ΤΣΙΓΚΡΗΣ: ΟΠΟΙΟΣ ΣΠΕΡΝΕΙ ΑΝΕΜΟΥΣ ΘΕΡΙΖΕΙ ΘΥΕΛΛΕΣ

Ο υπ. βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ Άγγελος Τσιγκρής -με αφορμή τα χθεσινά γεγονότα στο κέντρο της Αθήνας- έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Όπως οι συνθήκες κράτησης στις φυλακές αποτελούν δείκτη πολιτιστικής ωρίμανσης μιας κοινωνίας, έτσι και το είδος των εφαρμοζόμενων αστυνομικών πρακτικών αποτελεί δείκτη μέτρησης της ποιότητας των δημοκρατικών θεσμών της.
Χθες στο κέντρο της Αθήνας οι αστυνομικές πρακτικές ξεπέρασαν τα όρια της νομιμότητας και θύμισαν άλλες εποχές.
Η χθεσινή ημέρα αποτελεί μαύρη σελίδα στα σύγχρονα Ελληνικά αστυνομικά χρονικά. Αποτελεί την πλέον ακραία κατασταλτική επέμβαση των διωκτικών αρχών στη μεταπολιτευτική Ελλάδα:
·        Χρήση χιλιάδων, επικίνδυνων για την υγεία, χημικών σκευασμάτων αμφιβόλου ποιότητας.
·        Εκατοντάδες τραυματίες με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.
·        Εγκλωβισμός εκατοντάδων πολιτών στο μετρό Συντάγματος, σε συνθήκες ασφυξίας.
·        Εικόνες χάους και αστυνομικής αυθαιρεσίας.
·        Επώνυμες καταγγελίες για χαφιέδες κουκουλοφόρους.
·        Απρόκλητες επιθέσεις σε ανυποψίαστους πολίτες.
·        Εκκενώσεις ξενοδοχείων λόγω δακρυγόνων.
Σήμερα η Ελλάδα είναι πρώτο θέμα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης και τα πλάνα της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας στο κέντρο της Αθήνας συμπληρώνουν τη συνολική εικόνα μιας κοινωνίας σε απόλυτη παρακμή και κάθετη πτώση, η οποία φυσικά δεν άρχισε χθες αλλά προφανώς ολοκληρώνεται σύντομα.
Όσοι λαμβάνουν αποφάσεις θα πρέπει να αποφασίζουν με νηφαλιότητα, κυρίως σε εποχές κρίσης. Πολύ περισσότερο σε στιγμές έντασης και πανικού.
Ο κανόνας ισχύει πολύ περισσότερο στο τομέα της δημόσιας ασφάλειας και αυτό γιατί:
·        Όταν το “ποτάμι” της λαϊκής αγανάκτησης είναι ορμητικό, κανείς και τίποτα δεν μπορεί να το σταματήσει.
·        Όταν το “κύμα” της κοινωνικής δυσαρέσκειας φουσκώνει, κανένας κυματοθραύστης δεν είναι ικανός να το αναχαιτίσει.
·        Όταν οι διαμαρτυρίες στους δρόμους γίνονται παλλαϊκές, κανένα οδόφραγμα δεν είναι ικανό να τις εμποδίσει.
·        Όταν η νέα γενιά αντιδρά μαζικά στη χωρίς αναισθητικό λοβοτομή των ονείρων της, καμιά αστυνομική πρακτική δεν μπορεί να τη φιμώσει.
Το μόνο που μπορεί να πετύχουν αυτού του είδους οι πρακτικές είναι ο μετασχηματισμός της ελεγχόμενης αγανάκτησης, σε ανεξέλεγκτη οργή και αν αυτό συμβεί θα υπάρχουν σοβαρότατες και απόλυτα προσωποποιημένες ευθύνες.
Εξάλλου, όλοι οι σοφοί κυβερνήτες -κατά την άσκηση της δημόσιας εξουσίας τους- δεν ξεχνούν ποτέ ότι “…όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες…”»