ΥΠΟΙΚ: ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ

Την πεποίθηση ότι θα βρεθεί λύση στο θέμα των εγγυήσεων εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. για τις δυσοίωνες -όπως ανέφερε- εξελίξεις στην ελληνική...
οικονομία.
Η συζήτηση στην Ελλάδα για την Φινλανδία είναι τραγική για την ανευθυνότητά της, παρατήρησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και σημείωσε πως οι επαφές με την Φινλανδία για το θέμα των εγγυήσεων είχαν αρχίσει πολύ πριν από την απόφαση της 21ης Ιουλίου. Για να υπάρξει ομόφωνη απόφαση έπρεπε να περάσουμε από τη φάση διμερούς συνεργασίας με τη Φινλανδία, ανέφερε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε πως η φινλανδική κυβέρνηση βιάστηκε να δημοσιοποιήσει τη συμφωνία και η Αθήνα με τη σειρά της την επιβεβαίωσε, επισημαίνοντας ότι τελεί υπό την έγκριση της ευρωζώνης.
Ολες οι χώρες θέλουν ίση μεταχείριση. Έχουμε 17 σκοπιμότητες πολιτικές και οικονομικές. Θα βρεθεί λύση. Εμείς εκπληρώσαμε τις υποχρεώσεις μας, δεν είμαστε εμείς το πρόβλημα, υποστήριξε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.
Επίσημη πρόσκληση για PSI
Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση απέστειλε επίσημη πρόσκληση στις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, προκειμένου να γίνει μια αποτίμηση των ελληνικών ομολόγων που κατέχει ο ιδιωτικός κλάδος και να προετοιμάσει την ανταλλαγή του ελληνικού χρέους, στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου διάσωσης της χώρας.
Σύμφωνα με την επιστολή που αναρτήθηκε την Παρασκευή στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η κυβέρνηση θέτει ως όρο η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα που κατέχει ομόλογα λήξης μέχρι το 2014 ή το 2020 να φτάσει στο 90%.
«Αν αυτοί οι όροι (ή κανένας εκ των δύο) δεν εκπληρωθούν, η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει σε κανένα μέρος της συναλλαγής που περιγράφεται σε αυτή την επιστολή, αν διαπιστώσει, σε συνεννόηση με τον δημόσιο τομέα, ότι η συνολική συμμετοχή των ομολογιούχων του ιδιωτικού τομέα στις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας και στην βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, όπως αυτά προκύπτουν από αυτή την συναλλαγή, δεν επαρκεί ώστε να επιτρέψει στον δημόσιο τομέα να στηρίξει το νέο πολυετές πρόγραμμα προσαρμογής για την Ελλάδα το οποίο ανακοινώθηκε τον Ιούλιο», αναφέρει η επιστολή, σύμφωνα με την ανακοίνωση.