασίσουμε αύξηση 10 εκατ. ευρώ με 25 εκατ. ευρώ. Με τα 25 εκατ. ευρώ κάνουμε σωστή διαχείριση".

Ιωάννης Βαρδινογιάννης: "Είμαστε σε κρίσιμη καμπή. Θα έπρεπε να είναι παρών ο κ. Βγενόπουλος, είναι ο βασικός υπαίτιος. Ο ρόλος του ήταν καταλυτικός για την αύξηση των εξόδων. Ζητούσε συνέχεια να μπαίνουν λεφτά. Κακώς λείπει ο κ. Βγενόπουλος".
Στο σημείο αυτό ο Μάνος Μαυροκουκουλάκης διαμαρτυρήθηκε έντονα για την τοποθέτηση του Γιάννη Βαρδινογιάννη και τοποθετήθηκε λέγοντας ότι "θα έπρεπε να είναι πιο ευπρεπής μιλώντας για τους μετόχους".

Ιωάννης Βαρδινογιάννης: "Γιατί, τι λέω; Ευθύνη δεν έχει μόνο ο Νίκος Πατέρας, φταίμε όλοι γιατί δεν βάλαμε φραγμό στα έξοδα. Φταίω κι εγώ που δεν έβαλα βέτο".

Νικόλαος Πατέρας: "Τα λεφτά πήγαν στον Παναθηναϊκό. Ο Βγενόπουλος και οι Γιαννακόπουλοι ήθελαν να μπαίνουν χρήματα, ο Γιάννης Βαρδινογιάννης είχε μια πιο συντηρητική νοοτροπία και εγώ κρατούσα ισορροπία".

Ιωάννης Βαρδινογιάννης: "Δεν είχα συντηρητική νοοτροπία. Επί της ουσίας, έγιναν μεγάλες αστοχίες τα τελευταία δύο χρόνια και να που καλούμαστε να λύσουμε το πρόβλημα τώρα. Θα πρέπει να σταματήσουμε να μιλάμε με ποσοστά. Θα πρέπει να δεσμευθεί ο κάθε μέτοχος και να πει τι χρήματα θα βάλει, π.χ. εγώ θα βάλω τόσα. Εγώ δηλώνω ότι είμαι διατεθειμένος να λειτουργώ ως μέτοχος με ποσοστό 30%. Να δεσμευθεί κάθε μέτοχος πόσα θα βάλει και με μια σωστή αποτίμηση να αυξομειωθούν τα ποσοστά. Να κάνουμε Δ.Σ. και ο κάθε μέτοχος να δηλώσει πόσα βάζει".

Νικόλας Πατέρας: "Γίνεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με αυτό τον τρόπο;".

Μαίρη Λομβάρδου – Ζούλα: "Δεν περίμενα να μιλάτε για τον Παναθηναϊκό ως μπακάλικο. Ο Νικόλαος Πατέρας πιστεύω ότι έκανε καλή δουλειά. Συμφωνώ με τον Παναγιώτη Δάβαρη ότι πρέπει να γίνει σχεδιασμός. Είμαι υπέρ της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με τιμή διάθεσης 0,01 ευρώ και το αδιάθετο να πάει στον κόσμο (φιλάθλους). Δεν είμαι υπέρ της χορηγίας".

Αδαμάντιος Πολέμης: "Νόμιζα ότι θα προτείναμε ένα νούμερο σήμερα. Νομίζω ότι πρέπει να μπουν 15 εκατ. ευρώ. Το έλλειμμα του χρόνου θα είναι 30 εκατ. ευρώ. Είμαι υπέρ του να βάλει ο καθένας χρήματα ανάλογα με το ποσοστό του. Δεν συμφωνώ με αυτά που λέει ο Γιάννης. Είναι πρωτότυπο να λειτουργεί κάποιος μέτοχος με διαφορετικό ποσοστό από αυτό που έχει. Να αποφασίσουμε πόσα χρήματα θα μπουν στο ταμείο και άμεσα".

Ιωάννης Βαρδινογιάννης: "Να συγκεντρώσουμε ένα νούμερο και να πει ο καθένας τι θα βάλει. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είναι μια μακρόχρονη διαδικασία και δεν μου δίνονται τα εχέγγυα ότι θα υλοποιηθεί (λόγω της προηγούμενης αύξησης)".

