ΠΑΤΡΑ: Φθάνουν συνεχώς μαϊμού επιστολές για κληρονομιές

Aν ξαφνικά λάβετε ένα γράμμα από κάποιο δικηγορικό γραφείο του εξωτερικού (κυρίως από Ισπανία) που σας ενημερώνει ότι είστε ο μοναδικός κληρονόμος κάποιου... ξεχασμένου συγγενικού σας προσώπου, θα ήταν καλύτερο να το ψάξετε αντί να αρχίσετε τα πανηγύρια. Γιατί πίσω από τα... εκατομμύρια ευρώ που σας τάζουν ότι θα πάρετε μόλις ανοίξει η διαθήκη του θείου ή της θείας, μπορεί να κρύβεται κύκλωμα απάτης που σας έβαλε στο «στόχαστρο»...

Και αν νομίζετε ότι αυτά συμβαίνουν μία στις τόσες, πάλι κάνετε λάθος. Μόνο στην Πάτρα και μόνο τους τελευταίους δύο μήνες έχουν καταγραφεί τρία τέτοια περιστατικά σε βάρος δύο ανδρών και μιας γυναίκας. Τα δύο αφορούσαν υποτιθέμενα δικηγορικά γραφεία που δήθεν εδρεύουν στη Μαδρίτη της Ισπανίας, ενώ στην τρίτη περίπτωση το δικηγορικό γραφείο που αποδείχθηκε πως δεν υπάρχει πουθενά, είχε -υποτίθεται- έδρα στη Βοστόνη των ΗΠΑ. Σε όλες τις περιπτώσεις υπήρχαν πολλά κοινά σημεία.
Οι παραλήπτες έλαβαν φακέλους συστημένους από το ταχυδρομείο στα σπίτια τους. Στους φακέλους υπήρχαν επιστολές με το ίδιο, πάνω - κάτω, κείμενο. Με το οποίο ενημερώνονταν ότι ήσαν οι αποκλειστικοί κληρονόμοι μεγάλων περιουσιών.
Η πρώτη περίπτωση κατεγράφη πριν από δίμηνο περίπου από Πατρινό επαγγελματία. Άνοιξε το φάκελο και διάβασε την επιστολή η οποία ήταν γραμμένη στα Αγγλικά. Ο υπογράφων έλεγε ότι ήταν δικηγόρος ενός θείου του που ζούσε στην Αμερική όπου είχε πάει για μετανάστης και ο οποίος πέθανε και του άφησε κληρονομιά γύρω στα 7.000.000 δολάρια. Όμως για να εισπράξει τα χρήματα, απαραίτητη προϋπόθεση, όπως τον ενημέρωνε ο... δικηγόρος, ήταν να καταθέσει σε τραπεζικό λογαριασμό που του έδινε ένα ποσό της τάξης των 20.000 ευρώ. Χρήματα που αφορούσαν σε διάφορα έξοδα, τα οποία υποτίθεται πως είχαν ήδη γίνει και έπρεπε να δοθούν για να ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες ώστε να ανοίξει η διαθήκη.
Το ίδιο ακριβώς ανέφερε και μια δεύτερη όμοια επιστολή που εστάλη σε γυναίκα στην Πάτρα τον προηγούμενο μήνα, μόνο που σ' αυτήν την περίπτωση το δικηγορικό γραφείο ήταν από την... Ισπανία, όπου ζούσε ο θείος της υποτιθέμενης κληρονόμου, ο οποίος είχε αποβιώσει.
Πριν από λίγες ημέρες, στο σπίτι ενός τρίτου Πατρινού έφθασε κι άλλη τέτοια επιστολή με ταχυδρομείο. Έκανε λόγο για μία θεία του κληρονόμου που πέθανε και του άφηνε 7.500.000 ευρώ. Ο ίδιος έπρεπε να καταθέσει 20.000 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες είσπραξης της κληρονομιάς, ενώ ενημερωνόταν πως το δικηγορικό γραφείο διεκδικούσε ένα μικρό μερίδιο της κληρονομιάς.
Ήξεραν πολλά στοιχεία
Το χαρακτηριστικό σε όλες τις περιπτώσεις ήταν πως οι επιτήδειοι που προσπάθησαν να εξαπατήσουν τα υποψήφια θύματά τους γνώριζαν πάρα πολλά προσωπικά στοιχεία. Κατ' αρχάς, όλοι οι υποτιθέμενοι κληροδότες, οι θείοι και η θεία, δηλαδή, υπήρξαν πραγματικά και όντως είχαν αποβιώσει. Μάλιστα στις επιστολές φαινόταν ξεκάθαρα το πότε και πώς έφυγαν από τη ζωή. Εκτός όλων αυτών, οι επιτήδειοι γνώριζαν και τις διευθύνσεις των υποψήφιων θυμάτων τους αλλά και μια σειρά από στοιχεία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο να πέσουν (τα θύματα) στην παγίδα...
ΑΠΕΥΘΥΝΘΗΚΑΝ ΣΕ ΔΙΚΗΓΟΡΟ
Ο οποίος ανακάλυψε την απάτη

Και τις τρεις περιπτώσεις τις χειρίστηκε ο Πατρινός δικηγόρος Παναγιώτης Αλεξόπουλος, στον οποίο είχαν απευθυνθεί τα θύματα προκειμένου να του ζητήσουν βοήθεια για να μπορέσουν να ξεκαθαρίσουν το θέμα της κληρονομιάς. Μόνο που ο κ. Αλεξόπουλος από την πρώτη κιόλας περίπτωση αντελήφθη ότι... κάτι πήγαινε στραβά. Ειδικά όταν είδε ότι ο υποτιθέμενος δικηγόρος ζητούσε χρήματα για να μπορέσει να ανοίξει τη διαθήκη. Άρχισε λοιπόν να ψάχνει και διαπίστωσε ότι το δικηγορικό γραφείο δεν υπήρχε πουθενά. Μετά από αυτήν ακολούθησαν και οι άλλες δύο περιπτώσεις και ο ίδιος συνιστά ιδιαίτερη προσοχή σε όποιον γίνεται αποδέκτης τέτοιων επιστολών.
dete.gr