ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΝΤ Η ΛΑΓΚΑΡΝΤ

Η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να θέσει επισήμως σήμερα υποψηφιότητα ως η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική χώρες γνωστές και ως...


BRICs έχουν αποδοκιμάσει την παράδοση του ΔΝΤ να ηγείται Ευρωπαίος, ωστόσο δεν έχουν προτείνει κάποια άλλη εναλλακτική υποψηφιότητα.

Έτσι, η 55χρονη πρώην δικηγόρος, Κριστίν Λαγκάρντ δείχνει να συγκεντρώνει τις προτιμήσεις των Ευρωπάιων, των Αμερικανών αλλά και των Κινέζων κι αναμένεται να αναμετρηθεί «εύκολα» με τον υποψήφιο του Μεξικού Αγκούστιν Κάρστενς, διοικητή της κεντρικής τράπεζας του Μεξικού.

Δύο άλλοι πιθανοί αντίπαλοι της Λαγκάρντ για τη διαδοχή του Στρος-Καν στα ηνία του ΔΝΤ είναι ο υπουργός Οικονομικών της Νοτίου Αφρικής, Τρέβορ Μανουέλ και ο κεντρικός τραπεζίτης του Καζακστάν Γκριγκόρι Μαρτσένκο, που διαθέτει και την στήριξη της Ρωσίας. Απέναντι σε όλους αυτούς η Λαγκάρντ διαθέτει την ευρωπαϊκή συναίνεση, την αμερικανική υποστήριξη και την κινεζική «ανοχή».