Παναγιώτης Δάβαρης: "Πρέπει να αποφασισθεί ένα minimum ποσό αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Αν κάποιος μέτοχος δεν θέλει να μπει με το minimum, θα δούμε τι θα γίνει. Πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός".

Αθανάσιος Γιαννακόπουλος: "Το βασικό είναι αν οι μέτοχοι είναι διατεθειμένοι να βάλουν χρήματα ή όχι. Υπάρχουν δύο τάσεις: μία του Γιάννη Βαρδινογιάννη και μία του Πολέμη (οι μέτοχοι να βάλουν κατά την αναλογία τους). Ας βάλει ο καθένας ό,τι νομίζει και ό,τι θέλει. Πάει να γίνει ο Παναθηναϊκός, Παναθηναϊκάκι. Δεν ξανασυμμετέχω στο συμβούλιο".

ΓΟΝΤΙΚΑΣ: "Θα πρέπει να γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, να υπάρξει ένα ποσό βάσης. Να γίνουν επίσης περικοπές και εξορθολογισμός δαπανών κυρίως ως προς το ποδοσφαιρικό τμήμα. Θα πρέπει να γίνουν σοβαρές επαναδιαπραγματεύσεις συμβολαίων. Θα ξεκινήσουμε να συλλέγουμε Cvs και για τεχνικό διευθυντή. Πρέπει να είμαστε αξιόμαχοι διότι θέλουμε να πάμε στο Champions League, δεν μπορούσε να αδυνατήσουμε την ομάδα".

ΔΟΜΑΖΟΣ: "Θα πρέπει να υπάρξει μια τεχνική επιτροπή η οποία να αποτελείται από παλαίμαχους και ένα μέλος της Διοικούσας Επιτροπής, η οποία θα διώξει και θα πάρει παίκτες. Εσύ Γιάννη δεν ξέρεις από μπάλα".

ΓΟΝΤΙΚΑΣ: "Με βάση τα 10 εκατ. € και τα 15 εκατ. € θα γίνει πρόταση. Υπάρχουν δύο προτάσεις: μια του Γιάννη Βαρδινογιάννη, να μπουν τα χρήματα χωρίς ποσοστά και μια του Αδαμάντιου Πολέμη να μπουν τα χρήματα με ποσοστά".

Γ.ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: "Προτείνω να έρθει ο Δημήτρης Γόντικας σε επόμενη συνεδρίαση και να μας παρουσιάσει συγκεκριμένη πρόταση με βάση τα 10 εκατ. € με 15 εκατ. €. Στην επόμενη συνεδρίαση ας αποφασίσουμε πως θα γίνει".

Για τα προηγούμενα χρόνια της πολυμετοχικότητας

Αθανάσιος Γιαννακόπουλος: "Ο Παναθηναϊκός είναι σε πολύ δύσκολη θέση. Συμφωνώ με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη. Η γενεσιουργός αιτία είναι η πολυμετοχικότητα. Δεν είναι δυνατόν ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος να μην είναι παρών, να πει την άποψή του. Χωρίς σύμπνοια δεν γίνεται τίποτα. Θα πρέπει να γίνει γενναία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Το θέμα είναι οικονομικό".

Ιωάννης Βαρδινογιάννης: "Το 2008 έγινε η πολυμετοχικότητα και το 2004 πήραμε το πρωτάθλημα με Γκαγκάτση".

Ο Μάνος Μαυροκουκουλάκης κατέθεσε την πρόταση για τη σύσταση τεχνικής επιτροπής, η οποία θα συζητηθεί σήμερα. Συγκεκριμένα τόνισε: "Προτείνω να υπάρξει και μια τεχνική επιτροπή με μέλη τον Αντωνιάδη και Δομάζο και ένα εκ των μελών της διοικούσας επιτροπής. Δεν μπορεί να μιλάνε με προπονητή άνθρωποι που δεν ξέρουν το αντικείμενο".

O Βύντρα και αν έπρεπε να μείνει

Σύμφωνα με το Goal Το πρώτο θέμα που συζητήθηκε στο ΔΣ ήταν οι εγκρίσεις συμβάσεων και συμβολαίων. Αφού δόθηκε αρχικά το "οκέι" για τις συμβάσεις συντήρησεις των γηπέδων της ΠΑΕ σε Παιανία και Λεωφόρο Αλεξάνδρας (με τις εταιρίες "Spacon" και "Green Space") η κουβέντα πήγε στην ανανέωση του συμβολαίου του Βύντρα.

