ΧΩΡΙΣ ΥΛΙΚΑ ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Ρεπορτάζ : Πέννυ Μπουλουτζα


(από την Καθημερινή)

Στο «κόκκινο» βρίσκεται για άλλη μία φορά η λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας της χώρας μας λόγω του «εμπάργκο» των προμηθευτών υγειονομικού υλικού που διαμαρτύρονται για τη συσσώρευση νέων χρεών. Οι ελλείψεις ακόμα...

και σε απλά υλικά, όπως γάζες και σύριγγες, γίνονται όλο και πιο εμφανείς, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία είτε να κάνουν «εκπτώσεις» στη λειτουργία τους είτε να ανατρέχουν σε «δοκιμασμένες λύσεις» της ανταλλαγής υλικών μεταξύ τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», το οποίο ζήτησε από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας την αναστολή της χθεσινής εφημερίας του λόγω έλλειψης υγειονομικού υλικού και πληρότητας κλινών. Αργά χθες το βράδυ το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τελικά το νοσοκομείο θα εφημερεύσει κανονικά στα όρια των κλινών που διαθέτει.

Οι προμηθευτές αναλώσιμου υγειονομικού υλικού έχουν αναστείλει από τις αρχές Μαρτίου την παράδοση υλικών στα νοσοκομεία της Αθήνας και από αρχές Απριλίου στα νοσοκομεία της υπόλοιπης χώρας. Από χθες και οι προμηθευτές ορθοπεδικού υλικού προχωρούν στη σταδιακή διακοπή παράδοσης υλικών στα νοσοκομεία. Πρώτος «σταθμός», ο Ευαγγελισμός που επισκέφθηκαν εκπρόσωποι του Πανελληνίου Συλλόγου Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού Υλικού (ΠΑΣΥΠΟΥ) προκειμένου να ανασύρουν τις παρακαταθήκες τους στο νοσοκομείο.

Οπως είπε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΠΟΥ, κ. Διονύσης Σαργέντης, από τα 160 εκατομμύρια που ήταν το 2010 οι αγορές των νοσοκομείων από τις εταιρείες-μέλη του συλλόγου, τα εξοφληθέντα τιμολόγια δεν ξεπερνούν το 15%, ενώ τουλάχιστον έως χθες δεν είχαν εξοφληθεί οφειλές για αγορές του 2011. Αντίστοιχα, σύμφωνα με τα όσα είπε στην «Κ» ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών, κ. Βασίλης Μανέττας, τα νοσοκομεία χρωστούν περίπου 120 εκατ. ευρώ, με ορισμένα νοσοκομεία να έχουν να πληρώσουν 15 μήνες. Οι μεγαλύτερες οφειλές των νοσοκομείων είναι προς τα μέλη του Συνδέσμου Προμηθευτών Επιστημών και Υγείας, και ανέρχονται -όπως είπε στην «Κ» ο πρόεδρος του συνδέσμου κ. Π. Στραβόλαιμος-στα 780 εκατ. ευρώ.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι έχει δώσει εντολή στα νοσοκομεία να προχωρήσουν άμεσα στην εξόφληση των προμηθευτών για το πρώτο εξάμηνο του 2010, ενώ παράλληλα έχει εγκριθεί το ποσό των 200 εκατ. ευρώ για τις αγορές του πρώτου διμήνου του 2011. Επιπλέον, χθες, σε έκτακτη σύσκεψη μεταξύ των γ. γ. Οικονομικών Ηλία Πλασκοβίτη, Υγείας Νίκο Πολύζο και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνά Δρέττα αποφασίσθηκε να γίνει προσπάθεια έως τέλος Μαΐου να καταβληθούν όλες οι οφειλές των νοσοκομείων για το πρώτο εννεάμηνο του 2010. Αποφασίστηκε επίσης η καταβολή των νοσηλίων από τα ασφαλιστικά ταμεία στα νοσοκομεία να γίνεται κάθε μήνα και έναντι, ώστε να μπορούν να αποπληρώνουν άμεσα τους προμηθευτές.

Εν τω μεταξύ, επανέρχονται από σήμερα στις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ του Κεντρικού Τομέα (Αττικής), καθώς «εξέπνευσε» χωρίς αποτέλεσμα το χρονικό διάστημα των δέκα ημερών το οποίο είχε ζητήσει η ηγεσία του υπ. Υγείας για την καταβολή δεδουλευμένων υπερωριών (από τον Δεκέμβριο του 2010 έως σήμερα), των εκτός έδρας (για το 2010) και της δαπάνης αγοράς στολής του 2011.