Ο ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΤΟΥ ΟΣΑΜΑ

Ο Αιγύπτιος γιατρός Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι που αναμένεται να διαδεχθεί τον Οσάμα Μπιν Λάντεν στην ηγεσία της αλ Κάιντα θα είναι ο νέος εχθρός Νο 1 της Αμερικής προειδοποίησε ο διευθυντής της CIA Λίον Πανέτα σε συνέντευξή του στο CBS. Το Νο 2 της τρομοκρατικής οργάνωσης, μέχρι το θάνατο του...


Μπιν Λάντεν, είναι ο πιο πιθανός διάδοχός του, αλλά αυτό δεν θα γίνει τόσο γρήγορα, αφού ο Ζαουάχρι ανησυχεί περισσότερο για την ασφάλειά του μετά την επιχείρηση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στο Πακιστάν που οδήγησε στο θάνατο του Οσάμα.Ο Πανέτα επισήμανε πως το γεγονός ότι δεν είχε οριστεί επισήμως ο νέος ηγέτης της οργάνωσης είναι υπέρ των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Πιστεύουμε πως αυτό θα μας προσφέρει ορισμένες ευκαιρίες να συνεχίσουμε τις επιθέσεις όσο τα μέλη της αλ Κάιντα συζητούν για το ποιός θα αντικαταστήσει τον Μπιν Λάντεν» τόνισε.

«Αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι όποιος και αν πάρει τη θέση του θα είναι πρώτος στο κατάλογό μας» πρόσθεσε ο αρχηγός της CIA.

Ο Πανέτα ξεκαθάρισε επίσης πως η αμερικανική κυβέρνηση δεν διαθέτει πληροφορίες που να δείχνουν ότι οι πακιστανικές αρχές γνώριζαν που κρύβεται ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, αλλά χαρακτήρισε τις σχέσεις ΗΠΑ-Πακιστάν πολύπλοκες και δύσκολες.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι δεν αποκαλύφθηκε το γεγονός πως η Ουάσινγκτον γνώριζε το κρησφύγετο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, για το οποίο είχαν ενημερωθεί 16 μέλη του Κογκρέσου τους προηγούμενους μήνες.

«Ως και 16 μέλη του Κογκρέσου γνώριζαν που κρυβόταν ο Μπιν Λάντεν, αλλά δεν υπήρξε καμιά διαρροή» τόνισε ο Μπάιντεν σε ομιλία του στην Ουάσινγκτον με αφορμή την 50η επέτειο του Ατλαντικού Συμβουλίου.

«Η επιθυμία να επιτύχει η αποστολή ήταν μεγάλη» είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

«Ο κόσμος είναι πιο ασφαλής σήμερα, όχι μόνο για τους Αμερικανούς, αλλά για όλους» πρόσθεσε, εκφράζοντας την ικανοποίησή, αλλά και την έκπληξή του για τις αντιδράσεις που έφτασαν στις ΗΠΑ από όλον τον κόσμο.

Ο Μπάιντεν τόνισε ακόμα πως «ο αγώνας (κατά της τρομοκρατίας) συνεχίζεται» υπογραμμίζοντας την δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό ο πρώην πρόεδρος της χώρας Τζορτζ Μπους αρνήθηκε την πρόσκληση του Μπαράκ Ομπάμα να παραστεί αύριο σε εκδήλωση στο Σημείο Μηδέν στη Νέα Υόρκη.

«Ο πρόεδρος Μπους δεν θα παραστεί στην εκδήλωση. Εκτιμά την πρόσκληση, αλλά αυτήν την περίοδο προτιμά να μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Γιορτάζει με όλους τους Αμερικανούς τη σπουδαία αυτή νίκη στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη ο Ομπάμα θα συναντηθεί με οικογένειες των θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.