ΑΔ. ΠΟΛΕΜΗΣ: "Είμαι 100% υπέρ της παραμονής του στην ομάδα. Το ζήτημα είναι μόνο οικονομικό. Προτείνω να εξεταστεί στο τέλος της σημερινής συνεδρίασης. Το κόστος της ανανέωσής του κυμαίνεται μεταξύ 1,3 με 1,7 εκατ. ευρώ μεικτά (σ.σ. 715 με 930.000 ευρώ “καθαρά”). Μέχρι την 1.9.2011 τα οικονομικά της ΠΑΕ θα είναι αρνητικά, το ταμείο χρειάζεται 10 εκατ. ευρώ. Εάν δεν πωληθεί κανένας παίκτης, χωρίς πώληση και αγορά, χωρίς Τσάμπιονς Λιγκ και χωρίς αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, το έλλειμμα της ΠΑΕ θα είναι γύρω στα 30 εκατ. ευρώ μέχρι τον Ιούνιο του 2012. Πρώτα πρέπει να δεσμευτούμε πόσα χρήματα θα βάλουμε στον ΠΑΟ. Δεν μπορώ λοιπόν να εγκρίνω την ανανέωση".

Θ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: "Το θέμα των μεταγραφών είναι θέμα γενικής πολιτικής της ΠΑΕ".

ΓΟΝΤΙΚΑΣ: "Θα πρέπει να γίνει ανανέωση του συγκεκριμένου ποδοσφαιριστή και για λόγους επιβράβευσης αυτού και να κάνουμε κινήσεις εξοικονόμησης από αλλού".

ΑΔ. ΠΟΛΕΜΗΣ: "Εάν δεν κάνουμε τίποτα θα έχουμε έλλειμμα 30 εκατ. ευρώ μέχρι τον Ιούνιο του 2012. Δεν μπορεί η ΠΑΕ να έχει μηδενικό ταμείο".

Γ. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: "Όλοι έχουν δίκιο και ο κ. Πολέμης και οι τρεις της διοικούσας επιτροπής. Ο Βύντρα έχει προσφέρει πολλά και είναι “πολυεργαλείο”. Εάν δεν ανανεώσουμε, θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη το κόστος για την αναπλήρωση ενώ το αποτέλεσμα είναι αμφίβολο ως προς τον ποδοσφαιριστή που θα τον αντικαταστήσει. Εάν δεν έχουμε εναλλακτική από τις ακαδημίες μας, τότε η ανανέωση του συμβολαίου του είναι μονόδρομος. Εάν ο προπονητής τον θέλει, τότε εντάξει".

Ο Γενικός διευθυντής

Από το Δ.Σ. εγκρίθηκε ομόφωνα η επικύρωση της απόφασης της διοικούσας για την επιβολή τιμωρίας στον Λάντο Φουσού της Golden Team με 30 μέρες αποκλεισμό και 3% μείωση των αποδοχών του, εξηγώντας τους λόγους της τιμωρίας του (είχε γρονθοκοπήσει τον συμπαίκτη του Σταμπολζίεφ, προκαλώντας και στη συνέχεια συζητήθηκε η ανανέωση της σύμβασης του γενικού διευθυντή.

Σύμφωνα με το Goal, o Γόντικας πρότεινε την εκλογή της ελεγκτικής εταιρίας Deloitte (γνωστής από την προ ενός έτους έκθεσή της) καθώς "έχει μεγάλη εμπειρία στις υποχρεώσεις για αδειοδότηση (UEFA Licensing) και προσκόμισε επιστολή των ήδη ορκωτών λογιστών (Grant Thortnon) που συμφωνούν στην αντικατάστασή τους λόγω του UEFA Licensing". Εκεί η Μαίρη Λομβάρδου Ζούλα ρώτησε αν υπάρχει κάποιος λόγος για την αλλαγή της εταιρίας, με τον Γόντικα, να στέκεται στην εμπειρία που έχει στις υποχρεώσεις για αδειοδότηση.

