ΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΑΤΕΣ ΕΚΑΝΕ Η ΕΛΛΑΔΑ

«Η Ελλάδα έκανε λογιστικές απάτες και οι επενδυτικές τράπεζες τη βοήθησαν» ισχυρίστηκε ο αντιπρόεδρος του μεγάλου αμερικανικού επιχειρηματικού ομίλου Berkshire Hathaway, Τσάρλς Μάνγκερ, που δηλώνει ότι για την κρίση χρέους στην Ευρώπη ευθύνονται οι τραπεζίτες και...

η ηθική εργασίας των Ελλήνων.«Σε κάποιο βαθμό, η Wall Street προσπαθεί να έχει κέρδη από αμαρτίες και νομίζω ότι αυτό είναι λάθος» είπε ο κ. Μάνγκερ σε δημοσιογράφους μετά την ετήσια συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες η εταιρία του, όπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.«Γιατί θα έπρεπε ένας επενδυτικός τραπεζίτης να πάει στην Ελλάδα και να μάθει στους Έλληνες πώς να προσποιούνται ότι τα δημόσια οικονομικά τους είναι διαφορετικά από ότι είναι στην πραγματικότητα; Γιατί δεν είναι αυτό ένα εντελώς αηδιαστικό μέρος ανθρώπινης συμπεριφοράς»;Το δημοσίευμα επίσης αναφέρει ότι η τράπεζα Goldman Sachs, στην οποία ο όμιλος Berkshire έχει δικαίωμα για αγορά μετοχών ύψους 5 δισ. δολαρίων, βοήθησε την Ελλάδα το 2002 να δανεισθεί 1 δισ. δολάρια, εκτός προϋπολογισμού, μέσω ενός σύνθετου χρηματοοικονομικού προϊόντος, (swap) επί νομισμάτων.Παράλληλα, ο κ. Μάνγκερ άσκησε κριτική στους τραπεζίτες για απληστία και είπε ότι αντιτίθεται στην κρατική βοήθεια στις προβληματικές τράπεζες στις ΗΠΑ, ενώ για την κρίση χρέους στην Ευρώπη δήλωσε ότι ευθύνονται οι τραπεζίτες και η ηθική εργασίας των Ελλήνων. «Η Ελλάδα έκανε λογιστικές απάτες και οι επενδυτικές τράπεζες τη βοήθησαν», είπε, προσθέτοντας ότι δεν βλέπει γιατί οι Ολλανδοί και οι Γερμανοί θα έπρεπε να τη σώσουν».

Ο Γουόρεν Μπάφετ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Berkshire δήλωσε ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται υπό πίεση. «Δεν γνωρίζω, αν μπορεί να αντέξει τις πιέσεις» είπε. «Είναι πράγματι ένα δύσκολο πρόβλημα, όταν ανήκεις σε μία νομισματική ένωση και δεν εφαρμόζεις τις δημοσιονομικές πολιτικές των χωρών-μελών».