CARTOON ΠΟΥ ΣΗΜΑΔΕΨΑΝ ΓΕΝΙΕΣ (ΜΕΡΟΣ 3ο ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΊΟ)


 Φτάνοντας πλέον στη δύση του ο 20ος αιώνας έφευγε όπως ήρθε. Τίποτα όμως δεν είχε τελειώσει, καθώς δημιουργούνταν ακόμα πετυχημένα cartoon, cartoon  που σημάδεψαν γενιές.

   Το 1986 μαζί του έφερε ένα cartoon που έκανε πρωτοφανή επιτυχία αρχικά σε Ιαπωνία και Βόρεια Αμερική και ύστερα παγκοσμίως. Το Dragon Ball  (και η συνέχειά του Dragonball Z) εξιστορεί την ιστορία του Son Goku από την παιδική του ηλικία μέχρι και την ενηλικίωσή του στην προσπάθειά του να βρει τις 7 σφαίρες του δράκου (κατά κόσμο Dragonballs). Καθ’όλη  την διάρκεια του ταξιδιού του έρχεται αντιμέτωπος με αρκετούς που έχουν τον ίδιο σκοπό με αυτόν, να βρουν τις σφαίρες αλλά να τις χρησιμοποιήσουν για το προσωπικό τους όφελος. Οι ταινίες κινουμένων σχεδίων και τα παιχνίδια που ακολούθησαν ήταν πολλά, με αποκορύφωμα την live action ταινία Dragonball Evolution το 2009 η οποία όμως κρίθηκε απογοητευτική σχεδόν από όλους. Έχοντας κατακτήσει την 78η θέση στα 100 καλύτερα cartoon όλων των εποχών, οι ήρωες του ήταν μοναδικοί γιατί ξέφευγαν  από τα στερεότυπα και εξελίσσονταν όσο προχωρούσε ο καιρός.  
   Μιλώντας για διαφορετικούς και ενδιαφέροντες χαρακτήρες δεν θα μπορούσαμε να αγνοήσουμε την μακροβιότερη σειρά κινουμένων σχεδίων The Simpsons. Ξεκινώντας το 1989 μέχρι και σήμερα αποτελεί ίσως την μεγαλύτερη επιτυχία όλων των εποχών στην Αμερικανική τηλεόραση, έχοντας κερδίσει 27 βραβεία Emmy, 27 βραβεία Oscar και έχοντας το δικό της αστέρι στο Hollywood (Hall Of Fame). Το θέμα της είναι κυρίως η σάτιρα και πρωταγωνιστές σε αυτή τη σειρά φαινόμενο είναι μια οικογένεια, από την οποία πήρε και το όνομά της η σειρά, σε μια φανταστική πόλη στην Αμερική. Αν και το συγκεκριμένο cartoon, που δεν έχει προβληθεί στην Ελλάδα, έχει χαρακτηριστεί το καλύτερο πρόγραμμα του 20ου αιώνα δεν είναι λίγες οι φορές που οι χαρακτήρες του έχουν θεωρηθεί αρνητικά πρότυπα ιδιαιτέρως για τα παιδιά.
  Απευθυνόμενο σε ένα πιο κοριτσίστικο κοινό, το 1992 προβλήθηκε η σειρά κινουμένων σχεδίων Sailor Moon. Η σειρά, που διήρκεσε μέχρι τον Απρίλιο του 1997, αποτέλεσε ένα από τα πρώτα cartoon με ήρωες του ως επί των πλείστων κορίτσια με υπερφυσικές δυνάμεις. Η Sailor Moon και οι υπόλοιπες Sailor Senshi (όπως ονομαζόταν η ομάδα των ηρωίδων) μοναδικό τους σκοπό είχαν να ανακαλύψουν το παρελθόν που τις ένωνε και να υπερασπιστούν την γη από τις δυνάμεις του κακού. Το κλειδί που οδήγησε το cartoon αυτό στην επιτυχία πέρα από τους πολυδιάστατους χαρακτήρες και την δυνατή πλοκή συνδυασμένη αναπόφευκτα με σκηνές μάχης, ήταν η έμφαση που έδινε στα συναισθήματα και τις σχέσεις ανάμεσα στους ήρωες.
  Τέλος μία νέα αλλά εξίσου σημαντική και πετυχημένη σειρά κινουμένων σχεδίων  με απίστευτη επιρροή στις μικρές κυρίως τότε ηλικίες τα Pokemon βγήκε στον αέρα για πρώτη φορά το 1996. Το όνομά του προέρχεται από την σύμπτυξη 2 λέξεων (Pocket Monster) πράγμα πολύ συνηθισμένο στην Ιαπωνία. Πριν ακόμα γίνει cartoon, τα Pokemon, είχαν ήδη κυκλοφορήσει ως βιντεοπαιχνίδι, όμως με την τεράστια επιτυχία που γνώρισε λόγω της σειράς από τότε έχει κριθεί ως το 2ο καλύτερο  βιντεοπαιχνίδι στον κόσμο μετά από το Super Mario. Η συγκεκριμένη σειρά έχει επηρεάσει τον κόσμο σχεδόν όσο καμία άλλη και όχι πάντα με θετικό τρόπο. Η τρέλα που λέγεται Pokemon έχει εισέλθει με τον καιρό στην ψυχολογία των παιδιών και των εφήβων δημιουργώντας μια πρωτοφανή εμμονή, ενώ τα περιστατικά ακόμα και θανάτου που έχουν σχέση με το cartoon δεν είναι λίγα. Τον Ιούνιο του 2000 ένα νεαρό παιδί βρέθηκε κρεμασμένο και ο λόγος ήταν μια διαμάχη του με τον δάσκαλο του με αποτέλεσμα ο δεύτερος να πάρει τις κάρτες Pokemon του μαθητή. Τον Ιούλιο του 2000 ένας 15χρονος ομολόγησε την δολοφονία ενός 12χρονου με αφορμή τις κάρτες του.
  Όπως κάθε γενιά είναι διαφορετική από τις άλλες, έτσι διαφορετικοί είναι και οι ήρωες με τους οποίους ταυτίζεται καθεμία.Παρά το γεγονός ότι οι εποχές αλλάζουν και τα πράγματα δεν είναι τόσο "αθώα" τα cartoon αποτελούν ένα μέρος της παιδικότητας καθενός από εμάς, ένα κομμάτι που δεν αλλοιώνεται. Το μόνο σίγουρο είναι ότι σειρές κινουμένων σχεδίων θα συνεχίσουν να βγαίνουν αλλά αυτό που δεν μπορεί να απαντηθεί ακόμα είναι αν θα είναι το ίδιο πετυχημένες με τις προηγούμενες.

ΠΆΝΟΣ ΟΙΚΟΝΌΜΟΥ