Από την πλευρά του ο Θανάσης Γιαννακόπουλος εξήρε τον Γόντικα λέγοντας "ως προς την ανανέωση του συμβολαίου σου Δημήτρη, έχω ηθική, τυπική και ουσιαστική υποχρέωση να σε ψηφίσω. Μπράβο και συγχαρητήρια", με τον Μάνο Μαυροκουκουλάκη, να ψηφίζει κατά και στα δύο!

Ο προϋπολογισμός του 2011-12

ΑΔ. ΠΟΛΕΜΗΣ: "Πρέπει να μπουν χρήματα στο ταμείο τώρα. Λεφτά δεν υπάρχουν".

ΓΟΝΤΙΚΑΣ: "Ο βασικός μήνας είναι ο Μάιος που γίνονται πληρωμές. Τον Ιούνιο-Ιούλιο το κόστος λειτουργίας θα ανέλθει στα 3,5 εκατ. ευρώ".

ΠΑΤΕΡΑΣ: "Εάν είχαν μπει όλα τα λεφτά της προηγούμενης αύξησης δεν θα είχαμε έλλειμμα".

Θ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: "Μήπως θα πρέπει να γίνει αναθεώρηση στοιχείων; Μόνο η διαφορά των 10 εκατ. ευρώ θα αλλάξει τον ΠΑΟ; Ο ΠΑΟ συρρικνώνεται, θα γίνει μικρή ομάδα. Οι μεταγραφές πρέπει να ξεκινήσουν τώρα. Πρέπει να μπουν λεφτά στο ταμείο σύντομα. Μόνο έτσι σώζεται".

ΜΑΥΡΟΚΟΥΚΟΥΛΑΚΗΣ: "Και τί προτείνεις;".

Θ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: "Να μπουν χρήματα. Να γίνει μία γενναία αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου".

ΠΑΤΕΡΑΣ: "Αν κι έχω παραιτηθεί από μέλος του ΔΣ ήθελα να είμαι παρών στη σημερινή συνεδρίαση. Σε σχέση με τα πεπραγμένα της διοίκησής μου, εντός κι εκτός ΔΣ, υπάρχει μία διάθεση να με λασπολογούν με υπονοούμενα κλπ. Οποιο μέλος του ΔΣ θέλει να μου κάνει κάποια ερώτηση, ας γίνει σήμερα, για να κλείσει αυτό το κεφάλαιο".

Θ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: "Πως τα έξοδα κατά τη διετία 2008-2010 ανήλθαν στα 140 εκατ. ευρώ; Είναι υπέρογκα".

ΠΑΤΕΡΑΣ: "Τα έξοδα διπλασιάστηκαν το 2008-09 γιατί η ΠΑΕ έκανε πολλές σημαντικές μεταγραφές. Κι έγιναν αυτές οι μεταγραφές κατόπιν εισήγησης αλλά και γιατί πίστευα ότι είναι χρήσιμες. Δεν έβγαζα λεφτά από μεταγραφές. Ποτέ δεν έγινε μεταγραφή κάτω από το τραπέζι. Πολλές φορές έκανα περικοπές στους μάνατζερ. Ποτέ δεν υπήρχε δόλος από εμένα αλλά κι από όλη την εκτελεστική επιτροπή. Μπορεί κάποιες βέβαια μεταγραφές να βγήκαν αποτυχημένες, αλλά τα δημοσιεύματα της εποχής στις οπαδικές εφημερίδες μιλούσαν για “τρομερούς ποδοσφαιριστές".

Θ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (προς τον Πατέρα): "Δεν μιλάω για δόλο. Από τόσες μεταγραφές δεν υπήρχε θετικό αποτέλεσμα. Η πολιτική των δύο ετών που ακολουθήσαμε δεν ήταν σωστή".

ΠΑΤΕΡΑΣ: "Σε προηγούμενες συνεδριάσεις Θανάση έλεγες να φέρουμε παικταράδες".

Θ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: "Τα οικονομικά αποτελέσματα δεν σε δικαιώνουν. Ηταν λάθος πολιτική. Δεν λέω ότι έγιναν παρατράγουδα στις μεταγραφές".

ΔΟΜΑΖΟΣ: "Και πως θα χτυπήσουμε τον Ολυμπιακό;".

