ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΗΚΕ ΤΟ 50% -ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ- ΟΜΟΛΟΓΩΝ

Ρεπορτάζ : Χρήστου Ζιώτη
(από την Ελευθεροτυπία)
Αντιμέτωπη με το φάντασμα της χρεοκοπίας βρίσκεται και πάλι η Ελλάδα, εξατίας των φινλανδικών απαιτήσεων. Η απειλή αυτή προκαλεί γενική παράλυση στην οικονομία και κυρίως στο τραπεζικό σύστημα, το οποίο αποκλεισμένο από τον...
δανεισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στρέφεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στον Εκτακτο Μηχανισμό (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος.
Τα «κενά» που υπάρχουν στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, αναφορικά με το σύστημα των εγγυήσεων και τη συμμετοχή των ιδιωτών, θέτουν σε αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητά της, επαναφέροντας στο προσκήνιο τα σενάρια χρεοκοπίας.
Ξεχασμένα ομόλογα 18 δισ.
Στο ακανθώδες θέμα των εγγυήσεων, η απαίτηση των Φινλανδών έχει προκαλέσει γενικό βραχυκύκλωμα, καθώς καθημερινά ανακύπτουν και νέα προβλήματα, τα οποία υπονομεύουν τη συμφωνία διάσωσης. Εσχάτως, «ανακαλύφθηκαν» κάτι ξεχασμένα ομόλογα, τα οποία είχαν έκδοθεί πριν από το 2004, σύμφωνα με το Βρετανικό Δίκαιο το οποίο διέπεται από την «αρχή της ίσης μεταχείρισης».
Πρόκειται για ομόλογα συνολικής αξίας περίπου 18 δισ. ευρώ που αντιπροσωπεύουν μόλις το 7% του Δημόσιου Χρέους, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν «ολική επαναφορά», καθώς η παροχή εγγυήσεων μόνο στους Φινλανδούς είναι πιθανόν να παραβιάζει την αρχή αυτή, αφού κάποιοι επενδυτές που θα λάβουν τα νέα ομόλογα θα είναι σε πιο πλεονεκτική θέση.
Ομως και το δεύτερο μέτωπο, αυτό της συμμετοχής των ιδιωτών στο πρόγραμμα βοήθειας (PSI), δεν φαίνεται να εξελίσσεται σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ε.Ε., στις οποίες όμως στηρίχθηκε όλη η «δομή» του νέου πακέτου. Στόχος του προγράμματος ήταν να ανταλλαγεί, μέσω του προγράμματος αυτού, το 90% των ομολόγων (περίπου 135 δισ. ευρώ) που λήγουν έως το τέλος του 2020.
Ομως, όπως προκύπτει από τις τράπεζες και τους θεσμικούς που έχουν εκδηλώσει μέχρι στιγμής ενδιαφέρον και περιλαμβάνονται στους καταλόγους του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), μόνο το 50% των ομολόγων έχει συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής.
Η απροθυμία συμμετοχής ανάγκασε χθες τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλο να στείλει περίπου 60 επιστολές σε ομολόγους του άλλά και σε επενδυτικούς οίκους, καλώντας τους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Αν τελικά η συμμετοχή των ιδιωτών αποδειχθεί κατώτερη των «προσδοκιών», προκαλείται «τρύπα» στο πρόγραμμα και οι εταίροι θα υποχρεωθούν να αυξήσουν το μέγεθος των δανείων (εγγυήσεων) που θα χορηγήσουν στην Ελλάδα, προκειμένου να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές μας ανάγκες.
Για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα συμμετάσχουν, η συνολική ζημιά από την ανταλλαγή των ομολόγων εκτιμάται ότι φτάσει τα 5 δισ. ευρώ. Στο πρόγραμμα είναι πιθανόν να συμμετάσχουν ακόμη και το Ταχ. Ταμιευτήριο και η Αγροτική Τράπεζα παρ' όλο που αρχικώς είχαν εξαιρεθεί από αυτό για διαφορετικούς λόγους η καθεμία. Τα δυσμενή αυτά αποτελέσματα θα αποτυπωθούν στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, τα οποία θα δημοσιοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα.
Ωστόσο, η κατάσταση των τελευταίων ημερών έχει επιδεινώσει δραματικά τη ρευστότητα στην αγορά. Σύμφωνα με πληρορίες, οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται από τις εποπτικές αρχές ή τις ίδιες τις τράπεζες, στις αρχές της εβδομάδας τέθηκε σε λειτουργία ο Μηχανισμός Εκτακτης Βοήθειας (ELA), χορηγώντας ρευστότητα σε Eurobank και Πειραιώς.
Πάντως μέχρι χθες δεν είχε αποσταλεί στις τράπεζες το Κείμενο Συμφωνίας για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, παρ' όλο που το χρονοδιάγραμμα που έχουν στη διάθεσή τους είναι ιδιαίτερα πιεστικό. Η σχετική προθεσμία για να απαντήσουν λήγει στις 9 Σεπτεμβρίου, επιλέγοντας στην ουσία ποια από τις εναλλακτικές που έχει δώσει το σχέδιο του International Institute of Finance επιλέγουν συνέχεια της προηγούμενης λογιστικής εγγραφής, οπότε το άμεσο κόστος είναι χαμηλότερο.