ΙΑΠΩΝΙΑ:ΒΛΑΒΗ ΚΑΙ ΣΕ ΝΕΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ

Η ιαπωνική εταιρία ηλεκτρισμού (Tepco) ανακοίνωσε σήμερα ότι εντόπισε κάποιο πρόβλημα σε μία από τις βαλβίδες του πυρηνικού εργοστασίου της Κασιουαζάκι Καρίουα στην κεντρική Ιαπωνία. Η βαλβίδα χρησιμοποιείται για τη διοχέτευση νερού στους αντιδραστήρες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo. Δεν υπάρχει κίνδυνος διαρροής ραδιενέργειας, σύμφωνα...


με την εταιρία.

Η Tepco ανακοίνωσε ότι εξετάζει τα αίτια της δυσλειτουργίας και ότι δεν αναμένεται διαρροή ραδιενεργών ουσιών από το πυρηνικό εργοστάσιο της Κασιουαζάκι Καρίουα στην περιφέρεια Νιιγκάτα, ούτε να επηρεαστεί το περιβάλλον, όπως μετέδωσε το Kyodo.

Χθες, στο πλαίσιο ελέγχου των βαλβίδων που λειτουργούν με ηλεκτρισμό στο σύστημα ψύξης του αντιδραστήρα Νο 1, η Tepco διαπίστωσε ότι μία από τις βαλβίδες δεν είχε κλείσει σωστά και έπρεπε να κλείσει χειροκίνητα. Σύμφωνα με την Tepco, οι άλλες βαλβίδες λειτουργούν σωστά και δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τη συνολική λειτουργία του εργοστασίου.

Εν τω μεταξύ, ο Ιάπωνας υφυπουργός Εξωτερικών Γιουτάκα Μπάνο, ζήτησε χθες Πέμπτη τη συνεργασία της Ρωσίας για να θέσει υπό έλεγχο τη διαρροή στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊτσί που επλήγη από το σεισμό και το τσουνάμι.

Ο Μπάνο προέβη σε σχετικό αίτημα κατά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Αλεξέι Μποροντάβκιν, καθώς η Ρωσία έχει την εμπειρία του πυρηνικού δυστυχήματος στο Τσερνόμπιλ το 1986, την εποχή που ανήκε στη Σοβιετική Ένωση.