ΔΑΒΑΡΗΣ: "Μπήκα στον ΠΑΟ για την πολυμετοχικότητα σε μία δουλειά που δεν γνωρίζουμε. Μόνο ο Αντωνιάδης και ο Δομάζος γνωρίζουν ποδόσφαιρο. Αφού έγιναν ανοίγματα, τίθεται από την ίδια την οικογένεια του ΠΑΟ ότι έγιναν λάθη. Ανεβάσαμε τους τζίρους και αγοράσαμε ακριβά παίκτες. Είχαμε συμφωνήσει να έχουμε ζημιές μόνο όταν η ομάδα δεν θα βγαίνει στο Τσάμπιονς Λιγκ. Εγώ Νίκο (σ.σ. Πατέρα) σου έχω εμπιστοσύνη και χειρίστηκε την προεδρεία του επιτυχημένα, όμως δεν επετεύχθη ο οικονομικός στόχος. Με την εμπειρία που απέκτησες πιστεύεις ότι μπορούμε να είμαστε ένα υγιές και μεγάλο σωματείο;".

ΠΑΤΕΡΑΣ: "Είχαμε δύο στόχους. 1) Να πάρουμε το νταμπλ και 2) Να επιστρέψει ο κόσμος στο γήπεδο και να αγκαλιάσει την ομάδα. Αυτό φαίνεται πως έγινε κι από τη διάθεση των εισιτηρίων (ρεκόρ). Πέσαμε έξω στις μεταγραφές. Από τα 65 εκατ. ευρώ, τα 40 εκατ. πήγαν σε ποδοσφαιριστές και εξ αυτών τα 10 εκατ. πήγαν χαμένα. Αυτό είναι σύνηθες στο ποδόσφαιρο. Πιστεύει κανείς ότι υπάρχει θέμα κακοδιαχείρισης ή ότι έφαγα λεφτά; Μπορεί να είχαμε διαφωνίες, άλλο αυτό.

Για το μέλλον τώρα, υπάρχει κυκλικότητα, ήταν διαφορετικά τα πράγματα όταν ήταν μόνος του ο Βαρδινογιάννης. Μπορούμε να κάνουμε πλήρη ανανέωση του ΠΑΟ τώρα μετά το νταμπλ. Να πάρουμε παιδιά από τις ακαδημίες και παίκτες σαν τον Ν' Ντόι ή τον Λέτο. Δεν πρέπει να κρατάμε ποδοσφαιριστές που δεν έχουν φιλοδοξίες. Χρειαζόταν φιλτράρισμα 2-3 ανθρώπων. Καλύτερα να έχουμε έναν Σισέ, παρά δύο Κλέιτον. Αυτή είναι η απάντησή μου Πάνο. Παίκτες που θα ματώνουν τη φανέλα".

Γ. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: "Το πρόβλημα είναι καθαρά οικονομικό και λιγότερο ποδοσφαιρικό. Εντοπίζω το πρόβλημα στη 2η κυρίως χρονιά της πολυμετοχικότητας, όπου μετά από πολλές διαφωνίες, καταλήξαμε σε έναν προϋπολογισμό 15 εκατ. ευρώ για αγοροπωλησίες ποδοσφαιριστών, με βάση το football trading και έγινε μία προσπάθεια να παραμείνουν τα έξοδα του ποδοσφαιρικού στα ίδια επίπεδα με αυτά της προηγούμενης.

Τελικά αποφασίσαμε τον Μάρτιο του 2010 την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου στα 15 εκατ. ευρώ. Εάν δεν είχαμε αυξημένο κόστος ποδοσφαιρικού κατά 10 εκατ. ευρώ, η φετινή χρονιά θα ήταν ισοσκελισμένη. Αυξήθηκε ο προϋπολογισμός του ποδοσφαιρικού, τα μπόνους, οι αμοιβές και οι signing fees (σ.σ. χρήματα κατά την υπογραφή) των ποδοσφαιριστών τη 2η χρονιά της πολυμετοχικότητας.

Εγιναν υπερβάσεις το 2009-2010 κι αυτό κληρονομεί το τωρινό ΔΣ κι εκεί οφείλεται το οικονομικό μας πρόβλημα. Επίσης, υπάρχει αύξηση του κόστους λειτουργίας του ΠΑΟ, το οποίο οφείλεται αφενός μεν στην αύξηση του κόστους των ακαδημιών (Golden Team) αφετέρου δε στην πολυμετοχικότητα (που απαιτεί αυξημένα έξοδα). Αλλο θέμα είναι το ποδοσφαιρικό. Φέτος λήγουν πολλά συμβόλαια αλλά τα πιο σημαντικά λήγουν το 2012.

