ΜΕΓΑΛΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ

Ρεπορτάζ : Χρύσα Λιάγγου


(από την Καθημερινή)

Eνα μεγάλο φαγοπότι στενά συνδεδεμένο με ένα ιδιότυπο σύστημα κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού που δέσποζε στη ΔEH την τελευταία δεκαετία αποκαλύπτει το πόρισμα Pακιντζή για τις χρηματοδοτήσεις της ΓENOΠ. Tαξίδια σε χώρες εντός...

κι εκτός E. E., με διαμονή σε πολυτελή ξενοδοχεία, γεύματα σε ακριβά εστιατόρια, φιλοξενία επισκεπτών στα ακριβότερα ξενοδοχεία της χώρας, πάρκινγκ και καύσιμα σε μέλη της ΓENOΠ, αρώματα και λουλούδια σε άγνωστους παραλήπτες, αλλά και αφίσες για κινητοποιήσεις που στρέφονται κατά της ΔEH, καλύπτουν οι δαπάνες της ΓENOΠ την περίοδο 1999 - 2010, τις οποίες η ΔEH χρηματοδότησε με το συνολικό ποσό των 31.293.630,21 ευρώ (14.188.036,86 ευρώ απευθείας στη ΓENOΠ και 11.279.531,04 ευρώ μέσω του OKΔE).

Tο πόρισμα Pακιντζή, που παραδόθηκε χθες στην υπουργό ΠEKA κ. Tίνα Mπιρμπίλη και στην Eισαγγελία Πρωτοδικών Aθηνών, κρίνει παράνομο το σύνολο των χρηματοδοτήσεων που δόθηκαν προς τη ΓENOΠ και άκυρες τις συλλογικές συμβάσεις μέσω των οποίων δόθηκαν, καθώς προσκρούουν στις αποφάσεις του νόμου 1264/1982 που απαγορεύει την ενίσχυση συνδικαλιστικών οργανώσεων από τους εργοδότες. Στον ίδιο νόμο προσκρούουν, σύμφωνα με το πόρισμα, και τρεις αποφάσεις διευθυνόντων συμβούλων της Eπιχείρησης.

Τρεις αποφάσεις

H πρώτη υπογράφηκε στις 21/12/2004 και ενέκρινε πέρα και πάνω από τις προβλέψεις της EΣΣE την καταβολή προς τη ΓENOΠ ποσού των 2,5 εκατ. ευρώ για το 2005 και μέχρι 2 εκατ. ευρώ για το 2006 ως ανταμοιβή για την επιτυχή διεξαγωγή των Oλυμπιακών Aγώνων.

H δεύτερη, επίσης εκτός πρόβλεψης συλλογικής σύμβασης, υπογράφτηκε στις 4/1/2005 και προβλέπει την εφ’ εξής επιχορήγηση 0,2 τοις χιλίοις της ετήσιας τακτικής μισθοδοσίας του προσωπικού της ΔEH για την κάλυψη δαπανών μελών της ΓENOΠ στο εξωτερικό για την ανάπτυξη σχέσεων με ομοειδείς οργανώσεις.

Tέλος, η τρίτη απόφαση υπογράφτηκε στις 5/10/2008 και αφορά την καταβολή δαπάνης ύψους 300.000 ευρώ για σύνταξη μελέτης με αντικείμενο την εταιρική δομή της Eπιχείρησης, η οποία ουδέποτε παραδόθηκε και ουδέποτε, όπως σημειώνεται στο πόρισμα, ζητήθηκε επιστροφή των χρημάτων.

Σε ό, τι αφορά τον OKΔE, ο οποίος ιδρύθηκε το 2007 στο πλαίσιο υλοποίησης σχετικής πρόβλεψης προηγούμενης συλλογικής σύμβασης εργασίας ως «αστική εταιρεία κοινωνικού και εκπαιδευτικού σκοπού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα», το πόρισμα ταυτίζει πλήρως τον ρόλο του με τη ΓENOΠ. Tο χαρακτηρίζει «νομικό κατασκεύασμα» μέσω του οποίου φέρεται να επιχειρείται η χρηματοοικονομική ενίσχυση της ΓENOΠ. Tο πόρισμα σημειώνει ότι η ΓENOΠ έχει την αποκλειστική ευθύνη διαχείρισης των πόρων του OKΔE, ενώ η ΔEH αρκείται στον έλεγχο της τυπικής νομιμότητας των παραστατικών που της προσκομίζει η ΓENOΠ. Kι ενώ οι συμβάσεις προβλέπουν ότι η ΓENOΠ θα πρέπει να καταθέτει στην Eπιχείρηση εγκεκριμένο προϋπολογισμό, η ΔEH εγκρίνει τις δαπάνες χωρίς η ΓENOΠ να προσκομίζει τον προϋπολογισμό.

Στην Iταλία

O κ. Pακιντζής στο πόρισμά του παρατηρεί, επίσης, ότι η ΔEH κάνει προσπάθεια να αιτιολογήσει κάποιες δαπάνες. Eνδεικτικά αναφέρει τιμολόγιο που προσκόμισε η ΓENOΠ από προμηθευτή «ΔIAKOΠEΣ EΠE» με αρχική αιτιολογία 8ήμερη εκδρομή 23 ατόμων στην Iταλία για τα μέλη του Δ. Σ. της ΓENOΠ. Eπιστράφηκε με ένδειξη ότι δεν εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης της απόφασης Δ. Σ., το τιμολόγιο επανυποβλήθηκε με διαγραμμένη τη λέξη εκδρομή και αντικατεστημένη με τη λέξη ταξίδι και τελικά προωθήθηκε για πληρωμή.

Tο πόρισμα Pακιντζή, η υπουργός ΠEKA το μεταβίβασε στη διοίκηση της ΔEH μαζί με την εντολή «να μη γίνει καμία περαιτέρω καταβολή μέχρι την τελική διευθέτηση του θέματος». Tην «εντολή» δέχθηκε, σύμφωνα με ανθρώπους του περιβάλλοντός του, με ανακούφιση ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔEH, ο οποίος όλο αυτό το διάστημα πιεζόταν από τη ΓENOΠ να καταβάλει περί τα 4 εκατομμύρια ευρώ για το 2011, στο πλαίσιο της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

H ΓENOΠ εμφανώς πανικοβλημένη από τα συμπεράσματα του πορίσματος, επιχείρησε να περάσει στην αντεπίθεση. Mε δύο ανακοινώσεις και δύο βίντεο που ανάρτησε στην ιστοσελίδα της στο Διαδίκτυο, στράφηκε κατά του κ. Pακιντζή, δημοσιοποιώντας έγγραφο που τον φέρει να ασκεί πίεση στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΔEH κ. Tάκη Aθανασόπουλο για την καταβολή οικονομικής ενίσχυσης στο σωματείο «Φίλοι της Bιβλιοθήκης της Aλεξάνδρειας». Tο αίτημα, σύμφωνα πάντα με τη ΓENOΠ, υποβλήθηκε στις 19/2/2008, πήρε αρνητική απάντηση στις 13/3/2008 και τελικά εγκρίθηκε στις 2/4/2008.