ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΟΜΠΑΜΑ

Οργανωμένο σχέδιο για την οικονομία των ΗΠΑ από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο προανήγγειλε ο πρόεδρος Ομπάμα. «Όταν τα μέλη του Κογκρέσου επιστρέψουν τον Σεπτέμβριο θα θέσουμε σε εφαρμογή ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο που θα προωθήσει την οικονομία της χώρας, θα...
δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα ελέγξει το έλλειμμα της χώρας», ανέφερε από την Αϊόβα ο Μπαράκ Ομπάμα.
Την ίδια ώρα, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ , Κριστίν Λαγκάρντ, σε άρθρο της στους Financial Times, προειδοποίησε ότι η μάχη κατά του χρέους δεν πρέπει να αποβεί σε βάρος της ανάπτυξης.
«Η δημοσιονομική εξισορρόπηση θα πρέπει να επιλύσει μία δύσκολη εξίσωση και να μην είναι ούτε υπερβολικά ταχεία, ούτε υπερβολικά αργή», τονίζει η κ. Λαγκάρντ στο άρθρο της υπό τον τίτλο «Ας μην επιτρέψουμε στη δημοσιονομική ανάσχεση να μπλοκάρει την παγκόσμια ανάκαμψη».
Σύμφωνα με την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, «η σημερινή νευρικότητα στις αγορές κλόνισε την εμπιστοσύνη προς την οικονομία σε ολόκληρο τον κόσμο και παρακίνησε πολλούς ανθρώπους να συμπεράνουν ότι όλες οι πολιτικές δυνατότητες έχουν εξαντληθεί», όμως όπως επισημαίνει, «αυτή η εντύπωση είναι εσφαλμένη και θα μπορούσε να οδηγήσει στην παράλυση».
Με το άρθρο της, η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Ιούλιο, διασφαλίζει την συνέχεια της πολιτικής γραμμής που είχε υιοθετήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπό την ηγεσία του Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος εδώ και έναν χρόνο καλούσε τις ανεπτυγμένες χώρες, των οποίων το δημοσιονομικό χρέος είχε εκτιναχθεί εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης να εφαρμόσουν στρατηγικές δημοσιονομικής εξυγίανσης που θα ευνοούν την ανάπτυξη. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπενθυμίζει συστηματικά ότι υπάρχει ακόμη χώρος για τη λήψη, βραχυπρόθεσμα, εύστοχων μέτρων δημοσιονομικής ανάκαμψης υπό τον όρο ότι θα συνοδεύονται από δέσμευση για την αποφασιστική μείωση των ελλειμμάτων, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.