Επιλογή μας ήταν να μείνει ο Μάτος και να πάρουμε τον Ζιλμπέρτο στην ίδια θέση και μετά να πάει ο Μάτος στη Βραζιλία, απαξιώνοντας μία επένδυση 5 εκατ. ευρώ. Ελάχιστοι παίκτες μπορούν να πωληθούν, πράγμα που είναι εντυπωσιακό αν σκεφτούμε πόσα χρήματα διαθέσαμε για ποδοσφαιριστές. Τρεις παίκτες μπορούν να πωληθούν από το ρόστερ. Είμαστε σε κρίσιμο σημείο και οικονομικά και ποδοσφαιρικά".

ΑΔ. ΠΟΛΕΜΗΣ: "Αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Πιστεύω ότι ο Νικόλαος Πατέρας έφερε θετικά αποτελέσματα με ζεστό ταμείο. Ηρθαμε για να αποφασίσουμε πόσα εκατομμύρια θα βάλουμε στην ομάδα. Πρέπει να δούμε πως οι μέτοχοι θα δώσουν χρήματα, με αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ή με χορηγία. Προτείνω χορηγία. Να αποφασίσουμε πόσα χρήματα θα βάλουμε".

ΓΟΝΤΙΚΑΣ: "Με χορηγία δεν αυξάνεται το κεφάλαιο".

ΠΟΛΕΜΗΣ: "Το βασικό ζήτημα είναι πόσα χρήματα θα μπουν στον ΠΑΟ, τους επόμενους 2-3 μήνες. Φέτος λήγουν 6 συμβόλαια (και γλιτώνουμε 5 εκ. Ευρώ net) και το 2012 λήγουν 16 συμβόλαια (και γλιτώνουμε 5 εκ. Ευρώ net). Εάν φέτος είναι διαχειρίσιμο το θέμα, του χρόνου τα έξοδα θα είναι μεγάλα. Από τώρα πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε τα λάθη μας. Και επ' αυτού να αποφασίσουμε αύξηση 10 εκ. Με 25 εκ. Με τα 25 εκ. κάνουμε σωστή διαχείριση".

ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ: "Πολλά ακούστηκαν για την διετία. Τον πρώτο χρόνο είχαμε δύο στόχους. Επιστροφή στα γήπεδα και champions League. Για τον δεύτερο χρόνο είχαμε το πρωτάθλημα. Αυτό κάναμε και δεν αποτύχαμε. Πετύχαμε. Τον πρώτο χρόνο είχαμε “παράγκα”.

Γ. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: "Δεν το είχαμε πει ποτέ αυτό. Και από τον πρώτο χρόνο στόχος ήταν το πρωτάθλημα. Διαφωνώ πλήρως".

ΔΟΜΑΖΟΣ: "Ο Παναθηναϊκός δεν πάει κάθε χρόνο για πρωτάθλημα;".

ΜΗΤΣΟΥ: "Επίσης το 2004 που πήραμε το νταμπλ, δεν είχαμε “παράγκα”;

ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ: "Το σπουδαιότερο είναι πως χρειάζεται προγραμματισμός, η ομάδα δεν περιμένει. Έχουμε καθυστερήσει. Θα μείνει ο προπονητής; Από τις ακαδημίες να προωθούνται ταλέντα. Η πρόταση μου είναι να μπουν χρήματα. Οι μέτοχοι βέβαια έχουν τον πρώτο λόγο".

ΔΑΒΑΡΗΣ: "Θα ήθελα να διευκρινίσω επειδή βάλαμε 80 εκ. Ευρώ πιστεύαμε ότι θα κάναμε μεγάλη ομάδα, ωστόσο δεν έγινε σωστός προγραμματισμός. Δεν έγινε σχεδιασμός, δεν έγινε μεγάλη ομάδα. Θέλει ανθρώπους με τρέλα και γνώση. Είστε ευχαριστημένοι με την μπάλα που έπαιξε ο Παναθηναϊκός; Δεν νομίζω ότι έγινε κακή διαχείριση. Να πληρώσουμε γιατί καταλάβαμε τα λάθη μας. Να γίνει σχεδιασμός".