ΧΩΡΙΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ , ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΕΙ Ο Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ

Τη διαβεβαίωση πως δεν θα τεθούν εισοδηματικά κριτήρια στο επίδομα ανεργίας επανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν είναι προνοιακή, αλλά ασφαλιστική παροχή».Μάλιστα, ο ίδιος υποστηρίζει πως προς το παρόν δεν έχει συζητηθεί το σενάριο εισοδηματικών κριτηρίων για κανένα επίδομα -πλην του ΕΚΑΣ...


Άλλωστε, όπως υποστηρίζει, μόνο από τη διασταύρωση στοιχείων και δικαιούχων επιδομάτων θα επιτευχθεί εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ.

Μιλώντας την Τετάρτη στο ραδιοσταθμό Real, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι δημιουργείται μια βάση δεδομένων «ώστε να διαπιστωθεί ποιοι λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα και αν τα δικαιούνται».

«Υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα τεράστιο έλλειμμα, σε ό,τι αφορά στη βάση δεδομένων, δηλαδή ποιος παίρνει τι και από πού» ανέφερε, λέγοντας πως πρέπει να απογραφούν όλοι οι δικαιούχοι. «Θεωρώ ότι από εκεί θα εξοικονομήσουμε σημαντικούς πόρους από τη διασταύρωση στοιχείων που θα δείξουν ότι πολλοί από αυτούς δεν θα έπρεπε να είναι δικαιούχοι», σημείωσε ο υπουργός.

Στον ΟΓΑ, αυτή η διαδικασία ξεκίνησε σε σχέση με τα πολυτεκνικά επιδόματα, ισόβια σύνταξη, επιδόματα τριτέκνων και μια σειρά άλλα επιδόματα, συνέχισε ο Γ.Κουτρουμάνης.

Η διαδικασία συνέχισε, «έχει ξεκινήσει, έχει φτάσει στο 75% και κάποια στιγμή θα ολοκληρωθεί. Από κάποια στιγμή και μετά, οι δικαιούχοι αυτών των επιδομάτων δεν θα μπορούν να πληρωθούν, αν δεν έχουν καταγραφεί στο κεντρικό σύστημα. Βέβαια, δεν θα εφαρμόσουμε μια διαδικασία να τους ταλαιπωρήσουμε».

Ο αναπληρωτής υπουργός είπε πως μπορούν να εξοικονομηθούν σημαντικοί πόροι, καθώς διαπιστώνονται καταστρατηγήσεις σε παροχές, όπως το ΕΚΑΣ. Συνολικά δαπανώνται πάνω από 6 δισ. ευρώ, τόνισε, προσθέτοντας: «Δεν έχουμε συζητήσει καθόλου το σενάριο για τα εισοδηματικά κριτήρια, εκτός βέβαια από κάποιες περιπτώσεις, όπως το ΕΚΑΣ, το οποίο το έχουμε ήδη δρομολογήσει και εισάγουμε νέα εισοδηματικά κριτήρια, γιατί έχουμε βρει ακραίες περιπτώσεις».

Τόνισε πως «για μένα λογικό είναι πάνω από ένα εισόδημα να υπάρχει εισοδηματικό κριτήριο, αλλά δεν μας έχει απασχολήσει αυτή τη στιγμή, δεν το έχουμε μελετήσει καν ως σενάριο, γιατί κατά κανόνα τα εισοδήματα αυτά τα λαμβάνουν άνθρωποι που έχουν χαμηλά εισοδήματα», λέγοντας πως «επομένως, δεν θα υπάρχει μεγάλο όφελος από το να θεσπίσουμε κάποια νέα εισοδηματικά κριτήρια».

Ειδικά για το επίδομα ανεργίας, ο υπουργός ξεκαθάρισε πως δεν προβλέπονται εισοδηματικά κριτήρια στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

«Στο συγκεκριμένο επίδομα υπάρχουν εισφορές οι οποίες καταβάλλονται, δεν είναι δηλαδή μια προνοιακή παροχή, είναι ασφαλιστική παροχή. Δηλαδή, ο κάθε εργαζόμενος ασφαλίζεται και για τον κίνδυνο της ανεργίας και είμαστε υποχρεωμένοι να τον καλύψουμε, ανεξάρτητα από τα εισοδηματικά κριτήρια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ.Κουτρουμάνης.