1 ΦΕΣΤΙΒΑΛ 3 ΤΑΙΝΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ 27


«Όχι  δεν  είναι  χίμαιρα
να  καβαλάμε  τ' όνειρο  τη  θείαν  ετούτη  μέρα
που  όλα, ορατά  κι αόρατα, κι' εμείς  και  τ' άτια  μας  κι οι  θεοί,
 στην  ίδια  ορμάμε  μέσα  αιώνια  σφαίρα !»
Άγγελος  Σικελιανός

     Στα δύσκολα χρόνια του μνημονίου-μεσοπρόθεσμου κάποιοι συνεχίζουν να αντιστέκονται με κάθε μέσον σε κάθε επίπεδο. Και στους δρόμους με τις πορείες και στις απεργίες αλλά και μέσα από τους λεωφόρους του πολιτισμού.
    Επηρεασμένοι από τους στίχους του ποιητή η Οργανωτική Επιτροπή του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου & Πολιτισμού Πάτρας- «Διεθνές Πανόραμα», που φέτος θα είναι η 13η διοργάνωση του (ελπίζοντας), συνεχίζει την πορεία για την φετινή ολοκλήρωση του μέσα από τον «Ιστορικό συμβιβασμό». Έναν συμβιβασμό ανάμεσα στην κινηματογραφική τέχνη και την τηλεόραση, ξεφεύγοντας από τις αγκυλώσεις της «δήθεν σύγκρουσης» ανάμεσα κινηματογράφου και τηλεόρασης. Πιστεύοντας πως δεν είναι πρωτεύον το μέσον προβολής ενός δημιουργήματος αλλά το ίδιο το δημιούργημα και τα μηνύματα που εκπέμπει ο δημιουργός του.

   Αποφασίσθηκε το φεστιβάλ φέτος να συνεργασθεί με την εκπομπή της ΝΕΤ "27 Της Ευρώπης" του Κώστα Αργυρού http://27europe.blogspot.com

Έτσι θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ:
1) Brain Drain – Διαρροή Εγκεφάλων - διάρκεια 46': 26''
Περισσότεροι από 100.000 νέοι Έλληνες επιστήμονες ζουν και εργάζονται σήμερα στο εξωτερικό. Το φαινόμενο αυτό δεν είναι καινούριο αλλά με την οικονομική κρίση δείχνει να επιτείνεται. “Brain Drain” δηλαδή διαρροή ή αποστράγγιση εγκεφάλων το αποκαλούν διεθνώς και υπάρχουν χώρες, που προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν, για να προσελκύσουν ξανά μέσα από κίνητρα το ανθρώπινο κεφάλαιό τους σε μια πορεία ανάπτυξης.

2) "Bad  News" - διάρκεια 46':46''
Οι επιστήμονες έχουν ήδη αποφανθεί, ότι είναι μια βασική ενστικτώδης ανθρώπινη αντίδραση να δίνουμε προσοχή στις ειδήσεις, που θεωρούμε ως "απειλητικές".  Αρκεί όμως αυτή η εξήγηση για τις υπερβολές, που βιώνουμε καθημερινά στα ΜΜΕ, ως συνέπεια του χιλιοειπωμένου αξιώματος "only bad news are good news"; Και γιατί οι "κακές ειδήσεις" πρέπει πάντα να στηρίζονται στην υπερβολή, στην απλοποίηση και στην επανάληψη, που αναπαράγει τα στερεότυπα και στοχεύει στο συναίσθημα;

3) "Αυτό που θέλουν οι γυναίκες" – διάρκεια 41':40''
Σε ολόκληρη την Ευρώπη του σήμερα οι γυναίκες συνεχίζουν να αμείβονται κατά μέσο όρο κατά 20% λιγότερο σε σχέση με τους άνδρες. Υπάρχουν αμέτρητες εταιρείες, που οι γυναίκες απουσιάζουν παντελώς από τα διοικητικά τους συμβούλια. Γιατί συνεχίζει να διαιωνίζεται αυτή «η κουλτούρα της τεστοστερόνης» και πως εξηγείται το «pay gap», το συνεχιζόμενο χάσμα στις αμοιβές μεταξύ των δύο φύλων;

Κώστας Αργυρός
Γεννήθηκε στην Αθήνα το Μάρτιο του 1967. Παρουσιάζει την εκπομπή “27 της Ευρώπης” στη ΝΕΤ. -Συνεργάζεται με τη δημόσια τηλεόραση από το 2002 σε σειρά εκπομπών διεθνούς θεματολογίας. (“Ανταποκριτές”, "Ελλάδα-Ευρώπη", "EYPΩEKΛOΓEΣ 2004", “Eurostyle-H Eυρώπη Aύριο", "Ελλάδα Δύναμη Ανθρωπιάς"). -Από το 1988 ως το 1999 εργάστηκε ως ανταποκριτής διαφόρων μέσων (Ριζοσπάστης, Καθημερινή, BBC) στην Κεντρική Ευρώπη με έδρα τη Βιέννη. -Εχει συνεργαστεί με περιοδικά, ραδιοφωνικούς σταθμούς αλλά και με εφημερίδες της Αυστρίας και της Γερμανίας. -Εχει δουλέψει ως συντάκτης ύλης στην Καθημερινή από το 1999 έως το 2001. -Από το 2007 έως το 2009 ήταν συντονιστής του σαββατιάτικου ενθέτου “review” στον Ελεύθερο Τύπο. -Εκανε σπουδές Επικοινωνιολογίας και Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. -Εχει τιμηθεί με το βραβείο Ελένης Βλάχου το 2007 και με το βραβείο του Ελληνικού Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2009 και το 2011, για κάλυψη θεμάτων που αφορούν την Ευρώπη. -Μιλάει γερμανικά και αγγλικά.

Η Οργανωτική Επιτροπή του Διεθνούς Πανοράματος νοιώθει την ανάγκη να ευχαριστήσει δημόσια τον δημοσιογράφο κ. Κώστα Αργυρό καθώς και τη κ. Μαρία Μπιρμπίλη διευθύντρια παραγωγής.


Για την οργανωτική επιτροπή του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου
& Πολιτισμού της Πάτρας
Χιονίδης Παναγιώτης, καλλιτεχνικός διευθυντής