ΙΤΑΛΙΑ: ΜΕΤΡΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΘΟΥΝ 45 ΔΙΣ.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας πρόκειται να υιοθετήσει μέτρα λιτότητας τα οποία περιλαμβάνουν τη μείωση κατά 45 δισεκατομμύρια ευρώ των κρατικών δαπανών, είπε ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι μιλώντας σε εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και τους...
λεγόμενους κοινωνικούς εταίρους νωρίτερα σήμερα.


Ο Μπερλουσκόνι είπε ότι οι περικοπές θα ανέλθουν σε 20 δισεκατομμύρια ευρώ το 2012 και 25 δισεκατομμύρια ευρώ το 2013, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Μια πηγή η οποία παρέστη στη συνάντηση, στην οποία συζητήθηκαν τα έκτακτα μέτρα λιτότητας τα οποία αναμένεται να υιοθετηθούν αργότερα εντός της ημέρας, ανέφερε ότι οι προϋπολογισμοί των υπουργείων θα μειωθούν κατά 6 δισεκατομμύρια ευρώ το
2012 και 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2013.

Η πηγή αυτή δεν διευκρίνισε ποια υπουργεία αφορούν οι περικοπές.

Ο υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι είπε στη συνάντηση ότι το κυβερνητικό διάταγμα για τα μέτρα λιτότητας το οποίο αναμέμεται να εγκριθεί σε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο απόψε προβλέπει την συρρίκνωση του αριθμού των διοικητικών περιφερειών και της τοπικής αυτοδιοίκησης με την κατάργηση επαρχιακών και δημοτικών αρχών και συμβουλίων και την ιδιωτικοποίηση τοπικών υπηρεσιών.

Η κυβέρνηση θέλει να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό ως το 2013 για να καθησυχάσει τις χρηματαγορές, στις οποίες επικρατεί πανικός, σχετικά με την βιωσιμότητα των δημοσιονομικών της Ιταλίας.

Σύμφωνα με μια άλλη πηγή, ο υπουργός Οικονομικών Τρεμόντι και ο πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι είπαν στους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης ότι θα επιβληθεί επίσης ένας "φόρος αλληλεγγύης" στους πολίτες με υψηλά εισοδήματα.