ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΙΚΑΣΙΕΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΥΓΚΟ ΤΣΑΒΕΣΜε αναρτήσεις στο λογαριασμό του στο Twitter έσπασε την ασυνήθιστη σιωπή των τελευταίων δύο εβδομάδων ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, όντας άφαντος από τη δημόσια σφαίρα μετά από ταξίδι στην Κούβα για να υποβληθεί σε εγχείριση.  Οι εικασίες για... την κατάσταση της υγείας του -για την οποία ακόμη δεν υπάρχουν πληροφορίες- έχουν προκαλέσει συζητήσεις ακόμη και για το ποιος θα μπορούσε να τον διαδεχθεί σε περίπτωση που είναι σοβαρά άρρωστος. Τα «τιτιβίσματα» του Τσάβες δεν έριξαν φως, καθώς ο πρόεδρος της Βενεζουέλας αρκέστηκε στο να ευχηθεί στους κατοίκους της χώρας για την επέτειο της Μάχης του Καραμπόρο.

Η υγεία του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες είχε γίνει το αντικείμενο αντιφατικών δηλώσεων και δημοσιευμάτων το Σάββατο.Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Νικολάς Μαδούρο εμφανίστηκε ανήσυχος σε μια τηλεοπτική συνέντευξη η οποία μεταδόθηκε σε εθνικό δίκτυο για την υγεία του προέδρου: «Η μάχη που δίνει ο πρόεδρος Τσάβες για την υγεία του είναι η μάχη των μαχών, η μάχη για τη ζωή και το άμεσο μέλλον της πατρίδας μας», είπε ο Μαδούρο. «Αυτό είναι όλο που μπορούμε να πούμε στο λαό αυτή τη στιγμή».Η ισπανόφωνη εφημερίδα El Nuevo Herald, που εκδίδεται στο Μαϊάμι των ΗΠΑ, ανέφερε το Σάββατο, επικαλούμενη πηγές που πρόσκεινται στις αμερικάνικες υπηρεσίες πληροφοριών, πως ο Τσάβες βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.«Κρίσιμη, όχι στα πρόθυρα του θανάτου, αλλά κρίσιμη, μια περίπλοκη κατάσταση», φέρεται να δήλωσε στην εφημερίδα μια πηγή των αμερικάνικων υπηρεσιών πληροφοριών σχολιάζοντας την κατάσταση της υγείας του Τσάβες.

Ο 56χρονος πρόεδρος της Βενεζουέλας υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση πριν από δύο εβδομάδες στην Κούβα όπου αναρρώνει. Σύμφωνα με επίσημες πηγές η εγχείριση έγινε για να αντιμετωπιστεί ένα απόστημα στην πύελο.Η υπουργός Προεδρίας της Βενεζουέλας Έρικα Φαρίας υπογράμμισε ότι η ανάρρωση του Τσάβες προχωρά όπως αναμενόταν. «Γνωρίζουμε ότι ο πρόεδρος αναρρώνει, με ισχυρή θέληση για ζωή και έντονη ενέργεια», είπε.Δεν είναι σαφές πότε ο Τσάβες θα επιστρέψει στη Βενεζουέλα.Ο Τσάβες αναχώρησε από το Καράκας την 5η Ιουνίου, πραγματοποιώντας επισκέψεις στη Βραζιλία και στον Ισημερινό προτού φθάσει στην Κούβα. Στο μεσοδιάστημα έδωσε μια τηλεφωνική συνέντευξη στην οποία διαβεβαίωσε ότι είναι «εντελώς υγιής». Φωτογραφήθηκε όρθιος και χαμογελαστός πλάι στο κρεβάτι, στο νοσοκομείο όπου χειρουργήθηκε, μαζί με τον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο και τον αδελφό του, πρώην ηγέτη της Κούβας Φιδέλ Κάστρο.Ως σήμερα δεν έχει εκδοθεί επίσημο ιατρικό ανακοινωθέν για τη σοβαρότητα της επέμβασης ή το αποτέλεσμά της. Ο Τσάβες σχεδιάζει να διεκδικήσει την επανεκλογή του στην προεδρία της λατινοαμερικάνικης χώρας στα τέλη του 2012.